Smrt pozicije na Googleu i drugim tražilicama kao mjerne jedinice SEO uspjeha

Smrt pozicije na Googleu i drugim tražilicama kao mjerne jedinice SEO uspjeha

Ne tako davne 2009. godine sam pisao o tome kako je mjerenje uspjeha optimizacije za tražilice te pisanje izvještaja klijentima na temelju pozicije koju ostvaruju na tražilicama za određene ključne riječi vrlo loša i neprecizna metoda. U 2012. Raven je ugasio svoj alat za izvještaje temeljene na pozicijama, a u 2013. temeljiti svoje rezultate na poziciji na Googleovoj stranici s rezultatima ništa ne znači!

Koliko je pozicija na tražilicama zapravo bitna… i korisna?

Ne tako davne 2009. godine sam pisao o tome kako je mjerenje uspjeha optimizacije za tražilice poput Googlea te pisanje izvještaja klijentima na temelju pozicije koju ostvaruju na tražilicama za određene ključne riječi vrlo loša i neprecizna metoda. U 2012. Raven je ugasio svoj alat za izvještaje temeljene na pozicijama, a u 2013. temeljiti svoje rezultate na poziciji na Googleovoj stranici s rezultatima ništa ne znači!

Nisam bio jedini ali sam prilično siguran da sam tada bio u manjini specijalista u toj još relativno mladoj struci koji su zagovarali drugačiji način. SEO odnosno optimizacija za tražilice koja uključuje metode boljeg pozicioniranja za ključne riječi na tražilicama, u međuvremenu se značajno razvila, kao i same tražilice, među kojima je u Hrvatskoj najpopularniji upravo Google

Razlozi zašto nam je taj način mjerenja bio neprihvatljiv

Već 2009. pozicija nije bila fiksna. Ovisila je o lokaciji osobe koja pretražuje, o takozvanom search historyu odnosno o prijašnjim pretraživanja korisnika po kojima je Google pokušavao prilagoditi rezultate pretraživanja za zadanu ključnu riječ interesima te osobe i još nekoliko manjih faktora.

Ukratko, niste mogli sa sigurnošću napisati klijentu da se za ključnu riječ “xyz” njegova stranica nalazi na poziciji “x” već je pozicija bila varijabilna ovisno o tome tko i gdje pretražuje ključnu riječ “xyz”. Naravno, to isključuje određene brendirane ključne riječi koji su u gotovo 100 posto slučajeva na vrhu – no one i ne spadaju toliko u domenu SEO usluga pošto se velika većina klijenata i onako nalazi na prvom mjestu na tražilicama za svoj brend te nije potrebno nešto posebno raditi za njih na tom području.

Sama činjenica da se nalazite na određenoj poziciji za određenu ključnu riječ nije izravno vezana uz ostvarenje konkretnih ciljeva vaše tvrtke. Ono čemu težite je zarada. Iako dobra pozicija na tražilicama može značiti dobru zaradu to nije uvijek isto. Potrebno je znati koje ključne riječi utječu na vašu zaradu najviše i razumjeti zašto te ih promatrati kroz takozvane multi-channel funnele odnosno promatrali njihovu vrijednost u kompletnom procesu ostvarivanja zadanog cilja kako ne biste slučajno zanemarili određene ključne riječi koje na prvi pogled ne doprinose zaradi ali kada se pogleda šira slika su u potpunosti neizostavan dio kolača.

Zašto su određene agencije gurale “Keyword ranking report” pristup?

Više je razloga no izdvojit ću nekoliko koji su po meni najvažniji faktori koji su doveli do korištenja ove pomalo loše metrike:

