Europski parlament potvrdio: Do Božića 2015. planira se ukidanje roaminga u Europskoj uniji!

Europski parlament potvrdio: Do Božića 2015. planira se ukidanje roaminga u Europskoj uniji!

Rekli su da Europska unija ne može izvršiti zadano, da je spora. Bili su u krivu! Danas izvršavamo! – dio je to današnjih tvitova Neelie Kroes, potpredsjednice Europske komisije zadužene za Digitalnu agendu, nakon što je Europski parlament prihvatio smjernice kojim bi se naknade za usluge u roamingu trebale ukinuti do Božića 2015. godine.

roaming
Ilustracija: Neelie Kroes Facebook

Rekli su da Europska unija ne može izvršiti zadano, da je spora. Bili su u krivu! Danas izvršavamo! – dio je to današnjih tvitova Neelie Kroes, potpredsjednice Europske komisije zadužene za Digitalnu agendu, nakon što je Europski parlament prihvatio smjernice kojim bi se naknade za usluge u roamingu trebale ukinuti do Božića 2015. godine.

Riječ je o službenoj potvrdi smjernica o kojima smo mogli čitati prije nekoliko tjedana, nazvanih Povezani kontinent (Connected Continent, telecoms single market), a koje osim ukidanja skupih naknada za roaming uključuju i povećanje korisničkih prava i lakše kreiranje boljih telekoma. Kako je Neelie Kroes rekla u službenom priopćenju, to je i bit Europske unije – uklanjanje barijera kako bi život građana bio jednostavniji i jeftiniji.

Gotovo svi i ovisimo o mobilnim i internetskim konekcijama, koje su dio naše svakodnevnice. Moramo znati što kupujemo, ne smiju nas pokradati i trebamo imati mogućnost promjene odluka. Tvrtke nam trebaju dobro služiti, a ove regulacije će to olakšati. Riječ je o situaciji u kojoj svi pobjeđuju.

Obećanje o ukidanju naknada za roaming dano je još 2010. godine, a Neelie kaže kako je ovime napravljen još jedan korak prema otvorenim komunikacijama. Države članice Europske unije sada će pregledati izglasana pravila, a očekuje se da će se finalni dogovor donijeti do kraja 2014. godine.

Inače, pravila prikupljena pod imenom Connected Continent predložena su još u rujnu 2013., kako bi se doista napravilo jedinstveno tržište. U njemu se predlaže ukidanje naknada za roaming, garantira se otvoren internet, zabranjuju se blokade i ograničavanje sadržaja. Istodobno, za korisnike širokopojasnog interneta uvjeti korištenja bit će transparentniji, a i lakše će mijenjati operatere. No, osim za krajnje korisnike interneta, ova odluka od velikog je značaja za kreiranje jedinstvenog tržišta na kojemu se plasiraju proizvodi i usluge, povezani s internetom i mobilnim svijetom, čime će se lakše konkurirati tržištima poput američkog.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.

Internet marketing

Sve više brendova u komunikaciji bira nesavršenost, autentičnost, ljudskost – a vi?

Današnji korisnici u reklamama žele vidjeti “prave” modele, žele inkluzivnost, žele autentičnost. Prolazi li vrijeme savršenosti, dosadašnjeg marketinškog ideala?

Startupi i poslovanje

Imate rješenje za fintech ili banke? Zadnji vam je rok za prijavu na regionalni Elevator Lab Challenge!

Žele li ubrzati svoj razvoj poput švedske Klarne koja je osigurala skoro pola milijarde dolara investicije za svoje 'Buy now, pay later' rješenje, hrvatski fintech startupi mogu se prijaviti na Elevator Lab program do 10. kolovoza.