Spark.me: Kako pripremiti svoj startup za investitore u 2016.

Investitori od startupa više ne traže samo ideju, već realizaciju – i rezultate

Posljednjeg dana konferencije Spark.me koja se održavala u Bečićima u Crnoj Gori održana je panela rasprava o tome kako već danas pripremiti svoj startup da bude spreman za investitore. Svoje savjete okupljenima su podijelili Tatjana Zabasu, SouthCentral Ventures, Dilyan Dimitrov, Eleven, Till Ohrmann, Pirate Summit, a sve je moderirao Netokracijin Ivan Brezak Brkan.

spark panel_jpg
Tatjana Zabasu, SouthCentral Ventures, Dilyan Dimitrov, Eleven, Till Ohrmann, Pirate Summit na panelu koji je moderirao Netokracijin Ivan Brezak Brkan.

Tatjana Zabasu iz SouthCentral Venturesa, Dilyan Dimitrov iz Elevena te Till Ohrman, iz Pirate Summita sudjelovali su jučer na panel raspravi u sklopu konferencije Spark.me. Tema panela, koji je moderirao Netokracijin Ivan Brezak Brkan, bila je kako pripremiti startup za investitore – već danas.

Na samom početku Tatjana je istaknula kako se SouthCentral Ventures u potrazi za startupima fokusira geografski, a ne na specifične industrije, a jedan od razloga je i malo tržište. No to nije jedini uvjet.

Tražimo timove koji su dokazani, a ne one koji su se tek okupili i imaju ideju. Veliku pažnju posvećujemo tome kako namjeravaju implementirati svoje ideje i vizije jer dobru ideju može imati bilo tko, ali važna je njena realizacija.

Till je istaknuo kako se u ovom trenutku fokusiraju na specifične industrije kao što su umjetna inteligencija, financije i zdravstveni sektor.

Tražimo startupe koji pokazuje veliki traction, nismo u potrazi za startupima koji postoje vikend ili dva. Naši investitori se neće vratiti dogodine ako ih povežemo s takvim startupima.

Dilyan je naglasio kako je cilj u Elevenu omogućiti startupima novac, ali i mentorstvo te podršku kako bi uspjeli. Pri tome traže ne samo ideju, već također i traction, a dodao je kako bi bio sjajan i prvi prihod.

Zapitajte se što želite postići na startup natjecanju

Panelisti su se osvrnuli i na sve veći broj startupa i prigodnih natjecanja pri čemu su bili izrazito kritični, a istaknuli su i postojanje profesionalnih pitchera koji idu od natjecanja do natjecanja i žive samo od toga. Tatjana je rekla:

Postoji nova vrsta poduzetnika koja ide na sve konferencije. Zapitate li se radi li uopće itko. Prije nego odete na startup konferenciju zapitajte se što želite postići ondje.

Till je istaknuo kako na startup natjecanjima i konferencijama ima osjećaj da se startupi recikliraju. Startupima je savjetovao je da uvijek razmisle što žele postići pitchem: dobiti novac, privući nove zaposlenike ili nešto treće. Dilyan je ujedno bio i najkritičniji prema cijeloj ovoj situaciji:

Ne picthajte na konferencijama jer se ne isplati. Izgradite veze, a zatim ih održavajte. Ako ste samo jedan od startupa, vjerojatno vas se neću sjećati kad vas sljedeći put sretnem. Investitori žele upoznati prave ljude.

Dodao je kako su startupi u regiji stidljivi te da im rijetko prilaze.

Biti startup je prokleto teško, pripremite se i izborite za svojih pet minuta.

Tatjana je za kraj savjetovala startupima da na konferencijama prošire mrežu poznanstava, a startup natjecanja iskoriste kao priliku da se pripreme za pitch pred investitorima.

pulsecar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.