Styrijina Sanda Lončar o akvizicijama: MojKvart je naš ulazak među male i srednje poduzetnike

Styrijina Sanda Lončar o akvizicijama: MojKvart je naš ulazak među male i srednje poduzetnike

Styrijina akvizicija Jelovnika te ulazak u vlasničku strukturu projekata MojKvart i Popustolovac potaknula je mnoge Netokracijine čitatelje da se pitaju što su sljedeći (internetski) koraci te medijske kuće u Hrvatskoj. Članica uprave Večernjeg lista i 24sata, Sanda Lončar, stoga za Netokraciju ekskluzivno otkriva svoja razmišljanja o tome kako će integrirati nove web stranice, prema kome i zašto.

Sanda Lončar, Styrijina članica uprave za digitalno poslovanje, ekskluzivno za Netokraciju...
Sanda Lončar, članica uprave Večernjeg lista i 24sata, ekskluzivno za Netokraciju…

Styrijina akvizicija Jelovnika te ulazak u vlasničku strukturu projekata MojKvart i Popustolovac potaknula je mnoge Netokracijine čitatelje da se pitaju što su sljedeći (internetski) koraci te medijske kuće u Hrvatskoj. Članica uprave Večernjeg lista i 24sata, Sanda Lončar, stoga za Netokraciju ekskluzivno otkriva svoja razmišljanja o tome kako će integrirati nove web stranice, prema kome i zašto.

Styrijin pitch za poduzetnike

Jedan od zanimljivijih akviziranih projekata je MojKvart, web stranica koja zasad nije osvajala nagrade ni pohvale za dizajn, ali čiji je osnivač uspio izuzetno promišljenim pristupom razviti prodajnu snagu koja je itekako zanimljiva Styriji. Dapače, Lončar ističe kako je MojKvart Styrijin ulazak u segment malog i srednjeg poduzetništva uopće:

Koristit ćemo prodajne potencijale koje nam ova akvizicija otvara i oplemeniti ponudu koju Moj kvart ima prema malim i srednjim poduzećima našim proizvodima i uslugama. Sadržaj koji Moj kvart kao tražilica poslovnih subjekata ima koristit ćemo u raznim kontekstima, online i offline.

S druge strane, Jelovnik.hr je u tržišnom segmentu koji vjerojatno neće nikome dići obrvu, ali kako je istaknuo osnivač Bojan Bernik u intervjuu za Netokraciju – pokazuje potencijal. Lončar ističe kako je situacija s Jelovnikom vrlo specifična:

Tržište je možda zasićeno u smislu ponude, no kanal prodaje je i dalje dominantno telefon. Mi ćemo graditi naviku naručivanja hrane online, a samu uslugu obogatiti dodatnom ponudom i za restorane i za naručitelje. O čemu se konkretno radi je rano govoriti, jer detalje ponude još razvijamo.

Integrirani razvojni tim

Lončar se itekako slaže da je Styriji u svom digitalnom poslovanju itekako bitno imati kvalitetnu tehnološku podršku:

Tehnološke kompetencije su značajan dio našeg digitalnog poslovanja i želimo ih razvijati u uskoj komunikaciji i suradnji s ostalim dijelovima kompanije: redakcija, prodaja, marketing. Naš razvojni tim je u prvom redu fokusiran na naše potrebe, a onda i na ponudu svojih usluga na tržištu. Medijska kuća danas nije isto što i prije 10 godina, kontinuirani razvoj proizvoda i R&D su nužni ako kompanija želi dugoročno poslovati.

