Ljubav korisnika ne mjeri se srcem, dragi Twitteru

Ljubav korisnika ne mjeri se srcem, dragi Twitteru

Ljuta sam. Možda je nekome tko ne koristi Twitter ovo sve potpuno nevažno, ali ja, i mnoštvo drugih tviteraša, sinoć je bilo itekako ljutito. Godinama ova društvena mreža ne zna što bi, kamo bi i kuda bi, ali godinama je se držimo i imamo taj neki 'ljubav-mržnja' odnos s njom. Nedostaju nam stari drugovi, oni koji su tijekom godina utišali svoju komunikaciju, ali ovu društvenu mrežu ipak obožavamo, pogotovo u kakvim vanrednim situacijama, poput prirodnih katastrofa, gdje je doista nezamjenjiva. Dugo čekamo da se nešto dogodi što će ju ponovno učiniti uzbudljivom. I što se dogodilo? Promijenila se ikona za postavljanje tvitova u favorite. Dobili smo ‘lajk’. Dobili smo srce. Dobili smo... Da ne kažem što.

tvitsrce

Ne, nije ovo šiz zbog ikone (Da, mama, nije! Isprika na tinejdžerici u meni). Ovo je samo šlag na torti, pardon srcolika višnja na šlagu glupih poteza koje ova društvena mreža povlači ne bi li pokušala balansirati između želja korisnika i želja investitora.

Čemu onda šiz, Mia?

Nije tajna da Twitter ima problema s akvizicijom novih korisnika. Većina osoba koje koriste ovu društvenu mrežu priznaju da se u početku nisu baš najbolje na njoj snalazili. Meni je trebalo negdje oko pola godine obilaženja, praćenja, pokušaja uključivanja u konverzacije da bih shvatila kako sve to funkcionira. A to je bilo još 2009., kad sam plaho, pod, sad kad gledam na to, poprilično šašavim nadimkom cyberkoza procvrkutala, odnosno, promeketala.

Iskreno, moj prvi tvit trebao je glasiti “kako se ovo vozi” ili nešto slično tome, ali vjerojatno sam ga putem obrisala. Jer voziti sam naučila, a vožnja je bila uzbudljiva – to je mjesto gdje sam upoznala dobar dio svojih današnjih suradnika, gdje sam se upoznala i s Netokracijom, gdje sam pronašla oglas za posao zbog kojeg sam se na kraju i preselila u drugi grad, što je redefiniralo i moju karijeru i moj privatni život… Bilo je tu i odustajanja, netvitanja mjesecima, ali uvijek se nekako vraćam toj društvenoj mreži jer cijenim njenu jednostavnost, direktnost i brzinu.

Milijardu korisnika isprobalo Twitter – i odustalo

No, Twitter ima problema, ponavljam. Njihovu srž vrlo je dobro analizirao investitor Chris Sacca na svom blogu Lowercase Capital gdje je iznio nevjerojatan podatak da je milijardu korisnika isprobala Twitter – i odustalo od njega. I ne samo to, porast broja novih korisnika stagnira, oglašivači također, a Twitter time teško uvjerava investitore u svoj potencijal.

A čini se da ima problema i s vlastitim samopouzdanjem, zbog čega unosi neke diskutabilne novosti u svoju uslugu. Da se želi vratiti na pravi put pokazuje i povratak Jacka Dorseyja na mjesto CEO-a koji je obećao, među ostalim, da će Twitter učiniti jednostavnijim za nove korisnike, jer je to nužno za daljnji, toliko priželjkivani rast.

A koje smo to promjene dobili?

U to smo vrijeme dobili povećanje broja znakova u privatnim porukama, a šuška se da bi se prostor i u tvitovima mogao proširiti (čemu se apsolutno protivim – ako ne možeš nešto sažeti u 140 znakova, vjerojatno nije vrijedno objave na ovoj društvenoj mreži). Doduše, nadam se da se to neće dogoditi, jer se time gubi jedna od fantastičnih priča o tome kako je Twitter nastao.

