Tehnologija će nam uskoro zagledati ispod kože

Tehnologija će nam uskoro zagledati ispod kože… U marketinške svrhe?

Razvojem tehnologije došli smo do široko primjenjivih biometrijskih senzora koji o korisnicima mogu saznati puno više nego što oni i sami znaju. Informacije poput otkucaja srca, tjelesne temperature i glukoze u krvi moći će se koristiti u svrhu prodaje.

biometrijski 1
Biometrijski senzori već su neko vrijeme u pametnim telefonima, primjerice čitač otiska prsta u iPhoneu. Izvor: redorbit.com

Marketing od svojih početaka teži što većem broju što privatnijih informacija o kupcima. Kako tehnologija napreduje, počinju se pojavljivati biometrijski senzori koji uz informacije o lokaciji i vremenu, kada je kupac nešto učinio, mogu pronaći i informacije o stanju ljudskog tijelapiše TechCrunch.

Takva tehnologija već postoji i nije potpuna novost, no tvrtke koje su je rabile uglavnom koriste zatvorene sustave. Senzori su do sada imali ograničene funkcije u službi fitness aplikacija gdje bi pomagali kupcima da odrade svoje dnevne rutine u najboljim mogućim uvjetima.

Focusmotion, tvrtka koja proizvodi biometrijske senzore, na svojim je stranicama objavila kako rade na različitim senzorima za ljudsko tijelo koje za sada planiraju koristiti za sport i medicinu. Focusmotion planira tehnologiju koristiti za očuvanje zdravlja, sprječavanje ozljeda na poslu i tijekom treninga, očitavanje razine šećera kod osoba koje pate od dijabetesa i slično, no objavili su kako njihovi podaci daju najdublji uvid u stanje korisnika do sada.

Focusmotion
Focusmotion je jedna od tvrki koja implementira biometrijske senzore u uređaje svih vrsta. Izvor: focusmotion.io

Koliko vam je jeziva pomisao da dok surfate mrežom vaš uređaj izbaci oglas za Torticu baš u trenutku kada se vama počinje jesti nešto slatko?

Za pomoć pitajte doktora iPhonea

Postoji još mnoštvo proizvođača koji u svoje proizvode implementiraju biometrijske senzore, koje ih uglavnom koriste za brojanje sklekova i koraka. One ograničavaju korištenje tih senzora pa ih vanjske aplikacije ne mogu koristiti, što će se morati promijeniti ako se želi otključati puni potencijal te tehnologije.

Pametni su telefoni dosegli udaljenu točku u svom razvoju kada je teško zamisliti koje promjene će ih učiniti boljima. Pojam budućeg pametnog telefona je sada apstraktan kao i prije deset godina. Na veličini ekrana, veličini telefona, obliku i sličnim obilježijima se ne može puno napraviti. No povežemo li svoje uređaje s vlastitim tijelom, doći ćemo do pametnih suputnika koji nas, osim što su direktan komunikacijski kanal do naših voljenih, podsjećaju  kada moramo popiti čašu vode ili kad se razbolijevamo prije nego što smo išta osjetili.

Tvrtke poput Focusmotiona, koje prednost daju funkcijama senzora za medicinu, sport i sličnim stvarima, bore se s dobrim razlozima. Implementacija biometrijskih senzora u našu svakodnevicu poboljšat će kvalitetu naših života, osim ako u međuvremenu oglašivači ne “nanjuše krv” i krenu s agresivnim oglašivačkim metodama u trenutku kada smo najslabiji baš za njihovim proizvodima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.