PRVA web stranica ne bi trebala koštati više od 4000 kuna
StartCo

PRVA web stranica ne bi trebala koštati više od 4000 kuna. Ma ni toliko!

Web stranica za 4000 kuna. Samo? SRAMOTA. Podcjenjuju naš rad, zar ne? Kakvu to web stranicu možeš dobiti za samo nekoliko tisuća kuna... Iako kvalitetne, detaljno razrađene i velike web stranice prilagođene mobilnim uređajima i optimizirane za brzinu, ali i prodaju koštaju daleko više od 4000 kuna koliko HAMAG BICRO nudi novim poduzetnicima, ako se smatrate pravim web profesionalcem, ne biste se trebali ni živcirati, a kamoli vrijeđati. Dapače, mislite li zaista da prva web stranica neke tvrtke i treba koštati više?

StartCoStartCo je novi program agencije HAMAG-BICRO koji se provodi u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta kojim je osigurano ukupno 8 milijuna kuna kako bi si poduzetnici početnici kroz bespovratna sredstva osigurali nabavku IT opreme i izradu prve web stranice u ukupnom iznosu od 8000 kuna odnosno po 4000 kuna za opremu te web stranicu. Uvjeti za iskorištavanje ove potpore su minimalni, tako da vaučer zapravo ispunjavate putem StartCove web stranice.

Kako već znate da kako podržavamo realizaciju kvalitetnih digitalnih projekata, znate i da želimo da što više web stranica ima bolje sučelje, da je prilagođena mobilnim te telefonima te da je netko mislio o optimizaciji za konverzije! Imajući na umu troškove izrade odlične web stranice sa svim potrebnim sekcijama i informacijama po današnjim tržišnim cijenama, jasno je da četiri tisuće kuna samo po sebi nije dovoljno za izradu web stranice po standardima neke domaće web agencije.

StartCo daje četiri tisuće kuna za web stranicu.
StartCo program HAMAG-BICRO-a i MINPO-a daje četiri tisuće kuna za web stranicu.

Imajući na umu da je normalno, ponavljam, NORMALNO da većina novih poduzetničkih projekata ne uspije, vjerujem da se slažete da nema smisla odmah u početku ulagati u nepotrebne izdatke poput skupih ureda, namještaja, brendiranih mapa i svih sitnica koje će umjesto da vam dignu profitabilnost samo dignuti ego.

Imajući na umu da većina obrta koja će se prijaviti za StartCo neće biti tvrtke posvećene razvoju tehnoloških rješenja, možemo zaključiti kako će većina njihovih web stranice biti prvenstveno prezentacijskog karaktera. Opisivat će čime se tvrtka bavi, dati pregled usluga ili proizvoda…

Potpore koje će iskoristiti agencija “Susjedov mali j.d.o.o.”

Nemojte doduše misliti da ću se složiti s mnogima koji jednostavno kritiziraju ovu potporu, jer “4000 kuna nije dovoljno da se izradi kvalitetna web stranica”. Prvi strah koji vam pada na pamet kao web profesionalcu je, priznajmo, što se na ovaj način suptilno implicira kako web stranica ne mora koštati više od tog iznosa te da bilo koja hrvatska agencija ili pojedinac s godinama iskustva i umijeća pod malim prstom zapravo naplaćuje daleko previše za svoj rad.

Poduzetnici svakako mogu, kako navodi suosnivač web agencije Nivas Neven Jacmenović, uložiti dodatno te iskoristiti StartCo kao dio uloženih sredstava:

Mišljenja sam da bi poduzetnici trebali ovu akciju prepoznati i iskoristiti kao booster, odnosno kao mogućnost sufinanciranja svog projekta, za razliku od financiranja projekta.

S time se, doduše, ne slaže Emanuel Blagonić, kreativni direktor agencije Blagonić Brother i član Netokracijinog razvojnog tima, koji ističe kako je najveći problem zapravo u Hrvatskoj shvatiti kolika je vrijednost koja se dobiva za novac:

Dokle god ljudi shvaćaju što mogu dobiti za 4000 kuna, do tada je u redu. Međutim, općenito je u Hrvatskoj problem shvatiti vrijednost za novac. Naravno, ima jako puno firmi koji će instalirati WordPress i staviti gotovu temu te promijeniti boje. Oni će to napraviti možda već i za 500 kuna. Ali to nije web stranica. To je nešto što je napravljeno na brzinu i bez prevelikog razmišljanja. Ne vidim svrhu u tome da se web stranice sufinanciraju niti s jednom kunom jer to dugoročno zapravo šteti domaćoj web industriji, pa čak i onima koji danas rade stranice za 500 kuna, jer se šalje poruka da stranica vrijedi toliko. Vjerujem da je bolje da onaj tko pokreće posao krene na put “samoedukacije” gdje će sam instalirati WordPress, kupiti i podesiti temu. Uostalom, neka i uzme 500 kuna i plati nekome da mu to napravi, dokle god država to ne financira.

4000 kuna je PREVIŠE za PRVU web stranicu

Prije nego što odscrollate do komentara da me pošaljete na vječna internetska lovišta na koje bih i ja vjerojatno poslao nekoga tko u pretjeranom međunaslovu podcjenjuje cijenu mog rada, poslušajte me!

I najskuplji mogući slobodnjak na Toptalu (koji inače radi isključivo na outsourcanju za Facebook i Google) može napraviti nešto minimalno, a kvalitetno za iznos od nekoliko tisuća kuna, a da se ne odrekne svoje satnice. Ne kažem da želi, ali može. Zamislite da radi to kao uslugu nekom od obitelji, bratiću koji je upravo odlučio otvoriti slastičarnu i želi imati web stranicu za svoj prvi projekt. To možda neće biti remek-djelo koje inače može naplatiti klijentima s budžetom, ali svakako će biti minimalna, funkcionalna web stranica putem koje će kupci moći kontaktirati pa i doznati nešto više informacijama o toj slastičarnici. Bit će one-pager, ako nemate vremena i živaca, vjerojatno realiziran kroz brzu instalaciju WordPressa na koji ste prilijepili temu s ThemeForesta! Sličan pristup izradi jednostavnih web rješenja pruža i Skrollaj.Mehrvatska tvrtka koja nudi izradu “weba na jednoj stranici”.

I manje od 4 tisuće kuna je dovoljno za prvu web stranicu, naveo je Dugonjić
I manje od 4 tisuće kuna je dovoljno za prvu web stranicu, naveo je Dugonjić

Dapače, Marko Dugonjić, User Experience direktor u Creative Nightsu te Netokracijin autor, se slaže kako je četiri tisuće kuna i više nego dovoljno za prvu web stranicu, dapače:

I manje od 4000 kuna je dovoljno za izradu osnovnih stranica na servisima poput nubook.com, krop.com, squarespace.com, wordpress.com, shopify.com ili bigcartel.com. Poduzetnicima početnicima pogotovo preporučujemo takve servise, jer ne zahtijevaju veliko ulaganje, tim više što puno početnika tek testira poslovnu ideju.

Uostalom, pogledajte web stranicu StartCoa koja je primjer one-pagera s osnovnim informacijama koje vam trebaju da doznate sve o projektu. A kasnije se mogu nadograđivati primjerice dobrim primjerima iz prakse!

Treba li PRVA web stranica biti više od one-pagera?

Ne kažem da je spomenuto, ‘sklepano’ rješenje biti idealno i nikako da će biti konačna, savršena web prisutnost jedne slastičarnice, ali bi li prva web stranica trebala biti sljedeći Amazon za kolače?

