Tabspace.io Ane Slipčević pretvara ocjenjivanje developerskih timova u 'review poker'

Tabspace.io Ane Slipčević pretvara ocjenjivanje developerskih timova u ‘review poker’

Poučeni svojim vlastitim iskustvom, Ana Slipčević i Kyle Stephens, uz potporu irskog startup akceleratora NDRC, razvili su peer-review platformu za softverske inženjere koja im olakšava odabir radnog mjesta.

U današnje vrijeme digitalizacije i automatizacije, potražnja za developerima samo nastavlja rasti pa se svaka tvrtka prije ili kasnije suoči s pitanjem kako pronaći i privući najbolje kandidate. Osim toga, čitav proces za same developere ne olakšava činjenica da tvrtke često imaju nerealne uvjete zapošljavanja, kao i posebno kompleksne razgovore za posao.

U takvim slučajevima, recenzije radnog mjesta, okruženja i kolega (peer review) postaju iznimno koristan resurs ne samo developerima, već i samim tvrtkama. Na radost svih koji traže i nude posao, danas imamo izvrsne online platforme koje taj proces olakšavaju. Od LinkedIna i Behancea, do Clutcha i Glassdoora.

Platforme za recenzije tu zauzimaju posebno mjesto jer uz sve veći broj korisnika produbljuju značaj informacija koje donose uvid iznutra. Svaki developer ima svoj način rada, vrijednosti i potreba – jednako kao i tvrtke kojima je potreban radni kadar s određenim vještinama, ali i sa sličnim vrijednostima.

U želji da olakšaju proces zapošljavanja i potaknu transparentnost, Ana Slipčević iz Šibenika, uz su-osnivača Kylea Stephensa pokrenula je prije dva mjeseca Tabspace, platformu za peer-review, koja trenutno ima recenzije iz čak 46 hrvatske tvrtke.

S Anom sam razgovarala o tome kako je tekao razvoj ideje za platformu, načinima evaluacije i provjere te trendovima u hrvatskoj i irskoj developerskoj zajednici.

Inženjerka koja u Irsku nije otišla trbuhom za kruhom?

Ana je Šibenčanka koja je nakon završenog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 2010. godine, provela 3 godine radeći u IT industriji u Zagrebu.

U Irsku se seli 2013. godine, ali navodi kako razlog za selidbu nije bio “trbuhom za kruhom”, kako često čujemo ovih dana po novinama.

Kao softver inženjerka u Zagrebu bila sam zadovoljna svojim poslom. U Irsku me odvela želja za poslovnim pustolovinama, htjela sam iskusiti raditi u inozemnim firmama, proširiti znanja i iskustva, koristiti engleski jezik u svakodnevnoj poslovnoj i privatnoj komunikaciji i vidjeti kako život u inozemstvu izgleda.

Ana je u Irskoj upoznala i budućeg su-osnivača Tabspace.io platforme, Kylea Stephensa. Ideja za platformu peer-reviewa koja će u fokusu imati developere i inženjere došla im je iz vlastitih iskustava u procesu traženju odgovarajućeg radnog mjesta.

Standardni problem u developerskoj industriji

Kao softver inženjeri koji zajedno imaju oko 15 godina radnog iskustva u IT industriji, Ana i Kyle su radili na raznim projektima i unutar raznih timova. Iskusili su različite industrije, kao što su bankarstvo, financije, državna uprava, farmacija, telekomi, eCommerce, gambling (kockanje), marketing i oglašavanje. No, osim iskustva u raznim industrijama i projektima, iskusili su i rad u raznim timovima, ističe Ana, te mi objašnjava kako je postalo očito da svaki tim, neovisno o veličini i firmi, ima svoj vlastiti način rada:

Prilikom mijenjanja timova i poslova nismo mogli pronaći način kako zbilja saznati kakav je tim u koji dolazimo ili za koji posao se tek prijavljujemo. Dok stranice firme često govore o tome kako je raditi kod njih, inženjerski timovi nemaju svoj način brendiranja koji ističe stvari do kojih je developerima stalo pri istraživanju timova i poslova.

Često im se događalo da u procesu traženja novog posla prođu i nekoliko krugova iscrpnih tehničkih intervjua kako bi dobili priliku pitati tek neka osnovna pitanja o poslu i timu:

To je ogromni utrošak vremena i truda, i iskreno, teško ga je uskladiti s rasporedom, budući da smo u većini slučajeva još uvijek radili na trenutnom poslu. Pričajući sa svojim kolegama developerima, ustanovili smo da je ovo standardni problem u našoj industriji.

Tko može pružiti bolje podatke o tom od samih developera koji su do nedavno radili ili još uvijek rade u tom timu, zaključuje Ana.

