Online studiranje: Gdje svi studenti sjede u prvom redu

Online studiranje: Mjesto gdje svi studenti sjede u prvom redu

Kad sam razmišljala o studiju, shvatila sam kako studiranje putem interneta zapravo ima izrazito mnogo prednosti. Kako sam polagala razne tečajeve na brojnim svjetski poznatim sveučilištima poput Yalea, Harvarda i MIT-a na online servisima Courseri i edX-u, nije mi bilo teško prilagoditi se ovakvom stilu edukacije. Dakako, potrebna je organiziranost i volja kako bi se svi zadatci obavili na vrijeme. Odlučila sam stoga i s drugima podijeliti svoje iskustvo i razloge zbog kojih sam odabrala upravo ovakav tip studiranja.

online studiranje

Studenti upisani na tradicionalnim fakultetima obično imaju dosljedan raspored koji moraju pratiti svaki tjedan, kao i zadatke koje moraju ispuniti izvan nastave. Za online fakultete, studenti moraju pronaći vlastiti način kako da ostanu dosljedni programu. Visok stupanj predanosti je neophodan i zahtijeva se da budete aktivan student, postavljate pitanja, mislite kritično, odvojite vrijeme i da sve zadatke ispunjavate na vrijeme.

Kad si na internetu – nisi sam

Učenje na daljinu ne znači da ste sami ili da morate studirati u izolaciji. U stvari, imate svu potporu koja vam je potrebna. Možete sudjelovati u online grupama i chatovima da ostanete povezani sa svojim kolegama i profesorima. Rasprava je veliki dio učenja, bilo online ili licem u lice. Također, možete pronaći ostale studente koji žive u istom gradu i tako se povezati.

Kako smo dio Europske unije, ne bi trebalo biti većih problema s priznavanjem diploma. Iako studiram na Mariborskom sveučilištu, moja diploma vrijedi u Hrvatskoj kao i u bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije.

Izazovi s kojima se susreću studenti na online studiju

Online studiranje ima i negativne strane. Studenti koji imaju loše radne navike mogu zaostati u nastavi i izgubiti korak sa zadaćama i ispitima kao i studenti s lošim računalnim sposobnostima. Studentima je zasigurno potrebno srednje do napredno znanje tehnologija jer se tijekom studija susreće s mnogim alatima poput korištenja video konferencija (VOX), prezentacijskog softvera (Prezi), montiranja video snimki (iMovie), e-referade, e-indeksa, informacijskog sustava VIS, online testnog okruženja (ClassMarker), itd. Kako bi se olakšalo praćenje predavanja, u mom je slučaju svaki student dobio iPad u trajno vlasništvo.

Koliko to košta?

Cijene variraju ovisno o studiju koji odaberete. Moj su odabir bile Europske poslovne studije na Almi Mater Europaea gdje je cijena godišnje školarine 2700 eura. Unatoč tomu što se studira online, školarina je i dalje ista za one koji nastavu pohađaju putem interneta kao i za tradicionalan način studiranja. U ovu cijenu je uključeno baš sve i nema dodatnih troškova koje bi studenta mogle iznenaditi.

U nekim slučajevima online studiranje je skuplje nego na tradicionalnim fakultetima. Iako bi sami troškovi online studiranja trebali biti manji jer nema najma prostora, plaćanja režija, dodatnog osoblja i slično, cijena je često ista.

Što poslodavci misle o online studiju?

Bila sam na nekoliko intervjua i nitko nije pitao na kakav način studiram. Bilo im je bitno na kojem sam smjeru i koji program imamo kao i prosjek ocjena. Po završetku studija dobiva se diploma magistra europskog poslovnog studija. Na diplomi nigdje nije naznačeno da li se studiralo online ili na tradicionalni način. Također, pitali su me mogu li uskladiti posao sa studiranjem. To je, naravno, mnogo jednostavnije s online studiranjem jer možete birati kada ćete odraditi svoje obveze. Nema potrebe za izlaskom s posla ili traženjem slobodnih dana kako biste bili na predavanju. Nisam htjela “izgubiti” dvije godine kako bih studirala, već sam htjela napredovati u karijeri, ali i s druge strane završiti magisterij. Trenutno radim i studiranje nimalo ne utječe na moj posao, štoviše neke primjere mogu odmah primijeniti. Za mene je to win-win situacija.

Ponosna sam što sam dio novog i uzbudljivog poglavlja u obrazovanju. Uz razvoj novih tehnologija, otvorene su nam brojne mogućnosti, a na nama je da ih prihvatimo i da pomičemo granice.

ponuda

Komentari

 1. Fuad Hadžimahmutović

  Fuad Hadžimahmutović

  24. 07. 2015. u 2:17 pm Odgovori

  Dobar članak, sve ide u online pravcu pa možete pogledati sajt moga sina.
  http://www.it-univerzum.com/
  http://www.homegirlshopping.com/
  Emir je učio,doslovce od nule, pravio stranicu i polagao preko interneta i dobio zvanje MCSE Enterprise Administrator plus radi u Python ,JAVA, MSSQL …

  Stranica je aktivna, nekad neko iskoristi postavljene linkove ali niko nikad nije tražio obuku(a ima i modul za lekcije i naplatu po satu unutar sajta).
  Pozdrav iz Sarajeva,FUdo

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.