Zašto Kolinda i Mesić imaju 'istu' web stranicu?

Zašto Kolinda i Mesić imaju ‘istu’ web stranicu?

Kad je prije nekoliko dana osvanula "nova" predsjednička internetska stranica, mnoge od nas dizajn je blago šokirao, iako smo bili svjesni da je riječ zapravo o starijoj verziji stranice te da je riječ o privremenom rješenju. Iako su pojedini posumnjali da je riječ o inačici stranice iz 2009. godine, riječ je o dizajnu još iz 2003., iza kojeg stoji tvrtka Skin29. Pogledajte što o svojem radu oni misle danas i je li ih iznenadilo što je ponovno postao aktualan.

predsjednikcane

Mario Tomiša, koji je zajedno s Konradom Muvlajem osnovao koprivničku tvrtku Skin29, otkriva nam kako se danas bave komunikacijom u širem smislu, kroz oblikovanje poruka koje klijenti žele poslati svojim ciljanim skupinama.

Nekad je to bilo uglavnom kroz web dizajn, sada sve manje, jer nam je dosadilo. U zadnje smo se vrijeme više bavili nečim što se na kraju otisnulo, poput ambalaže, kataloga, identiteta, kampanja, ali sada nas ponovno sve više zanimaju multimedijski projekti kao što su aplikacije, proširena stvarnost, video…

A negdje oko 2003. godine, kad se Skin29 bavio više web dizajnom, za svoj su rad pobrali i razne nagrade – samo na natječaju VidiWebTop100 dobili su njih dvadesetak. Mario vjeruje da su zbog toga bili pozvani da redizajniraju web stranicu, posebice jer je predsjedničkih web stranica bila je aktualna tema i tada – u medijima se prije redizajna pisalo kako je stranica Ureda “zastarjela i kičasta”, stoga se krenulo u obnovu.

Naš je posao bio dizajnirati web i sve ono što ide prije toga (sitemap, wireframe…), dok je web produkciju radio netko drugi. Zadatak koji smo dobili je bio da web bude čist, jednostavan i “kul”, suprotno od šarenila koje je do tada dominiralo.

Aktualne tehnologije – osim Flasha

Dizajn iz 20013. godine.
Dizajn iz 2003. godine.

Mario se prisjeća da su u to vrijeme rezolucije ekrana bile znatno manje, web tehnologije su bile na znatno nižem stupnju razvoja, puno toga se radilo “pješice”, odnosno bez automatizacije, brzine interneta bile su daleko niže, nije bilo pametnih telefona… Za dizajn predsjednik.hr korištene su tadašnje aktualne, osim Flasha, jer je zahtjev naručitelja bio da ga se ne koristi.

Važnije od nas je da su naručitelji bili zadovoljni, ali i stručna i opća javnost. Dobili smo i nagradu za taj web na natječaju VidiWebTop100 2004. godine. I mi smo bili zadovoljni, fora je bilo raditi za Predsjednika države. Taj je dizajn sada smiješan, ne odgovara današnjim standardima niti s komunikacijskog niti s tehnološkog aspekta. Suvremeni korisnici i njihove potrebe su potpuno drugačiji danas, nego 2003. godine.

Povratak u 2015.

Današnji izgled "preslika" je onog iz 2003., s dominantnom kraljevski plavom bojom.
Današnji izgled “preslika” je onog iz 2003., s dominantnom kraljevski plavom bojom.

Na pitanje jesu li bili iznenađeni kad su ugledali ponovno svoj dizajn na predsjedničkoj stranici, Mario odgovara da jesu, ali svjesni su da je to privremeno rješenje. Pa tko bi danas bio zadovoljan s takvim webom – pita se.

Danas su mogućnosti i tehnologije drugačije, pa bi i sama stranica, da ju dizajnira ponovno Skin29, bila poprilično drugačija. Mario naglašava da sam izgled ne ovisi o modi, nego o ciljanim skupinama kojima se on obraća. “Najvažnije je da dizajn bude u skladu s porukama koje se žele poslati i da cijeli web na kraju bude dio uspješnog komunikacijskog procesa”, kaže naš sugovornik, a mi se slažemo. Trenutna verzija stranice predsjednik.hr šalje poruku koja zasigurno zbunjuje krajnjeg korisnika (posebno ako se poigrate s podstranicama), ali nadamo se da ćemo uskoro na toj adresi vidjeti nešto jasnije, diskretnije i u skladu s trendovima.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.