Teen385 skoro pa pravi tinejdžer: Napunio 12 godina i dosegnuo 100.000 registriranih korisnika!

Teen385 skoro pa pravi tinejdžer: Napunio 12 godina i dosegnuo 100.000 registriranih korisnika!

Iako su prije nekoliko godina domaći community projekti bili poprilično popularni, dolaskom masovnih društvenih mreža većina korisnika preselila se na njih i opstali su samo rijetki, mahom specijalizirani. Jedan od njih je Teen385, content i community projekt koji oko sebe okuplja tinejdžere, a koji je upravo prešao jubilarnu brojku od 100.000 registriranih korisnika. Tim povodom razgovarali smo sa suosnivačem Branimirom Prskalom koji nam je otkrio koliko se ovaj projekt promijenio od početaka do danas i kakva ga budućnost čeka.

Teen 385 100000
“Čarobna” brojka od 100.000 korisnika prijeđena je jučer.

Iako su prije nekoliko godina domaći community projekti bili poprilično popularni, dolaskom masovnih društvenih mreža većina korisnika preselila se na njih i opstali su samo rijetki, mahom specijalizirani. Jedan od njih je Teen385, content i community projekt koji oko sebe okuplja tinejdžere, a koji je upravo prešao jubilarnu brojku od 100.000 registriranih korisnika. Tim povodom razgovarali smo sa suosnivačem Branimirom Prskalom koji nam je otkrio koliko se ovaj projekt promijenio od početaka do danas i kakva ga budućnost čeka.

Ovaj projekt i sam nije još zašao u tinejdžerske godine, jer mu je tek 12. Doduše, na ovoj domeni na kojoj trenutno i jest, jer nam Branimir otkriva kako su s teen portalom počeli godinu dana ranije, ali na drugoj adresi. Od te 2002. godine pa do danas portal je prošao nekoliko redizajna, dvije promjene CMS-a, značajne sadržajne i konceptualne promjene, dvogodišnje partnerstvo sa EPH, stotine tisuća posjetitelja, nekoliko stotina reklamnih kampanja, nekoliko upita za prodaju… Ali on i dalje plovi samostalno.

Protekli mjesec bio je jedan od dva najposjećenija u povijesti portala – Teen385 je trenutno među 30 najčitanijih domaćih portala prema istraživanju Gemius Audience (119.000 stvarnih korisnika u ožujku 2014.), a u Google Analyticsu ta brojka je i puno veća, pa smo tako u ožujku zabilježili više od 430.000 jedinstvenih posjetitelja. Isto tako vjerujem da će za mjesec travanj i druga dva naša portala (Tulumarka i Mojfaks) biti među 50 najposjećenijih.

No, projekt danas nije ni blizu prve Branimirove ideje – na početku je bio zamišljen isključivo kao klasični content portal, a vrhunac interakcije trebali su biti komentari čitatelja. Ipak, prije 4-5 godina zajedno sa tvrtkom Vizua napravljen je redizajn i kreiran vlastiti CMS. Uveli su se i korisnički profili i nekoliko zanimljivih aplikacija koje su mogli koristiti samo registrirani korisnici, što je pokrenulo projekt kakav je danas vidljiv. Od aplikacija, najtraženiji su bili kvizovi, koji su i danas najviše korištena aplikacija na portalu.

Opstanak uz popularne društvene mreže

Ipak, zanimalo nas je kako je moguće da je projekt opstao, usprkos činjenici što su tu i iznimno popularne svjetske društvene mreže – zašto bi netko postao korisnik zajednice kao što je Teen385, ako već ima profile na Facebooku, Twitteru, Tumblru…? Branimir spremno odgovara:

Vjerujem da bi se mnogi od vaših čitatelja iznenadili kada bi vidjeli što mi to sve imamo iza naslovnice. Tajna našeg uspjeha je što smo uspjeli pronaći zanimljivu formulu između sadržaja koji mladi žele čitati i konzumirati, načina na koji im se sadržaj prezentira i u čijem stvaranju mogu sami sudjelovati te ova društvena komponenta koja se razvila iznad svih naših očekivanja.

Sadržaj na portalu se može objaviti u 10 različitih formata, u svakom od njih korisnici na različite načine sudjeluju i nastavljaju ga kreirati. Tako postoje dvoboj, spomenuti kvizovi  ili anketa, a samo registrirani korisnici imaju na raspolaganju slične dodatne opcije. Uz sve to, tu su i ostale društvene komponente koje su zanimljive na društvenim mrežama – poruke, chat, frendanja, pisanje blogova, forum, fotografije…

"Uhvaćen" trenutak kada se registriralo ravno 100.000 korisnika.
“Uhvaćen” trenutak kada se registriralo ravno 100.000 korisnika.

Jučer je prijeđena i „čarobna“ brojka od 100.000 registriranih korisnika, a Branimir procjenjuje da je od toga broja aktivno njih tridesetak tisuća. Nisu tu samo hrvatski tinejdžeri, nego srpski, bosanski i iz drugih zemalja regije, koje možda nemaju slično online mjesto na kojemu bi se okupljali. U poveznicu s ovime dovodi se i teorija kako tinejdžeri “bježe” s najpopularnije društvene mreže, Facebooka, oko koje su mišljenja podvojena. Branimir smatra kako tinejdžeri ipak odlaze s Facebooka, a iznosi i podatke iz ankete koja je nedavno bila na portalu, a u kojoj je 68% tinejdžera izjavilo da im ‘Facebook više nije fora‘.

Nisu tu čak problem roditelji koji se sve češće pojavljuju na Facebooku, njima je on jednostavno postao – dosadan. Tinejdžeri brzo prihvaćaju novitete, ali još brže ih napuštaju, stoga i mi konstantno pratimo njihove želje i razvijamo nove aplikacije, prilagođavamo im se. Ipak nije nevažno da mladi u tim godinama žele i malo anonimnosti od roditelja i svakodnevnog okruženja, pokušavaju izgraditi neki svoj stil, a Teen385 im pruža taj skriveni kutak. Naravno, tu su i Twitter, Ask, Tumblr… također popularna mjesta koja oni posjećuju.

Mobilna budućnost

Iduća faza Teen385 portala je – mobilna. Broj korisnika koji mu pristupaju putem mobitela je u popriličnom porastu – za ožujak ove godine mobilni posjeti iznose gotovo 25%, dok je u istom mjesecu 2013. godine bilo je 10% mobilnih  posjeta, a 2012. skromnih 3%. Trend je više nego jasan, kaže Branimir, stoga će neki od noviteta ići u tome smjeru –  a među njima je i jedna mobilna aplikacija. Osim toga, do ljeta se planira objaviti još jedan social dodatak/aplikaciju na portalu. Prije nekoliko mjeseci pokrenuta je LookTV rubrika i tim se bacio na produkciju video sadržaja, na čemu će se raditi još više ove godine. Branimir je dao naslutiti da se sprema i jedno zanimljivo strateško partnerstvo, o čemu bi se više moglo saznati kroz nekoliko tjedana.

Do tada, pogledajte zanimljive statistike o portalu Teen385 u infografici:

infografika_teen385

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.