Styria je, poput mnogih drugih američkih i europskih medijskih kuća, počela eksperimentirati s plaćenim sadržajima koji stole iza tzv. paywalla. Jedan od značajnijih primjera tog pristupa u regiji je i slovačka Piano Media, aktivna u susjednoj Sloveniji gdje je i Styria prisutna, makar ne i kao dio ponude Piano Medije. Lončar smo upitali je li razvoj projekata poput Njuškala ili Popustolovca zapravo posljedica teške realizacije poslovnog modela plaćenog sadržaja u Hrvatskoj:

Razvoj nesadržajnih projekata ne znači da smo odsutali od sadržaja i njegove monetizacije. Radi se o tome da želimo biti dominantni u svim segmentima digitalnog poslovanja, od news portala, nišnih web stranica poput Zdrave krave, web oglasnika, mobilnih aplikacija do transakcijskih servisa. Nastavljamo s našim pilot projektom Večernji premium i na njemu gradimo iskustvo i know how na području naplate sadržaja koje ćemo koristiti na ostalim projektima u Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji.

MojKvart je Styrijin ulazak među male i srednje poduzetnike.
MojKvart je Styrijin poslovni ulazak među male i srednje poduzetnike.

Integracija akviziranih projekata biti će itekako zanimljiv sljedeći korak, s obzirom da se Jelovnik lako može integrirati u portale ili pak njegov segment zdrave prehrane u Zdravu Kravu, Styrijinu specijaliziranu stranicu za segment zdravog života. Integracija sa Gastro.hr je još očitija s obzirom da se radi o prehrambenom segmentu. Poslovni pak može iskoristiti MojKvart za pojačavanje čitanosti među malim i srednjim poduzetnicima, istovremeno nudeći postojećim čitateljima dodatne usluge u formi ulaženja u MojKvartov direktorij tvrtki. Lončar za Netokraciju otkriva o integraciji:

Projekti će profitirati koristeći naše resurse, know how, komunikacijsku snagu i financijsku podršku. Styria grupa će s druge strane koristiti prednosti koje nude Popustolovac, Moj kvart i Jelovnik te ih smisleno integrirati u sadržajnu i servisnu ponudu svojih news i specijaliziranih portala. Ponudit ćemo našim čitateljima, osim relevantnog i zanimljivog sadržaja, pregled akcijskih ponuda trgovačkih centara, omogućiti da iz svog toplog ureda naruče ručak online i da pronađu najbližeg vulkanizera ili vodoinstalatera. Svojim klijentima ćemo osigurati još kvalitetniji doseg do njihove ciljne skupine i još veću vrijednost za njihov novac.

Svi akvizirani projekti aktivni su u Hrvatskoj, pri čemu konkurencija u sličnim kategorijama varira od države do države u kojoj je Styria prisutna. Lončar navodi kako im je trenutno cilj pojačati projekte te potom kontemplirati izlazak na druga tržišta:

Primarni cilj je ojačati akvizirane projekte koristeći spomenute sinergijske potencijale. Nakon toga ne isključujemo mogućnost da ih pripremimo za roll out na susjednim tržištima.

Po svemu rečenom, uskoro možemo očekivati redizajn barem dijela akviziranih projekata među kojima će najzanimljivije biti vidjeti upravo MojKvart. Hoće li pak akvizicija pokazati zaista uspješnom, znati ćemo tek kad Styria predstavi ponude koje će biti posljedica poslovne i tehnološke integracije medijske te servisne strane svih web stranica te medijske kuće. Po Sandinim riječima i situaciji na tržištu gdje i druge medijske kuće razvijaju nove projekte za iskorištavanje svog dosega, slijedi nam zanimljiva 2014. u segmentu internetskih medija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Kultura 2.0

Kako igrifikacijom poboljšati izlaznost na hrvatskim parlamentarnim izborima?

Čak i prekrižiti listić je bolje nego uopće ne izaći na izbore, a opet, mnogim hrvatskim građanima se za naredne 4 godine ne da izdvojiti ni tih 20-ak minuta na biračkim mjestima. I to je posve razumljivo ako pogledamo da biračima izbori ne nude nikakvu opipljivu nagradu... ako ne potporom za stranke koje će voditi državu u budućnosti, čime nas se onda može motivirati?

Što ste propustili

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.