Teen385 skoro pa pravi tinejdžer: Napunio 12 godina i dosegnuo 100.000 registriranih korisnika!

Teen385 skoro pa pravi tinejdžer: Napunio 12 godina i dosegnuo 100.000 registriranih korisnika!

Iako su prije nekoliko godina domaći community projekti bili poprilično popularni, dolaskom masovnih društvenih mreža većina korisnika preselila se na njih i opstali su samo rijetki, mahom specijalizirani. Jedan od njih je Teen385, content i community projekt koji oko sebe okuplja tinejdžere, a koji je upravo prešao jubilarnu brojku od 100.000 registriranih korisnika. Tim povodom razgovarali smo sa suosnivačem Branimirom Prskalom koji nam je otkrio koliko se ovaj projekt promijenio od početaka do danas i kakva ga budućnost čeka.

Teen 385 100000
“Čarobna” brojka od 100.000 korisnika prijeđena je jučer.

Iako su prije nekoliko godina domaći community projekti bili poprilično popularni, dolaskom masovnih društvenih mreža većina korisnika preselila se na njih i opstali su samo rijetki, mahom specijalizirani. Jedan od njih je Teen385, content i community projekt koji oko sebe okuplja tinejdžere, a koji je upravo prešao jubilarnu brojku od 100.000 registriranih korisnika. Tim povodom razgovarali smo sa suosnivačem Branimirom Prskalom koji nam je otkrio koliko se ovaj projekt promijenio od početaka do danas i kakva ga budućnost čeka.

Ovaj projekt i sam nije još zašao u tinejdžerske godine, jer mu je tek 12. Doduše, na ovoj domeni na kojoj trenutno i jest, jer nam Branimir otkriva kako su s teen portalom počeli godinu dana ranije, ali na drugoj adresi. Od te 2002. godine pa do danas portal je prošao nekoliko redizajna, dvije promjene CMS-a, značajne sadržajne i konceptualne promjene, dvogodišnje partnerstvo sa EPH, stotine tisuća posjetitelja, nekoliko stotina reklamnih kampanja, nekoliko upita za prodaju… Ali on i dalje plovi samostalno.

Protekli mjesec bio je jedan od dva najposjećenija u povijesti portala – Teen385 je trenutno među 30 najčitanijih domaćih portala prema istraživanju Gemius Audience (119.000 stvarnih korisnika u ožujku 2014.), a u Google Analyticsu ta brojka je i puno veća, pa smo tako u ožujku zabilježili više od 430.000 jedinstvenih posjetitelja. Isto tako vjerujem da će za mjesec travanj i druga dva naša portala (Tulumarka i Mojfaks) biti među 50 najposjećenijih.

No, projekt danas nije ni blizu prve Branimirove ideje – na početku je bio zamišljen isključivo kao klasični content portal, a vrhunac interakcije trebali su biti komentari čitatelja. Ipak, prije 4-5 godina zajedno sa tvrtkom Vizua napravljen je redizajn i kreiran vlastiti CMS. Uveli su se i korisnički profili i nekoliko zanimljivih aplikacija koje su mogli koristiti samo registrirani korisnici, što je pokrenulo projekt kakav je danas vidljiv. Od aplikacija, najtraženiji su bili kvizovi, koji su i danas najviše korištena aplikacija na portalu.

Opstanak uz popularne društvene mreže

Ipak, zanimalo nas je kako je moguće da je projekt opstao, usprkos činjenici što su tu i iznimno popularne svjetske društvene mreže – zašto bi netko postao korisnik zajednice kao što je Teen385, ako već ima profile na Facebooku, Twitteru, Tumblru…? Branimir spremno odgovara:

Vjerujem da bi se mnogi od vaših čitatelja iznenadili kada bi vidjeli što mi to sve imamo iza naslovnice. Tajna našeg uspjeha je što smo uspjeli pronaći zanimljivu formulu između sadržaja koji mladi žele čitati i konzumirati, načina na koji im se sadržaj prezentira i u čijem stvaranju mogu sami sudjelovati te ova društvena komponenta koja se razvila iznad svih naših očekivanja.

Sadržaj na portalu se može objaviti u 10 različitih formata, u svakom od njih korisnici na različite načine sudjeluju i nastavljaju ga kreirati. Tako postoje dvoboj, spomenuti kvizovi  ili anketa, a samo registrirani korisnici imaju na raspolaganju slične dodatne opcije. Uz sve to, tu su i ostale društvene komponente koje su zanimljive na društvenim mrežama – poruke, chat, frendanja, pisanje blogova, forum, fotografije…

"Uhvaćen" trenutak kada se registriralo ravno 100.000 korisnika.
“Uhvaćen” trenutak kada se registriralo ravno 100.000 korisnika.

Jučer je prijeđena i „čarobna“ brojka od 100.000 registriranih korisnika, a Branimir procjenjuje da je od toga broja aktivno njih tridesetak tisuća. Nisu tu samo hrvatski tinejdžeri, nego srpski, bosanski i iz drugih zemalja regije, koje možda nemaju slično online mjesto na kojemu bi se okupljali. U poveznicu s ovime dovodi se i teorija kako tinejdžeri “bježe” s najpopularnije društvene mreže, Facebooka, oko koje su mišljenja podvojena. Branimir smatra kako tinejdžeri ipak odlaze s Facebooka, a iznosi i podatke iz ankete koja je nedavno bila na portalu, a u kojoj je 68% tinejdžera izjavilo da im ‘Facebook više nije fora‘.

Nisu tu čak problem roditelji koji se sve češće pojavljuju na Facebooku, njima je on jednostavno postao – dosadan. Tinejdžeri brzo prihvaćaju novitete, ali još brže ih napuštaju, stoga i mi konstantno pratimo njihove želje i razvijamo nove aplikacije, prilagođavamo im se. Ipak nije nevažno da mladi u tim godinama žele i malo anonimnosti od roditelja i svakodnevnog okruženja, pokušavaju izgraditi neki svoj stil, a Teen385 im pruža taj skriveni kutak. Naravno, tu su i Twitter, Ask, Tumblr… također popularna mjesta koja oni posjećuju.

Mobilna budućnost

Iduća faza Teen385 portala je – mobilna. Broj korisnika koji mu pristupaju putem mobitela je u popriličnom porastu – za ožujak ove godine mobilni posjeti iznose gotovo 25%, dok je u istom mjesecu 2013. godine bilo je 10% mobilnih  posjeta, a 2012. skromnih 3%. Trend je više nego jasan, kaže Branimir, stoga će neki od noviteta ići u tome smjeru –  a među njima je i jedna mobilna aplikacija. Osim toga, do ljeta se planira objaviti još jedan social dodatak/aplikaciju na portalu. Prije nekoliko mjeseci pokrenuta je LookTV rubrika i tim se bacio na produkciju video sadržaja, na čemu će se raditi još više ove godine. Branimir je dao naslutiti da se sprema i jedno zanimljivo strateško partnerstvo, o čemu bi se više moglo saznati kroz nekoliko tjedana.

Do tada, pogledajte zanimljive statistike o portalu Teen385 u infografici:

infografika_teen385

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...