Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

‘Znam da se to neće dogoditi, ali štrecnulo me!’ – otkriva mi prijatelj, vlasnik jednog od najboljih ‘specialty coffee’ kafića u Zagrebu dok smo razgovarali o tome gdje nas je zatekla ova pandemična godina. Iako zna da su Facebookove prijetnje o odlasku s europskog tržišta upravo to – prazne prijetnje – tvrtke poput njegove u ugostiteljstvu i turizmu jako ovise o mogućnostima digitalnog oglašavanja kroz platforme poput Facebooka i Instagrama. Puno više od velikih tvrtki i korporacija.

Pandemija je stvorila dodatni pritisak posebno na turističke obrte i tvrtke, iznajmljivače, obiteljske hotele i ugostitelje, jer iako je ljetna sezona prošla bolje od očekivanog – sad znaju da ne mogu računati samo na strane goste i platforme poput primjerice Bookinga. Što zbog dosega, što zbog cijene, ako se bavite turizmom u 2021. morate se posvetiti jednostavnim digitalnim rješenjima za svoje stvarne poslovne probleme:

Stvorite vlastitu bazu gostiju kroz email, ne računajte na ‘bookinge’

Bilo da se bavite smještajem ili ugostiteljstvom, u pripremi za 2021. usredotočite se na stvaranje baze vjernih gostiju koji će se vratiti ne samo sljedeće, već nekoliko godina u budućnost. Nemojte riskirati da se pandemija opet pogorša pa usred nje morate nagovarati nove goste, koji ne poznaju ni vas ni hrvatsko tržište, da dođu po prvi put.

Radije, po prvi put počnite kroz mjesečni email newsletter (na Netokraciji objavljujemo tjedni!) podsjećati prijašnje goste zašto da razmišljaju o ponovnoj posjeti. Ako su već bili kod vas i uvjerili se ne samo u udobnost i ponudu nego i u vaše poštivanje epidemioloških mjera, puno će prije posjetiti vas nego tražiti nešto novo i nepoznato u ovim nesigurnim vremenima.

Email newsletter vam je najsigurniji način, jer za razliku od Facebook fan stranice ili Instagrama, vi ste vlasnici baze kontakata, koje, naravno, morate skupljati u skladu s GDPR-om – ali potom ju možete koristiti godinama.

Email marketing vam je stran? Ne morate čak ni počinjati od početka, jer postoje gotovi predlošci za newslettere u turizmu, a na Netokracija Podcastu smo detaljno razgovarali o savjetima za email marketing.

Iako su Facebook oglašavanje i slični kanali popularni, niti jedan digitalni kanal nije poput emaila – dugovječan i ne ovisi niti o jednoj tvrtki. Facebook se može povući, TikTok se može zabraniti, ali vaša email baza gostiju je samo vaša.

Domaći dobrostojeći gosti kroz domaće kanale, poput Prviput.hr

S obzirom na manji broj stranih gostiju izvan Europe i svjesni situacije, jesen 2021. je dobra prilika da se usredotočite na hrvatske goste koji bi inače turističku ponudu poput vaše tražili u inozemstvu. Nekoliko je prednosti fokusiranja na hrvatske goste boljeg imovinskog stanja:

  • Lokacijski su vam bliži pa vas mogu posjetiti redovito, bilo da se radi o posjeti obiteljskom hotelu nekoliko puta godišnje ili restoranu svaki drugi tjedan;
  • S obzirom na pandemiju, otvoreniji su i traže nove nepoznate kutke u Hrvatskoj za osobne, obiteljske ili poslovne izlete;
  • Lokalni kanali su dostupniji: Natječaj #PrviPut od Zagrebačke banke i uz podršku Hrvatske turističke zajednice na koji se možete prijaviti do 30. rujna nudi besplatnu nacionalnu marketinšku kampanju malim i mikro turističkim poduzetnicima u svim regijama Hrvatske. Prijava je zapravo jako kratka i možete je ispuniti u tridesetak minuta.

Digitalni trendovi: #staycation, #digitalninomadi…

Pratite društvene mreže, posebno Instagram i Twitter, za aktualne digitalne trendove u koje možete uključiti i svoju ponudu. Neki od najpopularnijih su:

  • #staycation koji opisuje uzimanje godišnjeg odmora na istoj lokaciji gdje se gost nalazi (npr. da posjeti vaše obiteljsko imanje koje je samo 30-ak minuta od kuće)
  • #digitalninomadi koji opisuje kako zaposlenici u vodećim tehnološkim tvrtkama o kojima Netokracija inače piše si sad mogu vremenski i financijski priuštiti raditi na daljinu pa tako i iz vašeg smještaja! Zašto bi bili u gradu?

