REVU, token hrvatskog startupa Revuto, razgrabljen je u prvom dijelu javne prodaje. Kako se možete uključiti?

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

REVU, token hrvatskog startupa Revuto, razgrabljen je u prvom dijelu javne prodaje. Kako se možete uključiti?

Revuto, hrvatska aplikacija za upravljanje pretplatama, sve nas je nedavno zaintrigirala velikom viješću da će biti prvi projekt na svijetu koji će se financirati putem prodaje tokena na platformi Cardano. A ovaj tjedan su nas zatekli činjenicom da su u samo 63 minute prodali sve tokene dostupne u prvoj fazi javne prodaje!

Revuto je prije dva tjedna pokrenuo prilično neobično financiranje (barem za naše područje). Kao što možda znate, riječ je o Initial coin offeringu iliti ICO investiranju putem prodaje tokena baziranih na kriptovalutama. Znači, umjesto u eurima ili dolarima, investira se tokenima. Određena suma tokena prodaje se tako u nekoliko rundi zainteresiranim investitorima i podržavateljima iz zajednice, a koji se kasnije mogu na različite načine iskoristiti.

Za svoj ICO Revuto nudi na prodaju tokene REVU u iznosu od 8 milijuna eura, odnosno 10 milijuna dolara, što će, ako dosegnu cilj, biti iznos koji je tehnički investiran u sam Revuto. Ipak, Revuto ne planira sve svoje tokene dati na prodaju u ovoj fazi. Tek 32% tokena, odnosno njih 89,640.000 bit će prodano kroz privatne i javne runde investiranja, objašnjava mi Josipa Majić, su-osnivačica:

Ovisno o tome u kojem dijelu javne ponude tokena investitor kupuje, cijena tokena kreće se od 8,5 do 10 EUR centi. Kroz 4 godine u opticaj će biti pušteno ukupno 280,120.000 tokena REVU. S obzirom da je broj tokena konačan, s porastom broja korisnika, porastom broja pretplata i transakcija, porast će i potražnja za REVU tokenima pa će im cijena rasti.

Uz to, kako je česta praksa, tim i savjetnici će zadržati dio, u ovom slučaju 15% REVU tokena.

Kako je uopće prošao prvi dio prodaje njihovog tokena?

Pomama ranih ulagača

Revuto je prvo na privatnoj rundi početkom svibnja okupio nekoliko stranih i domaćih investitora, a koji su uložili 1,7 milijuna dolara, između ostalog tu je i organizacija Input Output Hong Kong, samog osnivača Cardana (i su-osnivača Ethereuma) – Charlesa Hoskinsona, fintech SaaS Manigo, hrvatski portal Crobitcoin, agencija 404, Cardano zajednica u Hrvatskoj te hrvatska tvrtka posvećena blockchain projektima – NodeFactory.

Nakon privatne, uslijedila je javna prodaja koja će se odviti u dvije etape, prva se održala jučer. A malo je reći da je Revuto uspješno zaključio svoju prvu rundu financiranja putem javne prodaje REVU tokena. Od 36 sati predviđenog trajanja prodaje tokena ranim ulagačima, u samo 63 minute prodali su sve preodređene tokene u tzv. “Early Bird Tier1” etapi. U njoj su se kupovali tokeni u vrijednosti od 500 do 1000 eura.

U drugoj iliti Tier2 etapi koja počinje 20. svibnja i također je predviđena da traje 36 sati, moći ćete se i vi pridružiti vlasnicima REVU tokena svojim “prilogom”, no tada će minimalan iznos biti 5 tisuća do 100 tisuća eura. Završnica pak slijedi 22. svibnja, u subotu kada počinje 8-dnevni period “Community” prodaje tokena u iznosu od 100 do 5 tisuća eura.

Hrvatski startup i prva prodaja tokena na Cardanu

Ono pak zašto je Revuto punio novinske retke u prethodnom periodu je sama činjenica kako je nastao token REVU. Specifičnost ovog financiranja jest da se po prvi puta za kupnju nekog tokena može koristiti jedino ADA (Cardano kriptovaluta) – i to prvi put upravo kroz ICO hrvatskog startupa.

Uz Vedrana Vukmana i Josipu Majić, kao osnivači i rani investitori u projek uključena su brojna druga zvučna imena iz ovdašnjeg bankovnog i tehnološko-poslovnog svijeta.

