Googleov Twitter - samo glasine ili nešto opipljivije?
Twitter Google

Twitter u Googleovim rukama – hoće li priča otići dalje od početnih glasina?

Kako Twitter traži priliku za rast poslije pada vrijednosti njegove dionice, dok bi Google mogao pronaći svoj interes u izlasku prema još većem broju korisnika, ponovno se počelo nagađati hoće li se dogoditi njihovo spajanje. Ranije glasine nisu dobile potvrdu u praksi, ali možda je sada pravo vrijeme da bude drugačije.

 

Twitter Google

Twitterovi problemi i potraga za načinom na koji se iz njih može izvući možda se neće zadržati samo na širenju ponude s nečime novim, poput drugačijeg pregleda novosti koji se počeo isprobavati. Stvar bi se mogla proširiti i na traženje zainteresiranog partnera, što je dovelo do postavljanja pitanja – zašto ne Google?

Ovo se ne zbiva prvi puta.

Po pričama koje su se tada širile, Google je bio zainteresiran za preuzimanje Twittera još 2011. godine, kada se spominjao i Facebook, ali tadašnja ponuda od 10 milijardi američkih dolara nije se pokazala dovoljno dobrom. Uzimajući u obzir da mu je vrijednost dionice pala i da je teško procijeniti što nosi budućnost, Twitter je sada u drugačijoj situaciji. Lakša je meta za potencijalnog većeg partnera, a Googleu je toliko zanimljiv da se, primjerice, o tome ne ustručava javno progovoriti Chris Sacca, jedan od prvih ulagača u Twitter.

Kada o tome priča čovjek koji je procijenio da je Twitter bio vrijedan njegova novca, a ranije je radio i u Googleu, nije iznenađenje da će se ovom mogućnošću pozabaviti i mnogi drugi. Kako je prenio The Next Web, rezultati malog eksperimenta s pretragom Google should buy Twitter bili su prilično zanimljivi, s izvorima koji nisu ni bezazleni ni bezvezni.

Twitteru bi dobro došao partner, a Googleu?

Među argumentima koji se spominju kao moguća korist za Google dođe li do preuzimanja o kojem se govorka, izdvaja se onaj da bi gigantu iz Mountain Viewa dobro došla vlastita društvena mreža.

Google+ nije donio ono čemu su se nadali i od njega su već počeli bježati. Kako Twitter i dalje uživa povjerenje velikog broja korisnika – barem ako je mjerna jedinica s kojom se uspoređuje Google+, a ne, primjerice, Facebook – to ga čini zanimljivim potencijalnom partneru.

 

Po principu da velika riba jede malu, moguće preuzimanje ovisit će o tome da Google mora imati svoj interes, koji u ovom slučaju nije zanemariv. Ipak, Re/Code se pozabavio i s drugom stranom medalje, tražeći odgovor na pitanje – zašto ne? Iz Googleove točke gledišta, postoje i ozbiljne prepreke, među kojima se najopipljivijom čini opasnost da bi ga moguće preuzimanje Twittera moglo učiniti malo prevelikim.

Sasvim konkretno i mjerljivo prevelikim, s prijetnjom da bi se u ovu priču mogle umiješati agencije koje se bave zaštitom tržišnog natjecanja i sprječavanjem monopola.

Vrata suradnje već su otvorena

S preprekama koje stoje na putu, Twitteru bi preuzimanje o kojem se nagađa vjerojatno bilo zanimljivije nego Googleu s obzirom na to da im je kvalitetni partner sada važniji nego bi moguće povezivanje bilo baš jako potrebno drugoj strani. Ipak, štogod se dogodilo, vjerojatno će i dalje dobro surađivati, što nije uvijek bio slučaj. Postojala su vremena kada se Twitter nije plašio pokazati zube, buneći se zbog toga što ga se u Googleovoj tražilici guralo u drugi plan.

Odnosi su tada bili vrlo hladni, ali kako je Twitteru postalo jasno da se ne isplati boriti s jačime, počeli su surađivati. Između ostalog, vratili su se u tražilicu iz koje su se privremeno bili povukli, a u planu je bio i izlazak na Google Glass, koji u međuvremenu nije zaživio onako kako je bio zamišljen. Ipak, u ovom je slučaju princip važniji od rezultata. Twitter je pokazao da ne želi rat, a ni Googleu se baš više nije ratovalo.

Od ležanja u rovovima do spajanja i zajedničkog kretanja dalje? Takav epilog još se nije dogodio, barem za sada, ali priča je dovoljno zanimljiva i konkretna da se o njoj priča sve više, s obrisima suradnje koji nisu tako mutni.

Komentari

  1. Damir

    Damir

    06. 08. 2015. u 7:35 pm Odgovori

    Zakljucak: Jednog dana svi mi cemo biti Google … pitanje je samo vremena. Samo se nadam da se Google nece pretvoriti u Borg ili nesto slicno.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?