Do Facebookovog odobrenja nakon 200 dana čekanja, pokretanjem web stranice i Facebook Ads kampanje: hrvatski Socialbrando

Do Facebookovog odobrenja nakon 200 dana čekanja, pokretanjem web stranice i Facebook Ads kampanje: hrvatski Socialbrando

Što biste vi učinili da vam startup ovisi o pristupu uslugama jedne, jedine tvrtke? Najvjerojatnije biste bili tvrdoglavi, ali biste se trudili više od 8 mjeseci? Startup Socialbrando od kraja 2010. pokušava dobiti pristup Facebook Ads API-ju koji im je potreban kako bi izradili web aplikaciju za napredno upravljanje Facebook Ads kampanjama. Nakon što izravnim kontaktom nisu postigli ništa, šestorica članova tima odlučila je pokrenuti posebnu web stranicu i oglašivačku kampanju na Facebooku kako bi u nekom kutku najveće društvene mreže na svijetu možda našli dušu koja će im olakšati muke i omogućiti stvaranje njihovog startupa. Što učiniti kada ovisite o tuđoj platformi?

Facebook + SocialBrando?

Što biste vi učinili da vam startup ovisi o pristupu uslugama jedne, jedine tvrtke? Najvjerojatnije biste bili tvrdoglavi, ali biste se trudili više od 8 mjeseci? Startup Socialbrando od kraja 2010. pokušava dobiti pristup Facebook Ads API-ju koji im je potreban kako bi izradili web aplikaciju za napredno upravljanje Facebook Ads kampanjama.

Nakon što izravnim kontaktom nisu postigli ništa, šestorica članova tima odlučila je pokrenuti posebnu web stranicu i oglašivačku kampanju na Facebooku kako bi u nekom kutku najveće društvene mreže na svijetu možda našli dušu koja će im olakšati muke i omogućiti stvaranje njihovog startupa. Što učiniti kada ovisite o tuđoj platformi?

Facebook, upoznaj SocialBrando

SocialBrando su pokrenuli Mario Frančešević i Andrej Boboš, a ideja je proizašla iz Frančeševićevog svakodnevnog rada u njegovoj tvrtki SeekandHit u kojoj za klijente vode kampanje na mrežama poput Google AdWordsa, Microsoft adCentera, eTargeta i dakako Facebook Adsa. Na projektu uz njih rade developeri Gordan Kondev i Tikendra Chand, UX dizajner Marko Dugonjić i web dizajner Luka Vidoš.

SocialBrando u razvitku...

Za razliku od konkurencije, Facebook Ad Frančeševiću nije nudio potrebnu segmentaciju:

Druge mreže omogućavaju bolju kontrolu nad oglasnim kampanjama, uštedu vremena i lakši način izvještavanja. Sa SocialBrandom bi korisnicima pružili upravo to – jednostavnije upravljanje oglasnim kampanjama, automatizirane kontrole za upravljane cijenama, testiranje oglasa, korisničke račune s različitim privilegijama, izvještaje, praćenje konverzija – te dodali društvene elemente Facebookove oglasne platforme.

S obzirom da je Facebook najveća društvena mreža i jedna od najvećih web stranica na svijetu, oglašivači širom svijeta pokreću kampanje putem Facebook Ads platforme. Facebook Ads oglašivačima omogućavaju promociju unutar te društvene mreže, za razliku od primjerice Google AdWordsa gdje su oglasi distribuirani na Googleu, ali i drugim web stranicama. Facebook s druge strane zbog podataka koje korisnici upisuju nudi vrlo dobro demografsko i interesno segmentiranje.

Platforme kao dvosjekli mač

Korištenje postojeće platforme odnosno ekosustava, bilo to Facebookovo oglašavanje ili primjerice izrada iPhone, Symbian ili Android aplikacija, dvosjekli je mač. S jedne strane dobivate pristup velikom broju korisnika, a s druge ovisite o proizvođaču koji bi vam iz proizvodnjih razloga mogao odibiti pristup ili proizvod. Hoće li vaša tvrtka u tom trenutku propasti?

