SugarSync čuva vaše datoteke na Internetu i većini pametnih telefona

SugarSync čuva vaše datoteke na Internetu i većini pametnih telefona

Zaboravite na slanje dokumenata sami sebi na e-mail, postavljanje na kojekakve servere i kopiranje na USB memorije. Zahvaljujući cloud računalstvu, danas možete raditi sa svim svojim dokumentima na računalu, a specijalizirani alati će se pobrinuti da postoji kopija na serveru. Alati poput SugarSynca vam omogućavaju da datoteke držite ne samo na serveru već i na svim vašim drugim gadgetima, od laptopa do mobitela. Ako vam kod Dropboxa nije dovoljna samo jedna mapa za usklađivanje svih vaših datoteka, SugarSync nude više opcija. Je li bolje rješenje? Procijenite u nastavku...

Zaboravite na slanje dokumenata sami sebi na e-mail, postavljanje na kojekakve servere i kopiranje na USB memorije. Zahvaljujući cloud računalstvu, danas možete raditi sa svim svojim dokumentima na računalu, a specijalizirani alati će se pobrinuti da postoji kopija na serveru.

Alati poput SugarSynca vam omogućavaju da datoteke držite ne samo na serveru već i na svim vašim drugim gadgetima, od laptopa do mobitela. Ako vam kod Dropboxa nije dovoljna samo jedna mapa za usklađivanje svih vaših datoteka, SugarSync nude više opcija. Je li bolje rješenje? Procijenite u nastavku…

Recenziju SugarSynca za sve vaše podatkovne potrebe omogućio je Ovi by Nokia. Kao što SugarSync ili Dropbox spašavaju vaše datoteke, Ovi Suite može spasiti postavke vašeg telefona koje sprema na Internet. Ukoliko primjerice izgubite svoju Nokiju ili laptop, svi vaši podaci bit će dostupni.

Zašto koristiti SugarSync?

Zamislite situaciju u kojoj ste zaduženi za izradu prezentacije za izlaganje na fakultetu ili poslovnom sastanku. Noć prije izlaganja, prezentacija je gotova i gasite računalo, samo da bi vas ujutro neugodno iznenadila činjenica da je nešto u računalu otkazalo. Prije nekoliko godina, to bi stvarno bio problem, no uz SugarSync više nije.

SugarSync i alati poput njega će sve vaše dokumente (točnije, dokumente koje mu zadate) i datoteke automatski spremati na svoje servere. U slučaju da vam se nešto dogodi s računalom ili ga zaboravite, moći ćete doći do svojih podataka. SugarSync se brine i da na svim vašim uređajima uvijek postoji  ista verzija datoteke:

[youtube width=”600″ height=”362″]http://www.youtube.com/watch?v=oYpAHcNKGV0[/youtube]

Dovoljno je da na sva svoja računala i mobitele instalirate SugarSync aplikaciju i unesete svoje pristupne podatke. Označite koje mape želite sinkronizirati odnosno kopirati na server i to je to. Aplikacija će sama stavljati podatke na server i preuzimati ih sa njega prema potrebi na vaša ostala računala i uređaje. Vaša briga tu zavšava. Gdje god se našli, možete doći do svojih dokumenata putem web sučelja ili SugarSyncove aplikacije.

Cijena? Sitnica.

SugarSync možete koristiti u besplatnoj varijanti, gdje ćete dobiti 5 GB prostora na njihovim serverima. Ako vam to zvuči malo ili vam s vremenom zatreba više prostora, lako se možete prebaciti na neki jači model. Tako možete dobiti:

 • 30 GB prostora za 5 dolara mjesečno, odnosno 50 dolara godišnje;
 • 60 GB prostora za 10 dolara mjesečno, odnosno 100 dolara godišnje;
 • 100 GB prostora za 15 dolara mjesečno, odnosno 150 dolara godišnje;
 • 250 GB prostora za 25 dolara mjesečno, odnosno 250 dolara godišnje.

U usporedbi s konkurentskim Dropboxom, koji besplatno daje 2 GB prostora, a možete kupiti pakete od 50 GB (10 dolara mjesečno, 100 dolara godišnje) ili 100 GB (20 dolara mjesečno, 200 dolara godišnje), SugarSync je ipak nešto povoljnijim.

Suradnja…

Kao i prenošenje datoteka s jednog računala na drugo, često ćete datoteke morati dijeliti s kolegama, možda čak i na njima zajedno raditi. Sve što trebate napraviti u SugarSyncu jest odabrati opciju za dijeljenje datoteke ili mape i pozvati suradnike. Na njihovim računalima će se stvoriti potpuno identična kopija tog mapa i možete početi na njoj raditi. Svako spremanje promjena u datotekama će se također sinkronizirati sa serverom i računalima vaših suradnika.

Sugarsyncovo web sučelje pregledno je i "čisto"

Za svaku mapu možete odrediti je li read-only (samo za čitanje) ili editable (da i vaši kolege mogu mijenjati njen sadržaj). Ukoliko slučajno obrišete izmjene na određenoj datoteci, ne morate se brinuti. SugarSync podržava i tzv. versioning, odnosno čuva sve različite verzije datoteka kako biste mogli odabrati i neku prijašnju verziju. Ne morate više nazivati datoteke imenima poput izvjestaj_1.doc, izvjestaj_nikola2.doc itd. Potpun popis SugarSyncovih mogućnosti naći ćete na njihovoj službenoj web stranici.

