Roboti koji će nuditi sve što i 'smartphone' - i više

Robot kao životni suputnik – koji će funkcionirati slično kao pametni telefon

Dvoje proizvođača robota koji nalikuju na ljude namjeravaju provesti ekspanziju poslije koje mali prijatelji koje nude više neće biti tolika rijetkost u kućanstvima širom svijeta. Cilj je ponuditi pomoć koja će biti pri ruci za različite stvari, a svoje male prijatelje moći ćemo obogaćivati i novim dodacima, kao što to radimo preuzimajući aplikacije na mobilne telefone kojima se služimo.

Buddy-First-Familly_1

Umjesto da štedite novac za novi pametni telefon – zašto ne biste planirali kupnju svojeg malog kućnog robota? Ako ste voljni probati nešto novo i drugačije, mogli bi vas zaintrigirati prijatelji poput onih koje nude Jibo i Blue Frog Robotics, proizvođači koji se nadaju da će jednoga dana biti jednako popularni kao tvrtke koje na tržište izbacuju nove modele pametnih telefona i tableta.

Mali kućni pomagači u domove donose puno stvari koje možemo obaviti mobilnim uređajem, poput snimanja fotografija ili videa, podsjetnika na dogovoreni sastanak ili pomoći pri učenju i saznavanju novih stvari. U usporedbi sa ‘smartphoneima’ ili tabletima, čovjekoliki roboti sve to nude u simpatičnijem izdanju, koje bi korisnicima moglo biti privlačno čak i ako su se emotivno vezali za svoj mobilni uređaj – i počeli se odnositi prema ‘pametnom’ telefonu kao da se, primjerice, radi o kućnom ljubimcu.

Jibo i Buddy kao glavne perjanice

Buddy-Guard_1

Korisnici možda neće zaboraviti na svoj ‘smartphone’, ali cilj Jiba i Blue Frog Roboticsa nije nužno zamijeniti postojeće popularne uređaje, već postići podjednaku razinu svjetske raširenosti. Kako bi to ostvarili, u planu je da roboti koji nam mogu praviti društvo budu dostupni po cijeni približnoj onoj koju ima iPhone.

U slučaju Jiba, riječ je o 749 američkih dolara, ali kako više nema modela ponuđenih u pretprodaji koja se provodila dok je projekt bio u testnoj fazi, zainteresirani se mogu upisati na listu čekanja, s mogućnošću narudžbe u svim državama Europske unije, dakle, i u Hrvatskoj, jednom kada novi robotići budu na raspolaganju. Sličan slučaj je i s Buddyjem, proizvodom francuskog Blue Frog Roboticsa, čija je cijena postavljena na 549 američkih dolara.

Oba robota trebala bi postati dostupnima širem broju korisnika tijekom sljedeće godine. U međuvremenu, trajat će razvoj tijekom kojega su se i Jibo i Blue Frog Robotics oslanjali na grupno financiranje, a novi koraci u poboljšanju robota pokušat će ih učiniti što otvorenijima za nove dodatke, slično načinu kako funkcioniraju mobilni uređaji.

Razvoj aplikacija za robote

Da bi to postigli, proizvođačima će biti potrebna pomoć ‘developera’ koji bi razvijali aplikacije za njihove male kućne pomagače, a po potrebi i prijatelje. Kako je opisao Franck de Visme iz francuske tvrtke koja svijetu nudi Buddyja, želja je postići da roboti budu dijelom svakodnevice, umjesto da ostanu u kategoriji avangarde kakvu pamtimo iz znanstvenofantastičnih igranih ili crtanih filmova.

Nove aplikacije i mogućnost unaprjeđenja postojećih pomogli bi da robotići budu još funkcionalniji i još veća pomoć u obavljanju poslova kod kojih nam trenutno često pomaže ‘smartphone’.

Samo, dakako, u obličju koje će korisnicima dati osjećaj kao da su u obitelj primili nekoga novog.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?