Inchoov Tomislav BIlić ističe da bi tvrtke trebale biti svjesne što mogu i ne mogu s određenim budžetom!
Inchoov Tomislav Bilić ističe da bi tvrtke trebale biti svjesne što mogu i ne mogu s određenim budžetom! (slika: Marina Filipović Marinshe)

Prva web stranica treba biti refleksija tvrtke poduzetnika početnika, osobe koja vjerojatno nema iskustva, niti može biti 100 posto sigurna da će tržište prihvatiti njihovo rješenje. Zbog toga je izuzetno bitno dobro planiranje početnog prisustva na internetu, jer, kako ističe osnivač vodeće regionalne ecommerce agencije Inchoo, Tomislav Bilić, i četiri tisuće kuna se može lako spiskati u vjetar:

Prije bilo kakve investicije, pa bila ona pokrivena i od strane države, bitno je da poduzetnik definira cilj te stranice te odredi način kako će ga mjeriti. Ako se pristupi izradi weba bez pripreme cilja, onda će većina investicije otići u vjetar, pa bila ona 1000 ili 50.000 kuna. Pomoć od 4000 kuna za poduzetnike početnike je pohvalna, ali je smatram prilično malim za prvu stranicu.

Nije dovoljno govoriti samo o idejama, iako ih, nažalost, čak i StartCova web stranica stalno ističe. Koliko god mi govorili o praksi, većina poduzetnika početnika će se trebati upoznati sa stvarnošću tržišta te bi većinu svog vremena trebali potrošiti upravo na usavršavanje svoje usluge ili proizvoda te po tom iskustvu – pripremu za izradu kvalitetne web stranice.

Minimalna stranica koja će se sigurno (mnogo) mijenjati

Ako ne rade web aplikaciju, prva web stranica im ne treba sekciju s često postavljenim pitanjima sve dok oni sami na ta pitanja nemaju odgovore. Koliko god vas to boljelo, ni kvalitetna web stranica ni brending ni uređenje lokala ne pomažu ako vam kafić ima odvratnu kavu, ako frizer oćelavi većinu svojih mušterija itd. Pomoći će, ali u slučaju poduzetnika koji ne zna raditi svoj osnovni posao, bit će samo optimizirana, mobile-ready maska!

Prva web stranica zaista ne mora koštati ni 4 tisuće kuna, a trebala bi obavljati osnovne zadaće koje smo već spomenuli i biti temelj za pokretanje tvrtke te daljnju internetsku strategiju. Zašto? Jer vam nikakvo istraživanje tržišta ni pretpostavke neće dati toliko znanja o tome kako predstaviti proizvode koliko informacije koje ćete dobiti od svojih prvih kupaca.

Pravi proces je ključan za korištenje uloženog

Iako je napomenuo da u Inchoou ne rade na takav način, Bilić je za Netokraciju istaknuo i kako bi se čak i s budžetom od samo 4000 kuna (za koji ističe da je zaista malen za potrebe izrade web trgovine) mogao realizirati minimum viable product u obliku minimalne internetske trgovine, ali je izuzetno bitno da proces bude efikasan te da je posao podijeljen između trgovca i izvođača, tako da primjerice trgovac pripremi vizualni identitet prije izrade web stranice i da se ne inzistira na nepotrebnoj prilagodbi dizajna ili organizacije web trgovine, već se koriste elementi postojećih platformi poput Magenta ili Woocommercea.

Trgovac bi u tom slučaju morao biti spreman i na dodatno plaćanje podrške, ali bi realizirao svoju prvu, minimalnu web trgovinu. Kako kaže Bilić: “Bio bi spreman za prodaju”, o čemu je izuzetno bitno razmišljati s obzirom na rast internetske kupovine u zemlji o kojem govorimo na Netokracijinom OMGcommerceu – mogućnost naručivanja proizvoda putem internetske trgovine.

Uložite u sadržaj, edukaciju i pripremu!

Neovisno o učinkovitosti, doduše, nemojte zaboraviti da trebate i mnogo toga osim same web stranice. Još bolje je stoga umjesto u web stranicu uložiti dodatna, koliko god ograničena sredstva, u njenu promociju prema kupcima.

Direktor web agencije Web.burza, Vanja Bertalan, za Netokraciju navodi da se svakako može izvesti web stranica za taj iznos, ali treba imati na umu rizike:

Problem je u tome što se pristupom u kojem se samo, primjerice, instalira i podesi tema ili ne dobije nikakav efekt (7 posjetitelja u godini dana) ili se napravi kontraefekt (pa kakva je to firma koja si dozvoljava imati ovakav website, nije valjda da tako posluju i u svom osnovnom poslovanju…).

Emanuel Blagonić ne vidi svrhu u sufinanciranju izrade web stranica. Lucijan pa smatra kako treba uložiti u edukaciju!
Emanuel Blagonić ne vidi svrhu u sufinanciranju izrade web stranica. Lucijan pa smatra kako treba uložiti u edukaciju!

Na izradu redovitog newslettera, kvalitetno optimiziranu malu oglašivačku kampanju itd. Kako Lucijan Blagonić, UX i UI dizajner, suorganizator WordCamp Croatia te član Netokracijinog development tima ističe:

Mnogi servisi za izradu stranica (uključujući i WordPress.com) mogu poslužiti za izradu stranice, no puno je važnije što će biti na toj stranici. Nažalost, većina stranica u tom rangu cijena najčešće zjapi prazna jer nakon izrade nije ostalo budžeta za sadržaj, optimizaciju, oglašavanje i slično. Ako tek počinjete i imate na raspolaganju 4000 kuna, radije bih krenuo samostalno izrađivati stranicu na nekom od gore spomenutih servisa i novac uložio u samoedukaciju.

U tome se slaže i Dugonjić, koji navodi kako bi poduzetnici trebali uložiti u kvalitetne fotografije proizvoda, oglasne kampanje ili pisanje tekstova (na engleskom): “Pogotovo ako izvoze svoje usluge globalno”. Netgenov direktor Ivo Lukač ide korak dalje:

Za 4000 kuna se može više napraviti kreiranjem dobrog videa kao elevator pitcha; staviti ga na YouTube, kreirati profilne stranice s dobrim sadržajem i uložiti u dobro ciljano oglašavanje toga preko Facebooka i Google. Tek kad krene biznis, treba početi razmišljati o webu!

Stranicu izrađenu po mjeri tvrtka treba – u pravoj fazi

Što je najbolje, web profesionalci su sami sebi dokaz! Postoji razlog zašto većina web agencija na početku nema kvalitetnu web stranicu ili im je ona, kao i što bi trebala biti, tek one-pager. Zauzeti su nalaženjem klijenata i napravili su minimalno web prisustvo s kojim mogu krenuti, polako ga nadograđujući dodatnim ulaganjima u elemente za koje su iz prakse naučili da im zaista trebaju! Domagoj Ostović, pokretač Skrollaj.Me servisa za one-pager web stranice, navodi kako većina ljudi jednostavno ne može naći vrijeme za pripremiti i poslati slike i tekstove tako da ih manja web stranica kreativno ograničava na ono što mogu isporučiti.

Za prvu web stranicu dovoljan je Squarespace ili WordPress, kao što će mala tvrtka uzeti Shoutem za svoju prvu mobilnu aplikaciju umjesto da angažira Five, agenciju čiji je Shoutem startup koji cilja drugu publiku, koja tek počinje sa svojim digitalnim projektima.

Kako tvrtke rastu, umjesto vaučera za web stranice tražit će investicije za rast na nova tržišta, umjesto tipkanja po Facebook Adsima angažirat će stručnu agenciju koja će im smanjiti cijenu po kliku te dakako – umjesto teme sa ThemeForesta uložit će u vaš trud, rad i web stranicu napravljeno po mjeri!

P. S. Više me od podcjenjivanja izrade web stranice u ovom slučaju muči potreba da dodatno ponovno subvencioniramo poduzetnike koji nisu ni pokazali potencijal kroz bilo kakvu, barem minimalnu praksu, a istovremeno ne smanjujemo davanja tvrtkama što bi mnogo bolje utjecalo na njihovu kompetitivnost i sposobnost da plate web stranicu. Nadam se stoga da će pozitivna strana ove mjere biti da će više malih tvrtki uvidjeti kako mogu iskoristiti web za promociju svojih aktivnosti – postajući dugoročno vaši klijenti – te naši čitatelji. 😉

Brendiraj.Me rubrika
Brendiraj.Me rubrika

Ako ipak smatrate da je 4000 kuna malo, ne brinite: Me-Net i .Me vam kroz suradnju s Netokracijom i rubriku Brendiraj.Me nude idealnu priliku da rasteretite budžet dobivanjem jedne od premium domena koje ispunjavaju sve uvjete kvalitete koju novi poduzetnici traže. Neovisno radite li web stranicu za 4000 ili 400.000 kuna, treba vam jedinstvena domena! 🙂

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Tomislav Kozacinski

  Tomislav Kozacinski

  23. 09. 2015. u 2:21 pm Odgovori

  Neka država sufinancira ovo – sva sreća pa su odlučili sufinancirati izradu weba a ne “edukaciju sa upisom u radnu knjižicu”… Ovo je idealno za jedan “Frizerski salon Željka Pokupsko” kojem je budžet za wordpress stranicu sa galerijom slika svadbenih frizura i šminke za maturalne večere od 4000kn taman! Kudos njima!

