Jack Dorsey se vraća kao stalni Twitterov direktor

Twitter s novom i starom rukom za upravljačem: Dorsey se vraća kao CEO

Do sada u ulozi privremenog rješenja, bivši Twitterov CEO Jack Dorsey uskoro će se moći početi predstavljati kao - novi stalni Twitterov CEO Jack Dorsey. Kako je prenio Re/Code, očekuje se Dorseyev nastavak s poslom koji je obavljao i tijekom protekla tri mjeseca, poslije lipanjske objave odlaska dotadašnjeg CEO-a Dicka Costola. Stigne li potvrda, novoga i staroga čovjeka na čelu čekat će dvostruki posao s obzirom na to da se Dorsey ne planira odreći uloge prvog čovjeka Squarea.

twitter_ios8

Stvar bi mogla biti službena već danas, ali po informaciji koju je prvi doznao i prenio Re/Code, nema nepoznanica tko će biti novi Twitterov CEO. Na posao se vraća Jack Dorsey, koji je tijekom ljeta naslijedio Dicka Costola kao privremeno rješenje, a pokaže li se Re/Codeova priča točnom, uskoro će izgubiti titulu privremenog CEO-a.

Kao Twitterov suosnivač, Dorsey je godinama bio u blizini, a povratkom na dužnost prvog čovjeka ponovno će se baviti poslom koji je obavljao do 2008. godine. Re/Code je prenio da je na takav odabir utjecalo raspoloženje unutar kuće, između ostalog, i sa željom koju su izrazili Dorseyevi suradnici Adam Bain i Anthony Noto. Očekuje da će Bain postati COO i nadgledati svakodnevne poslove u tvrtki, dok bi Noto mogao nastaviti kao CFO i zadržati dužnost glavnoga čovjeka za financije.

Kako je to izgledalo nekada?

Glas o Dorseyevom povratku za kormilo donio je priču o slaganju piramide koja će nastaviti voditi Twitter, ali bilo je i pogleda unatrag, na vrijeme kada se prvi put oprostio od dužnosti CEO-a. Kako je bilo opisano u knjizi Hatching Twitter, slika iz tadašnjeg razdoblja nije osobito blistava, s ocrtavanjem da je s Dorseyem bilo teško surađivati.

Po priči iz knjige, novi i stari Twitterov CEO volio je pripisivati zasluge za sve dobro samo sebi i teško je podnosio kritiku. Pored toga, nije racionalno raspolagao sa svim sredstvima koja su mu bila pri ruci, zahladio je odnose s drugim suosnivačem Evanom Williamsom, koji je financijski pogurnuo Twitter, i nije najbolje razumio što sve Twitteru treba, poput pričuvnog rješenja za bazu podataka kojega tada nije bilo.

Ništa što se moglo pročitati u knjizi o Twitteru ne upućuje na to da je riječ o pravom čovjeku za vodeću ulogu. Ipak, Dorsey se može osloniti i na svoje jače strane, poput glasa da je vizionar, što bi u ovom trenutku moglo biti od koristi ako će se zacrtana vizija provoditi bez skretanja s puta.

Twitteru bi dobro došla stabilnost. Tvrtka se već dugo bori s padom vrijednosti dionica na burzi i traži načine da ulagači budu zadovoljni, a problemi sa stabilizacijom su u lipnju utjecali na Costolov odlazak s dužnosti CEO-a. Donedavni prvi čovjek često je lutao kako s idejama, tako i s ekipom koja bi ih trebala provesti, a ako je Dorsey postao lakša osoba za suradnju, mogao bi pomoći da se to promijeni.

Kakve nas novosti čekaju?

U ulozi koju će preuzeti, Dorsey će pokušati dati Twitteru (još) nešto novo, nastavljajući trend da se korisnici i potencijalni oglašivači sve češće upoznavaju s opcijama koje im do tada nisu bile pri ruci. Dobili smo ukidanje ograničenja na 140 znakova u izravnim porukama i najavu da bi se to moglo dogoditi i općenito na Twitteru, što bi se sudaralo s prvotnom idejom o 140 znakova, koja je bila upravo Dorseyeva. No, to nije bilo sve.

Za pomoć oglašivačima, Twitter je uveo ciljanje oglasa prema publici koja se nalazi na nekom događaju, a u verziji na ‘webu’ čak je i pobijelio, navodno također kako bi oglašivači lakše mogli ubaciti svoj sadržaj na stranicu, bez sudaranja sa šarenilom u pozadini.

Hoće li toga biti još ili da budemo precizniji, koliko će toga biti još? S odabirom Dorseya, možemo očekivati da stvari neće biti iste. Vjerojatno je upravo zbog toga i odabran, s ciljem da se nešto novo ponudi što brže, a možda će biti i revolucionarno novo poput ukidanja ograničenja na 140 znakova.

Dođe li do toga, bit će, dakako, i mišljenja da takva ‘facebookizacija’ Twittera nije pozitivna stvar. Ipak, Facebook je popularan, stoji dobro, pa…

Nastavak u dvostrukoj ulozi

Osim što će izazvati nagađanja što dolazi, Dorseyevo imenovanje skrenut će pozornost na ne toliko sitni problem da već vodi Square, tvrtku koja se bavi rješenjima za financije i mobilno plaćanje, s ulogom CEO-a koje se, kako je objavio Re/Code, ne planira odreći. U Twitteru mu neće nedostajati posla, kako će Dorsey zadržati ravnotežu istovremeno hodajući na dva prilično skliska terena?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.