Kako se koristi Uber?

Uber Hrvatska: Potpuni vodič za korištenje ubermegakul alternative klasičnom taksiju

Tjedan dana nakon što je Uber došao u Zagreb, prvi korisnici u Hrvatskoj još se navikavaju na njegovu UberX uslugu na zagrebačkim cestama, a sve dok se ne uhodamo s novitetom, dobro će doći prolazak osnovnih koraka u aplikaciji za dolazak do vožnje koju tražimo. Što će trebati dok se registriramo, kako naručiti vožnju, kako ću prepoznati svoga vozača, mogu li ga kontaktirati ako nešto zapne...? Sve što tražimo dostupno je ako smo preuzeli i počeli se služiti aplikacijom - i saznali kakve nam mogućnosti pruža.

ubervodic

U slučaju da ste propustili ili ste proteklih dana bili negdje drugdje i hvatate korak s novostima u Hrvatskoj, pogled na Netokraciju upozorio vas je da je Uber stigao u Zagreb. S njime je proradila i Uberova aplikacija za korisnike u Zagrebu, koju ste možda već vidjeli, a ako ste zainteresirani za detalje kako stvar funkcionira, osnovne korake probat ćemo proći zajedno.

Gdje pronaći aplikaciju i kako se registrirati?

Za početak, aplikaciju ćemo moći preuzeti i početi otkrivati što se s njome pruža ako je pronađemo u verziji za mobilni uređaj kojim se služimo, s ponudom za iOS, Android i Windows Phone. Preuzimanje je besplatno, a nakon što smo smjestili aplikaciju na naš uređaj i krenuli provjeriti kako izgleda, u nastavku puta ići ćemo dalje registrirajući se s nekoliko osobnih i kontakt-podataka.

Aplikacija će tražiti naše ime i prezime, ‘e-mail’ adresu, broj mobitela na koji se odazivamo i lozinku s kojom ćemo se prijavljivati, a ako smo na ovoj početnoj točki, trebat će nam i kreditna kartica kojom se služimo. S Uberom nema plaćanja gotovinom nakon što nas je vozač doveo do našeg odredišta, na što smo naviknuti s taksi-prijevoznicima, već se novčana transakcija obavlja isključivo karticom. U slučaju početka u Zagrebu, za sada samo kreditnom.

Podatke o kartici prilikom registriranja možemo unijeti njezinim snimanjem koje se automatski aktivira u aplikaciji, a ako nam to ne uspije, možemo i ručno – i na kraju toga dijela puta bit ćemo unutra, s mogućnošću da krenemo dalje.

Krstarenje kartom Zagreba i preferirane lokacije

Ako smo se registrirali i želimo isprobati kako funkcionira usluga UberX, s kojom je Uber došao u Zagreb, prije nego to napravimo aplikacija će tražiti uključivanje prepoznavanja lokacije na našem mobilnom uređaju u slučaju da već nije uključena. Lokacija će nam trebati za označivanje gdje se u tom trenutku nalazimo, a za početnu točku vožnje i odredište za koje vjerujemo da će nam trebati češće, pri ruci će biti opcija da ih ne moramo unositi svaki put iznova.

Za brži dolazak do željenih adresa za početak vožnje ili odredište, možemo ih spremiti u našim postavkama unošenjem adrese u kućice Početna strana i Posao. Pored toga, aplikacija će upamtiti i adrese iz naše povijesti dozivanja vožnje, s mogućnošću da do njih lakše dođemo ako će nam trebati više puta.

Za sve ostalo, moći ćemo se osloniti na ručni unos adrese ili na lociranje na Googleovoj karti Zagreba unutar aplikacije. Ako je za adresu s koje želimo krenuti u tom trenutku dostupan Uberov vozač u glavnom hrvatskom gradu, moći ćemo doznati za koliko minuta bi mogao doći, a ako nas vrijeme čekanja ne preplaši, ići ćemo dalje i naručiti svoju vožnju.

Mogući scenarij - nema dostupnih automobila.
Mogući scenarij – nema dostupnih automobila.

Krstarenje kartom Zagreba u aplikaciji može nas dovesti i do obavijesti No cars available na adresi s koje želimo krenuti, što će nas upozoriti da su svi aktivni Uberovi vozači na tom području u tom trenutku u vožnji s nekime drugim. Kako je Uber sa svojom uslugom UberX u ranoj fazi svojeg širenja u glavnom hrvatskom gradu, trebat će vremena da takvih slučajeva bude manje. Bude li s vremenom više vozača, njihov veći broj pomoći će u razdobljima s više gužve zbog pojačane potražnje.

Kako naručujemo vožnju?

Nakon što smo određivanjem lokacije na karti ili unosom adrese zadali mjesto na kojem želimo da nas vozač pokupi i pritom dobili obavijest o dostupnosti vozača, idući korak vodi nas do unošenja podataka potrebnih za vožnju. Ako ćemo plaćati kreditnom karticom koju smo odredili prilikom registracije, njezini podaci bit će uneseni automatski. Prije naručivanja moći ćemo okvirno izračunati koliko će nas vožnja stajati, za što ćemo morati unijeti adresu na koju želimo doći, a u toj fazi moći ćemo unijeti i promotivni kod za besplatnu vožnju – s kojim ćemo se upoznati malo kasnije.

