HT razvija tehnologije za brzinu prijenosa veću od 1 gigabita u sekundi

HT razvija tehnologije za brzinu prijenosa podataka veću od 1 gigabita u sekundi

Devedeset i neke godine puno je toga što se danas događa izgledalo kao znanstvena fantastika, rekao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a na jučerašnjem predstavljanju tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast. Te tehnologije omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita u sekundi, a to znači da će za današnje društvo i proširena stvarnost te upravljanje automobilima i kućanskim aparatima na daljinu ubrzo postati realnost.

rekao je Boris Drilo iz HT-a.
Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu, rekao je Boris Drilo iz HT-a.

Prognoze kažu da će već 2025. godine društvo potpuno drugačije operirati, a virtualna i proširena stvarnost postat će dio svakodnevice. No, da bi se to i ostvarilo, potrebne su širokopojasne tehnologije koje će podržavati sav taj digitalni promet. Stoga u Hrvatskom Telekomu, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva te kompanijom Nokia Solutions and Networks, rade na razvoju LTE-A Pro i G.fast tehnologija koje omogućuju prijenos podataka brzinama većima od 1 gigabita.

Riječ je o tehnologijama koje će oblikovati razvoj digitalnog društva Hrvatske, rekao je Boris Drilo, zadužen za CTIO poslove HT-a.

Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo, putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa internetu.

Pripreme za 5G

G.fast je relativno nova tehnologija, nastala prije dvije godine, a uz korištenje bakrene mreže postiže brzine pristupa fiksnom internetu od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi, što je usporedivo s optičkim pristupom. Na taj način će HT moći brže i jeftinije razviti mrežu ultrabrzog interneta na mjestima gdje još nema potpunog optičkog pristupa. Uz to, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. To znači da će korisnici moći pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

Boris ističe da su ovo sve pripreme za 5G mrežu čije će brzine ići preko 10 gigabita. To je izuzetno važno i za digitalnu ekonomiju jer je digitalizacija budućnost društva, a sve što može biti digitalizirano, bit će povezano, rekao je Željko Hranilović iz HT-a. Iako ideja superbrzog interneta zvuči odlično, još se ne zna kada će te tehnologije biti dostupne za korisnike niti u kakvom paketu usluga ili po kojoj cijeni. Ipak, približavanje 5G mreži zvuči obećavajuće, pogotovo ako uzmemo u obzir na to da živimo ubrzanim ritmom života te, kako kaže Nives Sandri iz Uprave Nokije u Hrvatskoj, nitko nema vremena čekati spajanje.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!