Kako je Twitter postao kralj ‘spominjanja’ pobjede Kauboja

Kako je Twitter postao kralj ‘spominjanja’ pobjede Kauboja nad Poljacima

Veliki televizijski događaji i Twitter redovito su dobar par, a sinoć je to dokazala i rukometna utakmica u kojoj je hrvatska reprezentacija pobijedila poljsku i to s 14 golova razlike, čime smo osigurali polufinale sa Španjolskom. Prošle su večeri svi portali i društvene mreže bili pune čestitki, ponosa i podrške Kaubojima, a što je Hrvatska rezultatom više odmicala Poljacima i stvarala veću razliku, time je i rastao broj online spominjanja naše rukometne reprezentacije. Evo i kako.

kauboji ehfeuro 2016

Twitter je gorio od čestitki našim dečkima iz brojnih zemalja te su popularni hashtagovi #polcro i #handball sinoć na vrhuncu spominjanja korišteni ukupno 393 puta. Međutim, prednjači #ehfeuro2016 s 820 spominjanja, dok je #ehfeuro2016 zajedno u kontekstu s ključnom riječi “Hrvatska” ili “Croatia” bio spomenut 106 puta u sat vremena. Vrhunac je bio sinoć u 22 sata, što vidimo na grafu ispod.

hashtags u 24h

Zanimljiv je prikaz spominjanja spomenutih hashtagova i u posljednjih 30 dana te njihov sinoćnji nagli porast. 

hashtags u 30 dana

Ovo su neki od tvitova s najvećim dosegom:

Podrška stranih medija Kaubojima

Nisu samo naši mediji prenosili veliku pobjedu i senzaciju iz Poljske – i strani mediji raspisali su se o čudu koje je naša reprezentacija izvela u Krakowu. Ključna riječ “Croatia” u kontekstu s ključnom riječi “handball” spomenuta je 106 puta u posljednja 24 sata s pozitivnim tonom i s riječima hvale. Broj spominjanja u posljednjih 30 dana naglo je porastao u samo 24 sata, što i prikazuje idući graf.

croatia + handball

Jedan od najvećih dosega imao je članak s handball-planet.com gdje su naši dečki nazvani “Ludim Hrvatima koji su ušutkali Poljsku”, naravno, u pozitivnom smislu.

reach 1

Hrvatski portali i društvene mreže u plamenu

Teško je sinoć bilo “skrolati” društvenim mrežama ili portalima, a da nas nisu bombardirali statusi i naslovi o rukometu i pobjedi. Svi su htjeli prenijeti bar komadić atmosfere koja je vladala sinoć u Poljskoj, a i na hrvatskim ulicama kada su euforični Hrvati s razlogom slavili čudo (iz Međugorja?).

Napravljena je analiza spominjanja u posljednjih 30 dana ključne riječi “rukomet” u kontekstu s ključnim riječima “Kauboji”, “Hrvatska”, “pobjeda” i “polufinale”. Možemo zaključiti da se sve kombinacije ključnih riječi gotovo jednako spominju. Najviše se naravno spominjao “rukomet + pobjeda”, gdje se ove dvije ključne riječi zajedno spominju 3438 puta, a slijede “rukomet + Hrvatska” s 2057 spominjanja.

pie

Mediji su tijekom zadnjih mjesec dana prenosili vijesti o našoj rukometnoj reprezentaciji u podjednakoj mjeri što je vidljivo na grafu, ali onda dolazi do preokreta i graf je jednostavno eksplodirao i naglo narastao jučer, 27. siječnja, i u jednoj večeri gotovo “pomeo” sva spominjanja unazad mjesec dana.

kombinacije keyworda

Za kraj, članci s najvećim dosegom u hrvatskim medijima:

reach 2

Analizu smo napravili pomoću Mediatoolkita, media monitoring alata koji služi praćenju relevantnih spominjanja u online medijima i društvenim mrežama, putem kojeg i sami možete analizirati veliku pobjedu naših rukometaša.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?