Dobro, loše, zlo vol. 2: Kako bilo koju web stranicu optimizirati za prodaju?

Dobro, loše, zlo vol. 2: Kako bilo koju web stranicu optimizirati za prodaju?

Krajem prošle godine pozvali smo vas na suradnju - prijavu vaših stranica za naš prijedlog poboljšanja. Primili smo dosta zanimljivih prijava od kojih smo izdvojili tri. Moramo priznati da smo se teško ograničili za samo tri primjera, ali smo i morali zbog dužine članka i svega onoga što želimo poručiti. Mislimo i da se neki drugi mogu pronaći u savjetima koje dajemo i iskoristiti ih za svoju optimizaciju.

analiza

Optimizacija konverzije prvi je prioritet digitalnih marketingaša za 2014. prema istraživanju ExactTargeta. Kod nas se optimizacijom konverzije bavi tvrtka Respons s kojom u suradnji donosimo analizu internetskih stranica, koje su odabrane u natječaju održan0m prije mjesec dana. Inače, svakako pogledajte i prvu analizu Responsa na Netokraciji, posvećenu procesima plaćanja na domaćim web shopovima eKupi, mondo.hr i Top Shop

Krajem prošle godine pozvali smo vas na suradnju prijavu vaših stranica za naš prijedlog poboljšanja. Primili smo dosta zanimljivih prijava od kojih smo izdvojili tri. Moramo priznati da smo se teško ograničili za samo tri primjera, ali smo i morali zbog dužine članka i svega onoga što želimo poručiti. Mislimo i da se neki drugi mogu pronaći u savjetima koje dajemo i iskoristiti ih za svoju optimizaciju.

Na kraju smo odabrali tri međusobno različite stranice s različitim poslovnim modelima i ulogom weba u njima. Stranice koje smo analizirali su:

U prvom dijelu govorit ćemo o nekim uočenim problemima koji su zajednički za sve stranice, dok ćemo u drugome donijeti specifične preporuke za svaku od ovih stranica. Naravno, usredotočili smo se na elemente koje bi trebalo doraditi, a manje smo govorili o stvarima koje su dobre. Stoga se može steći dojam da malo toga po našem mišljenju na ovim stranicama ne valja, što naravno nije točno.

Value proposition

O ovome najprije ovisi hoće li korisnici ostati na stranici i istraživati dalje ili će stisnuti “back” i zauvijek napustiti vašu stranicu. I sredstva potrošena u oglašavanje i akviziciju tog korisnika vjerojatno će biti uzalud.

Vlasnici zaboravljaju da se obraćaju posjetiteljima koji znaju malo ili nimalo o stranicama tvrtke koju su posjetili i da im se treba što prije identificirati. To ne znači da treba pisati uvodni tekst na naslovnici na način “Mi smo ti i ti, osnovani smo prije x godina, ima nas toliko zaposlenih, naša misija i vizija su….” i tako dalje. Korisnici i kupci su prvenstveno i najviše zainteresirani riješiti svoj problem, a manje ih zanima povijest i vrijednosti kompanije. Brzo im treba komunicirati koji će im problem ili potrebu zadovoljiti upravo ova stranica – drugim riječima treba komunicirati (unique) value proposition. Ponuda na internetu je golema, a posjetitelji vrlo nestrpljivi, ako brzo ne pronađu ono što traže pobjeći će na druge rezultate pretrage ili promijeniti pretragu.

Iz 'headera' stranice U Zagorju odmah je jasno o čemu se radi.
Iz ‘headera’ stranice U Zagorju odmah je jasno o čemu se radi.

Način na koji korisnici pregledavaju stranice odavna je poznat – grafički elementi su puno uočljiviji od teksta, posebno kad je sitan. Naslovnica Špica sustava inicijalno ostavlja posjetitelja u dilemi o čemu se radi. Komunicirajući sitnim fontom i tek ispod content slidera da su “integrator sustava i rješenja za evidenciju radnog vremena, kontrolu pristupa i mobilno računarstvo” i u nastavku tekst nastavlja s poviješću tvrtke. Poliklinika Arena je nešto bolja jasno komunicirajući ispod loga da se radi o stomatologiji, a nešto niže da je riječ o “vrhunskoj stomatologiji u Hrvatskoj”, ali nedovoljno i na krivom mjestu. Najbolji u ovom segmentu su U Zagorju jer u headeru stranice kažu da se ovdje nalazi “najbolje što Zagorje nudi na jednom mjestu”.