Poslije zatražene vožnje, potvrda da smo naručili prijevoz i približno vrijeme dolaska vozača stići će nam u sms-poruci, a u aplikaciji ćemo doznati podatke o vozaču, koji će nam pomoći da ga prepoznamo kada dođe do nas. Vidjet ćemo njegovu fotografiju, ime i ocjenu koju je dobio od korisnika, tip automobila u kojemu stiže i registarsku oznaku na njemu, a pri ruci će biti i podaci za kontakt s vozačem ako se trebamo javiti.

Lokaciju možete podesiti povlačenjem po karti ili upisivanjem točne adrese.
Lokaciju možete podesiti povlačenjem po karti ili upisivanjem točne adrese.

Na ovom koraku možda bi nas mogle zbuniti opcije Podjela tarife i Podjela PVD, koje služe podjeli informacija o našoj vožnji s nekime koga poznajemo i imamo ga u popisu kontakata u imeniku na mobilnom telefonu ili smo s njime povezani na društvenoj mreži. Podjela tarife poslužit će da pozovemo osobu koju tražimo da s nama podijeli troškove vožnje koju naručujemo, a Podjela PVD poslužit će da osobu koja nas čeka obavijestimo o približnom vremenu našeg dolaska Uberom.

Ako smo unijeli nešto pogrešno ili iz nekog drugog razloga želimo otkazati vožnju, to možemo napraviti odmah nakon što smo pozvali vozača ili odlaskom u podcjelinu s našim prošlim vožnjama, u slučaju da je vožnja koju smo naručili još aktivna, a vozač nije došao do nas. Ako otkažemo vožnju u roku od najviše pet minuta, nećemo morati platiti nikakvu naknadu, u suprotnom je naknada 15 kuna.

Promotivni kod za besplatnu vožnju

uber promo kod

Ako ste već čuli o Uberu i njegovu dolasku u Zagreb, možda ste doznali i da se internetom kreću i dijele njegovi promotivni kodovi, koji će poslužiti za besplatnu vožnju u slučaju da je njezina tarifa s cijenom do 35 kuna. Do besplatne vožnje možemo doći ako prijateljima podijelimo naš pozivni kod u aplikaciji, do kojega dolazimo klikom na Besplatne vožnje u meniju koji otvaramo lijevo na zaslonu u aplikaciji. Nakon što nekome od prijatelja pošaljemo kod, a ona ili on ga iskoristi za besplatnu vožnju, i mi ćemo se moći provozati Uberom bez naknade za našu sljedeću vožnju, također u slučaju da je cijena tarife u iznosu do 35 kuna.

Do besplatne vožnje dolazimo unosom promotivnog koda klikom na Promocije u meniju, ali pritom nećemo moći iskoristi vlastiti pozivni kod.

Ako nas zanima nešto više ili nam neki od koraka prilikom naručivanja vožnje nije dovoljno jasan, poslužit ćemo se klikom na Pomoć u meniju u aplikaciji.

Također, i mi smo pripremili kod za popust – samo unesite ubernetokracija u mjesto za promotivni kod. 😉

Povijest vožnji i promotivni kodovi na ‘webu’

Služeći se vlastitim profilom koji smo otvorili u aplikaciji, moći ćemo provjeriti što se nudi i na Uberovoj adresi na ‘webu’, s pregledom naših dosadašnjih vožnji, dolaskom do podataka o našem profilu i s mogućnošću da podijelimo naš ili iskoristimo tuđi promotivni kod za besplatnu vožnju. Na Uberovoj internetskoj adresi moći ćemo prijaviti i ako smo nešto izgubili, a vjerujemo da se to dogodilo prilikom vožnje.

Kutak za vozače

Aplikacija i internetska stranica otvaraju vrata i ako želite postati Uberov vozač. Koraci s kojima smo se upoznali dok naručujemo vožnju već su nam otkrili dio podataka koje pritom treba unijeti, s otkrivanjem tko smo i kakav automobil i koju registarsku oznaku imamo. No, to nije jedino što će se tražiti od vozača. Prilikom registracije trebat će imati pri ruci i dokumente bez kojih nećemo biti registrirani kao Uberov vozač, s traženjem da snimimo ili skeniramo vozačku/taksi dozvolu, izvod iz kaznene evidencije, obrtnicu i osobnu iskaznicu.

Jednom kada smo prošli sve što se traži i bili primljeni, moći ćemo se naći na cesti i pod povećalom Uberovih korisnika. U njihovim je rukama ocjenjivanje vozača nakon što su s njime išli od zadane početne točke do željenog odredišta.

Još malo više o Uberu

Želite saznati još poneku informaciju? Odgovori na pitanja o Uberu, njegovu poslovanju u Hrvatskoj, cijenama vožnje i mogućem nastavku širenja samo su jedan klik daleko u Netokracijinu prošlotjednom Q&A pregledu, koji će još malo približiti što donose Uber i njegova zagrebačka usluga UberX.

bonbon

Vodič za korištenje Ubera donosi vam Bonbon. Za korištenje aplikacije u pokretu pomoći će vam paket od 5GB za 45 kuna po punoj 4G brzini. I, naravno, kao i Uber, Bonbon nema skrivenih troškova. 

ponuda

Komentari

  1. Filip Vidic

    Filip Vidic

    12. 11. 2016. u 11:58 pm Odgovori

    Uber imam tek dan-dva. I kada sam ga pravio dosao mi je kod kojim potvrdujem broj, neznam je li to sada kod na kojem dobijam 50kn besplatne voznje ili ne… uglavnom uzeo sam kod od prijatelja i dobio sam 70kn, ali uz to pise da se tih 70kn trosi samo kada placam karticom a njemu(mom prijatelju) se novci trose pod opcijom placanja gotovinom

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.