Cardano je, iako nastao 7+ godina nakon Bitcoina, već postao jedna od najzanimljivijih blockchain platformi na svijetu, a zamišljen je kao razvijeniji blockchain treće generacije koji kombinira osobine prethodnih generacija i mijenja se kako bi ispunio nove potrebe svojih korisnika. Vedran Vukman, jedan od su-osnivača, kaže mi kako je najveći izazov bila tehnička priprema Token Sale platforme na Cardanu jer to do sada još nitko nije napravio.

U odnosu na provjerene postavke, kad su upitanju javne ponude tokena na Ethereum mreži, blockchain Cardano ima svoje specifičnosti u načinu na koji rade transakcije i kripto novčanici. U tom procesu puno nam je pomogla suradnja sa razvojnim timom koji radi direktno za Cardano.

Podsjetimo, Revuto je…

Ujedno i DeFi aplikacija odnosno dApp što je krovni naziv za sve aplikacije koje za svoju podlogu plaćanja unutar iste koriste kriptovalute ili tokene na njima zasnovane. No, najvažnije primarna funkcionalnost Revuto aplikacije jest da vam pomaže upraviti vašim pretplatama.

U vremenu kada se različita poslovanja, od multimedijskog sadržaja do različitih softvera i novinskih izdavača prebacuju na model pretplate – velika je vjerojatnost da ćemo svi za godinu-dvije imati od 5 do 10 aktivnih pretplata na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Možda su sada za vas to samo Netflix i Deezer, ali samo čekajte… Ekonomija pretplata narasla je od 2012. za 437%, a predviđa se nastavak 50-postotnog rasta i u narednim godinama.

Gdje je problem? Kako ističu iz Revuta, prosječni europski potrošač troši 130 eura mjesečno na pretplate, što čini oko 5 posto ukupnih mjesečnih troškova. Međutim, gotovo petina potrošača nikada ne provjerava svoje pretplate, zbog čega polovica njih često plaća proizvode i usluge koje ili više ne koriste ili ih ne smatraju vrijednima novcu. Revuto bi trebao biti rješenje tome, uz mnogo drugih konkurenata doduše.

Ipak, ovaj domaći startup se osim odobravanja ili prekidanja pretplata uspio dosjetiti i nove funkcionalnosti – odgađanja. Ako znate da kroz 7 mjesec na moru neće gledati nove sezone omiljene serije, Netflix pretplata ide na “spavanje”. Josipa Majić je tako prije skoro godinu dana istaknula da konkurencija ne rješava pretplate na adekvatan i – aktivan način: “Dostupni servisi dominantno su preglednici troškova… Revuto je jedini servis koji korisnicima nudi aktivnu kontrolu nad plaćanjima.”

Takvu kontrolu moći ćete u početku imati preko virtualne debitne Revuto kartice kojom biste plaćali sve pretplate koje koristite, jednom kada aplikacija bude dostupna na trgovinama iOS i Android platformi.

Prodaja tokena je prva faza ovog domaćeg startupa, a nakon čega slijedi i objava aplikacije. Najavljeno je da će Revuto mobilna aplikacija biti dostupna korisnicima od jeseni ove godine.

Ovdje je, s obzirom na neke špekulacije, možda bitno i opisati za što je Revuto ovlašten trenutno. Naime, kako mi pojašnjava Vedran, Revuto direktno ne obavlja usluge izdavanja kartica korisnicima, spremanje kartica korisnika, top-up kartica bilo fiat ili kriptovaluta, razmjenu kriptovaluta u fiat ili obratno, plaćanje s karticama i slično – to za njih rade drugi poslužitelji takvih usluga.

Za sve navedeno zaslužni su naši partneri koji su licencirani za te poslove. Revuto čak, za razliku od ostalih fintech proizvoda, ni u kojem trenutku kod sebe ne zadržava novac svojih korisnika pa čak i u slučaju kriptovaluta jer su one, iako prikazane na stanju u novčaniku, zapravo svima dostupne na Cardano blockchainu. Ukratko, Revuto je softverska kompanija koja zarađuje od prodaje svoje aplikacije i malih naknada po transakcijama za čiju su sprovedbu zaduženi naši service provideri.

Kakvi tokeni, i što vama, koji samo želite srediti preplate, to sve znači?