Sve mobilne platforme koje vam srce želi

Naravno, niste ograničeni samo na računala. Sa SugarSyncovim aplikacijama za mobilne platforme imat ćete pristup svojim datotekama dok ste u pokretu. Sve što vam trebate jest na svoj smartphone instalirati SugarSync aplikaciju i naravno, imati aktivan SugarSync račun. Iako tek na nekim mobitelima možete uređivati datoteke (i to samo određeni format), u ključnoj situaciji na svima ćete moći pristupiti svojim datotekama.  SugarSyncovi autori pobrinuli su se da podrže čim veći broj mobilnih platformi. Podržane su sve danas popularne platforme: Symbian, iOS (iPhone, iPod Touch), Android, BlackBerry pa čak i Windows Mobile.

SugarSync će cijeniti svi koji rade na više računala ili pak moraju sa sobom u svakom trenutku imati određen podatke. Radi se o alatu koji daje vjerojatno najviše mogućnosti u svojoj kategoriji stoga ga svakako isprobajte. Besplatnih 5 GB prostora nikome nisu naodmet. Jeste li dosad koristili cloud hosting rješenja poput SugarSynca za svoje datoteke?

Komentari

 1. Marin

  Marin

  04. 02. 2011. u 3:53 pm Odgovori

  Dropbox od nove verzije omogućava “Selective Sync”, tako da je tu SugarSync izgubio dio prednosti. Imo oba idobar zbor i lijepo je kad postoji dobra konkurencija. Kod SugarSynca bi pohvalio odlično syncanje s mobitela (android). i.e. automatsko prebacivanje slika kad se spoji na home wlan.

  I sad besramno: https://www.sugarsync.com/referral?rf=dewxe7nvgryez 🙂
  Dodathinh 500mb ako se tek registrirate.

 2. Emanuel Blagonić

  Emanuel Blagonić

  05. 02. 2011. u 12:16 pm Odgovori

  Izgleda mi zgodno i sviđa mi se što postoji “corporate account”, jedna od stvari koje Dropbox nema… Vjerojatno ću mu dati priliku, pa nek me iznenadi 🙂

  BTW, zna li netko da li se može namjestiti “odgođeni sync” – zapravo, želim da mi se fileovi iz nekih foldera sinkroniziraju npr. na kraju dana, a ne odmah. Dropbox nema tu opciju, ne znam ima li SugarSync ili neki drugi servis online? Ako neki od njih ima tu opciju, lako bih se samo zbog toga mogao odlučiti za njih (uz corporate acc, naravno).

 3. Haris Čusto

  Haris Čusto

  05. 02. 2011. u 2:27 pm Odgovori

  @Emanuel – Kako misliš nema corporate account (šta to podrazumijeva?)

  Vezano za odgođeni Sync, ugasiš drop box iz startup-a i onda ga pokreneš kada želiš sync 😛 Nije baš najbolje riješenej, ali radi.

  Meni recimo u dropbox-u nedostaje opcija – Ignore this folder.

  • Emanuel Blagonić

   Emanuel Blagonić

   05. 02. 2011. u 3:45 pm Odgovori

   Evo što bi trebao biti nekakav corporate account – da ne moram otvoriti account na svoje ime, već na ime firme, pa zatim da dodajem accounte svima koji rade kod mene. Na taj način imam foldere koji su dijeljeni – npr. Klijenti, Resoucers i sl. koji svima nama služe, a imam i foldere koje mogu držati za sebe npr. Ponude, Računi, a imam i foldere koje mogu dijeliti s klijentima s kojima radim (tako da dodam i njihov account).

   Također, ima li vas u firmi više od 1, dobro je da možete zajednički dijeliti npr. 100 GB prostora, a ne da svatko od vas mora imati 100 GB prostora (koje opet zajednički dijelite), a s druge strane glupo je dodati account za firmu i onda svima postaviti isti account, kao da svi dijelite ista računala…

   Kod Dropboxa mi je nezgodno što ga koristim za dijeljene direktorija sa više zajedničkih klijenata, a volio bih da mi je to na neki način olakšano…

   Ovo za startup je ok kao “mogućnost”, ali opet nije previše zgodna ako neke folder želiš imati stalno sinkronizirane (Računi, Ponude, Dokumenti, Ugovori i sl.) a neke druge (Klijenti, Resources) želiš sinkronizirati na kraju dana…

   Ignore this folder > +1 – također mi fali, bilo bi mi draže da postoji.

   Evo, koristim Dropbox već godinama i volio bih da naprave jedan korak naprijed, do sada sam ga koristio sa backup samo najvažnijih dokumenata, ali bih volio da ga mogu koristiti za cijeli posao. Također, i cijena igru ulogu pa ako je 100 GB godišnje kod Dropbox 200$, a kod SugarSynca je 200GB/200$, onda mi je draži SugarSync… No, cijena meni osobno nije presudna, pogotovo ako mi je dosta 100GB 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.