  Kada se teta Željka odluči napraviti “International studio for hair and beauty Jacqueline”, tada može doći Emanuelu, Marku, Lucijanu ili nekom drugom kewafreelancefuckeru (meni) koji će onda za veću cijenu napraviti projekt od kojeg će ona imati daleko veću korist od linka na vizitki…

  Do tada…. weeeeeeee… free money!!!!

 2. Ivan Martinez

  Ivan Martinez

  23. 09. 2015. u 2:21 pm Odgovori

  Odličan članak i tema! Mislim da je problem što na tržištu nas koji se bavimo izradom web stranica ne postoji startna cijena, znači da se skupe svi registrirani profesionalci i kažu da prema dugogodišnjem iskustvu početna cijena da bi se napravili dobri temelji za dobar web je toliko i toliko, pa onda svi krećemo od tuda i na to se dodaju reference, naravno ime na tržištu itd…Slažete se?

  • Tomislav Skorup

   Tomislav Skorup

   23. 09. 2015. u 3:07 pm Odgovori

   Ovakav pristup me oduvijek živcirao na području dizajna, zbog čega bi morala postojati komorska donja cijena usluge? Shvaćam probleme svakog pojedinog studija koji se bavi izradom weba u borbi s konkurencijom koja radi dumping, ali ne vidim što će dobroga donjeti startna cijena strani potražnje osim što će mnoge male tvrtke, obrte obeshrabriti da naprave web stranice zbog nemogućnosti financiranja projekta. Koji bi uopće standardi kvalitete bili postavljeni za tu startnu cijenu? Mjerenje weba, monetizacija, LPO, SEO, što bi uključivala? Ili samo dizajn?

 3. Stjepan Zlodi

  Stjepan Zlodi

  23. 09. 2015. u 2:29 pm Odgovori

  Ne vidim razlog zbog kojeg bi prosječni .hr poduzetnik trebao za svoju web stranicu trebao dizajn po mjeri?!

  Usporedimo to s krojačem. Kad trebate komad odjeće da li idete kod krojača da vam ga sašije po mjeri ili vam je dovoljna konfekcija iz dućana ili butika? Ako i idete kod krojača to je onda samo u specijalnim prilikama.

  Prosječan .hr poduzetnik ne treba više od WordPressa i teme s ThemeForesta (koje su, da budemo bolno iskreni, uglavnom bolje od onoga što će vam isporučiti prosječni mali web studio koji štanca stranice).

  Sadržaj stranice je daleko važniji od njezinog izgleda (osim ako je taj izgled katastrofa, ali zaključili smo da ThemeForest nema takve teme), a na kraju krajeva se njime nitko ne bavi.

  Zato preporučam .hr poduzetnicima da potroše 100$ za temu s ThemeForesta i godišnji hosting, a ostatak od 3300 kn da potroše za produkciju kvalitetnog sadržaja (tekstovi, slike, video) za tu svoju web stranicu kojim će bolje prezentirati svoju djelatnost.

  • Ivan Martinez

   Ivan Martinez

   23. 09. 2015. u 2:45 pm Odgovori

   Stjepane, ali ovdje je i tema cijena, imao sam iskustva kada klijent nije htio potrošiti više od npr. 3000 kn i kažem mu baš ovo što si napisao, kupi temu na Themeforestu, i kupi on temu i opet mene zove i pita što sada, ajd uzmem ja 400 kn za instalaciju, nakon instalacije opet on mene zove i kaže, ok ti si to meni instalirao i kako da ja s tim radim?? I Sad te ja pitam koliko bi ti njemu naplatio edukaciju i dodatnih 100 pitanja kako se služiti s WordPressom, a nismo do sadržaja ni došli 🙂

 4. daniel

  daniel

  23. 09. 2015. u 2:44 pm Odgovori

  Potpuno se slažem s Stjepanom, na Themeforest se može kupiti odličnih tempova po pristupačnim cijenama koje su sasvim zadovoljavajuće za prosječnog poduzetnika početnika, kao i za naprednog poduzetnika! Ostatak budžeta se može iskoristiti za kvalitetan sadržaj, SEO optimizaciju i ako ostane za marketing.

 5. jozo

  jozo

  23. 09. 2015. u 3:28 pm Odgovori

  Prošla su vremena kad su polupismeni “dizajneri” cijenama derali sve one koji su htjeli imati neku lijepu i funkcionalnu web-stranicu. Kao, “Pa ja moram naplatiti da si kupim Mac, iPhone i iPad, ja sam elita, moj sat rada vrijedi 100 dolara” i slične gluposti. Većina gotovih tema na ThemeForestu je 10 puta bolja od onoga što će vam isporučiti neki dizajner po masnoj cijeni. Ionako je radni vijek svake web-stranice 2-3 godine maksimalno, pa kad mi zastari kupim si novu temu za 55 dolara bez da me ošišaju ko ovcu.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   23. 09. 2015. u 4:45 pm Odgovori

   Iako se slažem da metafora krojača ima smisla, isto ideš u ektrem kad kažeš da “su derali sve” i da je “većina tema na TF 10 puta bolja od onoa što će vam isporučiti dizajner po masnoj cijeni”. Bolja je ukoliko upravo to tražiš, ali dosta projekata zaista traži prilagođeni pristup te customizaciju i optimizaciju. Svaki projekt ima rješenje koje mu odgovara i mnogi projekti zaista trebaju najbolje osobe da se realiziraju, iz različitih razloga. Ukoliko nečiji rad vrijedi 100 dolara po sat, i to je vrijedan klijentu, ne vidim u čemu je problem? Nitko ne tjera nikoga da MORA zaposliti skuplju osobu, ali isto tako rad pravog profesionalca košta. Isto kao što se može reći da bilo tko može napisati članak. Sorry buraz, i moj “sat” tj. kartica pisanja specijaliziranog teksta koštaju više od prosječnog novinara koji piše o svakojakim temama 😉 #trziste

   • Ivan Martinez

    Ivan Martinez

    23. 09. 2015. u 5:14 pm Odgovori

    Bravo Ivane! I odjelo koje nije po mjeri u konačnici može biti skuplje od onog po mjeri. Mogu navesti primjere webova koji su kupili TF temu, pa nakon mjesec dana kada je sve bilo gotovo koštalo je kao izrada po mjeri. Tu se zapravo naplačuje prilagodba, implemetacija sadržaja, edukacija, savjetovanje, 2,3,4 ili više sastanaka, hrpa dodatnih zahtjeva od klijenta koje ni on nije moga predvidjeti dok nije vidio kako stranica izgleda sa sadržajem. Pa nije to samo kupi temu, copy/paste sadržaja i gotovo 🙂

 6. jozo

  jozo

  23. 09. 2015. u 3:35 pm Odgovori

  Ovo s krojačom je odlično rečeno, većina nas ne kupuje odijela po mjeri, kao ni aute po mjeri, kao ni stanove po mjeri, ne znam zašto inzistirati na unikatnim web-stranicama. Osim toga gotove teme nude toliko opcija i ima ih toliko puno da još nisam nikad prepoznao dvije iste WP teme na internetu.

