Smešak! NSA može iskoristiti vaš ‘selfie’ za prepoznavanje lica

Smešak! NSA može iskoristiti vaš ‘selfie’ za prepoznavanje lica

Fenomen selfie tj. sebić osvojio je dobar deo planete, a po svemu sudeći nije zaobišao ni naše podneblje. Ipak, ukoliko kujete tajne planove protiv Sjedinjenih Američkih Država i volite da fotkate selfije, samo ćete olakšati posao Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koja bi upravo vaš sebić mogla da provuče kroz softver za prepoznavanje lica, a koja to radi već od 2011. godine.

nsaselfie

Fenomen selfie tj. sebić osvojio je dobar deo planete, a po svemu sudeći nije zaobišao ni naše podneblje. Ipak, ukoliko kujete tajne planove protiv Sjedinjenih Američkih Država i volite da fotkate selfije, samo ćete olakšati posao Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koja bi upravo vaš sebić mogla da provuče kroz softver za prepoznavanje lica, a koja to radi već od 2011. godine.

Kako prenosi TechCrunch, uvidom u dokumenta iz 2011. do kojih je došao New York Times, a koje je objavio Edward Snowden, jasno se vidi da je upotreba programa za prepoznavanje lice znatno porasla u Obaminoj administraciji, direktno se podudarajući sa fenomenom koji je svoje mesto dobio i u Oksforsdkom rečniku prethodne godine.

Dokumenta otkrivaju da se NSA okrenula novim softverskim rešenjima koja bi efikasno mogla da procesuiraju “poplavu” novih podataka koji su danas sastavni deo društvenih mreža i interpersonalne komunikacije kao što su email, chat i videopozivi. Kako se navodi, zvaničnici ove agencije verovali su još 2011. da bi pretraga selfie fotografija mogla da uvede revoluciju u način na koji NSA prikuplja podatke o potencijalnim pretnjama.

New York Times iznosi i činjenicu da prema dokumentaciji, Nacionalna Sigurnosna Agencija presretne nekoliko miliona fotografija na dnevnom nivou uključujući i 55.000 kvalitetnih fotografija spremnih za upotrebu i skeniranje. NSA opisuje softver za prepoznavanje lica kao ogroman i neiskorišćen potencijal kada je praćenje meta tj. pretnji u pitanju.

Saradnja sa Googleom?

Pored programa koji su razvijeni unutar same agencije, dokumenti ukazuju i na upotrebu komercijalnih softvera. Jedan od njih je i PittPatt – kompanija u vlasništvu Googlea. Sve ovo dodatno ukazuje na (pre)blizak odnos koji je ovaj tehnološki gigant gajio sa agencijom, a koji je od tada, prema rečima Erica Schmidta, znatno promenjen.

I dok je na prostoru Sjedinjenih Američkih Država nešto teže doći do zloupotrebe ovakve tehnologije (prvenstveno zbog obaveze upotrebe sudskih naloga), državljani drugih država, a pogotovo onih sa poznatom istorijom negovanja anti-zapadnjačkih običaja, mogli bi se naći u dodatnoj neprilici.

Tamo gde je agencija mogla da priskuškuje pozive i “nadgleda” komunikaciju velikog broja korisnika, sada sa lakoćom može da poveže te iste pozive i email konverzacije sa ogromnom bazom fotografija koja se nalazi na servisima poput Facebooka ili Instagrama. Zabrinjavajuće, zar ne?

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.