Smešak! NSA može iskoristiti vaš ‘selfie’ za prepoznavanje lica

Smešak! NSA može iskoristiti vaš ‘selfie’ za prepoznavanje lica

Fenomen selfie tj. sebić osvojio je dobar deo planete, a po svemu sudeći nije zaobišao ni naše podneblje. Ipak, ukoliko kujete tajne planove protiv Sjedinjenih Američkih Država i volite da fotkate selfije, samo ćete olakšati posao Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koja bi upravo vaš sebić mogla da provuče kroz softver za prepoznavanje lica, a koja to radi već od 2011. godine.

nsaselfie

Fenomen selfie tj. sebić osvojio je dobar deo planete, a po svemu sudeći nije zaobišao ni naše podneblje. Ipak, ukoliko kujete tajne planove protiv Sjedinjenih Američkih Država i volite da fotkate selfije, samo ćete olakšati posao Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koja bi upravo vaš sebić mogla da provuče kroz softver za prepoznavanje lica, a koja to radi već od 2011. godine.

Kako prenosi TechCrunch, uvidom u dokumenta iz 2011. do kojih je došao New York Times, a koje je objavio Edward Snowden, jasno se vidi da je upotreba programa za prepoznavanje lice znatno porasla u Obaminoj administraciji, direktno se podudarajući sa fenomenom koji je svoje mesto dobio i u Oksforsdkom rečniku prethodne godine.

Dokumenta otkrivaju da se NSA okrenula novim softverskim rešenjima koja bi efikasno mogla da procesuiraju “poplavu” novih podataka koji su danas sastavni deo društvenih mreža i interpersonalne komunikacije kao što su email, chat i videopozivi. Kako se navodi, zvaničnici ove agencije verovali su još 2011. da bi pretraga selfie fotografija mogla da uvede revoluciju u način na koji NSA prikuplja podatke o potencijalnim pretnjama.

New York Times iznosi i činjenicu da prema dokumentaciji, Nacionalna Sigurnosna Agencija presretne nekoliko miliona fotografija na dnevnom nivou uključujući i 55.000 kvalitetnih fotografija spremnih za upotrebu i skeniranje. NSA opisuje softver za prepoznavanje lica kao ogroman i neiskorišćen potencijal kada je praćenje meta tj. pretnji u pitanju.

Saradnja sa Googleom?

Pored programa koji su razvijeni unutar same agencije, dokumenti ukazuju i na upotrebu komercijalnih softvera. Jedan od njih je i PittPatt – kompanija u vlasništvu Googlea. Sve ovo dodatno ukazuje na (pre)blizak odnos koji je ovaj tehnološki gigant gajio sa agencijom, a koji je od tada, prema rečima Erica Schmidta, znatno promenjen.

I dok je na prostoru Sjedinjenih Američkih Država nešto teže doći do zloupotrebe ovakve tehnologije (prvenstveno zbog obaveze upotrebe sudskih naloga), državljani drugih država, a pogotovo onih sa poznatom istorijom negovanja anti-zapadnjačkih običaja, mogli bi se naći u dodatnoj neprilici.

Tamo gde je agencija mogla da priskuškuje pozive i “nadgleda” komunikaciju velikog broja korisnika, sada sa lakoćom može da poveže te iste pozive i email konverzacije sa ogromnom bazom fotografija koja se nalazi na servisima poput Facebooka ili Instagrama. Zabrinjavajuće, zar ne?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Venture Building model: Kako VB organizacije razvijaju startupe?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.

Kolumna

Dobar ‘online’ shop može raditi i preko ‘chata’ ako napravite proces ugodnim

Već u prvom tjednu korontene primili smo puno pitanja kako (najbrže i najlakše) lansirati web shop.

Izrada web stranica

Današnja tema je tema.com (i korporacija koja je izgubila 128.938 $ jer nije produžila domenu)

Opet se dogodilo. Korporacija Parker Hannifin kupila je 2007. godine tvrtku TEMA, ali je u međuvremenu zaboravila na njenu domenu. Domena je istekla, a tema.com je na licitaciji prodana čak za 128.938 dolara.