REVU token zamislite kao posebnu vrstu novca koji je iskoristiv unutar Revuto ekosustava, a korisnicima koji ga budu imali donijet će posebne pogodnosti, no za početak, važno je istaknuti da to ne znači da aplikaciju ne možete koristiti ako nemate nitijedan REVU token. Josipa mi potvrđuje:

Tako je, osnovna funkcija Revuto aplikacije ne ovisi o REVU tokenima jer je u aplikaciji kao sredstvo plaćanja pretplata moguće dodati osobne kreditne i debitne kartice. Početkom jeseni bit će moguće plaćati pretplate REVU tokenima. Trudimo se raditi u duhu embedded financija, tako da je sami korisnik neopterećen tehničkim aspektom – i ako ne želi, ne mora koristiti tokene uopće. Aplikacija funkcionira neovisno.

A znamo da nisu svi digitalci na ti s kriptovalutama te je razumljivo računati da bi dio s tokenima mogao odvratiti neke korisnike od registracije i korištenja Revuta. Josipa mi kaže kako su baš iz toga razloga glavna aplikacija i web očišćeni od “suvišnih kripto informacija”.

Revuto se ozbiljno angažirao u svim aspektima pripreme izlaska na tržište pa tako ne izostaje ni pokrivanje kroz content marketing.

Za entuzijaste i one malo upućenije, napravljena je zato zasebna stranica na kojoj se mogu pronaći sve bitne informacije o prodaji tokena i kako će se koristiti. Između ostalog, svi detalji su opisani u tzv. whitepaperu, svojevrsnom dokumentu kojim se (pr)opisuju vizija, svrha, funkcionalnosti te zacrtani procesi i sredstva u stvaranju jednog tokena, u ovom slučaju REVU-a.

Ono što je možda najbitnije iz svega izdvojiti jest…

… Što korisnici tokena REVU u konačnici – dobivaju?

Benefite za one koji imaju REVU sumirat ću u par stavki. Najvažnije, naravno jest da se s REVU tokenom unutar aplikacije možete pretplatiti na proizvode i usluge kao da plaćate u eurima ili kunama (ovisno kako ste došli do tih tokena, možete i uštedjeti na svemu tome). REVU tokene osim putem kupnje u aktualnoj prodaji možete zaraditi kroz povrat novca za pretplate koje omogućite, ali isto tako REVU tokene ćete dobiti i za svakog prijatelja kojeg dovedete u Revuto…

Osim toga, moći ćete uložiti REVU unutar aplikacije kako biste otključali dodatne funkcionalnosti i zaradili nagrade. Tu dolazimo i do dijela s mikro-zajmovima, a riječ je o funkcionalnostima koje su karakteristične za DeFi zajednicu, objašnjava Josipa:

Bitno je napomenuti kako one dolaze na red tek kasnije, kao što je najavljeno u roadmapu i whitepaperu. Vlasnici REVU tokena koji će htjeti pružiti Revuto zajednici likvidnost moći će svoje REVU tokene staviti u bazen za likvidnost i pritom na njih ostvarivati mjesečnu kamatu. S druge strane, oni koji će odlučiti kratkoročno posuditi REVU tokene za plaćanje moći će ih posuditi iz tog bazena, ali uz naknadu.

Po završetku javne ponude tokena, korisnici će moći skinuti Revuto mobilnu aplikaciju u kojoj će moći vidjeti sve tokene kupljene kroz javnu ponudu i prikupljene kroz program preporuka. Ovisno o tome u kojem dijelu javne ponude tokena su kupili REVU, a najranije 3 mjeseca nakon javne ponude tokena, korisnici će moći početi slati, primati i plaćati s REVU tokenima.

Zašto uopće kriptovalute, zašto ICO?

Ako se pitate koji je u konačnici model Revuta i kako planiraju zarađivati, odgovor se krije u kombinaciji svega dosad spomenutog. Naime, uz aplikaciju, Revuto ekosustav čine i REVU token i platforma za mikro zajmove, od kojih svaki igra svoju ulogu u vraćanju dijela vrijednosti koje ekosustav generira svojim korisnicima.

Osim informacija o poslovnom modelu, u “whitepaperu” naići ćete na niz drugih bitnih detalja o planu i programu Revuta ako ste zainteresirani ulagač ili korisnik.

Kako je na početku cijele Revuto medijske priče sve zaokupio Cardano, za kraj, htjela sam se vratiti unazad i pitati Josipu – zašto cypto, zašto ICO financiranje?

