Startup početnica: Je li za uspjeh dovoljna samo dobra (i originalna) ideja?

Startup početnica: Je li za uspjeh dovoljna samo dobra (i originalna) ideja?

Kako ovdje redovito pišemo o poduzetništvu i konstanto surađujemo s poduzetnicima, vjeruemo da će se svi oni složiti da je, iako se možda neke od njihovih priča čine poput uspjeha preko noći, cijeli postupak iznimno težak, unatoč početnom uzletu i entuzijazmu. Founder Institute, povodom radionica za poduzetnike koje organizira u Zagrebu, odlučio dotaknuti se nekoliko tema kojima će se baviti na predavanjima te razotkriti nekoliko mitova.

Founder Institute Zagreb ove i mnoge druge teme obuhvatit će svojim radionicama..
Founder Institute Zagreb ove i mnoge druge teme obuhvatit će svojim radionicama..

Kako ovdje redovito pišemo o poduzetništvu i konstanto surađujemo s poduzetnicima, vjeruemo da će se svi oni složiti da je, iako se možda neke od njihovih priča čine poput uspjeha preko noći, cijeli postupak iznimno težak, unatoč početnom uzletu i entuzijazmu. Founder Institute, povodom radionica za poduzetnike koje organizira u Zagrebu, odlučio dotaknuti se nekoliko tema kojima će se baviti na predavanjima te razotkriti nekoliko mitova.

Ovaj inkubator, kao i mnogi drugi, vjeruje da je uspješan poduzetnik pripremljen poduzetnik. No, unatoč mnoštvu izvora i tuđih iskustava, čini se kako je i dalje uvriježeno mišljenje kako je odlična ideja što je potrebno za pokretanje profitabilne tvrtke. Iako je zasnivanje poslovanja na solidnoj ideji bitno, to sigurno nije početak i kraj poduzetništva.

Mit # 1: Ideja sama po sebi je sve što trebate

Stvarnost: Ne.

Kako je američki humorist Arnold H. Glasow jednom napisao, “Ideja koja nije povezana s djelovanjem nikada neće postati veća od stanice mozga koju je zauzela.” U tekstu za magazin Forbes “Zašto su velike ideje bezvrijedne” Joshua Steimle naglašava ovaj osjećaj, navodeći da su ideje same po sebi beskorisne dok se ne započnu provoditi:

Ideja u kombinaciji s uspješnim obavljanjem može promijeniti svijet. Ideja sama po sebi je bezvrijedna. […] Ako imaš sjajnu ideju onda zasuci rukave i pokreni je. Počni raditi na njoj. Bit ćeš u neusporedivo boljem položaju da pronađeš investitora.

Mit # 2: Najbolje ideje su originalne

Stvarnost: Ne uvijek.

Bezbroj poduzetnika početnika vjeruje da su najbolje startup ideje posve originalne. No, većina uspješnih startup ideja nisu jedinstvene. Čak i ako je vaša ideja jedna-na-milijun, a to nije učinjeno prije, to je zaista iznimka od pravila. U članku Janet Choi pod nazivom “8 Mitova koje startup poduzetnici mrze”, Phoebe Espiritu razbija mit da startup treba imati jedinstvenu ideju da bude održiv:

Mnogi od najboljih startuva se temelje na smislenoj i bitnoj promjeni u uobičajenom tijeku poslovanja, a ne na jedinstvenoj ideji.

Slično tome, u članku magazina Forbes pod naslovom “10 mitova o uspješnim poduzetnicima – razbijeno”, Steven Berglas negira pojam noviteta:

Većina poduzetnika pogleda na svijet oko sebe, vidi stvari koje se mogu poboljšati, razbije zastarjeli kalup i stvori dodatnu vrijednost.

Drugim riječima, ne gubite toliko vremena u potrazi za tim nebrušenim dijamantom, jer netko ga je vjerojatno već pronašao.

Mit # 3: Uspješne ideje ne moraju zaraditi novac

Stvarnost: Da, moraju.

Čak i ako ste strastveni u provedbi svoje ideje, bila ona jedinstvena ili ne, ona je uglavnom bezvrijedna ako se ne može monetizirati. Prema Berglasu, čak i najperspektivnije ideje mogu propasti ako ne služe potrebama na određenom tržištu:

Postoji bezbroj ‘dobrih ideja’ koje uvenu na trsu iz jednog razloga: nedostatak nužnosti. Bez tržišta koje je gladno za vašim proizvodom on se neće prodavati bez obzira koliko vi mislite da je inovativan ili on to zaista jest.

Naravno, možete ukazati na mnoge primjere tvrtki koje nisu imale nikakav izvor prihoda, a još uvijek su bile uspješne (Google, Twitter, itd.), ali oslanjati se na tu strategiju rasta je isto što kao i kupnja srećke. U članku objavljenom u AlleyWatchu, pod nazivom “Startup mudrost VC-a Bena Horowitza” autora Justin Danforda, Ben Horowitz nudi možda jedan od najvažnijih savjeta za poduzetnika početnika. Jednostavno rečeno:

Ako ne možete prikupiti novac… ponovno razmotrite svoju ideju.

Ako vas ovakve i slične teme zanimaju, možete se pridružiti radionicama Founder Institutea Zagreb koje se redovito održavaju srijedom predvečer i besplatne su za sve sudionike. Sljedeće srijede, 10. rujna, predavači će biti Dino Ravnić, suosnivač i direktor tvrtke GIS Cloud, te Kristjan Pečanac, direktor startup poslovnog kluba BoundBreaker, koji će govoriti o razvoju proizvoda. Svoje mjesto možete besplatno rezervirati putem stranice Founder Institutea.

Komentari

  1. Denis

    Denis

    06. 09. 2014. u 2:58 pm Odgovori

    Izgleda da za mit #3 većina fondova nikada nije čula. 95% startupa u koje ulažu ne zarađuju novac niti imaju plan kako da zarade. Štoviše, No to ih ne sprečava da budu vrednovane u milijardama dolara

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.