Aplikacija Stolen izazvala buru i nestala poslije vala reakcija

Krađa kratkog daha: Stolen izazvao buru reakcija i još brže nestao

Ako stvarate igru u kojoj ćete svojim korisnicima pružiti priliku za zabavu s tuđim profilom na društvenoj mreži, pripremite se na to da vaš projekt možda neće živjeti dugo i sretno. Svježi primjer koji dočarava što se može dogoditi stiže sa sudbinom aplikacije Stolen, koja se bavila virtualnim trgovanjem profila na Twitteru, a iako je brzo stekla popularnost, nije trajala dugo. Negativne kritike izazvale su povlačenje iz App Storea samo dva tjedna poslije dolaska u Appleovu trgovinu aplikacijama.

Stolen App

Došli, izazvali reakcije – i nestali. Ova rečenica možda će najbolje opisati put aplikacije Stolen i njezinih kreatora unatrag dva tjedna, od dolaska u App Store posljednjeg dana 2015. godine do povlačenja iz trgovine aplikacijama za iOS. Iako je riječ o kratkom razdoblju, Stolen je brzo stekao popularnost i počeo rasti, ali su putem stigle i negativne kritike koje su dovele do uzmaka tvrtke Hey Inc., koja je stvorila aplikaciju.

Što je izazvalo buru?

Stolen je, nagađate, bio osmišljen za dolazak do nečega što nije vaše. Aplikacija je pretvarala profile na Twitteru u virtualne kartice kojima se može trgovati i nudila mogućnost da se njezini korisnici igraju kupujući profile drugih za virtualni novac. U osnovi priče bila je zabava koja je brzo počela privlačiti nove korisnike aplikacije, ali njezini kreatori očito nisu imali u vidu sve poteškoće s kojima bi se mogli suočiti.

Problem je bio u tome što je i vaš profil mogao postati virtualna kartica kojom se trguje, u slučaju da se s trgovinom u Stolenu počeo zabavljati netko tko vas prati na Twitteru. No, opcija da se izvučete iz ove zavrzlama bila je ponuđena tek naknadno. Pored toga, nije bilo prilike da doznate da ste ušli u krug u kojemu se trguje na Stolenu sve dok netko nije postao vlasnikom vašega profila u toj aplikaciji. Tek tada dobili biste obavijest da ste se našli u igri, a da za to niste dali svoj pristanak.

Problem je bio i u igranju s virtualnim karticama za trgovanje u Stolenu. Nakon što je došao do nečijega profila u aplikaciji, novi vlasnik mogao ga je ukrasiti mijenjanjem dotadašnjeg nadimka i postavljanjem neke nove poruke koja bi potom mogla doći do drugih korisnika Stolena, čak i ako je poruka nepristojna ili uvredljiva.

Stolenovi nedostaci i moguće opasnosti s ovakvom igrom postali su vidljiviji poslije intervjua za Gadgette u kojemu se Siqi Chen, CEO Hey Inc-a, osvrnuo na dio problema. Stigle su i druge kritike, među kojima su bile i neke vrlo istaknute, poput one članice američkog Kongresa, Katherine Cook koja je na Twitteru obznanila što je pisala vodećim ljudima Twittera i Applea.

Stolen se štitio, ali…

Kritike su odradile svoje i zasigurno su utjecale na povlačenje Stolena, ali igra koja je osmišljena kao zabavno prikupljanje tuđih profila imala je i nekoliko zaštitnih mehanizama. Za početak trgovine, nije bilo dovoljno samo preuzeti aplikaciju i početi se njome služiti, već je bio potreban i pozivni kod za početak igre, što je omogućavalo da u krug trgovine ne uđe baš svatko i da se broj igrača kontrolira.

Pored toga, prve negativne reakcije dovele su do uvođenja mogućnosti da svoj profil izvučete iz igre nakon što doznate da se njime trguje, a Siqi Chen je u razgovoru za Gadgette spomenuo i da su vodili računa o uvredama i govoru mržnje. Postojala je mogućnost suspenzije igrača koja ga je vraćala na početak puta, s vraćanjem do tada prikupljenog iznosa virtualne valute na nulu, što je značilo da igrač mora u novu kupnju unutar aplikacije kako bi ponovno mogao u lov na tuđe profile. Stolen je bio osmišljen tako da je pravi novac kojim se kupuje u aplikaciji vodio do virtualne valute potrebne za popunjavanje kolekcije tuđih profila.

Hoće li se Stolen vratiti? Na njegovu profilu na Twitteru, prvo je stajala obavijest da ga neće biti do neke nove obavijesti, ali potom je stigao i ‘tvit’ koji otkriva da je ova priča dobila konačni kraj:

Pa vi kradite tuđe profile na društvenim mrežama.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.