Startup početnica: Je li za uspjeh dovoljna samo dobra (i originalna) ideja?

Startup početnica: Je li za uspjeh dovoljna samo dobra (i originalna) ideja?

Kako ovdje redovito pišemo o poduzetništvu i konstanto surađujemo s poduzetnicima, vjeruemo da će se svi oni složiti da je, iako se možda neke od njihovih priča čine poput uspjeha preko noći, cijeli postupak iznimno težak, unatoč početnom uzletu i entuzijazmu. Founder Institute, povodom radionica za poduzetnike koje organizira u Zagrebu, odlučio dotaknuti se nekoliko tema kojima će se baviti na predavanjima te razotkriti nekoliko mitova.

Founder Institute Zagreb ove i mnoge druge teme obuhvatit će svojim radionicama..
Founder Institute Zagreb ove i mnoge druge teme obuhvatit će svojim radionicama..

Kako ovdje redovito pišemo o poduzetništvu i konstanto surađujemo s poduzetnicima, vjeruemo da će se svi oni složiti da je, iako se možda neke od njihovih priča čine poput uspjeha preko noći, cijeli postupak iznimno težak, unatoč početnom uzletu i entuzijazmu. Founder Institute, povodom radionica za poduzetnike koje organizira u Zagrebu, odlučio dotaknuti se nekoliko tema kojima će se baviti na predavanjima te razotkriti nekoliko mitova.

Ovaj inkubator, kao i mnogi drugi, vjeruje da je uspješan poduzetnik pripremljen poduzetnik. No, unatoč mnoštvu izvora i tuđih iskustava, čini se kako je i dalje uvriježeno mišljenje kako je odlična ideja što je potrebno za pokretanje profitabilne tvrtke. Iako je zasnivanje poslovanja na solidnoj ideji bitno, to sigurno nije početak i kraj poduzetništva.

Mit # 1: Ideja sama po sebi je sve što trebate

Stvarnost: Ne.

Kako je američki humorist Arnold H. Glasow jednom napisao, “Ideja koja nije povezana s djelovanjem nikada neće postati veća od stanice mozga koju je zauzela.” U tekstu za magazin Forbes “Zašto su velike ideje bezvrijedne” Joshua Steimle naglašava ovaj osjećaj, navodeći da su ideje same po sebi beskorisne dok se ne započnu provoditi:

Ideja u kombinaciji s uspješnim obavljanjem može promijeniti svijet. Ideja sama po sebi je bezvrijedna. […] Ako imaš sjajnu ideju onda zasuci rukave i pokreni je. Počni raditi na njoj. Bit ćeš u neusporedivo boljem položaju da pronađeš investitora.

Mit # 2: Najbolje ideje su originalne

Stvarnost: Ne uvijek.

Bezbroj poduzetnika početnika vjeruje da su najbolje startup ideje posve originalne. No, većina uspješnih startup ideja nisu jedinstvene. Čak i ako je vaša ideja jedna-na-milijun, a to nije učinjeno prije, to je zaista iznimka od pravila. U članku Janet Choi pod nazivom “8 Mitova koje startup poduzetnici mrze”, Phoebe Espiritu razbija mit da startup treba imati jedinstvenu ideju da bude održiv:

Mnogi od najboljih startuva se temelje na smislenoj i bitnoj promjeni u uobičajenom tijeku poslovanja, a ne na jedinstvenoj ideji.

Slično tome, u članku magazina Forbes pod naslovom “10 mitova o uspješnim poduzetnicima – razbijeno”, Steven Berglas negira pojam noviteta:

Većina poduzetnika pogleda na svijet oko sebe, vidi stvari koje se mogu poboljšati, razbije zastarjeli kalup i stvori dodatnu vrijednost.

Drugim riječima, ne gubite toliko vremena u potrazi za tim nebrušenim dijamantom, jer netko ga je vjerojatno već pronašao.

Mit # 3: Uspješne ideje ne moraju zaraditi novac

Stvarnost: Da, moraju.

Čak i ako ste strastveni u provedbi svoje ideje, bila ona jedinstvena ili ne, ona je uglavnom bezvrijedna ako se ne može monetizirati. Prema Berglasu, čak i najperspektivnije ideje mogu propasti ako ne služe potrebama na određenom tržištu:

Postoji bezbroj ‘dobrih ideja’ koje uvenu na trsu iz jednog razloga: nedostatak nužnosti. Bez tržišta koje je gladno za vašim proizvodom on se neće prodavati bez obzira koliko vi mislite da je inovativan ili on to zaista jest.

Naravno, možete ukazati na mnoge primjere tvrtki koje nisu imale nikakav izvor prihoda, a još uvijek su bile uspješne (Google, Twitter, itd.), ali oslanjati se na tu strategiju rasta je isto što kao i kupnja srećke. U članku objavljenom u AlleyWatchu, pod nazivom “Startup mudrost VC-a Bena Horowitza” autora Justin Danforda, Ben Horowitz nudi možda jedan od najvažnijih savjeta za poduzetnika početnika. Jednostavno rečeno:

Ako ne možete prikupiti novac… ponovno razmotrite svoju ideju.

Ako vas ovakve i slične teme zanimaju, možete se pridružiti radionicama Founder Institutea Zagreb koje se redovito održavaju srijedom predvečer i besplatne su za sve sudionike. Sljedeće srijede, 10. rujna, predavači će biti Dino Ravnić, suosnivač i direktor tvrtke GIS Cloud, te Kristjan Pečanac, direktor startup poslovnog kluba BoundBreaker, koji će govoriti o razvoju proizvoda. Svoje mjesto možete besplatno rezervirati putem stranice Founder Institutea.

ponuda

Komentari

  1. Denis

    Denis

    06. 09. 2014. u 2:58 pm Odgovori

    Izgleda da za mit #3 većina fondova nikada nije čula. 95% startupa u koje ulažu ne zarađuju novac niti imaju plan kako da zarade. Štoviše, No to ih ne sprečava da budu vrednovane u milijardama dolara

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.