Što je za internet broadband, to je za blockchain Zero Knowledge, a SpaceShard je jedan od pionira tehnologije!

Što je za internet broadband, to je za blockchain Zero Knowledge, a SpaceShard je jedan od pionira tehnologije!

Velika sloboda, ali i odgovornost te rad na novim izazovnim projektima, na kojima se ne radi 14 sati dnevno niti vikendima? Zvuči predobro da bi bilo istinito, no Edi Sinovčić, osnivač sad već etablirane R&D blockchain tvrtke želio se, osim novoj paradigmi u blockchain svijetu, posvetiti i razvoju zdrave radne kulture, i svemu onome što on nije imao u prijašnjim firmama.

Ako otvorite web stranicu R&D blockchain tvrtke SpaceShard, koja se fokusirala na primjenu Zero Knowledge tehnologije unutar Starkware ekosustava, naići ćete na ovu poruku:

Zajedno ispunimo prostor između ZK tehnologije i široke primjene u društvu.

Za one koji prate situaciju u blockchain developmentu bit će im odmah jasno kakav je to prostor, kako nastaju tvrtke koje žele biti spona, kao i zašto je ZK tehnologija uopće bitna za blockchain općenito…

Za one koji su manje upoznati sa situacijom, krenimo redom.

Počeci SpaceSharda u ZK sferi kreću 2018. godine kada su kao dio Ethereum Foundationa radili na razvoju ZoKrates toolboxa za zkSnarkove na Ethereumu, prisjeća se CEO, Edi Sinovčić:

Tada je ZK tehnologija bila još nespremna za pravu upotrebu i nismo mogli razvijati prva rješenja na toj tehnologiji – sve do 2021. godine kada se pojavio izraelski unicorn Starkware i napravio preokret.

Zašto je baš tu SpaceShard našao svoje mjesto pod blockchain suncem, Edi pojašnjava:

Pogledajmo samo širu sliku danas: povjerenje narušeno na svim frontovima. Ljudi ne vjeruju institucijama, bankarski sustav je u velikom stresu, pogotovo ako uzmemo američko tržište u zadnje vrijeme. Došlo je vrijeme da se napravi novi sustav koji je dostupan svima bez obzira gdje se nalaze, koliko novca imaju i koga poznaju.

Uz moto “Don’t trust, verify” smatramo da se nalazimo na prekretnici ne samo u tehnološkom razvoju nego u načinu kako društvo funkcionira, gdje mi postajemo vlasnici svojih podataka i upravljamo s njima nezavisno od velikih kako tehnoloških tako i državnih entiteta.

No, što Zero Knowledge tehnologija ima s tim, možda se neki od vas pitaju…

“Što je za internet bio broadband to je za blockchain Zero Knowledge tehnologija”

Blockchain, uz sve svoje karakteristike (decentraliziranosti, transparentnosti, privatnosti…) koje imaju mogućnost disruptirati pojedine grane digitalnog i stvarnog života – već godinama ima problema kako s brzinom prijenosa podataka, tako i s jednostavnosti rješenja za krajnjeg korisnika. Upravo je to kočilo mogućnosti šire primjene i prihvata u društvu.

Trenutna blockchain rješenja su skupa, ograničena u bandwidthu i imaju loš UX, kao što je imao i internet u svom nastajanju, objašnjava Edi:

Što je za internet bio broadband to je za blockchain Zero Knowledge tehnologija. Ona omogućava skoro neograničenu skalabilnost uz to što poboljšava iskustvo korisnika. Zvuči kao magija, je l’ da? Rješenje koje će stvarno omogućiti da blockchaini budu skalabilni, dostupni svima i jeftini? Well there is a catch 😊

Kao što je slučaj i s AI-em i najnovijim hypeom oko LLM-a (Chat GPT primjer), Zero Knowledge tehnologija se razvija desetinama godina unazad. Počeci ZK tehnologije zapravo kreću 80-ih kada se razvija ova grana matematike, i relativno nedavno (prije 2 godine) događa se quantum leap, kad se otkriva matematika koja omogućuje da sve ovo postane i inženjerski izvedivo.

Već dvije godine ključan su dio Starkware ekosustava

Zero Knowledge, kao što Edi navodi, nije novost. Prvi rad na temu nastao je 1985. i postavio temelje ideji validacije pojedine informacije bez potrebe da se za potvrdu dijele ikakvi dodatni detalji. Primjerice, ZK može omogućiti da osoba koja treba dokazati svoj identitet (iz bilo kojih razloga), dokaže isti bez da podijeli ikakvu osobnu informaciju.

Osim što se ovim pristupom povećava sigurnost i privatnost razmjene informacija na blockchain mreži, za daljnji uspjeh blockchaina, ZK donosi nužno potrebnu brzinu i skalabilnost. Time što nije potrebno dijeliti dodatne detalje u vezi informacije koja se treba potvrditi, štedi se na količini podataka koji se moraju zadržavati na blockchainu, čime se povećava efikasnost mreže.