 7. Ante Kujundžić

  Ante Kujundžić

  23. 09. 2015. u 5:50 pm Odgovori

  Zao mi je sto niste dobro procitali uvjete ovog natjecaja te propustili jedan vazni dio toga koji okrece cijeli ovaj clanak u nekom drugom smjeru: Stavak 9.5. “Ukoliko je iznos na računu dobavljača za prihvatljive troškove viši od 4.0000kn po pojedinom vaučeru, izvršit će se isplata do 4000kn po vaučeru dok razlika između višeg iznosa na računu dobavljača i iznosa od 4000kn predstavlja trošak korisnika potpore”. Sto automatski znaci da mozete naplatiti/kupiti web stranicu i za vise novaca i dobiti vise kvalitete i vise svega. U tom slucaju 4000kn vam pomaze da kvalitetan proizvod, koliko god ga platili, dobijete za -4000kn. Sto svakako pozdravljam! Vrijedi i za Vaučer 1 i za Vaučer 2. Za male poduzetnike to moze znaciti da si za te poticaje mogu dobiti prezentacijski web, laptop, fiskalizaciju i komad softwera. Meni to zvuci super!

 8. jozo

  jozo

  23. 09. 2015. u 5:58 pm Odgovori

  Doduše kad govorimo o WP temama, mislimo na ljude koji ZNAJU instalirati WP, podesiti i ugoditi temu, prilagoditi sadržaj, kupiti i obraditi odgovarajuće slike i sl. Većina ljudi o tome pojma nema. Tako da kupovina + implementacija WP teme opet dođe minimalno 4000 kn za onoga koji nije stručan. No to je opet nešto povoljnije od 6.000 – 10.000 koliko bi došla unikatna stranica. Zapravo, da ne filozofiramo puno, nešto vrijedi koliko je netko spreman platiti. Ako ja prodajem šljunak s plaže za 50 eura po komadu, i to je netko voljan platiti, to onda toliko vrijedi (za onoga koji plaća).

 9. Goran

  Goran

  23. 09. 2015. u 10:54 pm Odgovori

  Ante je u pravu, ovo je državna potpora za poduzetnike početnike u iznosu od 4000kn za izradu web stranice. Početnicima je to veliki novac i svakako olakšanje kod počenih ulaganja u pokretanje posla.

 10. Marko

  Marko

  24. 09. 2015. u 1:33 am Odgovori

  Moram, a da ne izdvojim jednu od najvećih zabluda prethodno navedenog teksta. Koliko god nama se WP sučelje i njemu prilagođene teme činije glupost, iz osobnog iskustva 99 posto ljudi iz svoje okoline koje sam upoznao nemaju pojma niti kako se WP instalira, a da ne govorim o podešavanju servera i povezivanje baze, instalacije teme, instalacija plugin-a, i o ho ho stvari. Kakve su to gluposti pa prosječnom poduzetniku sa osnovnim informatičkim znanjem treba i do mjesec dana minimum da savlada sve vezano za WP, server, domene, teme, plugin. To vrijeme samoeduakcije, koštati će ga oportunitetne zarade jer se ne bavi sa svojim prvobitnim poslom, da bi uštedio koju kunu.

  • Dominik

   Dominik

   24. 09. 2015. u 11:07 am Odgovori

   A ti mora da si neki dizajner? Što fali temama sa ThemeForest-a? One će pokriti potrebe 80% poduzetnika, zajedno sa nekoliko dodataka (naplativih ili besplatnih).Jedna takva, plaćena 55 dolara, zajedno sa domenom i hostingom koji su plaćeni nešto više od 40 dolara, sve skupa trošak cca. 100 dolara godišnje mi donese 100 puta toliko. Ono što želim naglasiti je da mi višestruko skuplja i po mjeri izrađena web stranica ne bi donijela ni kune više. Jasno, to je moja situacija, nekom drugom sigurno treba po mjeri izrađena web stranica ali većini malih poduzetnika sigurno ne treba.

 11. lvan

  lvan

  24. 09. 2015. u 11:44 am Odgovori

  Meni je upalo nešto drugo u fokus, a to je da se vaučeri isplaćuju nakon što ispuniš uvjete i NAKON što priložiš račun za uslugu/robu što u prijevodu znači da poduzetnik početnik treba prvo sam iskeširati 8000 kn preko svog obrta/jdoo/doo-a. Po meni veliki minus jer ako tek otvaraš npr. obrt, trebaš prvo zaraditi čistih 8000 kn uz sve početne troškove, plaćanje doprinosa i još koječega te čekati 30 dana da ti se ti novci vrate nazad ako ne upumpaš odmah taj iznos pri otvaranju ili radiš pozajmicu. Bilo bi početnicima sigurno lakše da su unaprijed dobili te novce pa kasnije priložiti račun za što su potrošili nego smišljati gdje naći tih 8 milja. Po meni ovo više ide na ruku onima koji su već otvorili svoje tvrtke unutar 24 mjeseca pa imaju već neke novce na računu.

 12. Poduzetnik

  Poduzetnik

  24. 09. 2015. u 12:20 pm Odgovori

  4000 je malo za web stranicu ali kod nas je vrlo izražena druga krajnost. ako tražiš malo jače web stranice sa bazama itd cijene idu od 6000 do 10000 EUR + 3 do 5000 za dizajn. Cijene su američke ko što je netko rekao ali tek kad naručiš onda vidiš da imaš posla sa gomilom wannabe programera amatera koji te zeznu u konačnici, ostave te na pola posla, rastežu te do besvijesti i kvare ti živce na sve moguće načine. I ne samo to, na pola puta te ostave sa nedovršenim projektom iako su ti uzeli kompletnu lovu jer su dobili veći posao. Ispalo je kompliciranije nego što su planirali. I ne samo to, baneš nenajaveljeno u ured i ne vjeruješ, ukradu ti dizajn koji doslovno identiačn tvojemu prodaju drugom klijentu (jedna danas poznata prog. firma). Sve sam ja to osobno doživio u ovoj bajnoj IT državi.

  Naši programeri i dizajneri su umislili da su u Americi ali njihova usluga u 95% slučajeva nije ni izbliza američkog standarda. Imam i previše iskustva sa time pa samo morao podijeliti sa javnošću.

 13. Eko

  Eko

  24. 09. 2015. u 1:43 pm Odgovori

  @Dominik vidim da si hostile orjentiran. Što sam i tko sam nebitno je, tebi kao i drugima to ništa ne bi značilo. Na duge staze personalizirna stranica nosi manje troškova doli tema od 55$ sa ThemeForesta. Razlog zašto amerikanci, britanci i njemci nisu fanovi ThemeForesta u tolikoj mjeri koliko su hrvati. A par je razloga, a zna ih svaki developer/dizajner koji zna i razumije PHP i MySQL i radi sa ljudima. Oni koji su prije masno naplačivali svoje neznanje, sada su to zamjenili drapanjem sa ThemeForest temama i dalje nastavili gdje su stali. Pa evo zašto je upitna kvaliteta tema sa ThemeForesta:

  1. ThemeForest teme pretrpane su dodacime treće strane (gdje većinu nijedan klijent ne koristi) što stranicu čini ovisnom o mnogo drugih izvora gdje često se događa da prilikom updejta dodataka dolazi do raspada teme. Svaki dodatak pisala je druga osoba i optimizacija koda svaki mjesec svih tih dodataka uzima jako puno vremena. Prilikom čega treba kontaktirati kreatora teme, izvjestiti ga o bugovima ali i pričekati novi updejt, a u međuvremenu naći zamjenu – a ovo klijente najčešće košta mušterija.
  2. Lljudi traže funkcionalnost i brzinu i što manje opcija, a ne što više uz spori odaziv, ThemeForest teme jednostavno ne mogu to isposlovati.
  3. Većina tema na ThemeForestu bez obzira koliko dobro prezentacija izgledala u samoj praksi po WordPress standardu ne ulazi ni u opcije besplatne distribucije – jer nezadovoljavaju neke osnovne principe i standarde, a prodaju se gore na ThemeForestu po 55$. Razlog zašto vani većina malih i srednjih poduzeća iz US-a, britanije i njemačke izbjegava ThemeForest. Jer upravo taj jeftini pristup krajnjeg klijenta najskuplje košta na duge staze.
  4. Ne postoji niti jedna tema na ThemeForrestu koja ne krši standarde i pravila WordPressa. Jedno od najrigoroznijih kršenja autorskih prava je komercijalna distribucija pluginova za koje developer koji je razvio temu nema odobrenje, s obzirom da sve teme na ThemeForestu su krcate sa 10+ dodataka, 50% zarade trebalo bi proslijediti autorima dodataka, to se pak ne radi. Tu je ko dan jasno koliku štetu ThemeForest radi na intelektualnom dobru.
  5. Većina tema se ThemeForesta neče ti dozvoliti normalan prijelaz na drugu temu, i tu počinje noćna mora svakog klijenta. Jer je prisiljen unajmiti web developera.
  6. ThemeForest jednostavno nema dovoljno dobre stručnjake za analizu predanog materijala na prodaju pa se večinom prodaju abominacije od tema koje su krcate svime i svačime samo ne onim najbitnijim. Uvijek ali apsolutno uvijek će na duge staze bolje i jeftinije proći klijent koji je dao izraditi personaliziranu temu gdje je developer napravio integrirane pluginove za proširenje funkcionalnosti stranice, nego da se klijenta prepusti milosti i nemolisti dodacima trećih strana koji su često pisani ofrlje kao i teme sa ThemeForesta. Na taj način klijent brže svladava edukacijski dio WordPressa jer koristi samo ono što je za njega napravljeno te se ne mora brinuti o 50 drugih opcija koje nude ThemeForest teme koje će vjerojatno koji put stisnu i smrdati cijelu stranicu i tako zadati sebi glavobolje i developeru kojeg budu onda platili masne novce da popravlja kaos kojeg mu je Envato priredio. A nakon kupnje nema kajanja, jer Envato ima jednu od najgorih korisničkih podrška u industriji, u prijevodu, nećete dobit povrat novca ako kupite temu koja se rastavlja i ponaša kaotično a to se događa jer ljudi ne slijede hijerarhijsku strukturu i standard koju je WordPress dao za korištenje njihovog sustava.
  7. Sve ThemeForest teme su pretrpane tehnološkim smećem.
  8. Nakon kupnje teme nitko ti ne garantira podršku, znači klijenti su prepušteni osobi koja će za njih instalirati temu na server (priljepiti im maržu 1000%), u slučaju da i sama osoba nije prokljuvila način razrade teme jer mnogim temama ne znaš gdje im je glava a gdje rep, sjebali ste sebe i klijenta. Što se ne događa kada se naruči personalizirana stranica, jer dizajner/developer koji ju je izradio na raspolaganju je uvijek, istina je da se svaka asistencija naplaćuje ali podrška je uvijek tu, broj mobitela daleko. Što daje veliku prednost i garanciju spram tema sa ThemeForesta ali i stvara sigurnost i povjerenje kod klijenta.
  9. Zadnjih godina Envato je uključio u prodaju tema premium pluginove, a što to znači? To znači da kad kupite 55$ temu, sada još morate iskeširati dodatnu količinu love za svaki dodatak da bi se oni aktivirali, pa to sada prelazi polako 100$. Vidjet ćemo koliko su daleko spremni ići elite developeri na ThemeForestu sa ovim “pljačkanjem”. Ali zajebano je što kupnjom paketa premium dodataka koji dolaze sa elite temom na Envatu vi automatski gubite bilo kakav oblik korisničke podrške od autora dodatka, jer se dodatak distribuira ILEGALNO.
  10. Svi kradu jedni od drugih, i konstantno se događaju upozorenja, prijetnje, prijave i isključenja tema iz uporabe. Sad zamislite, kupili ste temu, i ona bude isključena zbog kršenja autorskih prava odnosno intelektualnog vlasništva, odnosno copy-paste iliti ripp-offa neke druge stranice i vaše stranice više nema, jer ste doživotno izgubili korisničku podršku koja je i ovako na niskim granama. Sve teme na Envatu su generalne, pa prema tome 98% ih je skoro pa identično i developeri se stalno prepucavaju gore. Kad imate generične dizajne svakom ste na piku jer svi dizajni su isti. A poanta je eliminirati konkurenciju, čime se automatski radi šteta ljudima koji us kupili blokiranu temu.
  11. Tvoja zadnja izjava gdje kažeš da većini poduzetnika ne treba personalizirana stranica… Da si radio za inozemne klijente znao bi i naučio (ako nisi završio neki od srodnih fakulteta informacijskih znanosti) zašto mala i srednja poduzeća ulažu više u personalizirane dizajne. Međutim tu ulazi i cijelo znanje o vizualnim komunikacijama i marketingu, pa manje firme da bi uzele dio kolača velikim firmama ulažu u kreativna i funkcionalna personalizirana riješenja čime plijene pozornost ljudi koje pretvaraju u buduće mušterije i tu za ThemeForest nema mjesta i on nije opcija. U Hrvatskoj su stvari drugačije je mi imamo 86% informatički neobrazovanog stanovništva. Od poduzetnika, managera do krajnjih korisnika, te još uvijek prevladava mentalitet (moj mali to zna, napravi on to meni besplatno) ili (kako dogovorit projekt pa pokušat ukrast dizajn od developera i izbjeći plaćanje) ili (kako se praviti glup kad je vrijeme naplate pa odugovlačiti do besvjesti jer developeri žive od zraka). Informacijski najrazvijenije županije su Primorsko-goranska i Istarska, te Dalmacija, sve ostalo ljudi su debelo informacijski zakinuti tehnologijama i znanjem (zavod za statistiku izvor) gdje prosječna osoba ne zna ispunit online kontakt formu čak ni kad joj masno otisnuto piše da ispuni sva polja. I u takvoj unazađenoj sredini je jako teško raditi posao koji voliš koji zahtjeva određenu količinu znanja samog korisnika a koji to znanje nije usvojio ni nakon 14 godina ponavljanja jednog te istog. Zato je užitak 5x veći u radu sa inozemnim klijentima gdje postoji određena razina znanja, nego ovdje gdje prosječni poduzetnik malih i srednjih poduzeća ima šrot online prezentaciju i kuka što mu ne ide na tržišnom natjecanju i potpuno je nezainteresiran za istraživanje kreativnih načina pojave na tržištu. Normalno da im ne ide jer u nas se ljudi boje investicija jer one predstavljaju neizvjesni rizik ulaganja za koji se odmah u startu smatra da je loš. Zato i kod nas prevldava mentalitet – ja sam mali poduzetnik, što će meni dobra web stranica kad ima ljudi koji za 1500kn rade stranice. Dok stranac bez pardona iskešira za svoju malu firmu personaliziranu, prilagođenu stranicu, dobije ogroman dašak optimizma i ideja u suradnji sa dizajnerom/developerom, jer dobar dizajn je uvijek bio taj koji je poslodavce malih, velikih ili srednjih poduzeća tjeralo da se dodatno angažiraju oko promidžbe svoje firme, kad čovjek pogleda svoje ulaganje u svoj brand i ponosan je na ono što vidi stvara se i motivacija – dizajn je uvijek imao snažan psihološki utjecaj na vlasnike firmi ali i potencijalne korisnike, usputne prolaznike. Kad bi vi ovdje samo znali kakva je situacija rada van granice ne bi vam palo na pamet rušat cijenu rada u ovoj državi više. 😉

  Vjerojatno nitko neće pročitati ovu štrudlu, jer mi hrvati smo poznati kao jako pametan narod gdje svi sve znaju, a nitko ništa ne zna. Ja sam ovdje samo naveo svoja iskustva i ono za što provjereno znam da je tako. Eto… Onaj tko je preplačivao svoje neznanje izradom šrot stranica, sada to radi korištenjem Envata, i to je tako, bez obzira koliko se tko htio opravdati nekakvim jeftinijim rješenjima. Za poduzeća koja nemaju novaca, ne izrađuju se stranice za velike CMS sustave već za male CMS sustave, a onda kako im posao raste sa godinama napravi se redizajn sa postojećeg malog CMS sustava na veliki CMS sustav, recimo WordPress, Joomla, Drupal i sl. Problem je što ovdje apsolutno nitko od ljudi koji komentiraju nemaju pojma koji su to mali CMS sustavi, koje su njihove prednosti i kako oblikovat ponudu prema ograničenom buđetu klijenta i ponuditi maksimum mogućeg uz maksimum kvalitete. I to vidim po svim postovima gdje ljudi ostavljaju komentare a navodno za sebe drže da su developeri. Eto.

