Online studiranje: Gdje svi studenti sjede u prvom redu

Online studiranje: Mjesto gdje svi studenti sjede u prvom redu

Kad sam razmišljala o studiju, shvatila sam kako studiranje putem interneta zapravo ima izrazito mnogo prednosti. Kako sam polagala razne tečajeve na brojnim svjetski poznatim sveučilištima poput Yalea, Harvarda i MIT-a na online servisima Courseri i edX-u, nije mi bilo teško prilagoditi se ovakvom stilu edukacije. Dakako, potrebna je organiziranost i volja kako bi se svi zadatci obavili na vrijeme. Odlučila sam stoga i s drugima podijeliti svoje iskustvo i razloge zbog kojih sam odabrala upravo ovakav tip studiranja.

online studiranje

Studenti upisani na tradicionalnim fakultetima obično imaju dosljedan raspored koji moraju pratiti svaki tjedan, kao i zadatke koje moraju ispuniti izvan nastave. Za online fakultete, studenti moraju pronaći vlastiti način kako da ostanu dosljedni programu. Visok stupanj predanosti je neophodan i zahtijeva se da budete aktivan student, postavljate pitanja, mislite kritično, odvojite vrijeme i da sve zadatke ispunjavate na vrijeme.

Kad si na internetu – nisi sam

Učenje na daljinu ne znači da ste sami ili da morate studirati u izolaciji. U stvari, imate svu potporu koja vam je potrebna. Možete sudjelovati u online grupama i chatovima da ostanete povezani sa svojim kolegama i profesorima. Rasprava je veliki dio učenja, bilo online ili licem u lice. Također, možete pronaći ostale studente koji žive u istom gradu i tako se povezati.

Kako smo dio Europske unije, ne bi trebalo biti većih problema s priznavanjem diploma. Iako studiram na Mariborskom sveučilištu, moja diploma vrijedi u Hrvatskoj kao i u bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije.

Izazovi s kojima se susreću studenti na online studiju

Online studiranje ima i negativne strane. Studenti koji imaju loše radne navike mogu zaostati u nastavi i izgubiti korak sa zadaćama i ispitima kao i studenti s lošim računalnim sposobnostima. Studentima je zasigurno potrebno srednje do napredno znanje tehnologija jer se tijekom studija susreće s mnogim alatima poput korištenja video konferencija (VOX), prezentacijskog softvera (Prezi), montiranja video snimki (iMovie), e-referade, e-indeksa, informacijskog sustava VIS, online testnog okruženja (ClassMarker), itd. Kako bi se olakšalo praćenje predavanja, u mom je slučaju svaki student dobio iPad u trajno vlasništvo.

Koliko to košta?

Cijene variraju ovisno o studiju koji odaberete. Moj su odabir bile Europske poslovne studije na Almi Mater Europaea gdje je cijena godišnje školarine 2700 eura. Unatoč tomu što se studira online, školarina je i dalje ista za one koji nastavu pohađaju putem interneta kao i za tradicionalan način studiranja. U ovu cijenu je uključeno baš sve i nema dodatnih troškova koje bi studenta mogle iznenaditi.

U nekim slučajevima online studiranje je skuplje nego na tradicionalnim fakultetima. Iako bi sami troškovi online studiranja trebali biti manji jer nema najma prostora, plaćanja režija, dodatnog osoblja i slično, cijena je često ista.

Što poslodavci misle o online studiju?

Bila sam na nekoliko intervjua i nitko nije pitao na kakav način studiram. Bilo im je bitno na kojem sam smjeru i koji program imamo kao i prosjek ocjena. Po završetku studija dobiva se diploma magistra europskog poslovnog studija. Na diplomi nigdje nije naznačeno da li se studiralo online ili na tradicionalni način. Također, pitali su me mogu li uskladiti posao sa studiranjem. To je, naravno, mnogo jednostavnije s online studiranjem jer možete birati kada ćete odraditi svoje obveze. Nema potrebe za izlaskom s posla ili traženjem slobodnih dana kako biste bili na predavanju. Nisam htjela “izgubiti” dvije godine kako bih studirala, već sam htjela napredovati u karijeri, ali i s druge strane završiti magisterij. Trenutno radim i studiranje nimalo ne utječe na moj posao, štoviše neke primjere mogu odmah primijeniti. Za mene je to win-win situacija.

Ponosna sam što sam dio novog i uzbudljivog poglavlja u obrazovanju. Uz razvoj novih tehnologija, otvorene su nam brojne mogućnosti, a na nama je da ih prihvatimo i da pomičemo granice.

Komentari

 1. Fuad Hadžimahmutović

  Fuad Hadžimahmutović

  24. 07. 2015. u 2:17 pm Odgovori

  Dobar članak, sve ide u online pravcu pa možete pogledati sajt moga sina.
  http://www.it-univerzum.com/
  http://www.homegirlshopping.com/
  Emir je učio,doslovce od nule, pravio stranicu i polagao preko interneta i dobio zvanje MCSE Enterprise Administrator plus radi u Python ,JAVA, MSSQL …

  Stranica je aktivna, nekad neko iskoristi postavljene linkove ali niko nikad nije tražio obuku(a ima i modul za lekcije i naplatu po satu unutar sajta).
  Pozdrav iz Sarajeva,FUdo

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Mobilno

Zašto aplikacije za praćenje COVID-19 ne uspijevaju? Najbolji primjer nalazi se i u našoj regiji

Od Sjeverne Makedonije i Mađarske, do Norveške, Velike Britanije i Irske vidimo različite aplikacije, različite implementacije i prakse korištenja. Koliko uspjeh aplikacije ovisi o angažiranosti ključnih aktera, koliko o dobroj volji korisnika, a koliko o nadležnim institucijama?

Vodič

Iz vlastitog iskustva: Kako dobiti novac od Europske unije za razvoj video igara

Europska unija kroz svoj potprogram Creative Europe - MEDIA, od 2013./2014. dodjeljuje bespovratna sredstva europskim game dev studijima za razvoj video igara. Evo kako izgleda proces prijave i na što trebate obratiti pozornost da biste dobili novac.

Kolumna

Na 16. rođendan Ruby on Railsa odgovaramo na pitanje: Je li mrtav, i u svijetu i u Hrvatskoj?

Početkom kolovoza slavimo 16 godina od prve pojave Ruby on Railsa, web development frameworka koji je “promijenio svijet”. S tom činjenicom volim početi ovu priču jer mislim da je ključna za odgovor na pitanje koje mi se često postavlja: Nije li Ruby on Rails mrtav?

Video

Kako dati otkaz? Pravni savjeti za radnike i poslodavce!

Neki od najpopularnijih tekstova na Netokraciji u posljednjih nekoliko mjeseci su – kako dati otkaz, kako zatvoriti paušalni obrt...

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.