Zašto Kolinda i Mesić imaju 'istu' web stranicu?

Zašto Kolinda i Mesić imaju ‘istu’ web stranicu?

Kad je prije nekoliko dana osvanula "nova" predsjednička internetska stranica, mnoge od nas dizajn je blago šokirao, iako smo bili svjesni da je riječ zapravo o starijoj verziji stranice te da je riječ o privremenom rješenju. Iako su pojedini posumnjali da je riječ o inačici stranice iz 2009. godine, riječ je o dizajnu još iz 2003., iza kojeg stoji tvrtka Skin29. Pogledajte što o svojem radu oni misle danas i je li ih iznenadilo što je ponovno postao aktualan.

predsjednikcane

Mario Tomiša, koji je zajedno s Konradom Muvlajem osnovao koprivničku tvrtku Skin29, otkriva nam kako se danas bave komunikacijom u širem smislu, kroz oblikovanje poruka koje klijenti žele poslati svojim ciljanim skupinama.

Nekad je to bilo uglavnom kroz web dizajn, sada sve manje, jer nam je dosadilo. U zadnje smo se vrijeme više bavili nečim što se na kraju otisnulo, poput ambalaže, kataloga, identiteta, kampanja, ali sada nas ponovno sve više zanimaju multimedijski projekti kao što su aplikacije, proširena stvarnost, video…

A negdje oko 2003. godine, kad se Skin29 bavio više web dizajnom, za svoj su rad pobrali i razne nagrade – samo na natječaju VidiWebTop100 dobili su njih dvadesetak. Mario vjeruje da su zbog toga bili pozvani da redizajniraju web stranicu, posebice jer je predsjedničkih web stranica bila je aktualna tema i tada – u medijima se prije redizajna pisalo kako je stranica Ureda “zastarjela i kičasta”, stoga se krenulo u obnovu.

Naš je posao bio dizajnirati web i sve ono što ide prije toga (sitemap, wireframe…), dok je web produkciju radio netko drugi. Zadatak koji smo dobili je bio da web bude čist, jednostavan i “kul”, suprotno od šarenila koje je do tada dominiralo.

Aktualne tehnologije – osim Flasha

Dizajn iz 20013. godine.
Dizajn iz 2003. godine.

Mario se prisjeća da su u to vrijeme rezolucije ekrana bile znatno manje, web tehnologije su bile na znatno nižem stupnju razvoja, puno toga se radilo “pješice”, odnosno bez automatizacije, brzine interneta bile su daleko niže, nije bilo pametnih telefona… Za dizajn predsjednik.hr korištene su tadašnje aktualne, osim Flasha, jer je zahtjev naručitelja bio da ga se ne koristi.

Važnije od nas je da su naručitelji bili zadovoljni, ali i stručna i opća javnost. Dobili smo i nagradu za taj web na natječaju VidiWebTop100 2004. godine. I mi smo bili zadovoljni, fora je bilo raditi za Predsjednika države. Taj je dizajn sada smiješan, ne odgovara današnjim standardima niti s komunikacijskog niti s tehnološkog aspekta. Suvremeni korisnici i njihove potrebe su potpuno drugačiji danas, nego 2003. godine.

Povratak u 2015.

Današnji izgled "preslika" je onog iz 2003., s dominantnom kraljevski plavom bojom.
Današnji izgled “preslika” je onog iz 2003., s dominantnom kraljevski plavom bojom.

Na pitanje jesu li bili iznenađeni kad su ugledali ponovno svoj dizajn na predsjedničkoj stranici, Mario odgovara da jesu, ali svjesni su da je to privremeno rješenje. Pa tko bi danas bio zadovoljan s takvim webom – pita se.

Danas su mogućnosti i tehnologije drugačije, pa bi i sama stranica, da ju dizajnira ponovno Skin29, bila poprilično drugačija. Mario naglašava da sam izgled ne ovisi o modi, nego o ciljanim skupinama kojima se on obraća. “Najvažnije je da dizajn bude u skladu s porukama koje se žele poslati i da cijeli web na kraju bude dio uspješnog komunikacijskog procesa”, kaže naš sugovornik, a mi se slažemo. Trenutna verzija stranice predsjednik.hr šalje poruku koja zasigurno zbunjuje krajnjeg korisnika (posebno ako se poigrate s podstranicama), ali nadamo se da ćemo uskoro na toj adresi vidjeti nešto jasnije, diskretnije i u skladu s trendovima.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Potrebni koraci i obrasci: Kako zatvoriti paušalni obrt?

Nakon izmjena Općeg poreznog zakona mnogi su se paušalci našli u nezavidnoj poziciji. Nerijetki su se potom odlučili na zatvaranje obrta, ako i vi razmišljate - ovo su koraci koje trebate poduzeti.

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.