Druga poboljšanja koja su stigla odnosila su se na oglašivače ciljanje oglasa prema publici koja se nalazi na određenom događaju, a na web verziji uvedeno je više bijelog prostora, odnosno više prostora za oglase. Iduća se promjena odnosila na korisnike koji su bili offline i propustili određene priče – ‘while you were away’, što opet pogoduje novim korisnicima koje često zbunjuje velika količina sadržaja koji se izmjenjuje u stvarnom vremenu. Sve to počinje nalikovati Facebookovom algoritmu koji prema bezbrojnim parametrima odlučuje koji će nam sadržaj prikazivati u news feedu, što je potpuno iskompliciralo korištenje ove društvene mreže i postao jedan od glavnih razloga zbog kojih u posljednje vrijeme češće koristim Twitter.

‘Like’ se ne može koristiti na isti način kao – favorit

A jučer je došlo posljednje “poboljšanje”, još jedan korak prema “facebookizaciji” Twittera. Umjesto mogućnosti dodavanja tuđih (ili vlastitih) tvitova u favorite, od jučer ih možemo ‘lajkati’ (da, termin like upotrijebio je sam Twitter), odnosno označavati srcem. I to je pokušaj privlačenja novih korisnika, kako je rečeno:

Želimo da Twitter bude jednostavniji za korištenje, a znamo da zvjezdica ponekad može biti zbunjujuća za nove korisnike. Možda vam se sviđa mnogo toga, ali ne može vam mnogo toga biti favoritom.

Pokušaj privlačenja novih, uvreda za postojeće. Kao što sam onda jednom napisala šašavi tekst o tome što sve može označavati ‘lajk’ na Facebooku, ista se stvar može primijeniti i na označavanje tvitova zvjezdicom. To ne znači nužno da nam se tvit sviđa, nego ga koristimo:

 • za označavanje tvitova kako bismo ih kasnije ponovno pronašli;
 • da bismo naveli da je nešto primljeno na znanje;
 • da bismo završili raspravu;
 • da bismo označili da nam je određeni sadržaj zabavan;

Trebate dokaze?

Slomljeno srce

Da, shvaćam da je sve ovo pretjerivanje zbog promjene ikone, ali to srce kao da je postalo simbol svega što Twitter ne razumije o svojim korisnicima. Umjesto da prouči koji su razlozi zbog kojih postojeći korisnici uopće koriste ovu društvenu mrežu i na koji ju način koriste, radije ih žrtvuje na račun potencijalnih novih korisnika.

Ukratko: Tviteraši – zvijezda. Twitter – srce. I nakon svih ovih godina ne vidim kako bismo mogli pomiriti ove nepomirljive razlike.

Usput, Twitteru, ako već uvodiš ‘Like’, ne zaboravi i da se Facebook pokušava odmaknuti od njega. Kako je sve krenulo, sličan scenarij možemo i ovdje očekivati za koju godinu.

Komentari

 1. Damir

  Damir

  05. 11. 2015. u 10:54 am Odgovori

  Twitter je žrtva ljudske gramzivosti. Kada je ekipa financijaša-biznismena predvođena Dorseyem najurila početne osnivače-entuzijaste koji suTwitter i osmlislili to je bio početak kraja. Biznismeni nemaju pojma o tome kako funkcioniraju startupi, a i nije ih briga dok god dolazi lova.

  Korosnici uzalud očekuju od financijaša koji se usput kupaju u novcu od Twittera da nešto smisle. Njima je jedino stalo da podignu malo vrijednost dionice, za drugo im se živo fućka. Tu su se korisnici pokazali prilično naivnima, očekujući od dotičnih inovativne stvari.

  Twitter je definitivno na putu prema dolje i po mojem mišljenju pad može zaustaviti samo ako vrate prvobitnog osnivača kojeg su najurili bez dolara u džepu, sebi grabeći čitavu kompaniju i zasluge. Ima karme, ima pravde.

  http://goo.gl/t9qBF9

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.