Prije svega nas je motivirala svijest potrošača koji sve više prihvaćaju kripto kao sredstvo placanja i Defi rješenja: mislimo da je navedeno u duhu našeg proizvoda i u skladu s vrijednostima našeg target marketa, kao i profila investitora koje želimo privući.

U periodu nakon lansiranja ključno će im biti prikupiti znajačan broj korisnika, a u službi širenja riječi o Revutu – razumljivo je da su se okrenuli na prvi sljedeći trend kojim mogu potaknuti dovoljan hype najzagriženijih entuzijasta. U blockchainu (na kojem se baziraju i kriptovalute i ovakva vrsta financiranja) su tako pronašli izvrsnu podlogu za pripremu tržišta na novog zanimljivog igrača. Jer, prisjetimo se, Revuto nije jedini u pretplatničkoj utrci, ali svakako zna uzburkati ključne skupine čiji će se val interesa lako prenijeti i na ostale krugove prijatelja i poznanika.

Planirate vi ove subote nabaviti REVU?

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Novi Zakon o radu regulira platformski rad. Što o tome misle Uber, Bolt i Glovo, a što sindikat?

Načinom na koji je u izmjenama i dopunama Zakona o radu reguliran rad putem digitalnih platformi nisu zadovoljne ni digitalne platforme, ni sindikati. Platforme se, naravno, pozivaju na fleksibilnost i slobodu koju njihovi vozači ili dostavljači cijene, a sindikat smatra kako su se opet izvukle od odgovornosti.

Kriptovalute i Blockchain

U napadu na tisuće digitalnih novčanika povezanih sa Solanom, domaći Solflare ostao netaknut

Solana blockchain i niz drugih platformi povezanih s istim jutros su doživjele veliki napad kojim je zahvaćeno nekoliko tisuća digitalnih novčanika. Više saznajemo od Filipa Dragoslavića, su-osnivača tvrtke koja se posvetila razvoju proizvoda na ovom blockchainu.

Startupi i poslovanje

Trebaju li se hrvatski osnivači pripremiti na “zimu” u investicijama i kako?

Kako će se kriza odraziti na domaće startupe, koji su u boljem, a koji u lošijem položaju te što savjetuju osnivačima kao obrambene mjere komentiraju Vedran Blagus iz South Central Ventures, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala i Ivaylo Simov iz Eleven Venturesa.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dvije godine od investicije: Microblink posložio produktne timove i planira automatizaciju razvoja proizvoda

Postati tržišni lider u segmentu gdje još nitko nema potpuno rješenje, proširiti se na američkom tržištu i na enterprise klijente... Microblink ima velike ambicije za naredni period. I to s pravom. Evo kako će im u tome pomoći uspješno slaganje produktnih timova i usmjeravanje produktne te go-to-market strategije.

Recenzija

Aplikacije kojima možete provjeriti i pratiti kvalitetu – hrane, kozmetike i zraka!

U moru aplikacija, predstavljamo vam 3 provjerene koje će vam pomoći u praćenju toga što unosite i stavljate na sebe, ali i u kakvom se okruženju krećete.

Novost

Infinum Academy donosi nova 3 edukacijska programa: UX/UI dizajn, DevOps i WordPress

Infinum kroz svoju akademiju ove jeseni polaznicima nudi tri nova besplatna tečaja, a novost je i da prijave više nisu otvorene samo studentima i diplomantima!

Karijere

Neki ljudi su bolji “materijal” za lidere od drugih – i to najčešće zbog ovih 5 osobina

Postoji tona literature i edukacija na temu liderstva, no loših menadžera kao da nije ništa manje. Zašto su psihološke osobine važne za vođenje? Kakav skup karakteristika čini dobrog menadžera? Kako prepoznati ljude koji imaju potencijal postati dobri lideri? Mitja Ružojić s Katedre za psihologiju rada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ima odgovore...

Mobilno

SuperMinds u Zagreb dovodi Paula Hudsona, uz poruku “Hrvatska može sve što i Silicon Valley”

Konferencija SuperMinds ove će jeseni u dva dana okupiti 400 mobile developera, a jedan od keynote predavača je autor popularnog serijala Hacking with Swift.

Intervju

Lovre de Grisogono studente sociologije priprema za zapošljavanje – u IT industriji!

Kako jednim rješenjem riješiti dva problema? Kolegij Sociologija informatičke profesije na Fakultetu hrvatskih studija buduće sociologe čini spremnijima za tržište rada, a domaćim tehnološkim poslodavcima pomaže riješiti kronični nedostatak radne snage.