HT razvija tehnologije za brzinu prijenosa veću od 1 gigabita u sekundi

HT razvija tehnologije za brzinu prijenosa podataka veću od 1 gigabita u sekundi

Devedeset i neke godine puno je toga što se danas događa izgledalo kao znanstvena fantastika, rekao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a na jučerašnjem predstavljanju tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast. Te tehnologije omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita u sekundi, a to znači da će za današnje društvo i proširena stvarnost te upravljanje automobilima i kućanskim aparatima na daljinu ubrzo postati realnost.

rekao je Boris Drilo iz HT-a.
Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu, rekao je Boris Drilo iz HT-a.

Prognoze kažu da će već 2025. godine društvo potpuno drugačije operirati, a virtualna i proširena stvarnost postat će dio svakodnevice. No, da bi se to i ostvarilo, potrebne su širokopojasne tehnologije koje će podržavati sav taj digitalni promet. Stoga u Hrvatskom Telekomu, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva te kompanijom Nokia Solutions and Networks, rade na razvoju LTE-A Pro i G.fast tehnologija koje omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita.

Riječ je o tehnologijama koje će oblikovati razvoj digitalnog društva Hrvatske, rekao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a.

Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo, putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa internetu.

Pripreme za 5G

G.fast je relativno nova tehnologija, nastala prije dvije godine, a uz korištenje bakrene mreže postiže brzine pristupa fiksnom internetu od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi, što je usporedivo s optičkim pristupom. Na taj način će HT moći brže i jeftinije razviti mrežu ultrabrzog interneta na mjestima gdje još nema potpunog optičkog pristupa. Uz to, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. To znači da će korisnici moći pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

Boris ističe da su ovo sve pripreme za 5G mrežu čije će brzine ići preko 10 gigabita. To je izuzetno važno i za digitalnu ekonomiju jer je digitalizacija budućnost društva, a sve što može biti digitalizirano, bit će povezano, rekao je Željko Hranilović iz HT-a. Iako ideja superbrzog interneta zvuči odlično, još se ne zna kada će te tehnologije biti dostupne za korisnike niti u kakvom paketu usluga ili po kojoj cijeni. Ipak, približavanje 5G mreži zvuči obećavajuće, pogotovo ako uzmemo u obzir na to da živimo ubrzanim ritmom života te, kako kaže Nives Sandri iz Uprave Nokije u Hrvatskoj, nitko nema vremena čekati spajanje.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.