Oradian, Prove i Storygami pobjednici Shift Challengea i odnose kući ukupno 15.000 dolara!

Oradian, Prove i Storygami pobjednici Shift Challengea i odnose kući ukupno 15.000 dolara!

Nakon što su cijeli dan prije same konferencije proveli s mentorima u predstavljanju i poboljšavanju prezentacija svojih projekata, osnivači 24 startupa (odabrani među 300 prijavljenih), koji su dolazili iz raznih krajeva svijeta, jučer su i se i danas predstavljali publici konferencije Shift u Splitu te članovima žirija, u sklopu Challengea. Oni su i odlučili o pobjedničkim startupima, a to su Storygami, Prove i na prvome mjestu - Oradian!

Oradian je osvojio nagradu od 10.000 dolara (fotografije: Janez Klemenčič)
Oradian je osvojio nagradu od 10.000 dolara (fotografije: Janez Klemenčič)

Nakon što su cijeli dan prije same konferencije proveli s mentorima u predstavljanju i poboljšavanju prezentacija svojih projekata, osnivači 24 startupa (odabrani među 300 prijavljenih), koji su dolazili iz raznih krajeva svijeta, jučer su i se i danas predstavljali publici konferencije Shift u Splitu te članovima žirija, u sklopu Challengea. Oni su i odlučili o pobjedničkim startupima, a to su Storygami, Prove i na prvome mjestu – Oradian!

Storygami je osvojio treće mjesto i nagradu od 2000 dolara, Prove je osvojio drugo mjesto i 3000 dolara, dok pobjednički startup Oradian kući odlazi s 10.000 dolara!

Inače, vrijeme za pitchanje bilo je strogo ograničeno – tri minute prezentacije, nakon čega su slijedila pitanja članova žirija i odgovori osnivača. Hrvatski je Agrivi “probio led” – predstavili smo ga prije četiri mjeseca, kada je i lansiran, od kada je dobio 350 novih korisnika, farmera, a i bilježi rast od 20% svakog mjeseca. Podsjetimo, riječ je o inteligentnom softveru koji pomaže farmerima u radu, čime se bilježe znatne uštede i povećanje produktivnosti. Drugi se predstavio Assemblio, koji također dolazi iz Hrvatske, a kojega smo upoznali na WinDaysima, kada je ovaj projekt ušao u finale natjecanja Software StartUp Academy. Riječ je o alatu koji pomaže pri sastavljanju idealnog računala za određenu cijenu. Korisnik samo treba upisati iznos koji planira potrošiti, svoje želje i za što će većinom koristiti računalo, a alat sastavlja listu najboljih komponenti u tom cjenovnom rangu.

Agrivi je, zahvaljujući abecednom poretku, "probio led".
Agrivi je, zahvaljujući abecednom poretku, “probio led”.

Povezivanje – poslovnjaka, developera, stručnjaka

Za bizmeet.me, aplikaciju za pretraživanje osoba po interesima i lokaciji i lako dogovaranje poslovnih sastanaka, ovoga smo puta doznali i nešto više o načinu na koji se planira monetizirati, što je mentore i najviše zanimalo. Naime, plan je pristupati organizatorima raznih događaja, omogućiti pojedincima povećanje vidljivosti u pretrazi, kreirati lokacijske oglase te oglase o vještinama, a tu je i pristup analizi podataka. Blckapp je američko-makedonski startup, platforma za razmjenu podataka u oblaku, namijenjena developerima. Autori ju uspoređuju s “crnom kutijom” koja bilježi sve, a kao prednost osnivači vide njenu “laku” strukturu i integraciju u postojeće sustave.

