‘Srpska kruna’ tuži Google zbog pogrešnog listinga na servisu Google Places?

‘Srpska kruna’ tuži Google zbog pogrešnog listinga na servisu Google Places?

Tokom više od 40 godina restoran "Serbian Crown" držao je svoja vrata otvorena za goste iz čitavog sveta, a ponajviše stanovnike severne Virdžinije. U ovom objektu služili su se specijaliteti poput lavljeg mesa, te mesa od kengura i konja, dok se u ponudi svojevremeno nalazila i medvedina, priseća se vlasnik Rene Bertanga koji je nedavno bio prisiljen da zatvori ovaj restoran.

googlemedjed

Tokom više od 40 godina restoran “Serbian Crown” držao je svoja vrata otvorena za goste iz čitavog sveta, a ponajviše stanovnike severne Virdžinije. U ovom objektu služili su se specijaliteti poput lavljeg mesa, te mesa od kengura i konja, dok se u ponudi svojevremeno nalazila i medvedina, priseća se vlasnik Rene Bertanga koji je nedavno bio prisiljen da zatvori ovaj restoran.

Glavni krivac u čitavoj priči mogao bi biti Google, tačnije servis Google Places – direktorijum različitih restorana, radnji i drugih poslova. U razgovoru za Wired magazin, Bertangin advokat navodi da je za sve kriv pogrešan listing na ovom servisu koji je poslednjih nekoliko godina, u pretežno digitalnom svetu, korisnicima pružao pogrešne informacije o restoranu poznatom po balkanskim, ali i po francuskim i ruskim specijalitetima.

Naime, kao projekat koji se zasniva na crowdsourced informacijama, Google Places je u svom direktorijumu prikazivao i restoran “Serbian Crown” kome je još od 2012. stajalo da je zatvoren tokom vikenda. Pogrešna informacija u kratkom vremenskom periodu oborila je posetu restorana za čak 75%, a njegovom vlasniku trebalo je dugo vremena pre nego što je shvatio da mušterije više ne posećuju ovo mesto preko vikenda zato što na nekom Google-u piše da oni tada ne rade.

Konkurencija uživa, Google se ograđuje

Integrisan duboko u Google Maps, servis Places često se koristi za izmenu konkurentskih podataka, a po svemu sudeći i “Srpska kruna” bila je jedna od žrtava. Ispravne informacije pojavile su se tek nakon što je Rene unajmio Internet konsultanta koji je izmenio sadržaj, ali poznatom restoranu ni to nije pomoglo – digitalna era progutala je 40 godina istorije.

crown
Status restorana – “Closed”

Bertangin advokat navodi da je ovo glavni razlog zbog podizanja tužbe protiv tehnološkog giganta. Wired piše da su slučajevi zloupotrebe česti, te da se izmenom sadržaja služi konkurencija koja na ovaj način zavarava korisnike tj. mušterije. Iako je trend zloupotrebe dostigao svoj vrhunac u 2011. godini, te polako odumire zahvaljujući rešenjima iza kojih stoji Google, pojedini vlasnici i dalje nailaze na slučajeve gde je neko drugi promenio informacije o njihovom poslu i na taj način im učinio štetu.

Sa druge strane, Google najverovatnije neće odgovarati za štetu zahvaljujući zakonu koji Internet kompanijama garantuje imunitet prilikom zloupotrebe crowdsourced projekata od strane drugih fizičkih ili pravnih lica. Očekujući najbolji sudski ishod, Bertanga se nada da će ponovo otvoriti svoj restoran gde će opet moći da služi prepoznatljive specijalitete od mesa. Sa druge strane Google Maps nije previše optimističan, a status restorana jasno označen kao zatvoren, bez šanse da će se situacija promeniti u skorije vreme.

“Prilagodi se ili umri”, citat je koji možda najbolje opisuje novonastalu situaciju.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Intervju

Prodekan FERIT-a Topić: “Meke” vještine za inženjere znače veću konkurentnost

Osječki FERIT bit će domaćin Tech Consultant Meetupa ove srijede, na kojem će se govoriti o tome što je potrebno studentima za uspješnu karijeru IT konzultanta. Otkrit ćemo djelić toga - dobro razvijene "meke" vještine.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

MKOP Osijek: Bez gig ekonomije (i paušalnih) nema ni Wolta, Bolta, Ubera…

U Osijeku se proteklog tjedna održalo 13. izdanje Međunarodne konferencije o poduzetništvu kojoj su ovaj put tema bili ljudski resursi.

Startupi i poslovanje

Kako bi Rimac, Bakić, Car i drugi hrvatski poduzetnici uložili 100.000 kuna da imaju startup?

Good Game Liftoff startup natjecanje prošle je godine u žiriju okupilo poznate hrvatske poduzetnike i stručnjake, a koji su tada prepoznali potencijal mladog tima iza društvene igre Mundus. Ususret novom izdanju Lifoffa vraćamo se do Mundusa i žirija po par dobrih savjeta.

Startupi i poslovanje

Primjer za Hrvatsku: Srbija predstavila olakšice za zapošljavanje ‘paušalaca’ i test samostalnosti

Porezne olakšice za zapošljavanje donedavnih paušalaca, jasan test samostalnosti... Što Hrvatska može naučiti iz srpskog primjera, komentiramo u novoj epizodi Netokracijinog podcasta.

Izvještaj

Kako se gradi konzultantska karijera otkrili smo uz prvi Tech Consultant Meetup u Zagrebu

Što ljudi misle da konzultanti rade, a što im je zapravo posao? Zagrebački meetup tražio je odgovor upravo na pitanje kako postati tech konzultant i što očekivati ako se odlučite za konzultantsku karijeru, a dobre primjere čuli smo kroz razgovore i predavanja mStartovih stručnjaka.