Nisu problem samo poteškoće s HT-ovom mrežom, nego što ne možete dobiti policiju i hitnu

Nisu problem samo poteškoće s HT-ovom mrežom, nego što ne možete dobiti policiju i hitnu

Danas su infrastrukturu Hrvatskog Telekoma pogodili problemi zbog kojih njihova mreža ne radi, ali daleko je veći problem od toga što ne rade ni telefoni za hitne slučajeve.

Korisnici Hrvatskog Telekoma i Bonbona danas imaju poteškoća s pozivima, što ne bi bilo nešto toliko neuobičajeno u svijetu telekom usluga, da neki od njihovih korisnika nisu državne institucije poput policije i hitne pomoći te centra 112. Da, danas ne možete nazvati policiju jer – policija je nedostupna.

Da citiram domaćeg IT-jevca Luku Kladarića, nije toliki problem što vi kao korisnik Telekoma ne možete nekoga nazvati. Problemi se događaju, serveri umru, signali se gube i na to nitko ne može 100% utjecati bez obzira na to koliko se trudimo. Ono što je apsolutno bizarno i nedopustivo jest da su svi hitni brojevi jedne države na jednoj jedinoj mreži jednog jedinog operatera.

Zamislite to: ako vam pozli danas i ne slušate radio ili niste pratili vijesti na internetu, lako možete imati jako velikih problema jer su brojevi hitne pomoći nedostupni. Ista stvar je i za policiju i vatrogasce, kao i centar 112.

Telekom je na Twitteru pojasnio kako se radi o poteškoćama u radu, a ovo se pak razlikuje od nedavnog A1 pada mreže.

Bonbon je također na Twitteru pojasnio poteškoće:

Nije problem samo kod nas

Ako nas imalo tješi, ne događaju se ovakve situacije samo nama. Prošle godine ista stvar se dogodila u Nizozemskoj, čiji je telekom KPN doživio jednaku sudbinu koju Hrvatski telekom proživljava danas. Ondje je odmah na ulice poslano više policajaca, a ljudima se savjetovalo da idu direktno u bolnice ili policijske stanice. Mađarski telekomi i banke prije nekoliko dana bili su žrtvom kibernetičkog napada, a ne možemo isključiti ni da se to dogodilo kod nas.

U još jednoj priči, telekom Three iz Velike Britanije kažnjen je sa gotovo dva milijuna funti jer su otkriveni problemi u mreži koji bi mogli uzrokovati baš ovo što se danas događa nama. O ovoj temi se govori već desetljećima, ali i dalje očito postoje situacije kada se ne može učiniti ništa.

Inače, zanimljivo je da se nešto slično s brojevima hitnih službi upravo događa i u SAD-u:

Kako doći do hitnih službi?

Jasno je kako niti jedan telekom ne želi da se u njega upire prstom prilikom ovakvih stvari, ali upravo zbog toga trebali postojati stabilni sustave preusmjeravanja kako korisnici ne bi osjetili probleme. Ne radi se ovdje o pozivima unutar mreže, nego činjenici da kao država nemamo stabilan backup u slučaju ovakvih stvari, što utječe direktno na živote, sigurnost i zdravlje građana.

Ako trebate pomoć, iz Civilne zaštite mole građane da se za sve upite obrate na brojeve:

01 3650 065 i 01 3650 066.

Za dodatne informacije obratili smo se Hrvatskom telekomu, ali do trenutka objave teksta nismo dobili odgovor.

29.9.2020. Iz Hrvatskog telekoma stigao nam je odgovor:

Tehnički kvar koji je prouzročio problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge uočen je u 10:15 sati i trajao do 16:15 sati. Uzrok kvara je neregularno ponašanje sustava za prijenos signalizacijskih poruka za uspostavu govornih poziva uslijed softverske greške. Zbog kompleksnosti sustava i specifičnosti kvara, koji se po prvi puta manifestirao u ovom obliku, otklon kvara trajao je 6 sati, a u njegovo rješavanje bili su uključeni stručnjaci Hrvatskog Telekoma, Deutsche Telekoma te glavnih dobavljača sustava: Nokia, F5 i Metaswitch.

Nakon otklona kvara počeo je proces normalizacije usluga, a prioritet je stavljen na hitne službe koje sada funkcioniraju bez poteškoća, potom poslovne korisnike, a nakon toga slijede privatni korisnici. Potpuna normalizacija telekomunikacijskog prometa očekuje se uskoro.

Komentari

 1. Anonimac

  Anonimac

  29. 09. 2020. u 9:30 pm Odgovori

  Pali su Microsoftovi Azure servisi. Servis za autentikaciju je jedan od prvih servisa koji kad padne nitko se ne moze spojiti. Razlog pada je greska u kodu + losa implementacija Teamsa koji se precesto pokusavao spojit. To je uzrukovalo cak i pad 911 u SAD-u:
  https://www.zdnet.com/article/911-services-down-in-multiple-us-states/

  Popravili smo to do pol noci po hrvatskom vremenu. Nazalost Deutche Telekom je vjerojatno ‘pregrijao’ svoje servere pokusavajuci dohvatiti nas cloud na konstantnim retry policom sto je dovelo do vjerojatno povecanog CPU-a na njihovoj strani. Trebali bi pametnije to implementirati. A mi pametnije pushati stvari u produkciju.

 2. Roberto Bilić

  Roberto Bilić

  07. 10. 2020. u 5:08 pm Odgovori

  Dosta toga se kod nas radi sa “ma neće se to nama desiti”. Ja imam običnu web stranicu koja nije toliko pod pažnjom hakera i bez obzira na to trudim se da razinu sigurnosti i kvalitetu optimizacije držim na razini. Primjer, stranica securityheaders mi za moju stranicu daje ocjenu A, dok su neke “jače” stranice puno slabije ocijenjene a trebale bi biti bolje. Držim se onoga “Bolje spriječiti, nego liječiti”

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.