Prijavljujete se za SoMo Borca? Pročitajte savjete predselektora

Prijavljujete se za SoMo Borca? Prvo pročitajte savjete predselektora – iliti nas

Ove smo se godine aktivnije uključili u natjecanje za najbolje digitalne radove SoMo Borac, koje se održava u sklopu Weekend Media Festivala krajem rujna, pa su tako moja malenkost i Netokracijin glavni urednik Ivan Brezak Brkan postali predselektori za radove koji se prijavljuju iz Hrvatske. Originalnosti i kreativnost, kvaliteta izvedbe i ostvareni rezultati kategorije su koje se boduju, ali da bi se te tri stavke dobro prezentirale, nužno je imati dobru, gle čuda, prezentaciju. Kako do nje?

somo52_bof_200914

Uz pomoć SoMo Borac tima, ali i na temelju naših očekivanja, napravili smo nekoliko savjeta za one koji planiraju prijaviti svoje radove. Iako su prijave već otvorene, uvjereni smo da većina, po dobrom starom običaju, čeka zadnje trenutke za predaju radova, ali to ne znači da ne treba već sada početi razmišljati o tome kako najbolje prezentirati kampanju, što žiri najviše zanima i kako da uopće prođete kroz ruke predselektora do samog žirija.

1. Manje je više

Iako imate mnoštvo podataka, kampanja je bila kompleksna i svaki djelić vam se čini zanimljivim, razmislite još jednom prije no što prezentaciju nakrcate i prekrcate. Prije svega, mislite na nas, predselektore, koji će proći mnoštvo prezentacija (prošle se godine prijavilo 135 radova, a ove ne očekujemo manje). Što ako baš vaša bude 134. koju smo pregledali, a od slova i brojki nam se zavrti u glavi (padnemo u nesvijest, lupimo glavom o radijator, otkažemo dodjelu nagrada…).

S nešto manje drame, reći ćemo: Važno je sažeto i direktno komunicirati ono što je važno, a savjetujemo da bacite oko na prezentacije prošlogodišnjih finalista i pobjednika – vjerujemo da će vas inspirirati.

2. Pazite na… “Sitnice”.

Mnogi od vas stavljat će screenshotove vezane uz kampanju ili projekt koji predstavljate. Savjetujemo da izbjegavate stavljanje slike cijelog preglednika koji koristite. Pogotovo ako su vam otvoreni drugi tabovi u njemu.

Sve vidimo, znamo što radite!

3. Treba li vam video?

Video može biti važan, ali imajte na umu da nije ključan. Ako ne možete napraviti kvalitetan video ili bi to iziskivalo previše resursa, radije odaberite dobru prezentaciju.

4. Tehnikalije

Somo

Sto ljudi, sto prezentacija, sto formata, milijun izgubljenih živaca. Ne želite si smanjiti šanse da uđete u finale samo zato što ste poslali prezentaciju u .žnj formatu koji ili ne možemo otvoriti ili koji napravi nered sa sadržajem koji ste vrijedno slagali. Ili ako vaša prezentacija ima 50 slajdova, a određeno je 15. Ili ako video traje sedam minuta, a navedene su 2… Držite se uputa i sve ih proučite u uvjetima prijave.

5. Ne ‘fušarite’

Prijavljujete se na regionalnu nagradu za najbolje digitalne projekte, želite svoju tvrtku, svoj tim, svoj projekt i njegove rezultate predstaviti u najboljem svjetlu – i onda to prepustite pripravnicima? Ne, ovo nije nešto što bi oni trebali voditi, iako svakako trebaju i mogu pomoći u izradi prezentacije. Radije taj zadatak prepustite osobama koje su projekt vodile, koje ga znaju predstaviti onako kako zaslužuje… Shvatite tu prezentaciju kao pitch.

