Telekomi regiona na Digital 2014: Svesni smo zaostatka, ali napredujemo

Telekomi regiona na Digital 2014: Svesni smo zaostatka, ali napredujemo

U organizaciji kompanije Color Press Group, danas se u beogradskom hotelu Hyatt održava Digital 2014, konferencija posvećena telekomunikacijama i medijima. Zamišljen kao događaj koji okuplja domaće, ali i regionalne predstavnike telekoma, medijskih kuća i marketinških agencija, Digital 2014. otvoren je diskusijom o nastupu telekoma na području Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske i manjku inovacija na polju telekomunikacija.

telekomi
Predstavnici regionalnih telekoma u beogradskom hotelu Hyatt (Foto: Telenor/Twitter)

U organizaciji kompanije Color Press Group, danas se u beogradskom hotelu Hyatt održava Digital 2014, konferencija posvećena telekomunikacijama i medijima. Zamišljen kao događaj koji okuplja domaće, ali i regionalne predstavnike telekoma, medijskih kuća i marketinških agencija, Digital 2014. otvoren je diskusijom o nastupu telekoma na području Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske i manjku inovacija na polju telekomunikacija.

Nakon što je Robert Čoban, predsednik Color Press Group, otvorio konferenciju rečima da tehnologija danas igra ključnu ulogu i našim životima i da rapidno menja rad telekom operatera i medija, reč je dobio Dejan Ljuština iz konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers koji je prisutne uveo u trenutne svetske trendove kada su komunikacije i mediji u pitanju, ali i u trendove koji će biti aktuelni unutar 5 do 10 godina.

Osvrnuvši se na činjenicu da pre samo tri godine u Hrvatskoj nisu postojali tableti, a da se danas, kao i u regionu, koriste u različite svrhe, u različitim industrijama, Ljuština je skrenuo pažnju na brzinu kojojm tehnologija menja svet oko nas. “Facebook je danas veći i od Coca-Cole”, dodao je Dejan, osvrnuvši se na činjenicu da je Internet of everything budućnost kojoj stremimo te da će do 2020 na svetu biti više od 50 milijardi povezanih uređaja.

Između telekoma i sadržaja, OTT ipak pobeđuje

Pogledamo li dešavanju u svetu, a pogotovo na Zapadu gde telekom operateri počinju da igraju sporednu ulogu, lako dolazimo do zaključka da svetom vlada velika petorka – Facebook, Google, Amazon, Microsoft i Apple. Upravo ove kompanije utabale su put manjim kompanijama, startupima, koji su za samo nekoliko godina izrazli u multimilionske poslove i još više udaljile telekom operatere od njihovih korisnika.

Možda i najpoznatiji takav primer jeste upravo WhatsApp, istakao je direktor Telekom Srbije, Predrag Ćulibrk. On je dodao da situacija danas nije pozitivna po operatere i da zahvaljujući novim igračima na tržištu, telekomi moraju da prilagođavaju svoje poslovne modele savremenim tehnološkim dostignućima.

ivica1
Ivica Mudrinić, Deutche Telekom

Sa Ćulibrkovim tvrdnjama složio se i direktor Telenor Srbija, Uve Fredhajm, koji je zaključio da se širom sveta dešavaju ogromne promene kada su telekomunikacioni sistemi u pitanju. “Telekom operateri moraju posmatrati promene i na vreme reagovati”, istakao je Fredhajm, dodavši da je kao odgovor na rastuće tržište mobilnog bankarstva, Telenor Srbija još prošle godine akvizirala KBC Banku sa ciljem pružanja novih usluga svojim postojećim, ali i budućim korisnicima.

Ivica Mudrinić, viši potpredsednik kompanije Deutche Telekom za Evropu, izjavio je kako su se stvari drastično promenile u poslednjih nekoliko godina, ukazavši na činjenicu da je WhatsApp, kompanija sa 55 zaposlenih koja je opsluživala 600 miliona korisnika, prodata Facebooku za 16 milijardi dolara. Telekom operateri trebali bi biti ti koji služe kao poluga za transformaciju drugih industrija, naveo je Mudrinić, istakavši da su tu ulogu danas preuzele manje komapnije i startup preduzeća.

Gotovo svi panelisti složili su se sa činjenicom da će telekom operateri i budućnosti morati da pružaju više premium sadržaja kako bi odgovorili na zahteve svojih korisnika, a kako bi čitava Evropa bila na istom telekomunikacionom niovu, Evropskoj uniji potrebna je jasna strategija šta je EU u budućnosti i gde je njena pozicija u odnosu na ostatak sveta. Tek kada se takva strategija utvrdi, te donesu regulativne mere koje će doprineti inovacijama u infrastrukturi i telekomunikacijama, operateri će imati više prostora za inovacije i plasiranje novih proizvoda, zaključili su panelisti na Digital 2014. konferenciji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.

Startupi i poslovanje

Tvoj plinomjer je upravo postao gadget, zahvaljujući ByteLabu i partnerima

HEP Plin predvodnik je najvećeg IoT projekta u Hrvatskoj na kojem radi s nekoliko startupa.

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Unatoč pandemiji, AMPnet osigurao 400.000 eura za platformu za energetske “zadruge”

Hrvatski startup AMPnet osigurao je investiciju od 400 tisuća dolara, ali i vrlo važno strateško partnerstvo s velikim Greenpeaceom.

Kultura 2.0

Hashtag #zeneujavnomprostoru odjeknuo preko 1000 puta u Hrvatskoj i regiji, uz njega se najviše veže pojam “strah”

Ova je inicijativa za vikend okupila tisuće žena koje su iznijele svoje priče o verbalnom i fizičkom zlostavljanju kojeg su doživjele na javnim mjestima.

Mobilno

Hoćemo li koristiti ‘Stop COVID-19’ aplikaciju čak i ako čuva našu privatnost? Ne znam baš.

Kako točno radi hrvatska Stop COVID-19 aplikacija, bazirana na Googleovoj i Appleovoj zajedničkoj anonimiziranoj platformi i hoćemo li je koristiti? Detalje otkrivamo u razgovoru s Tomislavom Grubišićem, direktorom Bornfighta koji je donirao izradu korisničkog sučelja.