Na zagrebačke ulice stigao je Spin City, prva car sharing usluga

Kako se na zagrebačkim ulicama snašao Spin City, prva usluga dijeljenja automobila?

Spin City prva je usluga dijeljenja autmobila u Hrvatskoj koja korisnicima omogućava jednostavan pristup automobilu 24/7. O čemu se točno radi, saznali smo na današnjem službenom predstavljanju u prostorima tvrtke Urban Mobility koja stoji iza cijele priče.

spin_city_jpg
U sustavu Spin Cityja je trenutno 30 vozila, od čega i – 10 električnih.

Spin City je usluga e-car sharinga, odnosno zajedničkog korištenja električnih i konvencionalnih automobila za gradsku vožnju. Svojim članovima omogućava da jednostavno pristupe automobilu 24/7 koji se nalazi unutar tzv. Spin City zone. Nakon registracije putem web portala usluga funkcionira u tri koraka: lociraj, otključaj i – vozi. Nakon što korisnik putem web i mobilne aplikacije Spin City dostupne za Android i iOS uređajelocira slobodna vozila, odabere ono na poziciji koja mu najviše odgovora, rezervira ga ili odmah preuzima.

U slučaju preuzimanja, korisnik automobil koristi koliko mu treba, nakon čega ga ostavlja na bilo kojem parkirališnom mjestu koju pokriva Spin City zona. Samo otključavanje i zaključavanje vozila funkcionira uz smartphone aplikaciju i/ili člansku karticu.

U sustavu je trenutno 30 automobila, uključujući i 10 električnih vozila. Cijena korištenja vozila po minuti uključuje gorivo, osiguranje, održavanje i porez, a iznosi 2,62 kune. Uz to, korisnicima su na raspolaganju i različiti paketi mjesečne pretplate.

Kombinacija ekonomije dijeljenja i zelene ekonomije

Ukupna investicija u projekt iznosi gotovo 3,3 milijuna kuna, dok je gotovo 900 tisuća kuna osigurano jamstvom HAMAG-BICRO-a. Direktor Urban Mobilityja, tvrtke koja stoji iza Spin Cityja, Matija Krznar, naglasio je na današnjem predstavljanju kako su tom investicijom stvoreni preduvjeti za realizaciju projekta, ali i stvaranje novih radnih mjesta.

Sam put od ideje do realizacije trajao je gotovo dvije godine. Kroz ovaj zahtjevan projekt kreirali smo deset novih radnih pozicija i stvorili jedan mladi, stručan i obrazovan tim.

Drago mi je da hrvatske institucije razumiju mlade poduzetnike i da prepoznaju projekte koji donose dodatnu vrijednost. U našem slučaju to podrazumijeva integraciju principa ekonomije dijeljenja sa zelenom ekonomijom i suvremenom tehnologijom. Vjerujem da mnoštvo ovakvih inovativnih projekata zaista može dati poseban zamah hrvatskom gospodarstvu.

Za sada samo u Zagrebu i okolici

spin_city_2_jpg
Današnje predstavljanje bilo je prilika i za isprobavanje usluge Spin City.

Usluga primarno služi za relaciju Zagreba i okolice kao nadopuna urbane prometne mreže, a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a istaknuo je kako se nada da će se ovaj model u budućnosti preslikati i na druge regionalne centre u Hrvatskoj.

Matija i njegov tim dokaz su kako u Hrvatskoj ima kvalitetnih projekata, dobrih poslovnih prilika i načina kako uspješno pokrenuti ili unaprijediti vlastito poslovanje. Želja nam je da projekt zaživi, da bude što propulzivniji te da se profilira na tržištu kao jaki igrač te da se po tom ključu priča počne širiti po cijeloj Hrvatskoj.

Više o usluzi Spin City može se pogledati na službenim stranicama. Hoćete li ju koristiti?

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!

Startupi i poslovanje

Realno stanje startupa iliti kako mi je u dva tjedna američka tech scena skinula ružičaste naočale osnivača

Što vas može naučiti samo nekoliko dana u Seattleu, jednom od najpoznatijih startup i tech gradova na svijetu? Možda kako ste na svoje poslovanje do sada gledali malo previše "romantično".

Startupi i poslovanje

Rukoplastika, gaming kontroler za osobe s fizičkim invaliditetom, pobjednik je Good Game Liftoffa!

Startup Rukoplastika, koji nastoji razviti personalizirane igraće kontrolere i sustave za osobe s fizičkim nedostacima i invalidnostima pobjednik je Good Game Liftoffa 2019.