Pomalo, ali sigurno, Zero Knowledge ušao je tako u sferu blockchaina zahvaljujući Eli Ben Sassonu, koji je praktički izumio ZK granu matematike još dok je bio profesor na izraelskom Institutu za tehnologiju (Technionu). Svoj rad nastavio je kao su-osnivač i predsjednik Starkwarea, izraelske kriptografske tvrtke koja je poznata upravo po razvoju i primjeni ZK tehnologije.

Edi ne krije ponos i zadovoljstvo što su već pune dvije godine jedan od stupova Starkware ekosustava i što pomažu u njegovoj decentralizaciji:

Kada je Starkware otvorio svoju ZK tehnologiju svijetu i pozvao sve koji žele da se pridruže izgradnji i decentralizaciji, mi smo se pridlužili kao SpaceShard tim i počeli graditi neke od najkorištenijih toolova u ekosustavu.

Starkware je prepoznao priliku te nam ponudio strateško partnerstvo, i kao jedan od ključnih partnera u razvoju ove tehnologije, ponosni smo što smo već 2 godine fulltime na ovome i što pomažemo Ethereumu da dostigne ono što je oduvijek bio – end game koju je čak i Vitalik spominjao.

SpaceShard kao spona između razvoja protokol levela i aplikacijskog sloja

SpaceShard iza sebe već ima nekoliko projekata među kojima se najviše ističu: Chainlink za Starknet, Starkgate 1-click withdrawal i Starknet JavaScript library.

Chainlink je najveći oracle provider u blockchain sferi i služi kao svojevrstan most između “vanjskog svijeta” i blockchain svijeta, objašnjava Edi. Raditi s nekim od najboljih timova u svijetu i pomoći im s dovođenjem Chainlinka na Starknet je definitivno nešto na što su iznimno ponosni, dodaje.

Starkgate je pak canonical bridge koji se koristi za vezu između Ethereuma i Starknet ZK rollupa za koji su u SpaceShardu izgradili ključni segment koji poboljšava sigurnost, UX i omogućava korisnicima jeftiniju komunikaciju između domena.

I konačno, SpaceShard je radio na samom Starknet JavaScript libraryju, jednom od glavnih alata u ekosustavu koje 95% timova koristi za građenje bilo kakvih aplikacija na Starknetu.

Uz devnet, hardhat plugin i ostale alate koje razvijamo, pružamo developerima kompletno iskustvo onboardinga u sustav te razvitka produkcijskih spremnih aplikacija (dAppova) te time predstavljamo ključnu sponu između razvoja protokol levela i aplikacijskog sloja.

Učenje novog dev jezika, bio on u web2 ili web3u, senioru ne bi trebalo predstavljati veliki problem

“Solidity ili Cairo kroz naš onboarding mogu se naučiti u 3-4 mjeseca (uz prethodno seniorsko iskustvo u web2)”, kaže Edi. Izvor: SpaceShard Starknet Meetup 2023, Split

Za razvoj pametnih ugovora za EVM virtualnu mašinu (koju koristi Ethereum primjerice) koristi se sam Solidity jezik, no Edi napominje kako ZK tehnologija nije kompatibilna s ovim načinom rada te EVM predstavlja bottleneck – slično kao JVM za one koje su upoznati s Javom.

Tako se ekosustav nalazi u situaciji da s jedne strane imate tehnologiju koja je većini poznata u zajednici, ali ima ozbiljne radne troškove, što je dovelo do dvije struje u ZK zajednici, objašnjava Edi:

  • Jedna, koja je zbog mogućeg boljeg prihvata u sferi odlučila odabrati Solidity te graditi takozvane zkEVM-ove (Zero Knoweldge Ethereum Virtual Machine) te
  • Druga, koja je zbog visokih radnih troškova (eng. overhead) odlučila da to nije ispravan pristup te da za novu paradigmu treba koristiti novi jezik.

Edi navodi kako u SpaceShardu također smatraju da je potrebno nešto što se neće bazirati na starijoj tehnologiji kao što je EVM ako žele postići da blockchainovi postanu dio svakodnevnice, bez da njihovi korisnici moraju imati doktorat kako ga koristiti.

Cairo jezik je upravo i nastao zbog toga. On je bliži ZK tehnologiji i puno više performansi može ponuditi od postojećeg “legacy” solidity SC jezika. Mi radimo i u Solidityju i u Cairou, jer smatramo da je to kao učenje novog jezika. S obzirom na pravilo da u timu imamo samo seniore, učenje novog dev jezika, bio on u web2 ili web3u ne predstavlja veliki problem.

“Kultura SpaceSharda bazirana je na svemu onome što ja nisam imao u prijašnjim firmama”

Kako je raditi u SpaceShardu? Kao remote-first tvrtka fokusirali su se da izgrade kulturu koja se bazira na povjerenju, a ne mikromenadžmentu. Stoga osobe koje se pridružuju timu, bile one na tech ili non-tech pozicijama, mora zanimati blockchain tehnologija i moraju biti proaktivne, a timovi sami postavljaju svoje više ciljeve te potom i sami nađu put do rješenja.

Naravno ovoliko slobode nosi sa sobom i odgovornost, ističe Edi, stoga se od budućih kolega očekuje da rade u timu, pomažu jedni drugima i zajedno dođu do cilja.