Nakon definiranja problema, ideja o rješenju se sve detaljnije razvijala, a u jesen prošle godine priključili su se i prvom NDRC akceleratorskom programu u Galwayu. NDRC je investitor u early-stage startupe, koji omogućuje investicije i stručnu pomoć mladim irskim firmama s potencijalom za inozemni rast.

Ana Slipčević: Tabspace je možda najlakše opisati kao spoj Glassdoora i Stack Overflow Surveyja

Tabspace u svoj sustav unosi inovativna rješenja gamifikacije procesa evaluacije kroz review poker metodu. Platforma prikuplja anonimne recenzije od trenutnih i bivših zaposlenika u inženjerskim timovima te ih prezentira na strukturirani način.

Prikupljeni podaci poput kvalitete koda, primjerene povratne informacije o radu te prihvaćanju neuspjeha jedan su od uvida softverskim inženjerima u način rada timova te mogućnosti za usporedbu:

Svaka osoba vrednuje različite stvari pri traženju posla, npr. nekom je najvažnije da je tim primjeren za roditelje (Suitable for parents), nekom drugom kvaliteta koda (Quality of code), nekom trećem promaknuća (Promotes from within) itd. Te vrijednost ne samo da se razlikuju od osobe do osobe, već se mijenjaju i tijekom karijere pojedinca. S tabspace.io, cilj nam je omogućiti developerima da pronađu tim koji dijeli iste profesionalne i privatne vrijednosti kao i oni, čime će ujedno biti sretniji i motiviraniji raditi u takvom timu.

Sustav evaluacije developerskih timova

Tabspace se posebno ističe svojim sustavom ocjenjivanja. Gamificirali su proces recenzija što donosi malo inovativnosti i osvježenja u čitavu priču, no osim toga i posebno precizan način evaluacije po uzoru na poznatu developersku metodu:

Review poker je naša adaptacija Planning pokera ili Scrum pokera, popularne metode u agilnom softver developmentu koja se koristi za ocjenu kompleksnosti zadataka.

Planning poker je gamificirani način procjene koliko je neki zadatak za development tim složen, dakle koliko truda treba za obavljanje nekog zadatka, objašnjava Ana. Slično kao i kod planning pokera, tzv. poker recenzija funkcionira na način da svaki član tima dobije svoj špil karata koji se najčešće sastoji od skale 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40 i 100 (modificirani Fibonaccijev slijed) te prema tome definira težinu zadatka odnosno kvalitete različitih poslovnih aspekata:

Na postavljeno pitanje se odabere jedna od karata s vrijednosti. Pritom niže vrijednosti (prema 1) znače da tim prednjači i predvodi put u tom aspektu, dok više vrijednosti (prema 100) znače da tim zaostaje i ima sporiji napredak u tom aspektu.

Ana ističe da im ovakva skala daje dobar uvid u kvalitetu onog što se ocjenjuje.

Na primjer, ako je nešto ocijenjeno dobro, možemo točno vidjeti koliko dobro, tj. da li je izvrsno i tim prednjači u tom aspektu (1) ili je izvrsno, ali tim nije predvodnik u tom aspektu (5), dok ako je nešto ocijenjeno slabije, također vidimo koliko slabo, budući da je velika razlika između tima koji radi spor napredak (20) ili tima koji zaostaje (100). Glavna prednost ove skale nad linearnom (npr. 1 – 5) jest što nudi ekstreme, čime ujedno potakne osobu da zastane i zbilja razmisli prije nego što odgovori na pitanje.

Realizacija ideje: Od prvih ocjena do pokera

Zanimalo me kako su došli do ideje da gamificiraju proces recenzija. Ana navodi da im je početna ideja bila da menadžer tima inženjera ocjeni svoj tim, no ističe kako je većina prvih korisnika dala sličan komentar na tu opciju, što im je bio znak za promjenu:

 1. “Umjesto da to radim ja, inženjer menadžer, mislim da to treba raditi moj tim. Ja sam možda pristran i neću dati pravu sliku o svom timu.”
 2. “Trebate gamificirati proces.”

I tako je i bilo, daljnjim ispitivanjem i razgovorom s menadžerima i njihovim timovima developera, došli so do ideje o review poker metodi. Budući da je planning poker poznat većem broju softver inženjera, a Ana ističe da se i odlično uklapa u njihovu skalu kvalitete, bilo se lako odlučiti kojim smjerom razvijati projekt.

Metoda je prilično jednostavna i onima koji su manje upoznati može se objasniti u svega nekoliko minuta.

Kako osigurati točne i nepristrane recenzije?