 • SEO industrija je bila mlada. Bila je puna early adoptera – specijalista među kojima je bilo dosta onih kojima je to bio prvi posao. Neiskustvo u razumijevanju poslovnih procesa i poslovnom pregovaranju s klijentima dovelo je do korištenja metode koju je bilo najlakše objasniti klijentima – tvoja stranica se za ključnu riječ “xyz” nalazi na mjestu “x”, plati nas i mi ćemo ju podići na mjesto “x+2”. Bilo je jednostavno za napisati izvještaj te dokazati efikasnost odrađenog posla;
 • I velike i male tvrtke SEO su u većini slučajeva outsourceali vanjskim suradnicima. Zbog nepovjerenja, često nije bilo moguće ili je bilo teško opravdati potrebu da se tim suradnicima da pristup potrebnim podacima za generiranje kvalitetnijih izvještaja koji bi se koncentrirali na zaradu a ne na poziciju na tražilicama. Za uvid u poziciju na tražilicama nije potrebno ništa tražiti od klijenta te izvještaj može biti napravljen i posao obavljen bez mnogo komunikacije i birokracije, dok za kreiranje kvalitetnog izvještaja o tome koliko je SEO usluga novaca zaradila klijentu odnosno koliki je povrat investicije potrebno je mnogo više od toga;
 • Određene SEO agencije narasle su u vrlo velike tvrtke s automatiziranim procesima, postale su trome i pune birokracije te zbog potrebe za skalabilnošću pokušavale automatizirati svoj rad što je više moguće te uslugu pretvoriti u proizvod. Naravno, kada bi prilagođavale svoj rad svakom klijentu i pristupili SEO-u kao konzultantskoj usluzi, a ne proizvodu koji se isporučuje, to bi bilo nemoguće skalirati. Zato su zagovarale ovakav način mjerenja efikasnosti jer ga je bilo lako automatizirati.

Zašto je tome napokon došao kraj?

Stvari su danas puno kompleksnije nego 2009. Prvenstveno, dobar dio kvalitetnih agencija se već prebacio na nove načine mjerenja efikasnosti svojih SEO usluga te su probili led prema klijentima i počeli uspostavljati određene nove standarde i očekivanja.

Google je uvelike otežao mogućnost programatskog provjeravanja pozicije. Krajem 2012. godine, CEO Ravena Patrick Keeble je napisao post u kojem se oprašta od jednog od najpopularnijih alata koje su njihovi korisnici koristili. Gasi se Ravenov SERP Tracking Tool koji je godinama agencijama omogućavao stvaranje automatiziranih izvještaja za svoje klijente sa pozicijama na kojima se nalaze za zadane ključne riječi.

U 2013. je još i teže odrediti fiksnu poziciju određene stranice za određenu ključnu riječ na Google-u nego 2009. godine. Rješenja poput Google Plusa abnormalno utječu na rezultate pretraživanja te su isti uvelike personalizirani. Mobile search koji je iz godine u godinu sve jači mijenja stvari još i više.

Napisati izvještaj u kojem klijentu kažete da je njegova stranici na određenoj poziciji na Googleu u 2013. godini krajnje je neozbiljno. I sam Google kroz Webmaster Toolse vašu poziciju na tražilicama za određene ključne riječi mjeri “odokativno” te ju uz to prikazuje u obliku average positiona odnosno na kojem se mjestu vaša stranica za određene pretrage našla u prosjeku.

Mali trik i primjer zašto pozicija ništa ne znači

Ukoliko gledate svoju prosječnu poziciju za određene ključne riječi u Google Webmaster Toolsima ostat ćete zbunjeni, jer se vaše brandirane ključne riječi često ne nalaze na očekivanoj prosječnoj poziciji 1 već bliže poziciji 5 ili 6. Zašto je to tako? Jeli moguće da većina ljudi za riječ “Nokia” ne vidi službenu stranicu Nokije na prvom mjestu? Ne. Radi se o tome da se na toj brendiranoj pretrazi Nokia nalazi na nekoliko mjesta, između ostalog i kroz sitelinkove ispod prvog rezultata pa je prosječna pozicija zbroj svih tih pozicija podijeljen sa brojem sveukupnih pozicija na prvoj stranici pretrage, što nas dovodi do prosječne pozicije 5 ili 6. Vidite koliko bi automatski izvještaj klijentu ovdje dao krivu sliku?

Komentari

 1. andrej

  andrej

  16. 01. 2013. u 12:31 pm Odgovori

  Lepo je videti drugačije razmišljanje, ali ne mogu da se složim sa ovime jer nisam SEO agencija.

