Od pametnog užeta do Wi-Fi boce za vino, treba li nam proizvod jer je 'smart'?

Od pametnog užeta do Wi-Fi boce za vino, treba li nam proizvod jer je ‘smart’?

Razvoj tehnologije mijenja način na koji obavljamo svakodnevne aktivnosti, od pretraživanja neugodnih sadržaja i preskakivanja užeta pa sve do mijenjanja dječjih pelena. Međutim, postavlja se pitanje jesu li svi ti proizvodi neophodni samo zato što nose pridjev 'smart'.

wifi_vino
Je li netko za Wi-Fi vino? 🙂 Izvor: YouTube

Razvoj tehnologije mijenja način na koji obavljamo svakodnevne aktivnosti, u čemu veliku ulogu igraju mali, domišljati izumi koji često iznenade svojim namjenama i izazovu tko-se-toga-sjetio efekt. Jedan od takvih izuma je Incognito zaključavanje koje osigurava zaštitu od opasnosti od uljeza pri pretraživanju neugodnih sadržaja, a za čiji je razvoj zaslužan kreativac Mike, glavni izvršni direktor tvrtke Useless Duck Company. O čemu je riječ?

Eliminacija opasnosti od uljeza

Naime, iako pri posjećivanju sadržaja za koji ne želite da ostane zapamćen u povijesti pretraživanja možete izabrati opciju anonimnog pretraživanja na pregledniku, uvijek postoji mogućnost da će vas netko ‘uhvatiti’ iza leđa. Zbog toga je Mike osmislio mehanizam koji automatski zaključava vrata prostorije svaki put kada uključite opciju anonimnog pretraživanja i tako smanjuje opasnost od neočekivanih uljeza dok pretražujete, primjerice, što ćete kupiti dragoj osobi za rođendan ili nešto drugo. 🙂

Ako se i vi gubite u brojanju…

Incognito zaključavanje svakako će biti zanimljiv onima u vezi, no ako ste više sportski tip, a znate se izgubiti u brojanju, vjerojatno će vas više zainteresirati pametno uže. Na Apple Storeu upravo počinje prodaja Tangram pametnog užeta za preskakanje koje umjesto vas broji koliko ste puta preskočili uže. Osim toga, uže prati potrošene kalorije te uspoređuje statistiku skokova s uspjesima vaših prijatelja. I sve to za samo 89,99 dolara!

Stavili smo čip – sada je to pametan uređaj?

Čest je slučaj da se uređaj naziva pametnim čim je riječ o upotrebi suvremene tehnologije ili kada se u njega stavi – čip. To su primijetili i autori bloga We put a chip in it na kojem možete pronaći sve od wifi boce za vino, preko sustava za otkrivanje partnerove nevjere do pelene koja tweeta kada je vrijeme za presvlačenje bebe. Tweet Pee senzor se može koristiti i uz odgovarajuću aplikaciju koja prati broj pelena kako bi roditelji znali kada je potrebno otići u kupovinu po novo pakiranje.

TweetPee je senzor s likom ptičice koji roditeljima šalje tweet kada je vrijeme za presvlačenje bebe.
TweetPee je senzor s likom ptičice koji roditeljima šalje tweet kada je vrijeme za presvlačenje bebe. Izvor: We put chip in it.

Ovakvi proizvodi su dokaz da je internet uistinu postao platforma za sve i svašta na kojoj se može pronaći pregršt stvarčica za koje niste ni znali da postoje. Ipak, postavlja se pitanje jesu li svi ti proizvodi neophodni samo zbog toga što imaju u nazivu pridjev ‘pametan’ ili stoga što koriste čip ili je riječ o nepotrebnim stvarima, kao što insinuira Mike u nazivu svoje kompanije Useless Duck Company. S druge strane, što god zaključili, mora se priznati da ovakvi izumi mogu biti popriličan izvor zabave.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Fil Rouge Capital ulaže 9.225.000 kuna u akceleraciju 24 startupa u Hrvatskoj

Fil Rouge Capital odabrao je svoju prvu generaciju startupa za akceleraciju. Svaki od 24 odabrana tima osigurali su seed investiciju od 50 tisuća eura što ovu rundu čini najbrojnijom investicijom u startupe u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Internet marketing

Sedmi SoMo Borac s 27 velikih i malih pobjednika

Sa 7. SoMo Borcem zaključen je 12. Weekend Media Festival, a nagrade za najbolje digitalne projekte i kampanje otišle su na razne strane regije.

Internet marketing

Brend Hrvatske kao turističke destinacije nije posao (samo) za državu

Evolucija turizma koja prati razvoj tehnologije donosi niz prilika za rast, no kompleksnost koju donosi digital zahtijeva uključenje komunikacijskih i marketinških stručnjaka u sam strateški proces. Kako ih uključiti saznali smo od turističkog maga, Eulogia Bordasa.

Startupi i poslovanje

Poznati su finalisti šestog izdanja programa Moj Zaba Start

Trideset finalsita šeste godine natječaja Moj Zaba Start poznato je javnosti, a neki od njih će podijeliti gotovo milijun kuna financijskih potpora u tri područja.

Tehnologija

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.