  Zaključak:
  Tko voli nek izvoli. Jeftin proizvod u finalnoj verziji postaje najskuplje ulaganje u životu.

 14. Poduzetnik

  Poduzetnik

  24. 09. 2015. u 2:13 pm Odgovori

  Ljudi ne pretjerujte sa dizajnom. Pogledajte Google, nema ništa na ekranu ali je korisna stranica. Na to se ugledajte da budete ljudima korisni, a ne na dizajn. Ova rasprava je potpuno pogrešna, ona uči ljude kako da nekoga navuku dobrim dizajnom umjesto da ponude kvalitetu usluge koju prodaju pa će ljudi doći i na stranicu samo sa imenom firme.

  DIzajn ne može zamijeniti kvalitetu ponude, a ako je ponuda dobra dizajn nije ni bitan

   • Poduzetnik

    Poduzetnik

    24. 09. 2015. u 5:23 pm Odgovori

    Prijatelju ja sam Internet poduzetnik tako da znam o čemu pričam. Malo sam karikirao da naglasim poantu na kvalitetu usluge a ne na šareni pakung. Naravno da je dizajn bitan ako je sadržaj dobar dizajn diše dojam. Primjer Twitter. No ako je sadržaj dobar dizajn može biti i nazovimo ga loš, primjer Craigslist, prijašnji eBay i sijaset drugih sajtova tipa tumblr itd.

    Prvo sadržaj onda dizajn. Kod nas nitko i ne spominje kvalitetan sadržaj a svi se kunu u dizajn koji je ruku na srce u Hrvatskoj poprilično prosječan ako pogledamo vodeće sajtove prema posjetama. Zašto kod nas nema kvalitetnog dizajna stranica kao Twitter, Quora i slični sajtovi. Nema znanja niti promišljanja to je činjenica. Neka se ne uvrijede legije dizajnera

  • Eko

   Eko

   26. 09. 2015. u 5:52 pm Odgovori

   @Poduzetnik
   Potpuno mi je jasno da ne razumijete što je napisano. Jer ne razumijete kako izgleda suradnja sa profesionalnim dizajnerom/developerom jer nemate takvih iskustva, a niti znate workflow izrade branda. Vjerujem da nikad niste proveli cijeli dan sjedeći sa svojim dizajnerom i developerom i razrađivali svoj projekt, već ste kao i drugi došli kao u butigu i rekli da vama treba stranica. Jednom kad prođete suradnju sa svojim developerom, shvatite koliko tu posla ima.

   Što se tiče Google, on koristi preko 20 skripti što verifikacijskih, što sigurnosnih itd. Pregledajte kod pa pričajte o jednostavnosti, frontend ne čini stranicu kao što ni frontend ne čini aplikaciju. Drugo, govorite prvo sadržaj pa onda dizajn?! Ne mislite valjda da će vam developer izrađivati sadržaj? Vaša odgovornost kao klijenta je napraviti dobar sadržaj, ako ne znate platite onoga tko zna, odgovornost dizajnera/developera je taj sadržaj izdizajnirati i dati mu formu, oblik.

   @Ivan je u pravu, bez obzira koliko nekog boljelo što je rekao. A to pokazuju i izvjesca zavoda za statistiku oko educiranosti nasih managera i poduzetnika, koja je ispodprosjecna za potrebe danasnjeg trzista.

   • Poduzetnik

    Poduzetnik

    27. 09. 2015. u 2:05 pm Odgovori

    @Eko prijatelju bez uvrede, ja sam surađuvao sa stranim developerima/dizajnerima na međunarodnim projektima dok si ti o tim stvarima tek učio. Zato si mogu dozvoliti da pratim razvoj developersko/dizajnerske scene kod nas od početaka do danas. Moja opservacija je da su na razini ekonomije u državi, tj prosječni. Ali zato rado nabijaju američke cijene. Naši developeri/dizajneri su na razini naših managera/poduzetnika. Nažalost.

    Nijedna hrvatska stranica nema dizajnersku kvalitetu neke poluparne američke. Nema tu jedinstvenih, inovativnih, ergonomskih rješenja koje prate modene popularne stranice. Dapače, većina njih ne radi bolje od gotovih tema koje koštaju 50 USD ili manje.

    Zašto je tome tako? Jer naprosto ne znaju, cijelo je društvo takvo. Nema volje, entuzijazma, natjecanja niti osjećaja da moraju jer će klijent otići boljima. Izuzetno malo naših developera ima znanje, vještine i potrebne poslovne karakteristike (točnost, izvršavanje rokova, pouzdanost, zadana riječ) koje imaju strani developeri. Najsmješnije mi je da se developeri natječu u nabijanju visoke cijene jer toboše to je cijena u Americi. Vidi se da uopće nemaju veze sa stvarnošću, ali ostalima otežavaju njihov posao koji traži dizajnere i developere.

    Osobno ću uvijek radije uzeti kvalitetnog stranog dizajnera kojega ću u pravilu platiti isto kao neke naše razvikanije ali sa dokazano boljim rezultatima. Sa developerima je malo teže nažalost jer je bolje kada su locirani lokalno radi prirode razvoja projekata.

    Možda to nekoga smeta čuti ali to je pravo stanje stvari kod nas.

    • goran

     goran

     29. 09. 2015. u 2:03 pm Odgovori

     Ima hrvatskih firmi koji isključivo rade vani, omjer kvalitete i cijene ih čini konkuretnim.
     Freelanceri i manje kompanije koje rade outsourcing su ipak višestruko jeftinije od američkih freelancera i kompanija.

     Činjenica jest da onaj tko daje veće plaće može zaposliti zaposliti i kvalitetniji kadar koji onda ima više vremena za vlastito usavršavanje no mislim da to nije problem.

     Više mi se čini da je to problem selekcije potencijalnih izvođača. Gleda se iznimno uzak krug kompanija koje imaju veće cijene pa se stječe dojam o skupoči razvoja u hrvatskoj.
     No velik broj malih kompanija koje outsourcaju pa čak i za prihvatljive cijene za hrvatsko okruženje postoji.
     Samim time što oursourcaju bi trebao biti dokaz neke globalne kvalitete.
     Da bi uspjeli nešto outsourcati prije ili poslje netko će detaljnije provjeriti vaše projekte i tehničku razinu. Tako da tu kvaliteta nebi trebala biti upitna.

     No mislim da večina osoba u industriji, inozemstvo uključeno, pa čak i onih tehnički potkovanih nisu upoznati sa zahtjevima sudjelovanja na globalnom tržištu.
     Tako da one male igrače, kojih u hrvatskoj mislim da ima dosta, jednostavno se podcjenjuje.

