Roboti koji će nuditi sve što i 'smartphone' - i više

Robot kao životni suputnik – koji će funkcionirati slično kao pametni telefon

Dvoje proizvođača robota koji nalikuju na ljude namjeravaju provesti ekspanziju poslije koje mali prijatelji koje nude više neće biti tolika rijetkost u kućanstvima širom svijeta. Cilj je ponuditi pomoć koja će biti pri ruci za različite stvari, a svoje male prijatelje moći ćemo obogaćivati i novim dodacima, kao što to radimo preuzimajući aplikacije na mobilne telefone kojima se služimo.

Buddy-First-Familly_1

Umjesto da štedite novac za novi pametni telefon – zašto ne biste planirali kupnju svojeg malog kućnog robota? Ako ste voljni probati nešto novo i drugačije, mogli bi vas zaintrigirati prijatelji poput onih koje nude Jibo i Blue Frog Robotics, proizvođači koji se nadaju da će jednoga dana biti jednako popularni kao tvrtke koje na tržište izbacuju nove modele pametnih telefona i tableta.

Mali kućni pomagači u domove donose puno stvari koje možemo obaviti mobilnim uređajem, poput snimanja fotografija ili videa, podsjetnika na dogovoreni sastanak ili pomoći pri učenju i saznavanju novih stvari. U usporedbi sa ‘smartphoneima’ ili tabletima, čovjekoliki roboti sve to nude u simpatičnijem izdanju, koje bi korisnicima moglo biti privlačno čak i ako su se emotivno vezali za svoj mobilni uređaj – i počeli se odnositi prema ‘pametnom’ telefonu kao da se, primjerice, radi o kućnom ljubimcu.

Jibo i Buddy kao glavne perjanice

Buddy-Guard_1

Korisnici možda neće zaboraviti na svoj ‘smartphone’, ali cilj Jiba i Blue Frog Roboticsa nije nužno zamijeniti postojeće popularne uređaje, već postići podjednaku razinu svjetske raširenosti. Kako bi to ostvarili, u planu je da roboti koji nam mogu praviti društvo budu dostupni po cijeni približnoj onoj koju ima iPhone.

U slučaju Jiba, riječ je o 749 američkih dolara, ali kako više nema modela ponuđenih u pretprodaji koja se provodila dok je projekt bio u testnoj fazi, zainteresirani se mogu upisati na listu čekanja, s mogućnošću narudžbe u svim državama Europske unije, dakle, i u Hrvatskoj, jednom kada novi robotići budu na raspolaganju. Sličan slučaj je i s Buddyjem, proizvodom francuskog Blue Frog Roboticsa, čija je cijena postavljena na 549 američkih dolara.

Oba robota trebala bi postati dostupnima širem broju korisnika tijekom sljedeće godine. U međuvremenu, trajat će razvoj tijekom kojega su se i Jibo i Blue Frog Robotics oslanjali na grupno financiranje, a novi koraci u poboljšanju robota pokušat će ih učiniti što otvorenijima za nove dodatke, slično načinu kako funkcioniraju mobilni uređaji.

Razvoj aplikacija za robote

Da bi to postigli, proizvođačima će biti potrebna pomoć ‘developera’ koji bi razvijali aplikacije za njihove male kućne pomagače, a po potrebi i prijatelje. Kako je opisao Franck de Visme iz francuske tvrtke koja svijetu nudi Buddyja, želja je postići da roboti budu dijelom svakodnevice, umjesto da ostanu u kategoriji avangarde kakvu pamtimo iz znanstvenofantastičnih igranih ili crtanih filmova.

Nove aplikacije i mogućnost unaprjeđenja postojećih pomogli bi da robotići budu još funkcionalniji i još veća pomoć u obavljanju poslova kod kojih nam trenutno često pomaže ‘smartphone’.

Samo, dakako, u obličju koje će korisnicima dati osjećaj kao da su u obitelj primili nekoga novog.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.