Tabspace nudi kvantitativne podatke o timovima inženjera, čime nastoje izbjeći emotivne i subjektivne recenzije/komentare, pojašnjava Ana. Svjesni smo kako je potpunu objektivnost teško postići, no u sustavima recenzija – neizbježno je govoriti o tome, barem na razini eliminiranja pristranosti. Ana također to potvrđuje, ali i navodi da što više recenzija neki tim ima, time se više mogu primijetiti trendovi te postići kakva-takva objektivnost:

Naprimjer, ako neki tim za High quality equipment (firma daje kvalitetnu opremu za obavljanje posla) ima 95% odgovora “Da” i 5% odgovora “Ne”, onda je vrlo vjerojatno da je oprema kvalitetna i da je tih 5% odgovora vjerojatno pristrano ili je od pojedinaca koji imaju zbilja visoke standardne za kvalitetnu opremu :).

Pristranost je možda i manji problem, koji poput navedenog primjera, lako može biti izoliran. Veću brigu donose lažne recenzije koje su preplavile mnoge platforme za recenziranje. Tako i Ana spominje nedavni bizaran primjer, u kojem je nepostojeći resoran na TripAdvisoru postao broj 1 u Londonu, samo zahvaljujući lažnim recenzijama.

Stoga nije čudno da i Ana navodi kako su poučeni iskustvom već u početnoj fazi projekta, odlučili provoditi rigorozne provjere kako bi osigurali točnost podataka korisnika te izbjegli mogućnost lažnih recenzija:

To su nam glavni ciljevi s tabspace.io. Dodatni poticaj nam je činjenica i da smo kroz dva mjeseca koliko smo aktivni, već zabilježili oko 10% lažnih recenzija, što me osobno potaklo na preispitivanje vjerodostojnosti nekih drugih stranica za recenziju koje nemaju rigoroznu provjeru ispravnosti podataka.

Želje developera: „Već sada možemo primijetiti neke trendove te napraviti usporedbe po zemljama“

Recenzije za Tabspace, Ana i Kyle uglavnom su skupljali iz inženjerskih krugova vlastitih poznanstava i kontakata. Stoga je i većina recenziranih firmi i timova iz Hrvatske i Irske.

Što developeri žele i vrednuju pri traženju posla detaljno je analizirano i dokumentirano u raznim istraživanjima, primjerice poput Stack Overflow Surveya 2017, no Ana ističe kako s Tabspaceom žele pokazati koliko se te iste želje podržane u raznim timovima i firmama te kakvi su trendovi u developmentu.

Kako prikupljamo sve više recenzija, podaci i trendovi postaju sve istaknutiji te će biti zanimljivo analizirati ih i ponuditi našoj zajednici developera u budućnosti.

Kroz početnu fazu prikupljanja recenzija, iz Tabspacea su skupili dovoljno podataka da mogu izvući prve pokazatelje tih trendova. Tako Ana navodi kako su (1) Scrum i Kanban najčešće korištene metode rada, da se (2) kod na produkciju najčešće deployja dnevno, te da bi (3) većina firmi trebala poraditi na boljoj podršci za netehničku edukaciju developera (onih koji to žele). Na kraju, primijetili su i kako je strukturirani napredak u karijeri znatno manje zastupljen u Hrvatskoj nego u Irskoj.

Osobito zanimljiv podatak za nju kao inženjerku je bio omjer žena u timovima. Naglašava kako je on gotovo jednak u Hrvatskoj i Irskoj:

 • 45 – 50% timova ima manje od 10% žena u timu,
 • oko 35% timova ima 10 – 25% žena u timu,
 • 15 – 20% timova ima 25 – 50% žena u timu
 • 0.5% timova ima veći broj žena od muškaraca.

Što za developere Tabspace planira dalje?

Pošto su aktivni tek 2 mjeseca, Ana navodi kako još kontinuirano rade na unaprjeđenju stranice prema feedbacku koji dobivaju. Posebno mi je naglasila koliko je zajednica inženjera/developera „zbilja sjajna i od velike pomoći“.

Glavni fokus za ovu godinu nam je postati prepoznato mjesto na kojem developeri mogu dobiti pouzdane informacije o inženjerskim timovima. Imamo jako puno stvari u pipelineu, pratite nas za sve nove releasove i iznenađenja 🙂

Čuli ste Anu – očekujemo mnogo novih stvari, a do tada možda biste i vi možda htjeli pomoći i zaigrati review poker kako bi vama i kolegama bilo lakše u budućim odlukama o radnom mjestu?

ponuda

Komentari

 1. Stjepan

  Stjepan

  30. 01. 2018. u 4:38 pm Odgovori

  Logiranje uz pomoć Githuba, LinkedIna ili Googlea ne radi, baca razne greške (node.js, nginx 500).