  Dobra pozicija donosi posetu, poseta donosi konverzije, konverzije donose zaradu. Dokle god taj lanac fonkcioniše meni je izuzetno bitno da budem dobro plasiran na Google-u. Pozicija u rezultatima pretrage mi nikada nije ni bila rezultat, već ALAT da bih ostvario rezultat.

 2. Ivan Mojsilovic

  Ivan Mojsilovic

  16. 01. 2013. u 12:43 pm Odgovori

  SEO prica je jedan veliki drek. Ako imate kvalitetan sadrzaj (content) ili kvalitetan proizvod, svi SEO eksperti ovoga sveta mogu da vam pljunu pod prozor.

  SEO “nauka” ima 10 glavnih pravila i mozda jos 20 stvari kojima mozete poboljsati rejting sajta. Ali dzaba sve to ako nemate sadrzaj.

 3. Ivan

  Ivan

  16. 01. 2013. u 2:54 pm Odgovori

  Poanta teksta je da je danas teško napisati precizan izvještaj za klijenta koji traži SEO optimizaciju. Nemogu se složiti da to umanjuje vrijednost dobre pozicije na Google tražilici.

 4. aleksandar

  aleksandar

  16. 01. 2013. u 3:47 pm Odgovori

  Mjerenje uspješnosti SEO kampanje po poziciji na SERP-u je isto što i mjeriti uspješnost AdWords kampanje po CTR-u.
  Sadržaj stranice je bitan, ali ako ga nitko ne vidi on sam po sebi neće donijeti nikakve uspjehe.
  Google prati history (i još mnogo toga) kako bi korisniku dao čim relevantniji rezultat. Npr. riječ “frižider” nije ista kuharu, ribaru ili domaćici. Zato tražilice prate povijest pretraga, kako bi ribar dobio frižider za brod a ne onaj za domaćicu… Zato dobro piše u članku, kako pozicija nije bitna, jer kuharu onaj frižider koji radi na plin ili 24V ništa ne znači…

  Klijenti bi trebali naučiti kalkulirati investiciju i njen povrat, ne samo blejati u servirane rezultate.
  SEO majstor košta 10000kn
  Prodaja porasla za 20000kn (u odnosu na razdoblje prije SEO intervencije)
  Profit 10000kn (ok, ne računa se tako jednostavno profit 🙂

 5. mvarga

  mvarga

  16. 01. 2013. u 5:46 pm Odgovori

  Odličan članak Toni.

  Sve je na mjestu i točno, ali činjenica je da što je manja pozicija (bliža prvoj), veća je vidljivost. Tu ima Andrej pravo – glavno da stranica ispunjava cilj. A na to utječe bolja pozicija.
  Nije loše s vremena na vrijeme provjeriti svoju poziciju u ‘djevičanskom’ poretku (bez utjecaja povijesti pretraživanja, jezika pretraživanja, trenutne geografske pozicije tražitelja, korištenja lokalizirane google stranice i utjecaja vlastitih Cookie zapisa). Alat koji za to koristim je Google AdWords Adpreview Tool.

  Mislim da će prilagodba rezultata pretraživanja ponašanju i lokaciji tražitelja biti sve više korištena kod svih tražilica i SEO kakav se donedavno upražnjavao, postaje besmislen. Ali nije nepotreban – mislim da je dio koji se opisuje kao Onsite SEO ili tehnički SEO postao standard kod izrade web stranica.

 6. Dražen

  Dražen

  18. 01. 2013. u 2:40 pm Odgovori

  Bez obzira na sve moguće izmjene, dopune, promjene uvijek je važno biti na vrhu. Kako će se to prikazati kojem korisniku je manje bitno iz jednostavnog razloga što se gleda ukupan broj posjetitelja.
  Sami izvještaji služe kao orjentir postignutog/ostvarenog dogovora.
  Što se tiče kvaliteta sadržaja, obzirom da sve veći broj vlasnika web stranica ima kvalitetan sadržaj google mora donijeti odluku koji sadržaj je kvalitetniji a tu pomaže seo.
  Generalno gledano, sve izmjene, promjene i premtanja koje radi google iz vlastitih pobuda ali i zbog napretka tehnologije čine SEO posao još zanimljivijim i zabavnijim.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?