Bridgemee je švedski startup koji “stvara mostove” među osobama koje imaju vrijedno znanje i onima koji imaju potrebu za takvim znanjem – preko mreže prijatelja. Dakle, umjesto da se osobe preporučuju usmenim putem, za ovo se koristi platforma, koja omogućuje i organizaciju “znanja” koje je dostupno u mreži, bilo da je riječ o umjetnosti, poslovanju, financijama, IT-u… Na temelju toga što određenu osobu preporuča prijatelj, prisutno je i povjerenje u njenu stručnost i znanje. Productive je projekt Infinuma, koji je ova tvrtka razvila kao proizvod za sebe, kako bi se jednostavnije pratila produktivnost timova. Takav sustav mijenja tvrtku, kažu kreatori, jer kad su ga počeli koristiti, shvatili su da na pojedinim projektima gube novac, stoga su ih njihovi voditelji počeli optimizirati. Dodali su u njega i druge opcije vezane uz vođenje projekata, a s vremenom su i shvatili da i druge slične tvrtke imaju iste potrebe. Danas imaju 200 korisnika, a tvrtke plaćaju naknadu po zaposleniku – samim time manje tvrtke plaćaju manje, a veće više.

Novo doba prijevoda, komuniciranja i otvorenog hardvera

Conyac je došao čak iz Japana, a riječ je o web alatu, platformi, koja putem crowdsourcinga olakšava prijevode. Prvo su počeli s prevođenjem e-mailova i pisama s japanskog na engleski jezik i obrnuto, a sada su se proširili i na druge sadržaje te jezike. Imaju preko 20.000 prevoditelja, nude i svoj API, a i sami su lansirali nekoliko aplikacija povezanih s prijevodima, poput ReSharea. Dreamups je u Split stigao iz Nizozemske, a riječ je o alatu koji organizira otvorenu tehnologiju i informacije o njoj na jednom mjestu, posebice sve što je povezano s hardverskim projektima. Naime, osnivači su prepoznali fragmentaciju alata i znanja za otvoreno inženjerstvo, što označava gubitak i vremena i sredstava za one koji se žele time baviti, stoga su odlučili sve to prikupiti na jednom mjestu. Estonski Fleep.io chat je za poslovne i privatne razgovore. Ovaj startup smatra da e-mail više nije prikladan za današnju poslovnu komunikaciju – u doba kad se koristio samo za slanje naredbi i izvještaja, sasvim je dobro funkcionirao. No, danas su potrebe drugačije , stoga Fleep omogućuje pristup svim dokumentima i porukama, koji su uvijek sinkronizirani na svim uređajima. Nešto je to poput Hipchata, kojega, inače, i u Netokraciji koristimo za internu komunikaciju.

Oradian, pobjednički startup
Oradian, pobjednički startup, želi da financijske usluge budu dostupne svima – u oblaku.

Facebook za novac?

Pročitajte prvi red – sjećate li se tih riječi koje vam je uputio liječnik dok je provjeravao vaš vid? Hrvatski ICU ima jednostavniji i zabavniji način – omogućuje provjeru vida i daltonizma, uz zabavnu aplikaciju putem tableta. Ciljani korisnici su im oftalmolozi, koji bi svojim pacijentima davali spomenute testove. Aplikacija preporuča i očne poliklinike u korisnikovoj blizini, a i vježbe za prevenciju očnih bolesti. Instabank iz Rusije sebe naziva Facebookom za novac. Omogućuje logiranje preko ove mreže, daje financijske novosti u feedu, olakšava novčane transakcije među prijateljima, a putem njega možete kojeg ‘frenda’ tražiti pozajmicu. Pa prijatelji tomu i služe! 🙂

86% korisnika pametnih telefona koristi svoje omiljene gadgete dok gledaju TV. Jesu li možda poželjeli nešto kupiti dok su gledali određeni film? Ako jesu, Movym će im omogućiti kupovinu proizvoda koji se vide u filmu ili seriji, direktno putem njihovih mobitela. Već imaju dva uspješna slučaja u Italiji, a za sada su razvili platformu i tehnologiju (čekaju zaštitu još tri patenta) te aplikaciju. Sada žele raditi na poboljšanju tehnologije, ali i na prodaju te marketingu.

Specifični lokalni problemi

Naymit
Slovenski Naymit kaže kako navigacijske aplikacije u Hrvatskoj pronalate točno tek 30% adresa, a u Bosni i Hercegovini tek 5%.

