Stephen McIntyre, Twitter: Budućnost marketinga je u targetiranju trenutaka, a ne tržišta

Stephen McIntyre, Twitter: Budućnost marketinga je u targetiranju trenutaka, a ne tržišta

Stephen McIntyre, glavni čovjek Twitterovog sjedišta u Dublinu, na WebSummitu je održao predavanje na temu marketinga u realnom vremenu, odnosno, onoga u čemu Twitter prednjači prema oglašivačima i brendovima.

TwitterWEB
Tri ključne prednosti Twittera (snimila Marina Filipović Marinshe)

Stephen McIntyre, glavni čovjek Twitterovog sjedišta u Dublinu, na WebSummitu je održao predavanje na temu marketinga u realnom vremenu, odnosno, onoga u čemu Twitter prednjači prema oglašivačima i brendovima.

Stephen navodi tri glavne prednosti Twittera za oglašivače:

 • Na Twitteru se sve odvija uživo. Događaji iz offline svijeta popraćeni su komentarima na Twitteru. Za njih ćete čuti istovremeno, a ne tek nakon što su se dogodili.
 • Komunikacija je javna. Gotovo svi tvitovi su javni, stoga u bilo kojem trenutku možete pratiti o čemu se priča i s kakvim sentimentom.
 • Platforma sama po sebi potiče na konverzaciju. Gotovo svakome možete odgovoriti na tvit ili mu postaviti pitanje i najvjerojatnije ćete dobiti odgovor. Ljubavne poruke Rihanni u ćirilici su, naravno, iznimka 🙂 (napomena autorice).

Twitter ovih dana broji 230 milijuna aktivnih korisnika. Budući da je mobile u krvi ove društvene mreže, na mobilnim uređajima koristi je čak 75% korisnika. Oni pak “lansiraju” 500 milijona tvitova dnevno. Kreativne mogućnosti za brendove gotovo su neograničene, a Stephen im savjetuje da se fokusiraju na targetiranje trenutaka, a ne tržišta. Dnevne konverzacije koje se odvijaju na Twitteru u većini su slučajeva predvidljive, a za eventove, koji svoje ogledalo dobivaju upravo na Twitteru, možete se unaprijed pripremiti. Ključno je da targetirate prave kupce s pravim sadržajem u pravom trenutku. Vrata su otključana, samo ih trebate otvoriti.

Marketing u trenutku  nekoliko dobrih primjera

Stephen je naveo i nekoliko popularnih tvitova, odnosno, brendova koji su znali iskoristiti pravi trenutak.
Jeste li znali da je ovo “najretvitaniji” tvit svih vremena, retvitan skoro 800.000 puta?

Duhoviti tvit engleske turističke organizacije koji je objavljen kao komentar na sportski događaj. Pogodite za koliko se povećao promet na njihovoj internetskoj stranici?

Adidas je pobjedu Andyja Murraya na Wimbeldonu višestruko okrenuo u svoju korist.

A ovo je tvit izbjeljivača rublja! 🙂

Twitter kao “društveni soundtrack” televizije

Nije novost da Twitter i televiziju očekuje sretna zajednička budućnost, o čemu smo već pisali na Netokraciji. Da, čak su i konverzacije o televizijskim emisijama predvidljive. Prema podacima Nielsena, broj razgovora na Twitteru o televizijskom programu značajno je porastao u posljednje dvije godine. Tako je 19 milijuna osoba kreiralo 263 milijuna tvitova u Americi o onome što upravo gledaju, i to samo u drugom kvartalu ove godine, što je rast od 24 posto u broju autora tvitova te rast od 38 posto u broju samih tvitova.

U mogućnosti smo gledati na stotine televizijskih programa, a povežu li se ti podaci s tviterom, možemo pratiti tko gleda, što gleda, o čemu tvita i tko prati te tvitove što Twitteru i televiziji daje nevjerojatnu oglašivačku moć.

Stephen zaključuje kako je Twitter most, a ne otok. Kao društvena mreža komplementarno se isprepliće s drugim medijima. Brendovi nemaju više ciljana tržišta, već ciljane trenutke, a Twitter vam može pomoći da te trenutke osvojite.

Komentari

 1. Mario

  Mario

  01. 11. 2013. u 6:44 pm Odgovori

  Baš je zanimljivo gledati kako se servis nastao slučajno i uglavnom od obavijesti javnosti što sad jedem, nastoji pretvoriti u ozbiljan servis iako im nikako ne ide da u to uvjere korisnike. A ni oglašivače.

  Za razliku od Twittera koji se već godinama svim silama upinje da nas uvjeri da je idealan medij za oglašavanje, Google se uopće ne trudi a ide im kao nikad dosad. Naprosto zato jer imaju kvalitetan poslovni model i nikoga ne trebaju uvjeravati

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?