Roboti koji će nuditi sve što i 'smartphone' - i više

Robot kao životni suputnik – koji će funkcionirati slično kao pametni telefon

Dvoje proizvođača robota koji nalikuju na ljude namjeravaju provesti ekspanziju poslije koje mali prijatelji koje nude više neće biti tolika rijetkost u kućanstvima širom svijeta. Cilj je ponuditi pomoć koja će biti pri ruci za različite stvari, a svoje male prijatelje moći ćemo obogaćivati i novim dodacima, kao što to radimo preuzimajući aplikacije na mobilne telefone kojima se služimo.

Buddy-First-Familly_1

Umjesto da štedite novac za novi pametni telefon – zašto ne biste planirali kupnju svojeg malog kućnog robota? Ako ste voljni probati nešto novo i drugačije, mogli bi vas zaintrigirati prijatelji poput onih koje nude Jibo i Blue Frog Robotics, proizvođači koji se nadaju da će jednoga dana biti jednako popularni kao tvrtke koje na tržište izbacuju nove modele pametnih telefona i tableta.

Mali kućni pomagači u domove donose puno stvari koje možemo obaviti mobilnim uređajem, poput snimanja fotografija ili videa, podsjetnika na dogovoreni sastanak ili pomoći pri učenju i saznavanju novih stvari. U usporedbi sa ‘smartphoneima’ ili tabletima, čovjekoliki roboti sve to nude u simpatičnijem izdanju, koje bi korisnicima moglo biti privlačno čak i ako su se emotivno vezali za svoj mobilni uređaj – i počeli se odnositi prema ‘pametnom’ telefonu kao da se, primjerice, radi o kućnom ljubimcu.

Jibo i Buddy kao glavne perjanice

Buddy-Guard_1

Korisnici možda neće zaboraviti na svoj ‘smartphone’, ali cilj Jiba i Blue Frog Roboticsa nije nužno zamijeniti postojeće popularne uređaje, već postići podjednaku razinu svjetske raširenosti. Kako bi to ostvarili, u planu je da roboti koji nam mogu praviti društvo budu dostupni po cijeni približnoj onoj koju ima iPhone.

U slučaju Jiba, riječ je o 749 američkih dolara, ali kako više nema modela ponuđenih u pretprodaji koja se provodila dok je projekt bio u testnoj fazi, zainteresirani se mogu upisati na listu čekanja, s mogućnošću narudžbe u svim državama Europske unije, dakle, i u Hrvatskoj, jednom kada novi robotići budu na raspolaganju. Sličan slučaj je i s Buddyjem, proizvodom francuskog Blue Frog Roboticsa, čija je cijena postavljena na 549 američkih dolara.

Oba robota trebala bi postati dostupnima širem broju korisnika tijekom sljedeće godine. U međuvremenu, trajat će razvoj tijekom kojega su se i Jibo i Blue Frog Robotics oslanjali na grupno financiranje, a novi koraci u poboljšanju robota pokušat će ih učiniti što otvorenijima za nove dodatke, slično načinu kako funkcioniraju mobilni uređaji.

Razvoj aplikacija za robote

Da bi to postigli, proizvođačima će biti potrebna pomoć ‘developera’ koji bi razvijali aplikacije za njihove male kućne pomagače, a po potrebi i prijatelje. Kako je opisao Franck de Visme iz francuske tvrtke koja svijetu nudi Buddyja, želja je postići da roboti budu dijelom svakodnevice, umjesto da ostanu u kategoriji avangarde kakvu pamtimo iz znanstvenofantastičnih igranih ili crtanih filmova.

Nove aplikacije i mogućnost unaprjeđenja postojećih pomogli bi da robotići budu još funkcionalniji i još veća pomoć u obavljanju poslova kod kojih nam trenutno često pomaže ‘smartphone’.

Samo, dakako, u obličju koje će korisnicima dati osjećaj kao da su u obitelj primili nekoga novog.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Tehnologija

Cenosco: Nizozemska tvrtka koja iz Pule i Zagreba putem softvera, VR-a i AR-a sprječava eksplozije na naftnim platformama

Aplikacije koje kontroliraju rad naftnih platformi i postrojenja za preradu derivata direktno su zaslužne za sigurniji i čišći svijet, a jedna od najboljih stvara se velikim dijelom u Hrvatskoj.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

OmoLab pomogao već 10.000 osoba s disleksijom, uz novi identitet šire se i na druga tržišta

OmoLab nakon uspješne godine poslovanja i više od 10 tisuća domaćih korisnika koji su koristili njihove fontove te aplikaciju za čitanje, okreće vidike stranom tržištu na kojem se nada uspjehu i dobrom skaliranju.

Startupi i poslovanje

Digitalni kafići: Nije dovoljan cjenik pića, ljudima treba i kava i igara!

Kafići danas nisu ono što su bili, i to s razlogom. Gosti traže više od kave i pogleda. Tako danas imate kafiće gdje možete maziti mačke, pse, isprintati svoj selfie na pjenicu kave, čitati stripove, gledati HBO, igrati društvene igre... A koji biste vi odabrali?

Intervju

Maja Bilić iz londonskog Googlea seli u njujorški gdje postaje Global Programmatic Ads Lead

Bila je jedna od prvih zaposlenica u digitalnoj agenciji iStudio, današnjem Degordianu, a prije četiri godine sreću je pronašla u Googleu, u Londonu. Sad Maju put vodi u New York, gdje nastavlja karijeru u Googleu kao Global Programmatic Ads Lead, a kako je tekao taj karijerni put i koliko je bio izazovan, otkriva u razgovoru.

Startupi i poslovanje

Aurora.hr, portal posvećen poduzetnicama, osvanuo u novom ruhu i uz novu inicijativu #rastem

Inicijativa #rastem želi pomoći poduzetnicama da doista rastu uz podršku za predstavljanje pred investitorima.

Startupi i poslovanje

Sašo Palčić, Madwise: Ljudi vas neće pratiti i slušati samo zato što ste direktor

Na 121. OpenCoffee Meetupu u Splitu gostovao je Sašo Palčić, CEO tvrtke Madwise, koji je dao mnoge korisne savjete mladim poduzetnicima.

Startupi i poslovanje

Od juniorke do direktorice u 5 godina: Kako napredovati kao tech konzultant?

Odnose s ljudima usavršavala je kao instruktorica plesa, analitičke sposobnosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a uzornu radnu etiku usvojila je još kao pripravnica u mStartu - Želimira Kraševac danas je direktorica od koje imamo priliku učiti.