 15. Pero

  Pero

  24. 09. 2015. u 11:01 pm Odgovori

  Nisam siguran da li da idem redom i pišem odgovore ili sve zajedno. Dakle, ”atmosfera” članka (i same Netokracije) je :”Nemaju tu što mali raditi na tržištu, ovo je igra samo za velike”. OK. Da se malo osvrnem na ”logiku” koja stoji iza većine ovih stavova pa i same Netokracije. Kada bismo tu istu logiku primijenili na potporu za recimo kupnju automobila, to bi otprilike zvučalo ovako: Država daje bespovratnu potporu od 80 000kn mladim poduzetnicima da si kupe prvo vozilo. I sad se odjednom javi zastupnik recimo Dacie i kaže:” Dodjite kod nas i izaberite vozilo. Imamo modele koji su do 80k kn”. I zatim neki Automoto-kracija magazin pozove nekoliko direktora većih auto kuća i traži njihovo mišljenje koje zvuči otprilike ovako:” Joj nemojte to kupovati to vam nista ne valja. Bolje štedite za Audi ili Mercedes. A do tada bolje vam je bez auta nego da imate Daciu. Idite na sastanke pješke dok ne uštedite za Audi.” I onda taj ”Automoto-kracija” portal, budući da raspolaže većom marketinškom moći nego zastupstvo Dacie, napiše članak u kojem to sve fino sažme kako je to bas tak, jer ako nemas za skupi auto, nemoj kupovati ništa iako ti je recimo jedna Dacia sasvim dovoljna za početak. I onda se okupi ta ekskluzivna ekipa i shera to okolo i ubjedjuje ljude da je to stvarno tako. I onda se javlja ekipa koja očigledno iz njihovih postova, ne rade u Hrvatskoj niti za hrv klijente i najvjerojatnije nemaju doo u Hrvatskoj i nemaju pojma kako je to boriti se svim silama da ostaneš iznad površine, i koji onda klimaju glavama i govore gluposti kao što su:” Da, bolje da si sam stavi WP itd.” Misliš da jedan vlasnik OPG-a treba znati instalirat CMS i poslozit sve kak spada? I zar zaista mislis da bi to trebao znati i zajebavati se sa time, pogotovo ako mu drzava daje 4k kn da nekome plati da to odradi? Pa da mu i ne daje? Zar mislis da se svi trebaju baviti svime? Kojem vlasniku obrta za obradu metala treba znanje WP? I zasto bi uopće pomisljao da radi sam? Tu lezi veliki problem nasih ljudi. ”Zasto bih zvao vodoinstalatera, to mogu sam, zašto bih vozio auto u praonicu – to mogu sam itd…” A kad se netko drzne reci da ce mu susjed slozit web onda se svi dizu na zadnje noge i pizde. I ja pizdim na takve ali bome zovem i vodoinstalatera i perem auto u autopraonici. Svi moraju raditi svoje poslove i biti adekvatno plaćeni za to da bi sistem funkcionirao. Kako ne shvaćate da postoji klijent za 4k kn? Da postoji i web stranica za 4k kn? Snobovi. Meni je nedavno bio čovjek na sastanku koji je trazio da mu stavimo na web neke osnovne stvari, da ima domenu napisanu na svom newsletteru kojim obavjestava stare klijente da je pokrenuo novi posao. I kaze da smatra da bi taj posao trebao kostati 100eur-a. Ja mu lijepo objasnim, defniram cijenu od 4200kn i zahvalim se i odem. Javio se nakon 2 tjedna da je pogresno procijenio i da iako mu se cini puno, shvaca da mora dati taj novac i da ce platiti avans danas-sutra. I platio je. Mislis da bi takvom klijentu mogao objasniti da bi trebao dati 24k kn? Za web? Nikada. To je takva klijentela. I postoje firme koje rade takve stranice i SVI su zadovoljni. On je mozda sretan u svojoj Daciji i boli ga dupe sto nema encap zvjezdica kao Audi A6. I nikad mu nece biti bitno. A ovom liku koji prica o Themeforest, mogu ladno reći da laže iz vrlo jednostavnog razloga. Kada netko konkretno i odriješito kaže:” nećete dobit povrat novca ako kupite temu koja se rastavlja i ponaša kaotično” Ja mu kažem da laže jer sam se dva puta žalio i dva puta odmah dobio novac nazad. Kada kaže da ”Envato ima jednu od najgorih korisničkih podrška u industriji” – sa tim se nikako ne bih mogao sloziti jer koji problem da je iskrsnuo svih ovih godina koristenja, ODMAH je rijesen na moje zadovoljstvo. Pričam za themeforest, audiojungle, graphicriver i photodune koje koristim stalno. Za ostalo neznam. Ali to sada nije ni bitno. Bitna je ova hajka i omalovažavanje ljudi koji rade jeftinije web stranice i tako prehranjuju obitelj i klijente koji ne mogu platiti više i u ovoj potpori vide priliku. Sramite se.
  Da li je ovo službeni stav Netokracije, da znamo proširiti vijest da male firme koje rade jeftine web stranice nisu ovdje poželjni, pa da ne dolazimo više?

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   25. 09. 2015. u 10:29 am Odgovori

   Pero, molim te da ponovno pročitaš članak – ovaj put bez pretpostavke da “omalovažavamo ljude koji rade jeftine web stranice”, pun ljutne i žara u kojem si očito nakon samo nekoliko paragrafa (možda si stao odmah nakon “Web stranica za 4000 kuna. Samo? SRAMOTA.” -_-) krenuo pisati komentar pun žara, ali i pretpostavki koje nemaju veze s onim što sam napisao. No, da krenem redom.

   1. Ne, to nije “službeni stav Netokracije”, nego je stav članka MOJ STAV kao osobe koja je radila “jeftine” web stranice, ali i nešto skuplje 🙂

   2. Nemam se što sramiti, jer nisam uopće rekao što insinuiraš. Kao što se ni ti nemaš što sramiti što si počeo optuživati za nešto što nema veze s zaključkom članka.

   3. Ne razumijem što nisi shvatio već iz naslova, a to je da PRVA web stranica ne treba koštati NI 4.000,00 kuna, tako da te ZAISTA MOLIM da pročitaš članak u cjelosti. Nemam potrebe ići za dodatnim metaforama i primjerima, s obzirom da je poruka članka kad se pročita jasna: Web stranice trebaju odgovarati svrsi i budžetu klijenta. Kao što se na više mjesta zaključuje, neka stranica i manje košta, ali neka se uloži u sadržaj, promociju itd.

   4. Pitanje davanja poticaja uopće je problem, umjesto da se smanje nameti. Da, može biti prilika i neka bude, ali ne rješava neke druge, prave probleme naših poduzetnika

   5. Prestani govoriti “jeftine web stranice”, jer zvuči JEFTINO. “Povoljne” su bolji izraz i ne, radimo s firmama i koji rade manje projekte i više puta sam u članku naglasio da je to u redu, i da treba koristiti sve moguće alate u početku I NE TROŠITI PREVIŠE. Kao što si ti mene prozvao, sad ću ti vratiti: sram te što očito nisi pročitao članak do kraja 🙂

   Nisam snob (ajd za vino možda), kao što se nadam se i ti nisi netko tko će se natrag žestiti nakon što je drugog prozvao da se srami oko nečega što NIJE rekao. :*

 16. goran

  goran

  25. 09. 2015. u 2:05 am Odgovori

  Živimo u svijetu servisa i open source software, custom development danas ipak pripada ozbiljnijim igračima. Tako da što se može dobiti u custom developmentu za 4000kn, ništa.

  4000kn, naplatiti konzultatske usluge. Upoznovanje sa webom i omogučavanje klijentu prisutnost na webu za 4000kn, više nego dovoljno.
  Za kafič i više nego dovoljnja je facebook stranica. Objasniti kanale reklamiranja, promocije. Itd. Riješenje prilagođeno kljentu.

  Staviti tvrtku na google maps može biti brže, više i jače od brošure vrijedne 25000kn (a i 10 minuta posla).

  Tako da za 4000kn bi klijent mogao dobiti kvalitetne konzultatske informacije kako unaprijediti svoj biznis i uvesti u neke osnove gdje dalje može nastaviti samostalno.

  • Danijel

   Danijel

   25. 09. 2015. u 10:22 am Odgovori

   @Gorane ne slažem se. Kakvih 4000 Kn za konzultacije, bačena lova. Nismo u bogatoj Americi nego u manje bogatoj Hrvatskoj. Smatram da bi se stoga IT ljudi trebali dobrano potruditi u izradi stranice klijentu za 4000 Kn što je skoro pa prosječna mjesečna plaća.

   Nemojte si umišljati da naši programeri i dizajneri imaju američku kvalitetu, jer nemaju. Neka se prilagode domaćem standardu. Ako pak budu toliko dobri da ih uzimaju Amerikanci tada ionako neće raditi za domaće firme.