  Skala od 1-100 za ocjenjivanje je prevelika – velika je vjerojatnost da će rezultati biti neusporedivi jer različiti ljudi ocjenjuju na različite načine – imaju druge kriterije – s velikom skalom veća je vjerojatnost da će podaci biti neusporedivi.

  Onaj chat bot interface je možda nekom cool ali klasično page by page sučelje bi bilo bolje. Npr. postoji razlog zašto to drugi tako rade na taj način (Officevibe), a ne ovako.

  Malo poraditi na dizajnu, trebalo bi sve biti malo preglednije jasnije s većim fontovima (govorim za stranicu gdje je pregled firme), ovako je pomalo ružnjikavo, djeluje nedovršeno, neprofesionalno.

  Pojedina A/B pitanja ne pokrivaju sve – fali treća opcija – ništa od navedenog. 🙂

  Kod pitanja gdje se želi doznati udio ženskih članova tima je premali broj opcija. Tu bi bilo bolje da se unosi postotak (bilo da se zna točno ili da se procjenjuje) uz pomoć nekog slidera. Npr. ako ima 26% žena, opcija <50% je predaleko od istine.

 2. Ana

  Ana

  30. 01. 2018. u 6:16 pm Odgovori

  Bok Stjepane,

  Žao mi je što vam se ne sviđa naša stranica, većina naših korisnika voli interaktivnost procesa i način na koji su podaci o timovima prezentirani.

  Ako ste imali problema pri ulogiravanju, možete me direktno kontatkirati, budući da do sada nismo imali pritužbi vezano uz isto.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Apple Pay konačno i službeno u Hrvatskoj uz Revolut, Monese…

Svoju Revolut ili Monese Mastercard karticu od danas možete staviti u Apple Wallet i plaćati pomoću pametnog sata ili iPhonea.

Tehnologija

Zašto Facebookove Libra i Calibra nisu pravi blockchain, a trebaju ih se bojati najviše – banke?

Svaka osoba na svijetu koja koristi Facebook, Instagram ili WhatsApp će uskoro nesumnjivo imati i svoj crypto novčanik, što je gotovo trećina svih ljudi na svijetu.

Intervju

Prvo smo tržište za Settle, nordijski sustav koji će POS zamijeniti vašim mobitelom?

Pionir nordijskog plaćanja, Auka uz Sberbank Hrvatska donosi nam Settle aplikaciju za mobilna plaćanja. Hoćemo li Hrvatsku pamtiti kao prvo tržište budućeg Alipaya Europe?

Što ste propustili

Vodič

Airbnb, Booking, Hostelworld? Kako da digitalni gosti dođu do vašeg smještaja?

Ako nije na internetu, postoji li zaista? Ako pitate iznajmljivače koji koriste moderne platforme Booking i Airbnb kako bi svojim gostima ponudili najjednostavniji mogući način rezervacije smještaja - odgovor je zasigurno odlučno "ne".

Vodič

Jesu li pretplatničke kutije novi model prodaje za OPG-ove?

Kozmetika, proizvodi za majke i bebe, knjige,preparati za kućne ljubimce, sastojci za kuhanje, viski - ovo su samo neki tipovi proizvoda koje danas možemo naći u popularnim pretplatničkim kutijama. No ovaj model poslovanja može odlično poslužiti još jednoj skupini (malih) poduzetnika: OPG-ovima.

Kultura 2.0

Kandidatima za hrvatske predsjedničke izbore ove godine pomaže Reddit – i to memovima

Mogu li memovi na Redditu utjecati na predsjedničke izbore u Hrvatskoj? Zašto ne bi mogli!

Vodič

Zašto su vam bitne TripAdvisor recenzije?

Iako su najidealnija vrsta promocije, osobne preporuke nisu uvijek moguće. Međutim, živimo u svijetu najbolje povezanosti ikada. Upravo zbog načina obrade informacija i količine ljudi koji ih dijele, možete biti sigurni da detaljno raspisana recenzija posjetitelju koji dolazi prvi put u kontakt s vašim barom ili hostelom nosi više objektivne vrijednosti nego bilokakav promotivni materijal.

Internet marketing

Pošto kila utjecaja? Kod domaćih influencera od 5 do 700 eura!

Znate li da od 1400 regionalnih influencera najviše pratitelja prosječno imaju influenceri u dobi od 30 do 40 godina? To je samo jedna od zanimljivosti koje otkrivaju podaci domaće Milenial platforme...

Startupi i poslovanje

Pauza.hr pokreće PauzaGO! Uz nove dostavljače pristižu i novi restorani

U ponedjeljak službeno na ulicu izlaze PauzaGO dostavljači. Za korisnike to znači još više izbora, a novim restoranima i operativno rasterećenje.