Dobar value proposition treba komunicirati ne samo o čemu se radi, nego i po čemu je vaša ponuda jedinstvena, ili makar bolja od konkurentske. Najčešće se radi o kraćoj rečenici u formi naslova uz dodatak 2-3 rečenice ili bulleta koji ga pobliže objašnjavaju  i dobrog vizuala. Prva cjelovita informacija treba posjetitelju biti jasna unutar 5 sekundi. To znači da treba pisati kratko, jasnim, razumljivim jezikom i bez marketinških klišeja. Superlativi nisu dobrodošli ako nisu potkrijepljeni dokazima. Sva tri sajta u ovom segmentu imaju prostor za poboljšanja. Dobar izvor ideja za value proposition su adwordsi koji su dobro performirali.

Element dizajna – Content slider

Ovo je jedan od najomiljenijih i čestih elemenata mnogih templatea, pa onda i stranica. Naziva se još i karusel, image rotator i slično. Istovremeno, to je element koji najčešće vrlo slabo performira, a zauzvrat zauzima velik prostor na najposjećenijoj naslovnoj stranici. Posljednjih godina je na temelju praćenja performansi, s brojnih stranica uklonjen ovaj element i zamijenjen drukčijim rješenjima. Ipak, ako se i zadržava, doživljava izmjene.

'Content Slider' na stranici Poliklinike Arena
‘Content Slider’ na stranici Poliklinike Arena služi samo kao “ukras” jer elementi ne vode na druge dijelove stranice.

Na naslovnici Špica sustava rotira se 8 slajdova s tekstom koji se ne uspijeva pročitati prije nego što prijeđe na sljedeći slajd. Količinu teksta svakako savjetujemo za prvu ruku smanjiti. Također, izbornik s crtama, točkama i kockicama je uglavnom beskoristan. Korisnici ne mogu zapamtiti je li sadržaj koji im je bio zanimljiv bio na trećoj ili na petoj točkici, čak i kad bi to uspjeli uočiti dok čitaju tekstove i gledaju slike. Arena poliklinika ima dodatan problem – slajdovi nisu polinkani na druge dijelove stranice i nemaju poruku, pa tako služe samo za zabavu i kao likovni element. To nam se čini kao rasipanje resursa za tako važnu stranicu kao što je naslovna. U Zagorju se slajdovi sporije izmjenjuju iako je teksta i dalje previše, a sadržaji su ponovljeni ispod ovog elementa. Funkcionalno je ovo možda i najbolje od ova tri primjera, iako dizajnerski uz dosta manjkavosti.

Preporučio bih zamjenu ovog elementa drukčijim sadržajem, a ako i nadalje žele koristiti content slider, onda svakako treba napraviti izmjene – jasan izbornik kako bi korisnik znao gdje se koji slajd nalazi, smanjiti količinu teksta i usporiti izmjene slajdova. Bez dodavanja izbornika preporučamo zadržati broj slajdova do najviše tri.

Grafički sadržaj – ‘stock’ fotografije

Vjerodostojnost stranice se gradi jedinstvenim tekstom i slikama. Korisnici intuitivno prepoznaju iskrene stranice koje su same napravili svoj sadržaj. Stoga klasične stock fotografije koje su već viđene na nizu drugih stranica ne mogu poduprijeti taj cilj.

Preporuka: Koristiti što manje 'stock' fotografija, što više jedinstvenog sadržaja.
Preporuka: Koristiti što manje ‘stock’ fotografija, što više jedinstvenog sadržaja.

Stock fotografije pršte sa stranica Arena polikninike prikazujući lažne obitelji sa savršenim zubima. Siguran sam da profesionalni fotograf može napraviti jednako tehnički kvalitetne, ali originalne fotografije stvarnih osoba i stvarnih situacija koje će pridonijeti vjerodostojnosti informacija i ponude. Jednako tako i Špica sustavi koriste dosta stock fotografija, najviše kako bi se popunio sadržaj content slidera. Ipak, dodatna obrada tih fotografija provlačenjem kroz crno-bijeli filter donekle poboljšava stvar. U Zagorju se slike kombiniraju, djelomično originalne, djelomično s povoljnijih photo stockova.

Svima je jasno da je jako teško napraviti originalne fotografije baš za svaku situaciju i svaku industriju. Ipak, uvijek gdje je moguće treba nastojati napraviti originalan slikovni sadržaj, a ako se koriste stockovi, preporučamo birati manje tipične scene i rukopis te ih dodatno grafički oplemeniti.

Specifični savjeti po pojedinim stranicama

Evo i dodatnih prijedloga za optimizaciju svake od analiziranih stranica zasebno.

