Online studiranje: Gdje svi studenti sjede u prvom redu

Online studiranje: Mjesto gdje svi studenti sjede u prvom redu

Kad sam razmišljala o studiju, shvatila sam kako studiranje putem interneta zapravo ima izrazito mnogo prednosti. Kako sam polagala razne tečajeve na brojnim svjetski poznatim sveučilištima poput Yalea, Harvarda i MIT-a na online servisima Courseri i edX-u, nije mi bilo teško prilagoditi se ovakvom stilu edukacije. Dakako, potrebna je organiziranost i volja kako bi se svi zadatci obavili na vrijeme. Odlučila sam stoga i s drugima podijeliti svoje iskustvo i razloge zbog kojih sam odabrala upravo ovakav tip studiranja.

online studiranje

Studenti upisani na tradicionalnim fakultetima obično imaju dosljedan raspored koji moraju pratiti svaki tjedan, kao i zadatke koje moraju ispuniti izvan nastave. Za online fakultete, studenti moraju pronaći vlastiti način kako da ostanu dosljedni programu. Visok stupanj predanosti je neophodan i zahtijeva se da budete aktivan student, postavljate pitanja, mislite kritično, odvojite vrijeme i da sve zadatke ispunjavate na vrijeme.

Kad si na internetu – nisi sam

Učenje na daljinu ne znači da ste sami ili da morate studirati u izolaciji. U stvari, imate svu potporu koja vam je potrebna. Možete sudjelovati u online grupama i chatovima da ostanete povezani sa svojim kolegama i profesorima. Rasprava je veliki dio učenja, bilo online ili licem u lice. Također, možete pronaći ostale studente koji žive u istom gradu i tako se povezati.

Kako smo dio Europske unije, ne bi trebalo biti većih problema s priznavanjem diploma. Iako studiram na Mariborskom sveučilištu, moja diploma vrijedi u Hrvatskoj kao i u bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije.

Izazovi s kojima se susreću studenti na online studiju

Online studiranje ima i negativne strane. Studenti koji imaju loše radne navike mogu zaostati u nastavi i izgubiti korak sa zadaćama i ispitima kao i studenti s lošim računalnim sposobnostima. Studentima je zasigurno potrebno srednje do napredno znanje tehnologija jer se tijekom studija susreće s mnogim alatima poput korištenja video konferencija (VOX), prezentacijskog softvera (Prezi), montiranja video snimki (iMovie), e-referade, e-indeksa, informacijskog sustava VIS, online testnog okruženja (ClassMarker), itd. Kako bi se olakšalo praćenje predavanja, u mom je slučaju svaki student dobio iPad u trajno vlasništvo.

Koliko to košta?

Cijene variraju ovisno o studiju koji odaberete. Moj su odabir bile Europske poslovne studije na Almi Mater Europaea gdje je cijena godišnje školarine 2700 eura. Unatoč tomu što se studira online, školarina je i dalje ista za one koji nastavu pohađaju putem interneta kao i za tradicionalan način studiranja. U ovu cijenu je uključeno baš sve i nema dodatnih troškova koje bi studenta mogle iznenaditi.

U nekim slučajevima online studiranje je skuplje nego na tradicionalnim fakultetima. Iako bi sami troškovi online studiranja trebali biti manji jer nema najma prostora, plaćanja režija, dodatnog osoblja i slično, cijena je često ista.

Što poslodavci misle o online studiju?

Bila sam na nekoliko intervjua i nitko nije pitao na kakav način studiram. Bilo im je bitno na kojem sam smjeru i koji program imamo kao i prosjek ocjena. Po završetku studija dobiva se diploma magistra europskog poslovnog studija. Na diplomi nigdje nije naznačeno da li se studiralo online ili na tradicionalni način. Također, pitali su me mogu li uskladiti posao sa studiranjem. To je, naravno, mnogo jednostavnije s online studiranjem jer možete birati kada ćete odraditi svoje obveze. Nema potrebe za izlaskom s posla ili traženjem slobodnih dana kako biste bili na predavanju. Nisam htjela “izgubiti” dvije godine kako bih studirala, već sam htjela napredovati u karijeri, ali i s druge strane završiti magisterij. Trenutno radim i studiranje nimalo ne utječe na moj posao, štoviše neke primjere mogu odmah primijeniti. Za mene je to win-win situacija.

Ponosna sam što sam dio novog i uzbudljivog poglavlja u obrazovanju. Uz razvoj novih tehnologija, otvorene su nam brojne mogućnosti, a na nama je da ih prihvatimo i da pomičemo granice.

Komentari

 1. Fuad Hadžimahmutović

  Fuad Hadžimahmutović

  24. 07. 2015. u 2:17 pm Odgovori

  Dobar članak, sve ide u online pravcu pa možete pogledati sajt moga sina.
  http://www.it-univerzum.com/
  http://www.homegirlshopping.com/
  Emir je učio,doslovce od nule, pravio stranicu i polagao preko interneta i dobio zvanje MCSE Enterprise Administrator plus radi u Python ,JAVA, MSSQL …

  Stranica je aktivna, nekad neko iskoristi postavljene linkove ali niko nikad nije tražio obuku(a ima i modul za lekcije i naplatu po satu unutar sajta).
  Pozdrav iz Sarajeva,FUdo

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.