NATO naredio da dronovi zamijene hrvatske MIG-ove

Nastavak skandala: NATO naredio da dronovi zamijene hrvatske MIG-ove

Domaća javnost još uvijek nije preživjela šok oko ekskluzivnih i nikad prije spominjanih malverzacija vezanih za remont MIG-ova hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a već se za nove uznemirujuće informacijie pobrinuo NATO koji je odlučio kako će domaće nebo umjesto MIG-ova ubuduće čuvati dronovi.

vojska_1naslovna_jpg

Ministarstvo obrane, odnosno domaće zrakoplovstvo, sve do sada se među rijetkima u Lijepoj našoj moglo pohvaliti otpornošću na skandale, mito i korupciju. Koliko god su se zlonamjernici trudili pronaći im nešto, znalo se da ostaju stup časti i poštenja. No, čak ni oni najoptimističniji nisu mogli zažmiriti na kupnju i remont MIG-ova u Ukrajini koja je obavljena uz nekoliko kuverti ispod stola.

Kao da to već to nije bilo dovoljno za izazivanje šoka i nevjerice u domaćoj javnosti, za novi udarac pobrinuo se NATO. Naime, temeljem zaključaka prvog zagrebačkog DRONEfesta, Sjevernoatlantski savez ljubitelja mira ljubazno je uputio dopis Ministarstvu obrane da hitno krene u zamjenu 12 MIG-ova najnovijim modelima dronova.

Neočekivane poteškoće

Kako Netokracija saznaje od visokopozicioniranog neimenovanog izvora iz tvrtke IN2, navodno je riječ o odličnoj ideji koju su spremni podržati i hackathonom. No, naš izvor ističe i jednu poražavajuću činjenicu na koju NATO zasigurno nije računao. Naime, po njegovoj slobodnoj procjeni čeka ih vađenje barem stotinu dozvola za svako korištenje dronova u radnom vremenu domaćih agencija koje možemo opisati sa Samo bog zna. Možda jesu veliki Sjevernoatlantski savez ljubitelja mira, no, uz to, svaku snimku koju naprave dronom morat će slati i na pregled te odobrenje Državnoj geodetskoj upravi.

U trenutku pisanja ovog teksta, nažalost, nismo mogli doći do komentara iz NATO-a, no i dalje nastavljamo pratiti situaciju te ćemo vas obavijestiti čim budemo imali novih informacija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.