Kamo ide Tele2, izjednačen s druga dva operatera u Hrvatskoj?

Kamo sad ide Tele2, prvi put izjednačen s druga dva operatera u Hrvatskoj?

Iako je na naše tržište došao u ulozi izazivača, Tele2 je u posljednjih jedanaest godina sazrio, i po pristupu i po kvaliteti usluga. No, uvijek je bio "onaj treći", a posljednje izvješće tvrtke P3, vodeće europske kompanije koja provodi neovisna istraživanja kvalitete mreža, stavilo ga je kvalitetom poziva i prometa uz bok ostalim operaterima na ovdašnjem tržištu. Što to znači za ovaj telekom, koliko će biti izazovno promijeniti percepciju javnosti i je li 5G veliki idući korak, otkriva nam u razgovoru Johan Bergström, član Uprave i glavni direktor za mrežnu infrastrukturu i IT.

Johan Bergström

P3-ovo je izvješće pokazatelj onoga što je Tele2 i tvrdio u posljednje vrijeme – da dobrano ulaže u unaprjeđenje i modernizaciju čitave mreže, stoga nije neobično što je ove godine upravo ovaj operater naručio spomenuto istraživanje (prošle je, primjerice, to učinio Hrvatski Telekom). Tako je uvođenje 4G mreže, ali i poboljšanje 3G, doprinijelo visokim rezultatima u ovom ispitivanju, a Johan Bergström navodi tri razloga koja su do toga i dovelazaposlenici koji su uložili značajan trud da bi se projekt 4G-a ostvario u kratkom roku, podrška ostalih Tele2 zemalja koje su ranije modernizirale svoje mreže (nemojmo smetnuti s uma da je Tele2 grupa prva u svijetu lansirala 4G usluge), ali i Huawei, koji se pokazao kao dobar partner i koji je i omogućio opremu.

Ne postoji ni jedan projekt u kojem sve od početka do kraja teče po planu pa je tako i ovaj imao strmovit put, ali nas to nije obeshrabrilo. S našim dobavljačima razriješili smo sve prepreke na koje smo naišli i uspješno priveli projekt kraju. Sve ovo je bilo napravljeno prvenstveno misleći na korisnike i kako će samo unaprjeđenje mreže koristiti njima.

Bergström dodaje kako su spomenuto istraživanje naručili kako bi pouzdano i objektivno izmjerili kvalitetu mreže, nakon uloženog truda, te prikupili detaljne informacije i usporedili je s drugim operaterima na Hrvatskoj. To je dalo i dragocjene informacije o tome u kojem smjeru dalje razvijati mrežu.

Ovo istraživanje ujedno daje objektivnu informaciju tržištu o stvarnoj kvaliteti sva tri operatera u Hrvatskoj te razlikama između njih, gdje se pokazalo da danas sva tri operatera u Hrvatskoj postižu visoke rezultate na P3 testu, dok je Tele2 ujedno postigao i najveći rezultat  na testu podatkovnih usluga. Sada kada “nema razlike” u mreži, naša fleksibilna rješenja koja pružaju najveću vrijednost za novac su glavni kriterij prema kojem nas tržište treba evaluirati. A tu smo najbolji.

Mijenjanje percepcije javnosti

No, Tele2 je dugo nosio glas onog manje kvalitetnog operatera, a percepciju javnosti teško da će promijeniti jedno istraživanje. U Tele2 su toga svjesni, ali smatraju da će se to promijeniti kad korisnici osjete unaprjeđenje u usluzi, ne samo u vlastitim domovima, nego na obali, na cestama, u svakodnevici… Zbog toga će idući fokus biti i na održavanju postojeće kvalitete i njenom daljnjem unaprjeđenju. I to sve uz učinkovitost kojom se Tele2 ponosi u svakoj zemlji – više za manje.

Tele2 organizacija u Hrvatskoj je manja nego naših konkurenata. Mi imamo manje kotačića koje je potrebno pokrenuti da bi nešto realizirali, a ujedno Tele2 zapošljava najbolje stručnjake na tržištu. Sve ovo popraćeno i jakom potporom Tele2 sjedišta, čini nas izrazito efikasnom kompanijom koja u kratkom roku na tržište lansira vrlo kvalitetne proizvode. Sama informacija o tome da smo uspjeli unutar jedne godine unaprijediti našu mrežu na visoko kvalitetnu razinu te ujedno lansirati 4G, svjedoči navedenom.

tele2 p3

Ipak, u određenim područjima, Tele2 se i dalje oslanja na mrežu Hrvatskog Telekoma:

Tele2 se još uvijek oslanja na HT-ovu mrežu na područjima gdje nemamo potpunu pokrivenost s našom infrastrukturom. Naša želja je svim našim korisnicima osigurati najbolje iskustvo neovisno o tome gdje se u Hrvatskoj nalaze te pružiti osjećaj sigurnosti da su u potpunosti pokriveni i da u bilo kojem trenutku mogu neometano koristiti naše usluge. Zbog tog razloga mi kontinuirano optimiziramo i unaprjeđujemo našu mrežu.

Ulazak u tržište rezervirano za ‘fiksne’ operatere

No, da se stvari u ovom telekomu mijenjaju, pokazuje i ponuda koja je “zagazila” i na tržište fiksnih operatera. Riječ je o takozvanom Pokućnom internetu koji nudi podatkovni paket i prijenosni WiFi router, što je bilo idealno za ljetovanje. Bergström ne skriva zadovoljstvo rezultatima koje su postigli tom ponudom – kako veli, iako ponuda interneta preko mobilne infrastrukture kao zamjena za fiksni internet može zvučati riskantno, ona se ipak pokazala kao uspješna strategija.

A 5G?

Tele2 u Hrvatskoj još je nov u 4G-u, ali ne smatraju da je prerano razmišljati i o 5G mreži.

Iako standard još nije postavljen, svjetski operateri, uključujući Tele2, aktivno su uključeni u različite diskusije i dogovore vezane uz novu generaciju prijenosa podataka putem mobilne infrastrukture. Izazova ima dosta, no uvjeren sam da će svi oni biti razriješeni na vrijeme kada krenemo u razvoj naše 5G mreže u Hrvatskoj.

Trenutno je 4G izvrsna usluga koja pruža više nego dovoljno većini korisnika, kako u brzini tako i u latenciji, a s velikim podatkovnim paketima koje pruža Tele2, čak i heavy useri mogu zadovoljiti sve svoje potrebe kod nas.

O svemu ovome ipak će najviše odlučivati samo tržište, a pred Tele2 stoji velik zadatak u njegovom daljnjem osvajanju – promijeniti percepciju korisnika o tome da je ovaj operater manje kvalitetan. No, fleksibilnost manjeg operatera u kombinaciji s kvalitetom kakva je do sada postojala samo kod velikih u tome bi ipak mogla pomoći.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!