Što, imate pripravnika koji je dorastao ovom zadatku? Možda je vrijeme da ga promaknete. 😉

6. Malo (ili puno PR-a) nije na odmet

somo09_bof_200914

Pomalo sam se iznenadila kad sam shvatila da smo o većini kampanja, koje su prošle godine odnijele SoMo Borac (3D printane!) kipiće, već pisali na Netokraciji. Međutim, to i nije tako čudno – sve su to bile istaknute kampanje sa zanimljivom izvedbom i još zanimljivijim rezultatima, stoga je logično da smo ih i prije priznanja struke prepoznali kao teme vrijedne pisanja. Neka tako bude i ove godine – nemojte dopustiti da prvi glas žiriju o vašoj kampanji bude prezentacija koju dobiju nekoliko dana prije dodjele nagrada. Želite da kažu: “Da, znam za ovo! To je kul kampanja!”

(To ne znači da možete utjecati PR-om na žiri i predselektore, ali širenje glasa o onome što radite, ako je dobro, nikako nije na odmet.)

7. Ako vam ovo nije dosta… Pogledajte dosadašnje savjete žirija

Neke od ovih savjeta dosadašnji članovi žirija već su dijelili. Pročitajte više na Netokraciji ili na blogu SoMo Borca, a još će se pisati i očekivanjima ovogodišnjeg žirija. Podsjetimo, uz nas, predselektori će biti Dragan Varagić te Ekrem Dupanović, dok žiriju sjede Nikola Vrdoljak (404, Hrvatska), Boris Ličina Borja (Jasno i glasno, Hrvatska),Vlado Karmelić (Drap, Hrvatska), Dubravko Opašić (Degordian, Hrvatska), Matej Špoler(Infinum, Hrvatska), Vanja Bertalan (Web Burza), Vladimir Čosić (McCann, Srbija), Nikola Barać (Huge Media, Srbija), Igor Bozović (Executive Group, Srbija), Ivan Živković (Pioniri, Srbija), Sašo Dimitrievski (Pristop/Renderspace, Slovenija), Zoran Trojer (Sonce.net, Slovenija), Dubravko Grubišić (httpool, Bosna i Hercegovina), Ejub Kučuk (Mita group, Bosna i Hercegovina), Filip Arsov (Synapse – Digital Agency, Makedonija), Darko Buldioski (New Media, Makedonija) i Tarik Zaimović (Bild Studio, Crna Gora).

Imajte na umu da SoMo Borac ove godine donosi i nekoliko promjena. Tako je kategorija Viralni blockbuster proširena na sav viralni sadržaj, ne samo video. Kategorija SoMo Tech nagrađuje najbolju mobilnu, web, Facebook aplikaciju, aplikaciju za pametne satove ili sličnu primjenu tehnologije. U kategoriji Digitalni mix (Ex There’s not a problem I can’t fix cause I can do it in the mix) novost je da se mogu prijaviti sve kampanje koje su se događale na više digitalnih kanala. I uvedena je kategorija Digitalac godine, u kojoj  tvrtke prijavljuju voditelje svojih digitalnih odjela ili voditelje digitalnih projekata, a koji se nagrađuju zbog iznimno kvalitetnih projekata i ostvarenja.

To je to za sada – nadamo se da ćete poslušati naše savjete… Jer ipak dolaze od osoba koje odlučuju hoće li vaša prezentacija doći do žirija. Ili ne. (Zluradi smijeh.)

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Mobilno

Moja Croatia: Da biste digitalizirali osiguranje ne trebate govoriti “jezikom osiguranja”

Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, otkriva što su morali osigurati unutar Croatia osiguranja kako bi razvili potpunu, a zaista jednostavnu za korištenje self-care aplikaciju.

Što ste propustili

Tehnologija

Ratko Mutavdžić: Od ‘cloud’ blogera do Microsoftovog Technology Officera za srednju i istočnu Europu

S novim tehnološkim šefom Microsofta za srednju i istočnu Europu, Ratkom Mutavdžićem, razgovarali smo o 700-postotnom rastu Microsoft Teamsa za vrijeme pandemije, kako se koriste 'cloud' tehnologije u 2020., ali i zašto Zagreb treba kafić-ured!

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.