Kamo ide Tele2, izjednačen s druga dva operatera u Hrvatskoj?

Kamo sad ide Tele2, prvi put izjednačen s druga dva operatera u Hrvatskoj?

Iako je na naše tržište došao u ulozi izazivača, Tele2 je u posljednjih jedanaest godina sazrio, i po pristupu i po kvaliteti usluga. No, uvijek je bio "onaj treći", a posljednje izvješće tvrtke P3, vodeće europske kompanije koja provodi neovisna istraživanja kvalitete mreža, stavilo ga je kvalitetom poziva i prometa uz bok ostalim operaterima na ovdašnjem tržištu. Što to znači za ovaj telekom, koliko će biti izazovno promijeniti percepciju javnosti i je li 5G veliki idući korak, otkriva nam u razgovoru Johan Bergström, član Uprave i glavni direktor za mrežnu infrastrukturu i IT.

Johan Bergström

P3-ovo je izvješće pokazatelj onoga što je Tele2 i tvrdio u posljednje vrijeme – da dobrano ulaže u unaprjeđenje i modernizaciju čitave mreže, stoga nije neobično što je ove godine upravo ovaj operater naručio spomenuto istraživanje (prošle je, primjerice, to učinio Hrvatski Telekom). Tako je uvođenje 4G mreže, ali i poboljšanje 3G, doprinijelo visokim rezultatima u ovom ispitivanju, a Johan Bergström navodi tri razloga koja su do toga i dovelazaposlenici koji su uložili značajan trud da bi se projekt 4G-a ostvario u kratkom roku, podrška ostalih Tele2 zemalja koje su ranije modernizirale svoje mreže (nemojmo smetnuti s uma da je Tele2 grupa prva u svijetu lansirala 4G usluge), ali i Huawei, koji se pokazao kao dobar partner i koji je i omogućio opremu.

Ne postoji ni jedan projekt u kojem sve od početka do kraja teče po planu pa je tako i ovaj imao strmovit put, ali nas to nije obeshrabrilo. S našim dobavljačima razriješili smo sve prepreke na koje smo naišli i uspješno priveli projekt kraju. Sve ovo je bilo napravljeno prvenstveno misleći na korisnike i kako će samo unaprjeđenje mreže koristiti njima.

Bergström dodaje kako su spomenuto istraživanje naručili kako bi pouzdano i objektivno izmjerili kvalitetu mreže, nakon uloženog truda, te prikupili detaljne informacije i usporedili je s drugim operaterima na Hrvatskoj. To je dalo i dragocjene informacije o tome u kojem smjeru dalje razvijati mrežu.

Ovo istraživanje ujedno daje objektivnu informaciju tržištu o stvarnoj kvaliteti sva tri operatera u Hrvatskoj te razlikama između njih, gdje se pokazalo da danas sva tri operatera u Hrvatskoj postižu visoke rezultate na P3 testu, dok je Tele2 ujedno postigao i najveći rezultat  na testu podatkovnih usluga. Sada kada “nema razlike” u mreži, naša fleksibilna rješenja koja pružaju najveću vrijednost za novac su glavni kriterij prema kojem nas tržište treba evaluirati. A tu smo najbolji.

Mijenjanje percepcije javnosti

No, Tele2 je dugo nosio glas onog manje kvalitetnog operatera, a percepciju javnosti teško da će promijeniti jedno istraživanje. U Tele2 su toga svjesni, ali smatraju da će se to promijeniti kad korisnici osjete unaprjeđenje u usluzi, ne samo u vlastitim domovima, nego na obali, na cestama, u svakodnevici… Zbog toga će idući fokus biti i na održavanju postojeće kvalitete i njenom daljnjem unaprjeđenju. I to sve uz učinkovitost kojom se Tele2 ponosi u svakoj zemlji – više za manje.

Tele2 organizacija u Hrvatskoj je manja nego naših konkurenata. Mi imamo manje kotačića koje je potrebno pokrenuti da bi nešto realizirali, a ujedno Tele2 zapošljava najbolje stručnjake na tržištu. Sve ovo popraćeno i jakom potporom Tele2 sjedišta, čini nas izrazito efikasnom kompanijom koja u kratkom roku na tržište lansira vrlo kvalitetne proizvode. Sama informacija o tome da smo uspjeli unutar jedne godine unaprijediti našu mrežu na visoko kvalitetnu razinu te ujedno lansirati 4G, svjedoči navedenom.

tele2 p3

Ipak, u određenim područjima, Tele2 se i dalje oslanja na mrežu Hrvatskog Telekoma:

Tele2 se još uvijek oslanja na HT-ovu mrežu na područjima gdje nemamo potpunu pokrivenost s našom infrastrukturom. Naša želja je svim našim korisnicima osigurati najbolje iskustvo neovisno o tome gdje se u Hrvatskoj nalaze te pružiti osjećaj sigurnosti da su u potpunosti pokriveni i da u bilo kojem trenutku mogu neometano koristiti naše usluge. Zbog tog razloga mi kontinuirano optimiziramo i unaprjeđujemo našu mrežu.

Ulazak u tržište rezervirano za ‘fiksne’ operatere

No, da se stvari u ovom telekomu mijenjaju, pokazuje i ponuda koja je “zagazila” i na tržište fiksnih operatera. Riječ je o takozvanom Pokućnom internetu koji nudi podatkovni paket i prijenosni WiFi router, što je bilo idealno za ljetovanje. Bergström ne skriva zadovoljstvo rezultatima koje su postigli tom ponudom – kako veli, iako ponuda interneta preko mobilne infrastrukture kao zamjena za fiksni internet može zvučati riskantno, ona se ipak pokazala kao uspješna strategija.

A 5G?

Tele2 u Hrvatskoj još je nov u 4G-u, ali ne smatraju da je prerano razmišljati i o 5G mreži.

Iako standard još nije postavljen, svjetski operateri, uključujući Tele2, aktivno su uključeni u različite diskusije i dogovore vezane uz novu generaciju prijenosa podataka putem mobilne infrastrukture. Izazova ima dosta, no uvjeren sam da će svi oni biti razriješeni na vrijeme kada krenemo u razvoj naše 5G mreže u Hrvatskoj.

Trenutno je 4G izvrsna usluga koja pruža više nego dovoljno većini korisnika, kako u brzini tako i u latenciji, a s velikim podatkovnim paketima koje pruža Tele2, čak i heavy useri mogu zadovoljiti sve svoje potrebe kod nas.

O svemu ovome ipak će najviše odlučivati samo tržište, a pred Tele2 stoji velik zadatak u njegovom daljnjem osvajanju – promijeniti percepciju korisnika o tome da je ovaj operater manje kvalitetan. No, fleksibilnost manjeg operatera u kombinaciji s kvalitetom kakva je do sada postojala samo kod velikih u tome bi ipak mogla pomoći.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.