Dave Winer, poznati developer i jedan od prvih blogera uopće još je 2007. pisao o problemima izrade rješenja temeljenim na postojećim platformama. Winer navodi kako se tvrtke trude ne “pojesti” developere koji razvijaju za njihove platforme, dok se developeri trude naći dio kolača u kojemu mogu razviti profitabilno rješenje koje dugoročno ne zanima pokretača platforme. Winer smatra kako developeri ponekad jednostavno odaberu krivu nišu:

Sometimes developers choose a niche that’s either directly in the path of the vendor, or even worse, on the roadmap of the vendor. In those cases, they don’t really deserve our sympathy.

Na Winera se pozvao i suosnivač Fogcreek Softwarea Joel Spolsky, pišući o 2009. već aktualnim iPhone aplikacijama. Spolsky savjetuje developere da se pri izradi platformskih aplikacija posvete vertikalama koje pokretače platformi ne zanimaju: Apple nikada neće dodati mogućnosti za zubare na iPhone!

SocialBrando nije novi koncept. Dapače, postoji već niz servisa poput Alchemyja ili Adparlora, no najčešće se radi o rješenjima namijenjenim većim (zapadnoeuropskim ili američkim) oglašivačima i agencijama.

Svi ti servisi koriste Facebook Ads API, sučelje kojim se spajaju na Facebookovu oglašivačku platformu koja je već skoro dvije godine u beti. Pristup Facebookovom Ads API-ju zasad ima 20-ak tvrtki, redom velikih agencija i tvrtki, tako da startupi očito nemaju sreće. Pokretači SocialBranda žele stvoriti aplikaciju za manje oglašivače i možda će upravo to biti mogućnost koja će zainteresirati Facebook.

Muke po API-ju

Poznati bloger (koji je navodno odustao od bloga) i osnivač Weblogs Inc. (pokretači Engadgeta) Jason Calacanis svojevremeno je tvrdio kako platformske tvrtke uopće nisu tvrtke nego projekti, jer previše ovise o jednoj, jedinoj tvrtki koja ima svoje planove i ciljeve. Mnogi developeri Twitter aplikacija neugodno su se iznenadili kada je direktor razvoja Twitterovog API-ja Ryan Sarver objavio kako ne žele da se više razvijaju obični Twitter klijenti, da bi Twitter kasnije “ubio” fotografske Twitter aplikacije vlastitom, integriranom mogućnošću dodavanja fotografija.

Kao što je naš Goran temeljito zaključio u svom postu o tome kako je Twitter puk’o kao kokica, Twitter tada nije poludio, već su se developeri našli na razvojnom putu prvog i osnovnog proizvoda Twitterovog ekosistema: Twitter.com! Sarver je tada natuknuo developerima da stvaranju rješenja koja nude više korisnicima, kao što je i Spolsky savjetovao iPhone developerima da se bave vertikalama. Ukoliko razvijate rješenje temeljeno na nekoj platformi, morate biti spremni na posljedice.

U SocialBrandovom slučaju, radi se o dobivanju pristupa.  Frančešević navodi kako su na inicijalne pripreme potrošili 15-ak radnih dana:

Prije nego što smo poslali zahtjev za FB Ads API pristup, pripremili smo poslovni plan, izradili use caseove, sheme aplikacije, te se informirali kako bi bili spremni što prije realizirati projekt. Plan je bio dovesti aplikaciju u radnu verziju za tri mjeseca.

Tada su e-mailom kontaktirali svog Account menadžeru za Facebook Advertising u Dublinu kojeg su imali prilike uživo posjetiti sredinom 2010. Ništa. Nakon slanja drugog e-maila dobivaju odgovor kako više nikome ne daje pristup u tom trenutku.

