Responzivna tipografija koja vam je uvijek čitljiva - odličan koncept hrvatskog web dizajnera!

Responzivna tipografija koja vam je uvijek čitljiva – odličan koncept hrvatskog web dizajnera!

Hrvatski dizajner i pokretač konferencije FFWD.Pro Marko Dugonjić Maratz zanimljivim je konceptom riješio problem presitnog teksta na ekranu. U Dugonjićevom Realtime Responsive Typography testu tekst reagira na vašu udaljenost od ekrana detekcijom vašeg lica web kamerom.

Responzivna tipografija
Responzivna tipografija

Hrvatski dizajner i pokretač konferencije FFWD.Pro Marko Dugonjić Maratz zanimljivim je konceptom riješio problem presitnog teksta na ekranu. U Dugonjićevom Realtime Responsive Typography testu tekst reagira na vašu udaljenost od ekrana detekcijom vašeg lica web kamerom.

Reagira na vaš pogled – lice!

Dugonjić je za izradu koncepta iskoristio Headtrackr javascript library za detektiranje lica i praćenje pokreta glave u stvarnom vremenu. Koncept se munjevito pomoću Twittera proširio svjetskom web dizajnerskom zajednicom tako da su ga retweetali i agencija Big Spaceship te poznati američki web dizajner Cameron Moll. Zanimljivo je kako je koncept dostupan na Internetu još od listopada, ali da ga je upravo danas primijetilo nekoliko ključnih ljudi svjetske web dizajn industrije.

Dugonjić je potvrdio kako je već 40 tisuća korisnika isprobalo koncept, a za Netokraciju ekskluzivno komentira kako je projekt nastao:

Gotovo neprekidno i sasvim spontano istražujem nove načine upotrebe tehnologije za poboljšanje svakodnevnog života. Ideja o automatskom podešavanju veličine slova i ostalih tipografskih parametara motala mi se po glavi zadnjih par godina, ali tek kada su prvi web browseri (trenutno Chrome, Mozilla i Opera) počeli podržavati WebRTC API — bilo je moguće uslikati lice korisnika web kamerom, te pomoću tako dobivene slike odrediti udaljenost između lica i ekrana. Nakon toga je samo trebalo sastaviti različite web tehnologije u funkcionalni prototip.

Jedan od tviteraša Dugonjićev je koncept nazvao “budućnošću responzivnog web dizajna”, koncepta o kojem je na Netokraciji već detaljno pisao Bojan Janjanin, otkrivši 5 razloga zašto vaša web stranica treba biti responzivna.

Dugonjićev koncept ukoliko imate web kameru možete i sami testirati na njegovoj službenoj web stranici. Iako se možda isprva činilo kao nešto što bi bilo zgodno jedino web dizajnerima, vizualnost ovog koncepta pokazuje korisnost koju će uvidjeti i laici. Dobra fora, Marko!

Komentari

  1. Rex

    Rex

    12. 02. 2013. u 12:29 am Odgovori

    Meni super stvar – jos nisam do danas bio vidio 🙂

    Ali BTW sigurno ste se kod interviewa krivo skuzili – WebRTC nema blage veze s tim experimentom. WebRTC je protokol za direktnu komunikaciju medju 2 ili vise klijenata gdje nije nuzno potreban server. Ovaj experiment niti zove drugog klijenta niti vjerojatno ne zove cak ni server – nista se nigdje osim na korisnikovom klijentu ne dogadja. Video s webcama se nigdje ne salje – library kojeg koristi to obavlja direktno u JavaScriptu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.