Jack Dorsey se vraća kao stalni Twitterov direktor

Twitter s novom i starom rukom za upravljačem: Dorsey se vraća kao CEO

Do sada u ulozi privremenog rješenja, bivši Twitterov CEO Jack Dorsey uskoro će se moći početi predstavljati kao - novi stalni Twitterov CEO Jack Dorsey. Kako je prenio Re/Code, očekuje se Dorseyev nastavak s poslom koji je obavljao i tijekom protekla tri mjeseca, poslije lipanjske objave odlaska dotadašnjeg CEO-a Dicka Costola. Stigne li potvrda, novoga i staroga čovjeka na čelu čekat će dvostruki posao s obzirom na to da se Dorsey ne planira odreći uloge prvog čovjeka Squarea.

twitter_ios8

Stvar bi mogla biti službena već danas, ali po informaciji koju je prvi doznao i prenio Re/Code, nema nepoznanica tko će biti novi Twitterov CEO. Na posao se vraća Jack Dorsey, koji je tijekom ljeta naslijedio Dicka Costola kao privremeno rješenje, a pokaže li se Re/Codeova priča točnom, uskoro će izgubiti titulu privremenog CEO-a.

Kao Twitterov suosnivač, Dorsey je godinama bio u blizini, a povratkom na dužnost prvog čovjeka ponovno će se baviti poslom koji je obavljao do 2008. godine. Re/Code je prenio da je na takav odabir utjecalo raspoloženje unutar kuće, između ostalog, i sa željom koju su izrazili Dorseyevi suradnici Adam Bain i Anthony Noto. Očekuje da će Bain postati COO i nadgledati svakodnevne poslove u tvrtki, dok bi Noto mogao nastaviti kao CFO i zadržati dužnost glavnoga čovjeka za financije.

Kako je to izgledalo nekada?

Glas o Dorseyevom povratku za kormilo donio je priču o slaganju piramide koja će nastaviti voditi Twitter, ali bilo je i pogleda unatrag, na vrijeme kada se prvi put oprostio od dužnosti CEO-a. Kako je bilo opisano u knjizi Hatching Twitter, slika iz tadašnjeg razdoblja nije osobito blistava, s ocrtavanjem da je s Dorseyem bilo teško surađivati.

Po priči iz knjige, novi i stari Twitterov CEO volio je pripisivati zasluge za sve dobro samo sebi i teško je podnosio kritiku. Pored toga, nije racionalno raspolagao sa svim sredstvima koja su mu bila pri ruci, zahladio je odnose s drugim suosnivačem Evanom Williamsom, koji je financijski pogurnuo Twitter, i nije najbolje razumio što sve Twitteru treba, poput pričuvnog rješenja za bazu podataka kojega tada nije bilo.

Ništa što se moglo pročitati u knjizi o Twitteru ne upućuje na to da je riječ o pravom čovjeku za vodeću ulogu. Ipak, Dorsey se može osloniti i na svoje jače strane, poput glasa da je vizionar, što bi u ovom trenutku moglo biti od koristi ako će se zacrtana vizija provoditi bez skretanja s puta.

Twitteru bi dobro došla stabilnost. Tvrtka se već dugo bori s padom vrijednosti dionica na burzi i traži načine da ulagači budu zadovoljni, a problemi sa stabilizacijom su u lipnju utjecali na Costolov odlazak s dužnosti CEO-a. Donedavni prvi čovjek često je lutao kako s idejama, tako i s ekipom koja bi ih trebala provesti, a ako je Dorsey postao lakša osoba za suradnju, mogao bi pomoći da se to promijeni.

Kakve nas novosti čekaju?

U ulozi koju će preuzeti, Dorsey će pokušati dati Twitteru (još) nešto novo, nastavljajući trend da se korisnici i potencijalni oglašivači sve češće upoznavaju s opcijama koje im do tada nisu bile pri ruci. Dobili smo ukidanje ograničenja na 140 znakova u izravnim porukama i najavu da bi se to moglo dogoditi i općenito na Twitteru, što bi se sudaralo s prvotnom idejom o 140 znakova, koja je bila upravo Dorseyeva. No, to nije bilo sve.

Za pomoć oglašivačima, Twitter je uveo ciljanje oglasa prema publici koja se nalazi na nekom događaju, a u verziji na ‘webu’ čak je i pobijelio, navodno također kako bi oglašivači lakše mogli ubaciti svoj sadržaj na stranicu, bez sudaranja sa šarenilom u pozadini.

Hoće li toga biti još ili da budemo precizniji, koliko će toga biti još? S odabirom Dorseya, možemo očekivati da stvari neće biti iste. Vjerojatno je upravo zbog toga i odabran, s ciljem da se nešto novo ponudi što brže, a možda će biti i revolucionarno novo poput ukidanja ograničenja na 140 znakova.

Dođe li do toga, bit će, dakako, i mišljenja da takva ‘facebookizacija’ Twittera nije pozitivna stvar. Ipak, Facebook je popularan, stoji dobro, pa…

Nastavak u dvostrukoj ulozi

Osim što će izazvati nagađanja što dolazi, Dorseyevo imenovanje skrenut će pozornost na ne toliko sitni problem da već vodi Square, tvrtku koja se bavi rješenjima za financije i mobilno plaćanje, s ulogom CEO-a koje se, kako je objavio Re/Code, ne planira odreći. U Twitteru mu neće nedostajati posla, kako će Dorsey zadržati ravnotežu istovremeno hodajući na dva prilično skliska terena?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.