No dečki nisu odustali već su u veljači naći poruku na Facebookovom developerskom forumu u kojemu je Facebook admin naveo kako je jedan od administratora API programa te kako nije istina da ne traže nove beta testere. Sljedeći dan ponovno su poslali upit svom Account menadžeru, a nakon što im on ništa nije odgovorio odlučili su se na sljedeći (logičan?) korak: stvoriti web stranicu posvećenu isključivo dobivanju pristupa Facebookovom Ads API-ju.

Zuckerberg, javi se!

Ukoliko odete na SocialBrando, naći ćete jednostavnu, ali lijepo ilustriranu web stranicu koja će vam jasno do znanja dati što točno njihovi pokretači traže:

 • Facebook Ads API access.
 • Nothing more, nothing less.
 • Seriously, that is all we need.

Frančešević navodi kako su tada pokrenuli i posebnu kampanju putem Facebookovog vlastitog oglašavanja kako bi privukli pozornost nekog od njihovih zaposlenika, iako na nju nisu potrošili više od 100 dolara.

SocialBrando bi, kada dobe pristup Facebookovom Ads API-ju, trebao omogućiti oglašivačima izradu i upravljanje oglasima van Facebooka kroz bolje upravljanje izvještajima i pristupom računima i naprednom metrikom.

Napokon….

Kampanja je očito upalila, jer ih je Facebook kontaktirao 2 dana nakon pokretanja web stranice. Trebalo je samo 204 dana otkada su im prvi put rekli ne da napokon dobiju priliku poslati svoju dokumentaciju te još 37 dana da dobe generičan e-mail u kojemu piše da prolaze njihovu prijavu. Prije tjedan dana Facebook je zatražio dodatnu dokumentaciju i informacije o njihovim planovima.

Uz malo sreće i Facebookove volje; Mario, Andrej, Marko, Gordan, Luka i Tikendra će razviti SocialBrando u odličnu aplikaciju za vođenje i praćenje Facebook Ads kampanja. No kao i Twitpic te mnoge tvrtke koje se razvijaju da danas popularnim platformama morat će paziti da obistini ona stara, a prepravljena za potrebe ovog članka: svaka platforma jede svoje developere!

ponuda

Komentari

 1. Mario Frančešević

  Mario Frančešević

  01. 09. 2011. u 11:18 pm Odgovori

  I da i ne. Sigurno će jedan dio ići u smjeru da olakša rad i izradu oglasa – pokušat ćemo to napraviti tako da skratimo vrijeme oglašivaču pri akcijama koje su potpuni gubitak vremena (npr. bulk kreiranje oglasa), tako da to vrijeme može uložiti u neki drugi, bitniji dio kampanje.

 2. Dario Kreštalica

  Dario Kreštalica

  03. 09. 2011. u 1:39 pm Odgovori

  Bravo. Upornost se ipak isplati.

  Fb je podigao cijene oglasavanja od 8-10 puta, više ne mogu govorit klijentima da su FB kampanje povoljne jer i do 1 KM (0,5 €) ide po kliku za susjedne zemlje (oko BiH) , … što je pre skupo.

  Iako je bedasto da kažem ali bi najvažnije bilo da se mogu nekako Fb kampanje još preciznije targetirat da se barem 1,00 KM ne baci uzalud …. jer ovako se može 50,00 € potrošit samo što vam kliknu 100 puta na oglas (PRESKUPO).

  Zašto naglašavam preskupo jer ipak još nije precizno targetirana Fb kampanja iako imaju određeni filteri.

  G+ mi se više dopada jer uvodi reda u svoj netvork pa će i filteri za oglašavanje u budućnosti imati više smisla …a ne npr. na FB-u ima tisuće profila koji su potpuno lažni a Fb ih tretira kao potencijalne čitače oglasa 🙁

  To znači da bi na G+ moglo da više vrijedi targetirana publika od 1000 korisnika nego na FB 100.000 !
  Naravno ako G+ uspije provesti svoj plan.

  A FB bi i ovako imao dobar rejting da je zadržao cijenu ali je povećat za oko 8-10 puta to je previše , van svake mjere za ovakvo trenutno stanje po pitanju targetiranja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.