Speedinvest ulaže u startupe u CEE regiji

Speedinvest ‘digao’ novi fond za domaće startupe vrijedan 100 milijuna dolara

Speedinvest, 'venture' fond sa sjedištem u Beču, objavio je početak investiranja iz fonda ukupne vrijednosti od 100 milijuna američkih dolara, a u središtu pozornosti bit će mu projekti u ranoj fazi razvoja u Središnjoj i istočnoj Europi, regiji kojoj pripada i Hrvatska. Investicije će se usmjeriti na tri područja, tehnologiju povezanu s financijama, potrošačku tehnologiju i tzv. duboku tehnologiju, s kojom će glavni cilj biti pomoć u proboju na američko tržište.

Foto: Speedinvest Facebook
Foto: Speedinvest Facebook

Austrijski Speedinvest prikupio je 100 milijuna dolara za svoj novi investicijski fond s kojim će se usmjeriti na startupe u Središnjoj i istočnoj Europi. Novac iz novog fonda poslužit će za ulaganja u projekte u ranoj fazi razvoja i za dodatne investicije u projekte s kojima Speedinvest već radi, a želja je obuhvatiti tri osnovna sektora, tehnologiju povezanu s financijama, tehnologiju za potrošače i ‘duboku tehnologiju’ koja traži proboj na američko tržište.

U ostvarivanju toga cilja, fond sa sjedištem u Beču pomoći će oslanjajući se na vlastitu ekipu u Silicijskoj dolini, s mogućnošću da se pokretači projekata probiju do potrošača i partnera u SAD-u. Za područje ‘fintecha’ će, pak, koristiti ulagačko iskustvo Stefana Klestila, koji je, između ostalog, investirao u financijsko-tehnološke projekte poput londonskog Curvea i estonskog Investlyja.

Kako bi prepoznao startupe u koje bi se isplatilo investirati, Speedinvest se ojačao strateškim partnerstvom s Pioneers Venturesom, ‘pre-seed’ fondom koji ulaže 20 do 100 tisuća dolara u najistaknutije rastuće tvrtke u Europi.

Posebnost austrijskog fonda

Za razliku od mnogih drugih ‘venture’ fondova u Europi, Speedinvest se za prikupljanje novca za ulaganja ne oslanja na institucije i na novac koji stiže i iz džepova poreznih obveznika, već na više od 100 poduzetnika i privatnih investitora. Među ostalima, fond podupiru Red Bullov osnivač Dietrich Mateschitz, austrijski poduzetnik i ‘venture’ ulagač Hermann Hauser i pokretači uspješnih startupa poput Runtastica, Shpocka i Busuua.

Osim ulaganja, Speedinvest će svim projektima s kojima će surađivati nuditi i znanje 12 svojih partnera, koji će pomagati u upravljanju projektom. Motiv da svi zajedno uspiju bit će financijski – s obzirom na to da plaća partnera Speedinvesta koji surađuje s projektom neće biti veća nego ona koju imaju pokretači projekta, a svi će više profitirati tek ako se proizvod probije na tržištu i fond od toga dobije svoj dio financijskog kolača.

Najavljujući nove investicije, Speedinvestov CEO Oliver Holle kazao je da sa svojim pristupom žele pomoći dodatnom rastu i popularizaciji ‘venture capitala’ u Europi i ojačati val promjena u ‘venture’ ulaganjima. Kako su pritom usmjerili pozornost na CEE regiju, ulaganja bi mogla pomoći i hrvatskim startupima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?