Web fontovi: Typetester nakon 10 godina dobio novo ruho

Typetester nakon 10 godina dobio novo ruho: Dizajnirajte fontove direktno u pregledniku

Ako vas zanima tipografija, vjerojatno ste već dobro upoznati s alatom domaće tvrtke Creative Nights Typetester napravljenom još 2005. Dok je tada to bio jednostavan alat za usporedbu i odabir web fontova, danas je postao specijalizirani alat za web dizajn direktno u internetskom pregledniku.

typetester

Vrijeme web fontova tek dolazi, odlučan je Marko Dugonjić, osnivač Creative Nightsa i Typetestera, koji smatra da web dizajneri mogu profitirati od jednostavnog alata koji će njihove ideje pretvoriti u accessible, responsive, web-standards compliant završni HTML i CSS kod. Zbog toga je njegov tim prošle godine odlučio napraviti potpuno novi alat koji omogućuje dizajniranje responzivnih tipografskih elemenata direktno u pregledniku, za što im je trebalo godinu dana. Nije to bilo jednostavno, jer iako rade mnoštvo rješenja s područja UX-a za klijente, ovaj su put – sami sebi bili klijent.

Projektu smo pristupili kao i svakom drugom projektu koji izvodimo za naše klijente, samo što smo ovaj puta klijenti mi sami (ako ste se pitali, da — to je najteže). Proučili smo što nama nedostaje za brži i kreativniji dizajn s web fontovima (negdje otprilike kada smo radili na Benton Modern projektu — dobitniku nagrade HDD-a na bijenalnoj izložbi 1516). Na osnovu vlastitih zapažanja i promatranja dizajn procesa došli smo do trenutnog seta funkcionalnosti. Osnovni koncept smo validirali s krajnjim korisnicima. Tijekom razvoja promatrali smo kako percipiraju i koriste aplikaciju te na osnovu toga dorađivali detalje.

Odmak od nepotrebno kompleksnih sučelja

Tim je odlučio
Tim je odlučio pojednostaviti funkcije u alatu kako bi “uklonio” sučelje iz jednadžbe.

Iako postoji još mnoštvo funkcija koje su mogli ugraditi u alat, tim smatra da je trenutni “paket” bolje prilagođen mentalnom modelu korisnika.

Veliki dio današnjeg softvera pokušava pružiti rješenje za sve potrebe, često zasipajući korisnike nepotrebno kompleksnim sučeljima. Naša je ideja ukloniti sučelje iz jednadžbe što je više moguće i ugraditi pametne defaultne postavke, kako bi se potreba za konfiguracijom što više smanjila. Korisniku na taj način želimo ostaviti dovoljno prostora za kreativno izražavanje, a sama aplikacija treba odraditi sav ostali posao.

Stari Typetester još je u igri

Stari Typetester i dalje je dostupan, samo na novoj adresi.
Stari Typetester i dalje je dostupan, samo na novoj adresi.

Tim razvoj projekta razvija iz vlastitih sredstava, a za sada nude osnovni plan s dvije opcije pretplate, godišnju i mjesečnu, putem servisa Stripe. Do kraja studenog imaju i posebnu cijenu za rane korisnike nove verzije alata, a kasnije će prilagođavati cjenovne opcije ovisno o potrebama krajnjih korisnika, napominje Marko. A posebno je ponosan što im je odmah u početku u susret izašao Adobe Typekit koji je omogućio pristup API-ju te tako obogatio zbirku web fontova dostupnih korisnicima.

S obzirom na to da je “stari” Typetester čak i sada, desetak godina kasnije, još uvijek prilično popularan, on privlači dovoljno prometa za prvi val korisnika koji će tržišno potvrditi ideju, odnosno odrediti smjer za daljnji razvoj projekta.

Stoga, ako ste se zabrinuli za stari alat, ne brinite, on je samo dostupan na novoj adresi. A ako vas zanima što to novi Typetester nudi, zavirite i počnite odmah s kreiranjem predivnih tipografskih rješenja za web – direktno iz browsera.

Komentari

  1. Milan Antolic

    Milan Antolic

    10. 11. 2016. u 11:08 pm Odgovori

    Koja je razlika između typecast.com i ovog novog typetestera?

    Znam da je free trial i da bi trebao probati da vidim, ali me zanima iz perspektive foundera po čemu se razlikuju.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.