Iz svega navedenog, što se tiče developmenta, bitno nam je da je osoba već senior te da bez problema zna programirati u nekim programskim jezicima kao što su Javascript, Rust i Java. Da je spremna učiti nove stvari, jer u suštini, uz onboarding koji imamo osoba može naučiti Solidity ili Cairo u 3-4 mjeseca ako ima prethodno seniorsko iskustvo u web2.

Ključna stavka je otvorenost za nove stvari i poglede, radimo u izrazito dinamičnom okruženju gdje stvari poput “mi smo tako radili u prošloj firmi” ne prolaze. Također, ne bismo željeli u timu osobe koje nisu otvorene za učenje novih stvari zato što su seniori! Radimo na novim stvarima koje često prije nas nitko nikad nije napravio te moramo biti inovativni i misliti izvan okvira.

Kultura SpaceSharda bazirana je na svemu onome što ja nisam imao kroz svoje iskustvo rada u prijašnjim firmama – slobodu, ali i odgovornost; rad na novim izazovnim projektima, ali bez rada 14 sati dnevno i vikendima.

U blockchain sferi stvari se jako brzo stvari događaju i preko noći se može dogoditi potreba za nekim developerom, ili Project Managerom, UX dizajnerom, HR ili marketing specijalistom. Baš nedavno su stoga na svom webu objavili Open Job Application, koja je otvorena apsolutno svakom pojedincu zainteresiranom za rad u web3, bili oni tech ili non-tech ljudi.

Zato ovom prilikom pozivam sve zainteresirane za rad u web3 da se prijave i mi ćemo ih sigurno obavijestiti čim se pojavi prilika za suradnju!

“To boldly go where no one has gone before”

S obzirom na ubrzane promjene, pitati ovu ekipu što su planovi za 2 ili 3 godine se čini kao daleka budućnost. No zato ih u narednih par mjeseci čeka nekolicina toga. Edi navodi kako očekuju da će ZK upogonjeni sustavi biti u potpunosti produkcijski spremni krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Sam Starknet ekosustav bit će tehnički zreo do kraja 2023. godine, što znači da se mogu graditi produkcijske aplikacije na temelju toga blockchaina. Trenutno razvijamo jedan product koji će vjerojatno ugledati svijetlo dana do kraja ove godine ili sljedeće, ali više o tome u budućnosti. 😉

Generalno gledajući naredni period, makroekonomski smo vjerojatno blizu dna trenutno te se očekuje oporavak globalnog tržišta, a s time i tržišta blockchaina, što će potaknuti razvoj više primjene te veći interes šire publike.

Kako mi volimo reći: We are here to “boldly go where no one has gone before”! 🫡

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Obrazovanje

Maturanti, pazite koje AI alate koristite za pripremu mature, nisu svi pouzdani…

Jeste primijetili kako je sve više raznih AI alata koji obećavaju uspjeh u školi i pomoć na maturi? Iako imamo pozitivne primjere, nisu svi od povjerenja.

Analiza

Kad im USB-om procure podaci milijun građana – javne institucije mogu proći bez sankcija?!

Sa stručnjacima raspravljamo o nedavnom curenju podataka vlasnika svih registriranih vozila u Hrvatskoj i zašto je ono problematično na više razina. Može li ovaj slučaj biti poruka javnim institucijama za ubuduće?

Što ste propustili

Veliki intervjui

“Kao Engineering Manager nisam izgubio dodir s inženjerstvom, naprotiv – naučio sam još više”

Kako izgleda posao Engineering Managera kad radiš za tvrtku koja nezaustavljivo raste saznali smo od Antonia Krističevića. Prošle je godine postao EM u Fonoi, tvrtki koja je prva na svijetu razvila cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini.

Digitalni mediji

Uloženo je 280 milijuna eura u digitalno oglašavanje u Hrvatskoj u 2023. godini

Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) objavila je rezultate najnovijeg istraživanja HUDI Digitalni AdEx za 2023. godinu.

Startupi

Kako vam HR i financije olakšavaju rast, otkriva Infobipov CBO

Infobipov Chief Business Officer Ivan Ostojić podijelio je iskustva iz procesa skaliranja hrvatskog jednoroga te što im je pomoglo da rast učine održivim.

Startupi

Stižu bolja vremena za SaaSove! Paddleov CMO savjetuje kako ih iskoristiti

Od Paddleovog Chief Marketing Officera na konferenciji SaaStanak 2024 saznali smo kako prebroditi ova neizvjesna vremena na tržištu.

Startupi

Što smo dosad saznali o hrvatskim SaaS tvrtkama? 60% ispitanika navodi da su profitabilni!

Polovica hrvatskih SaaS tvrtki iz istraživanja postoji manje od 5 godina, otprilike jednako toliko ih ima manje od 1 milijun eura ponavljajućeg godišnjeg prihoda (ARR), a 80 % njih ima manje od 50 zaposlenih.

Novost

Korisnici Revoluta u Hrvatskoj od sada mogu ulagati i u obveznice

Revolut, financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta, svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodala obveznice.