Naymit iz Slovenije rješava problem nepouzdanosti uličnih adresa – navigacijske aplikacije mogu “promašiti” lokaciju i za nekoliko stotina metara, posebice ako nije riječ o razvijenim područjima. U Hrvatskoj se točno pronalazi tek 30% adresa, a u Bosni i Hercegovini samo pet. No Naymit omogućuje “vlasnicima” lokacija koje lako mogu odrediti točan položaj, dati mu ime (kao što i sama aplikacija kaže), dodati upute i dijeliti ga gdje god se želi. Ciljana tržišta su im zapadni Balkan te Brazil, gdje imaju 50 milijuna potencijalnih korisnika. Predstavio se i Oradian, koji je razvio softver Instafin, kao rješenje za manje banke i druge mikrofinancijske institucije, koje pomoću njega upravljaju svojim klijentima. Njihovo je ciljano tržište afričko, gdje se često ne koriste softveri, nego – olovka i papir. Cilj im je demokratizirati bankarske usluge, koje bi, kako kažu, trebale biti dostupne svima – “u oblaku”.

Video nove generacije

Pitchswag iz Velike Britanije online je platforma, svojevrsni poslovni inkubator, koja na jednome mjestu želi okupiti sve ključne sudionike koji su potrebni za osnivanje i rast poslovanja, poput poduzetnika, ulagača, stručnjaka koji se tu mogu susretati, pitchati ideje, prikupljati sredstva, dijeliti iskustvo i pronaći osobe slične sebi. Prove iz SAD-a pokazao je aplikaciju za sportaše koja mjeri njihove aktivnosti te im daje uvid u ono što možda ne rade ispravno, što im omogućuje da konstantno rade na svom poboljšanju. Ciljana su im skupina ekstremniji sportaši, i to ne samo profesionalci, nego i mlađi pojedinci, amateri, koji žele raditi na sebi i svojim vještinama. Britanski Storygami omogućuje kreiranje interaktivnih videa za kreatore sadržaja, koji povećavaju angažiranost korisnika i osiguravaju njihovu pažnju. Osnivači i sami imaju dosta iskustva u kreiranju video sadržaja za web – suočavali su se s izazovom davanja konteksta video zapisima, kako bi se istaknuli među ostalima. Riješili su to dodavanjem slojeva na video, koji doprinose njegovoj interaktivnosti.

Prove - za sve one koji žele poboljšati svoje vještine u ekstremnim sportovima.
Prove – za sve one koji žele poboljšati svoje vještine u ekstremnim sportovima.

Dosta vam je Powerpointa i Prezija? Pa…

Swipe.to iz Velike Britanije smatra da je njihova vizualna platforma najbolji način za dijeljenje sadržaja. Swipe je respozivna web stranica, čijim se sadržajem upravlja povlačenjem (swipe) te se tako mijenjaju slajdovi u ovoj zanimljivoj vrsti prezentacije. Ovu platformu već koristi 100.000 korisnika iz 184 zemlje, koji jednostavno kreiraju prezentacije u internetskom pregledniku. Hrvatski Testdome bavi se problemom odabira pravog kandidata za intervju za posao, i to programera. Nudi mogućnost provjere vještina kandidata, kojima se daju testovi iz kodiranja, putem kojih kandidati rješavaju stvarne probleme. Na taj način se kandidati selektiraju i prije samog razgovora, čime se smanjuje vrijeme potrebno za proces zapošljavanja.

Swipe, za ljepši način prezentiranja.
Swipe, za oku ugodnije prezentacije.

Niste zadovoljni trenutnim odnosima prema kupcima elektroničkih proizvoda? Turbado iz Slovačke želi to promijeniti. Ovaj e-commerce projekt želi dati korisnicima i više no što očekuju, uz poslovne modele koji su bazirani na ugovorima, 30 dana probnog roka, zamjenu neispravnog proizvoda u samo 48 sati… Nije niti čudno što se smatraju vrlo konkurentnima na tržištu.

Usmjereni zvuk? Jamstveni listovi u oblaku? Airbnb za brodove?

