Od pametnog užeta do Wi-Fi boce za vino, treba li nam proizvod jer je 'smart'?

Od pametnog užeta do Wi-Fi boce za vino, treba li nam proizvod jer je ‘smart’?

Razvoj tehnologije mijenja način na koji obavljamo svakodnevne aktivnosti, od pretraživanja neugodnih sadržaja i preskakivanja užeta pa sve do mijenjanja dječjih pelena. Međutim, postavlja se pitanje jesu li svi ti proizvodi neophodni samo zato što nose pridjev 'smart'.

wifi_vino
Je li netko za Wi-Fi vino? 🙂 Izvor: YouTube

Razvoj tehnologije mijenja način na koji obavljamo svakodnevne aktivnosti, u čemu veliku ulogu igraju mali, domišljati izumi koji često iznenade svojim namjenama i izazovu tko-se-toga-sjetio efekt. Jedan od takvih izuma je Incognito zaključavanje koje osigurava zaštitu od opasnosti od uljeza pri pretraživanju neugodnih sadržaja, a za čiji je razvoj zaslužan kreativac Mike, glavni izvršni direktor tvrtke Useless Duck Company. O čemu je riječ?

Eliminacija opasnosti od uljeza

Naime, iako pri posjećivanju sadržaja za koji ne želite da ostane zapamćen u povijesti pretraživanja možete izabrati opciju anonimnog pretraživanja na pregledniku, uvijek postoji mogućnost da će vas netko ‘uhvatiti’ iza leđa. Zbog toga je Mike osmislio mehanizam koji automatski zaključava vrata prostorije svaki put kada uključite opciju anonimnog pretraživanja i tako smanjuje opasnost od neočekivanih uljeza dok pretražujete, primjerice, što ćete kupiti dragoj osobi za rođendan ili nešto drugo. 🙂

Ako se i vi gubite u brojanju…

Incognito zaključavanje svakako će biti zanimljiv onima u vezi, no ako ste više sportski tip, a znate se izgubiti u brojanju, vjerojatno će vas više zainteresirati pametno uže. Na Apple Storeu upravo počinje prodaja Tangram pametnog užeta za preskakanje koje umjesto vas broji koliko ste puta preskočili uže. Osim toga, uže prati potrošene kalorije te uspoređuje statistiku skokova s uspjesima vaših prijatelja. I sve to za samo 89,99 dolara!

Stavili smo čip – sada je to pametan uređaj?

Čest je slučaj da se uređaj naziva pametnim čim je riječ o upotrebi suvremene tehnologije ili kada se u njega stavi – čip. To su primijetili i autori bloga We put a chip in it na kojem možete pronaći sve od wifi boce za vino, preko sustava za otkrivanje partnerove nevjere do pelene koja tweeta kada je vrijeme za presvlačenje bebe. Tweet Pee senzor se može koristiti i uz odgovarajuću aplikaciju koja prati broj pelena kako bi roditelji znali kada je potrebno otići u kupovinu po novo pakiranje.

TweetPee je senzor s likom ptičice koji roditeljima šalje tweet kada je vrijeme za presvlačenje bebe.
TweetPee je senzor s likom ptičice koji roditeljima šalje tweet kada je vrijeme za presvlačenje bebe. Izvor: We put chip in it.

Ovakvi proizvodi su dokaz da je internet uistinu postao platforma za sve i svašta na kojoj se može pronaći pregršt stvarčica za koje niste ni znali da postoje. Ipak, postavlja se pitanje jesu li svi ti proizvodi neophodni samo zbog toga što imaju u nazivu pridjev ‘pametan’ ili stoga što koriste čip ili je riječ o nepotrebnim stvarima, kao što insinuira Mike u nazivu svoje kompanije Useless Duck Company. S druge strane, što god zaključili, mora se priznati da ovakvi izumi mogu biti popriličan izvor zabave.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.