Twitter se bori s gov... tvitovima mržnje: U pozadini priče ISIS?

Twitter se bori s gov… tvitovima mržnje: U pozadini priče ISIS?

Iako su i do sada postojale mogućnosti razračunavanja s neprimjerenim sadržajem na Twitteru, Oni Koji Vode Stvari na toj društvenoj mreži odlučili su se za detaljnija pravila što neće biti dozvoljeno. S naglaskom na sadržaj koji napada pojedince ili osjetljive skupine, novosti u pravilniku trebale bi poslužiti za suzbijanje govora mržnje, a nagađa se da iza ovakvog poteza stoji konkretna meta - tzv. Islamska država i poruke koje širi upravo na Twitteru.

twitter_ios8

Twitter je napravio novi korak u suzbijanju govora mržnje kojim se ciljaju pojedinci ili skupine. S predstavljenim promjenama u pravilniku za korisnike, stiže više detalja što će moći proći, a što ne. Od sada, u pravilima se preciznije udara na poruke u kojima je na meti netko drugi i kojima se širi mržnja prema pojedinoj nacionalnoj ili rasnoj skupini, ili seksualnoj, spolnoj, vjerskoj, dobnoj ili nekoj drugoj skupini.

Twitterov cilj je čišći i ugodniji doživljaj za sve koje zanima zanimljiva 140-znakovna rasprava, vijest, zabava ili nešto drugo što korisnici traže prilikom dolaska. Ipak, obračun sa svime što djeluje uvredljivo ili prijeteće neće biti jednostavan posao bez obzira na mogućnost da se uvredljive poruke uklone, a nečiji profil privremeno suspendira ili izbriše i da se povratak prijestupnika sprječava nizom koraka, poput verifikacije mobilnog telefona kojim se služi.

Koraci koji se mogu provesti možda nisu dovoljno sveobuhvatni da se suzbije sve što se pojavi, ali ako se bira između mogućeg poboljšanja s malo jasnijim pravilima ili zadržavanja trenutnog stanja iako problem i dalje postoji – prva opcija zvuči bolje, zar ne?

Tko je glavna meta?

Ako ste se zapitali što bi moglo biti u pozadini ove priče, Reuters je u prvi plan smjestio tzv. Islamsku državu i širenje poruka iza kojih stoji upravo putem Twittera. S objavom izmjena u pravilima, ISIS nije bio spomenut, a vjerojatno nije niti jedina meta koju se cilja s obzirom na to da se govor mržnje na bilo kojoj društvenoj mreži ne može sagledati toliko usko. No, ako već nije jedini uzrok, ISIS bi mogao biti povod da je reakcija došla upravo sada.

Twitter će se pritom i dalje oslanjati na sve koji ga koriste. Ako zajednica na društvenoj mreži želi ljepše mjesto, prijava sadržaja i korisnika koji zahtijevaju reakciju ostat će važno oružje protiv svih koji neće mariti za nova i jasnija pravila.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.