Ultrasonic Audio iz Slovenije kreirao je zvučnike s fokusom, odnosno s usmjeravanjem zvuka prema određenoj točki. Ovaj se proizvod, primjerice, može koristiti u trgovinama, kako bi kupci dobivali lokalizirane oglase zaustavljajući se na određenim mjestima, ili u muzejima i galerijama, gdje bi posjetitelji mogli samo na određenim mikrolokacijama čuti informacije o izložbenim primjercima. Kreatori projekta sada rade i na narukvici, nazvanoj MANU, koja bi omogućila usmjeravanje zvuka, pa bismo se tako mogli javljati na telefon jednostavnim naslanjanjem dlana na lice. Slovenski VIA, odnosno Andivi, slušali smo nedavno i u Mariboru na konferenciji PODIM, a riječ je o sustavu koji se bavi upravljanjem energije u zgradama, čime se ostvaruje i značajna ušteda. Svime se upravlja putem jednog servera, koji se povezuje s postojećim sustavima, ali glavni cilj su podatci, kako bi se povezivale zgrade sličnih “navika”, koje na taj način mogu postati “pametnije”. Srpski Warrantly također smo već predstavljali na Netokraciji, a riječ je o sustavu koji rješava problem nezgrapnosti jamstvenih listova, za koje osnivači smatraju da je vrijeme da odu „u oblak“. Austrijski Zizooboats najlakše je objasniti usporedbom s Airbnbom – za brodove. Nudi mogućnost rezerviranja brodova, ali i ostavljanje korisničkih recenzija te ocjena. Nudi i relevantne informacije za korisnike, fotografije i videe, kao i analizu podataka.

Startupima su dodijeljene nagrade na završnoj svečanosti konferencije Shift, čime je ona, nakon dva dana hackathona, jednog dana Challengea te dva dana predavanja i panela, i službeno zatvorena.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  1. Denis

    Denis

    09. 06. 2014. u 10:45 am Odgovori

    Odlično ljudi, a sad sa tom lovom na more. Jer za ništa drugo i nije dovoljno. 5000 USD je neto mjesečna plaća jednog (lošije plaćenog) pogramera u USA.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Izvještaj

Metaverse nije mrtav. Njegov zli brat iz Mete možda jest…

Rebrendingom u Metu, Facebook je pokušao preuzeti vlasništvo nad pojmom metaversea, no svjedoci smo koliko mu je to uspjelo. Metaverse više nije u hypeu kao nekad, ali oni koji su se nastavili baviti njime - znaju da priča tek počinje.

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Veliki intervjui

Program Forward to Health Innovation otvara prijave za treću generaciju polaznika

U modernom post pandemijskog okruženju u kojem se tehnologija ubrzano razvija nikad nije bilo važnije ulagati u zdravstvene inovacije. Forward to Health Innovation je tu da pomogne onima koji imaju ideju, ali ne znaju kako bi je ostvarili.

Što ste propustili

Umjetna inteligencija

Europsko vijeće odobrilo AI akt! Za oko mjesec dana stupa na snagu

Finalno usvojen zakon kojeg je digitalna industrija Europe čekala godinama uskoro će stupiti na snagu, evo koje obveze donosi za sve koji razvijaju sustave uz pomoć umjetne inteligencije.

Tvrtke i poslovanje

Najpoznatija svjetska IT regulatorica: U EU ne gušimo inovacije, nego reguliramo primjenu!

Hoće li se Europa prilagoditi digitalnom dobu i postati konkurentna sa svojim inovacijama ili nam je sudbina biti regulator koji izdaje kazne?

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.

Startupi

Gorjan Jovanovski: “Bio sam dobar programer, odlučio sam to iskoristiti u borbi za čisti zrak”

Ekološki aktivist, softverski inženjer i poduzetnik ne nalaze se često u jednoj osobi, zbog čega je Gorjan Jovanovski vrlo zanimljiv sugovornik za sve teme koje se dotiču ovih triju područja, a pogotovo u slučajevima kad se ona isprepliću.

Novost

Lorenzo Mayola novi je generalni direktor Glova za Hrvatsku

Glovo, višekategorijska platforma koja korisnicima omogućuje pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, slavi pet godina rada na hrvatskom tržištu.