Prvi BarCamp Sarajevo okuplja (tehnološke) entuzijaste iz BiH, SAD-a, Hrvatske i Slovenije

Prvi BarCamp Sarajevo okuplja (tehnološke) entuzijaste iz BiH, SAD-a, Hrvatske i Slovenije

BarCamp je mreža međunarodnih, nezavisno organizovanih ne-konferencija (unconference) bez centralne kontrole. Sarajevo će prvi put biti domaćin jednog ovakvog događaja, u subotu, 9. frebruara, od 10 do 18 sati. Lokacija događaja je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a cilj mu je spojiti ambiciozne i talentovane osobe kako iz Sarajeva, tako i iz čitave Bosne i Hercegovine i šire.

barcamp_logo_SABarCamp je mreža međunarodnih, nezavisno organizovanih ne-konferencija (unconference) bez centralne kontroleSarajevo će prvi put biti domaćin jednog ovakvog događaja, u subotu, 9. frebruara, od 10 do 18 sati. Lokacija događaja je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a cilj mu je spojiti ambiciozne i talentovane osobe kako iz Sarajeva, tako i iz čitave Bosne i Hercegovine i šire.

BarCampovi se razlikuju od klasičnih konferencija svojom interaktivnošću i dinamičnošću: svi učesnici su pozvani da održe prezentaciju na proizvoljnu temu, te se svi podstiču da aktivno učestvuju u konverzacijama nakon tuđih prezentacija. Ulaz na ove događaje je besplatan, a kako je bilo na drugim BarCampovima možete vidjeti po člancima na Netokraciji.

Potvrđeno je prisustvo gostiju iz SAD-a, Slovenije i Hrvatske. Događaj nema zadatu temu te su sve prezentacije dobrodošle. Ipak treba napomenuti da većina dosad potvrđenih posjetilaca dolazi iz tehničko-poduzetničke sfere.

Očekuje se da će događaju prisustvovati oko 50 učesnika, mnogi od kojih će držati prezentacije u jednom od 50-minutnih termina (uključujući vrijeme za diskusije nakon prezentacije). Ako učesnici budu zainteresovani, odvojit će se i jedan poseban blok za blic-prezentacije od 10-15 minuta.

Raznolikost tehnoloških tema

S obzirom na raznolikost učesnika, događaj će biti dvojeznične prirode, sa naglaskom na engleski jezik. Teme nekih od unaprijed najavljenih prezentacija su “What we learned visualizing Slovenian governmental budgets”, “The History of Platform Lock-In”, “Business Innovation Center”, te “Lifelong learning u otvorenim obrazovnim instituacijama”. Za prisustvo događaju potrebno je rezervisati besplatnu ulaznicu, a događaj su omogućili Ekonomski fakultet u Sarajevu i bosnaskohercegovački startup za kupoprodaju Pik.

ponuda

Komentari

 1. Damir Zekić

  Damir Zekić

  08. 02. 2013. u 2:46 pm Odgovori

  @Jobi Nije do Netokracije, nego do našeg luđačkog pokušaja da organizujemo događaj u pet dana. Najava kasni zato što smo i mi relativno kasno uspjeli obezbjediti lokaciju. Ipak se nadam da ima neko dovoljno lud sa slobodnom subotom i voljom da naleti u Sarajevo na dan/dva.

 2. Nenad

  Nenad

  08. 02. 2013. u 5:09 pm Odgovori

  Šteta što članak nije objavljen 10.02, možda bi došao. Ovako mi je još malo prerano za organiziranje, ali imat ću u vidu, stavim si ga na neki podsjetnik.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.