   • goran

    goran

    25. 09. 2015. u 12:21 pm Odgovori

    Danijel, nije stvar u tome jel se može ili ne može napraviti, gledam koji je učinak toga.
    Web stranica od 4000kn ili 40000kn je bezvrijedna bez SEO i uz dobru konkurenciju. Ne vrijedi lipe. Ne živimo više u 2005g. da imati web stranicu znači biti prisutan na webu, ta vremena su bojim se prošla. Što je čudno da u članku taj ugao nije spomenut.
    1000kn u razvoj brošure (template+instalacija wordpressa) + 3000kn na SEO, vrijedi x50 više neko 1000kn dizajn + 3000kn na prijelom dizajna i sadržaj.

    4000kn bolje potrošiti kroz konuzltiranje (naravno na kraju dobiti i prisutnost na webu), a ne na konkretan rad od kojeg neće biti koristi na poslovanje tvrtke.
    I kroz najobičnije brošure se može ostvariti velik napredak ako je izvedeno u svrhu unaprijeđivanja poslovanja.

    To naravno dođe puno, puno više od 4000kn, no neki temelji se mogu implementirati unutar toga budžeta. Osnovni problem je podcjenjivanje, pa to su one opće stvari.
    SEO je opća stvar pa nije niti spomenut!?. Gdje će tek susjedov mali o SEO.

    Ako uspijem pronači način da podignem poslovanje firme za 50%, koliko vrijedi ta informacija. 400kn, 4000kn ili 40000kn?
    Na kraju otkuda bi uopče “susjedov mali” bio svijestan metoda i pristupu radz kojim se podiže poslovanje kompanije a ne jedan dana “crta” u photoshopu a drugi dan radi prijelom.

    • Danijel

     Danijel

     26. 09. 2015. u 11:05 am Odgovori

     Mislim da je SEO najnapuhaniji mumbo jumbo dio izrade stranica. Ni uz najbolju volju 100 konkurenata ne može doći na prvu stranicu Google. Znači da je njih 90 bacilo lovu.

     Da SEO, baš. Bolje je imati dobru uslugu pa će ljudi sami preporučati ali nitko na to ne pomišlja. Svi polažu nadu u to da će njihov SEO predriblati sve ostale i nametnuti se optimizacijom. A ‘stručnjaci’ uzimaju lovu nemilice i šute. My ass, sve lažno već u startu.

    • goran

     goran

     26. 09. 2015. u 5:05 pm Odgovori

     Zato ti postoji SEO strategija, onaj SEO guru koji ide u bitke koje ne može dobiti očito nije guru.
     Za primjer ako želiš rentati apartmane u Istri a SEO guru ti radi optimizaciju za riječ apartmani onda ćeš sigurno baciti novac.

     No nebi se samo zaustavio na SEO, danas (za razliku od prije 10g.) po pitanju marketinga ima još puno “besplatnih opcija” opcija internet markentiga koje ostavljaju trajnu prisutnost na webu.
     Besplatno a vremenski neograničeno reklamiranje, zar se ne isplati bolje u to potrošiti 3000kn nego u unikatni dizajn?.

    • Poduzetnik

     Poduzetnik

     27. 09. 2015. u 3:04 pm Odgovori

     @Gorane šta ti preporučaš za 3000 Kn. Ako 50 električara želi sa svojim obrtom doći na naslovnicu Google očito je da njih 40 neće uspjeti sa SEO. Imaš li savjet, ili neku ponudu?

    • goran

     goran

     28. 09. 2015. u 12:56 pm Odgovori

     Pa riješenje za električare kvalitetna SEO strategija za svakog od njih.
     Ne bavim se sa SEO ali sam radio na projektima u kojima tim ljudi je bio zadužen za SEO. Svoj posao nisu opravdavali ajmo raditi optimizaciju za nešto već iza svega stoji neki cilj, strategija. E sad tko nije radio u takvom okruženju težu mu to razumjeti.
     Njemu je optimizacija čisto tehnička stvar.

    • goran

     goran

     29. 09. 2015. u 11:35 am Odgovori

     Dovoljno je u SEO strategiju unjeti varijablu “lokaciju” (podjeliti tih 50 električara po HR relativno prema broju stanovnika u regiji) i “sektor”.
     Svi električari će uvijek biti među top 10 ako je tokom pretraživanja dodana lokacija, što je za pretpostaviti.
     Sumnjam da će netko iz Dubrovnika tražiti električara u Kotoribi.
     Uključi još varijablu sektor, auto električar Dubrovnik, mi nebi trebao vratiti građevinskog električara iz Kotoribe.

     A ako se uzme da 50 električara živi u istom kvartu, radi u identičnom sektoru (što je u kapitalizmu teško moguče) onda će bolje rezultate imati onaj koji je zaposlio boljeg SEO stručnjaka.

 17. Tamara Ilić

  Tamara Ilić

  25. 09. 2015. u 11:55 am Odgovori

  odličan članak, svi su već sve rekli… mene zanima da li je netko već dobio odgovor, tj. ugovor za realizaciju poticaja, “stići će za par dana” je vrlo neodređeno…

 18. Milan Antolić

  Milan Antolić

  26. 09. 2015. u 4:10 pm Odgovori

  Ljudi (koji raspravljate o tf temama vs custom), zaboravljate najvažniju stvar, a to je sadržaj stranice.

  Bez dobro napisanog sadržaja, koji je orijentiran ciljevima stranice, nebitno je imali vi lijep unikatan dizajn ili kupili tf temu.

  Onaj tko ima manje novaca će izabrati tf temu koja paše uz sadržaj i efekt stranice na njegov posao će biti manji.

  Onaj tko ima više novaca će unajmiti firmu / freelancera koji će uzeti taj sadržaj i tražiti još ciljeve, ciljanu publiku i još puno stvari i s tim svim informacijama složiti stranicu koja će imati puno veći efekt na njegov biznis.

  Kolko para tolko muzike, ali u svakom slučaju je najbitniji sadržaj.

 19. Danijel

  Danijel

  28. 09. 2015. u 9:52 am Odgovori

  Da mi je znati tko ima koristi od tog SEO kod nas. Ja vidim samo ‘riješite se čukljeva’ i ove bore nestati će za 3 dana’ tipove oglasa. Da li oni imaju bolji SEO od ozbiljnijih firmi. Sve je to mutna voda

 20. Gordana

  Gordana

  06. 03. 2016. u 6:22 pm Odgovori

  Pozdrav ekipo, čitam pono o tome tko i gdje izradi dobru web stranicu za partmane i smještaj u Hrvatskoj. Koliko sam shvatio svi obećavaju taj seo i optimizaciju, ali ja mislim da nije bašp tako, jer gleam refernce tih nekih web stranica i vidim da nisu dobre na google. Očito ne treba padati na fore koje mnoge firme prodaju. Slučajno surfajući naišao sam na ovaj člnak koji mi je skoro pa otvorio oči i jednostavno me usmjerio što trebam gledati i tražiti kod izrade web stranica za apartmane http://www.apartmani–hrvatska.com/izrada-web-stranica-za-apartmane/ . Vrlo jasno je pojašnjeno. Znači osim kvalitetne web stranice do kvalitetne strukture i optimizacije i tek onda OFF PAGE optimizacija. Znači programeri imaju veliku ulogu u svemu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Novost

Marko Elezović novi je Head of Engineering u Lemaxu

S 15 godina iskustva u developmentu i vođenju developerskih timova u različitim startupima i scaleupima, Marko Elezović otvara novu (Saa)stranicu u svojoj karijeri.

Netokracija Podcast

Hrvati ne vjeruju influencerima, YouTubeu i blogovima

Kome vjerovati postaje sve važnije pitanje današnjice. Srećom, Hrvati jako vjeruju u svoje sposobnosti prepoznavanja lažnih vijesti. No, jesu li zbilja u tome tako dobri ostaje za vidjeti.

eUsluge

Kako koristiti Portal zdravlja, eLijekove i eHZZO?

Ako niste sigurni što sve digitalno možete obaviti kad su u pitanju javne zdravstvene usluge, niti kako iskoristiti njihove mogućnosti - od pretrage nalaza, izdavanja uputnica do odabira doktora - ovo je tekst za vas.

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Intervju

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.