Špica sustavi

Spica sustavi

 

 • Layout – u desnom sidebaru svih templatea nalaze se iste vijesti s identičnim slikama. Mislimo da se taj prostor može puno bolje iskoristiti za različite stvari (kontakt formu, dokumente i dr.), testiranje bi sigurno potvrdilo da posjetitelji ovaj dio stranica uopće ne primjećuju
 • Content – umjesto povremenih vijesti, sigurni smo da bi use casevi bili korisniji potencijalnim novim korisnicima. Taj bi se sadržaj trebao koristiti i za prikupljanje leadova – email lead generation.
 • Copy – isto što vrijedi za value proposition, vrijedi općenito na stranicama. Tekstovi trebaju biti napisani jasno i govoriti jezikom posjetitelja. Izbornici “Acellos WMS, Time&Space i “Frontman Assets” znače samo onima koji su već upoznati s proizvodima Špica sustava.
 • Navigacija – pomalo nejasna i međusobno isprepletena čime postaje teška za snalaženje. Predlažemo pojednostavljenje i međusobno ujednačavanje količine podstranica. Također, predlažemo izbjeći dropdown s jednom opcijom kao što je na Kontaktima. Identična navigacija u footeru je suvišna.
 • Visitor flow – nedostaju kontrastni elementi koji bi navodili korisnike na stranicama. Predlažemo iz već segmentiranih ciljanih skupina krenuti i nuditi im rješenja za poslovne potrebe njihove industrije kroz landing pageve.
 • Metapodaci – u naslove stranica dodati bolje opise tih stranica do 70 znakova, a u meta description napisati kraće. Za početnu stranicu iza prve rečenice dodati rečenicu koja poziva na akciju.
 • Landing page Landing stranice za pojedina rješenja (kontrola pristupa, radnog vremena i sl.) bi trebali biti atraktivnije izvedeni, s više slika, jasnijim objašnjenjima i boljim pozivom na akciju, kako bi se mogli koristiti u plaćenim kampanjama.
 • Dio za partnere – Dio weba namijenjen partnerima izdvojiti od glavnog weba preko zasebnog logina i jednostavnijim dizajnom.

Poliklinika Arena

Poliklinika Arena

 

 • Navigacija – iako je reputacija poliklinike važna, započeti navigaciju sa sadržajem “O nama” djeluje pretenciozno. Ovdje bi uz promjenu naslova trebalo komunicirati zašto baš ova poliklinika kako naslovom tako i sadržajem. Izbornik s jezicima treba srediti i izbaciti opcije koje nisu podržane. Smještaj se tiče tek jednog segmenta kupaca i to kasnije u procesu kupovine.
 • Kontakti – Predlažemo i dodati sve kontakte na jednu stranicu dostupnu iz osnovne navigacije s lokacijom i tekstom o samoj poliklinici. Ne vjerujemo da će netko odabrati polikliniku samo zato što postoji smještaj u blizini. Inače, kontakti u headeru i online podrška su za pohvalu.
 • Stilovi – tekstovima je potrebno definirati stilove. Trenutno postoji crni, sivi i zeleni tekst, a neki od njih i u bold varijanti. Također, osim glavnog naslova čini se da je podnaslovima propušteno dodati stil. Osim što otežava čitanje, nejasno je što je u tekstu link, a što običan tekst pa uz samu konzumaciju sadržaja to otežava i visitor flow jer se ne zna što su linkovi, a call-to-action nije jasno izražen.
 • Članci i call-to-action – na glavnim stranicama predlažemo ujednačiti količinu teksta za svaku podstranicu a poziv na akciju promijeniti da nisu generički “pročitaj više”, već specifični za svaku temu posebno naglašavajući vrijednost sadržaja na stranici na koju link vodi. Na podstranicama uz ujednačeniji layout predlažemo dodati breadcrubse radi lakšeg snalaženja, a linkovima na dnu stranice osim definicije stila dodatno pojasniti kontekst (zašto su ovdje) i call-to-action – poziv na ispunjenje kontakt forme, poziv i slično.
 • Cjenik – pohvaljujemo transparentnost cjenika, ali predlažemo vizualno unaprjeđenje i izbacivanje nepotrebno brojnih kartičnih logotipova na dnu.
 • Metapodaci – skratiti title tag na naslovnici pazeći na ključne riječi. Na dubljim stranicama uz postojeći naslov predlažemo dodati ključnu riječ ili frazu za upravo tu stranicu na temelju istraživanja keyworda kao i sam brand na kraju title taga. Samo naslovnica ima meta description tag. Radi bolje vidljivosti na tražilicama, svaka stranicam bi trebala imati relevantni meta description.
 • Header (Hx) tagovi – Potrebno je bolje koristiti header tagove. Dobra praksa je po stranici koristiti 1 H1 tag, a za podnaslove koristiti redom h2, h3, h4 tagove. Trenutačno je na stranici u potpunosti izbjegnuto korištenje h2 taga.
 • Bolji rang posebne ponude – Stranica posebne ponude zubnih implantata bila bi bolje rangirana na tražilicama da URL sadrži ključne riječi (arenapoliklinika.hr/zubni-implantati umjesto arenapoliklinika.hr/posebna-ponuda). Isto vrijedi i za h1 tag na stranici u kojem bi trebalo stajati “Zubni implantati – posebna ponuda” umjesto dosadašnjeg teksta.
 • Dupliciranje sadržaja – Web je dostupan na adresi http://arenapoliklinika.hr kao i na http://www.arenapoliklinika.hr te se na obje adrese prikazuje identičan sadržaj, što tražilice interpretiraju kao dupliciranje i time umanjuju rang stranici. Ovo je bitan propust i savjetujemo ga što prije ispraviti.