Čak i ako ne volite influencere zbog slučajeva poput Doris Stanković i porečkog restorana, jedan od najboljih načina za otkrivanje ovakvih trendova je praćenje upravo profesionalnih influencera na društvenim mrežama koji odgovaraju vašoj ciljanoj publici, od mama blogera poput Supermama do profesionalnih digitalnih nomada poput Tomislava Pancirova. Budite pametniji:

  • Sami nađite influencere koji dosežu vašu ciljanu publiku i pitajte ih za primjere suradnji i kako inače surađuju s tvrtkama poput vaše. Neki od njih nisu naučeni na suradnju s mikro i malim poduzetnicima, jer rade samo s velikim oglašivačima pa ćete ih ponekad morati educirati;
  • Nemojte se obazirati na neprofesionalne influencere koji vam nude suradnje koje nemaju za vas smisla – samo im se zahvalite;
  • Testirajte suradnje po malo i naći ćete influencere, možda i lokalne medije s kojima možete surađivati.

Navedene su samo neke od prilika koje možete iskoristiti za lokalni digitalni turizam u 2021., a nove će se sigurno otkrivati tijekom jeseni zbog čega je bitno da pratite stručne medije poput HRturizma, ali i ako možete – strane medije. 2020. godina nas je iznenadila, ali nema izlika ako se ne pripremite za 2021. – sad znamo što nas čeka i neće biti prvi put!

Kako bi vam 2021. ipak bila malo lakša, do 30.9. se možete prijaviti na #PrviPut kao natječaj za mikro i male poduzetnike u turizmu poput vas koji mogu osvojiti besplatnu, nacionalnu marketinšku kampanju! Bilo da se nalazite u Istri ili Dalmaciji, Lici ili Slavoniji, iskoristite priliku!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Porezna zahtijeva da i fizičke osobe prijave svaki zakup Facebook oglasa ili Upwork angažman!

Bez obzira jeste li fizička ili pravna osoba - ako poslujete s tvrtkama iz inozemstva, možda biste trebali naći računovođu već danas.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kladarić, Šarić i Blagonić: Kako napredovati, biti inovativan i kreativan – dok radite na daljinu!

Iako je rad na daljinu mnogima nametnut, ne znači da je drugima odlično sjeo. Dapače, s Lukom Kladarićem, Marinom Šarićem i Lucijanom Blagonićem otkrivamo dobre prakse temeljene na godinama iskustva!

Mobilno

Ljuti smo na Apple… ali treba li nam još punjača?

Zašto su svi tako ljuti jer neće imati još jednu kocku za punjenje viška i kabel koji će ionako puknuti?

Startupi i poslovanje

Croatia osiguranje prepoznalo je potrebe korisnika u 2020. i u deset mjeseci je nastao LAQO

Usred krize i pandemije Croatia osiguranje napravila je ozbiljan iskorak prema digitalizaciji svojih usluga - okupili su vrhunski tim domaćih stručnjaka s kojima su razvili digitalni proizvod na razini punokrvnog insurtecha. Kako je nastalo LAQO, otkrivamo.

Digitalni marketing

#jedvačekam: Kad se industrija udruži, a javnost postane kreativac – kampanja osvaja medije i nagrade

Kafići, teretane, kazališta, tržnice i još mnogo drugih poslovanja i brendova u vrijeme društvene izolacije nisu mogli doći do svojih kupaca. Kako su 3 hrvatske agencije uz HURA-u pripremile projekt koji je u korist svih njih ostvario milijun kuna medijske vrijednosti?

Intervju

Najčešći mentori u IT-u su Google, StackOverflow… A 4 naše entuzijastice žele tome dodati Mentoring Byte

Iako mnoge tehnološke tvrtke imaju organiziran sustav mentoriranja, najčešće se on fokusira na tehničke vještine. Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško žele to promijeniti i uvesti kulturu mentoriranja – i tehničkih, ali i mekih vještina u ponekad poprilično “tvrdu” IT zajednicu.

Mobilno

Krajnje je vrijeme da konačno bacimo naljepnice i papire: Stiže era aplikacija za vjernost

Točite gorivo, dobijete naljepnice na papirić pa onda popuste. I onda izgubite papirić pa naljepnice... A kartice vjernosti redovito nemate uza sebe. I onda nikakve koristi. Česta je to praksa u Hrvatskoj već niz godina, ali se polako mijenja. Vrijeme je digitalizirati i takvo iskustvo, a Inina loyalty aplikacija je sjajan primjer.