U Zagorju

U Zagorju

 

 • Dizajn – ovdje ne možemo ništa drugo reći, nego da stranica vapi za dizajnerom koji bi smirio količinu fontova, boja i stilova na stranici.
 • Navigacija – iako su logika i copy dosta dobri, kategorije imaju različit URL ovisno o pathu kojim im se pristupa. Google penalizira ovu praksu i svakako je predlažemo popraviti kroz definiranje tzv. cannonical elemenata.
 • Target audience – stranica se istovremeno obraća i krajnjim korisnicima i partnerima u oglašavanju. Predlažemo za ove druge napraviti zasebnu stranicu koja će objediniti sve mogućnosti suradnje na jednom mjestu
 • Webshop – postoji niz besplatnih shopping-cart rješenja koji će omogućiti dodavanje artikala u košaricu i slanje narudžbe/upita za svaku od njih čime bi se izbjegli Google obrasci i ponavljanje postupka uvijek iznova. Tim više što se čini da se ne misli spajati s payment gatewayom, čime je cijeli proces dodatno pojednostavljen. Sve to onda dopuniti uputama za naručivanje, objašnjenjem načina plaćanja i dostave.
 • Opisi proizvoda – Iako je to koji puta teško za izvesti, potrebno je potruditi se da slični proizvodi nemaju copy/paste istog opisa kako bi izbjegli duplikaciju sadržaja.
 • Metapodaci – Kao i kod prethodna dva weba, i ovdje se metapodaci za svaku stranicu mogu bolje izvesti. Ključne riječi i description tag su isti za sve stranice, što bi definitivno trebalo ispraviti. Obzirom da se radi o Joomla stranici, postoje već gotovi SEO pluginovi koje bi trebalo upogoniti.
 • Višejezičnost – Implementacija Google Translatea usabilityjem podsjeća na “popularni” brojač posjeta na webovima 90-ih. Uvođenje klasičnog prijevoda weba na više jezika je donekle kompliciranija opcija, ali bi sigurno rezultirala većim brojem posjetitelja, i to baš onih koji su zainteresirani za turističku ponudu Zagorja.
 • Landing stranice – Dobra praksa je korištenje ključnih riječi u URL-ovima. Ne bi bilo loše poraditi malo više na svakoj landing stranici te prije listinga objekata, dodati koji paragraf teksta koji posjetitelju pojašnjava što može naći na stranici na koju je upravo došao. Naravno, takav uvodni tekst treba optimizirati korištenjem ključnih riječi relevantnih za kategoriju.
 • Sitemap – S obzirom da se radi o portalu sa potencijalno velikom količinom sadržaja i donekle nedefiniranom informacijskom arhitekturom, trebalo bi olakšati posao tražilicama uvođenjem sitemap.xml datoteke. Moguće je da postoji, ali joj je pristup onemogućen.

Naravno, ovo nisu potpune analize bez dodatnog upoznavanja s ciljevima svake pojedine stranice i analitičkih podataka. Taj pristup traži dodatan angažman pa ga rezerviramo za naše komercijalne ponude – javite se ako ste zainteresirani. Također, za razvijenije online poslovanje svakako predlažemo dublje istraživanje i testiranje čime su prijedlozi dodatno argumentirani, a promjene na stranicama se sustavno statistički prate s ciljem sustavne optimizacije i bolje konverzije. A to je prema zadnjim istraživanjima prvi prioritet digitalnih marketara u 2014.

Svima želimo sretnu optimizaciju i dobro konvertiranje! 🙂

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.

Startupi i poslovanje

Od Yahoove milijarde do Automatticovih par milijuna: Tumblr i WordPress pod istim krovom

Tumblr, svojedobno pionir microblogginga, a danas samo blijeda slika stare slave, ipak nalazi svog spasioca u nekada glavnom blogerskom konkurentu.