Saga ReeseTeese pokazala je da TikTok postaje novi reality TV

Saga ReeseTeese pokazala je da TikTok postaje novi reality TV

Od 15-sekundnih plesnih videa do osobne drame ispričane kroz 500 minuta nastavaka snimljenih usput: analiziramo zašto sadržaj na TikToku postaje sve sličniji televizijskim emisijama i zašto je sve češće početna točka na putu do slave i ugovora s Netflixom.

Oko 500 minuta sadržaja (gotovo kao trilogija Gospodar prstenova!), spletke, intrige i šokantni detalji u rangu najpoznatijih talk ili reality showova, milijuni gledatelja, a režiserka, producentica, glavna glumica i junakinja priče – samo jedna.

Riječ je o ljubavnoj drami korisnice TikToka  ReeseTeese koju su nedavno ovisnički pratili milijuni diljem svijeta. Ona je, naime, na Valentinovo (baš dan ljubavi!) odlučila podijeliti svoju tragičnu priču o odnosu s muškarcem kojeg je nazvala Legion.

Otkrila je kako je s njim stupila u brak puna nade, a s vremenom otkrila da ne zna gotovo ništa o njegovom životu jer je skoro sve što joj je rekao bila laž. Njena priča u 50 dijelova puna je skandaloznih i šokantnih saznanja, a uključuje prevare, financijske manipulacije, pobačaj, zlog i dobrog brata blizanca, beskućništvo, zatvor i još niz neočekivanih, ekstremnih životnih situacija.

Potencijal za ozbiljan sadržaj

Prenošenjem svega što joj se dogodilo ReesaTeesa stvorila je, ispostavilo se, sadržaj koji je okupirao milijune. Usporedba s trilogijom Petera Jacksona dolazi iz šale jednog korisnika koji je komentirao da je ona, vozeći se u autu i rješavajući svakodnevne obveze, snimila “Gospodara prstenova”. Ukupno trajanje svih videa je uistinu u rangu tog filmskog spektakla: 500 minuta, a ReesaTeesa je cijelu priču uspjela snimiti u manje od tjedan dana.

Playlista, koju je nazvala “Who the F**k Did I Marry”? („Za koga sam se j***ote udala!?“), ima stotine milijuna pregleda, a ReesaTeesa je zbog nje stekla i nekoliko milijuna pratitelja. Ovaj neočekivani uspjeh za format koji se tradicionalno percipira kao platforma za dijeljenje kratkih klipova pokazuje da TikTok ima potencijal za ozbiljan sadržaj, ne samo za brze šale i plesne izazove.

Tajna uspjeha sage ReesaTeese leži u činjenici da sadrži niz elemenata karakterističnih za spomenute omiljene TV formate, a dobrim dijelom i sapunica. Ista razina šokantnosti i dramatičnosti pri izlaganju najintimnijih privatnih trenutaka obilježavaju neke od najpopularnijih TV formata i emisija u povijesti kao što su The Oprah Winfrey Show, The Jerry Springer Show, Big Brother i The Bachelor.

Uzevši u obzir da su gledatelji od oglednih primjera televizijskih uspješnica dobivali, ili i dalje dobivaju, sličan sadržaj i emocionalnu satisfakciju kao od ReeseTeese, rezultati njene gledanosti su razumljivi: ona se temelji na već iskušanom televizijskom receptu.

Reality show na TikToku

ReesaTeesa nije jedina uspješna TikTok priča koja ima sličnosti s televizijskim formatima. TikTok je pun primjera sličnog popularnog sadržaja čiji kreatori su, svjesno ili nesvjesno, od televizije iskoristili ono najbolje kako bi došli do svoje publike. Mnogi „obični ljudi“, poput ReeseTeese, u maniri gostiju talk showova ili realityja dijele svoje intimne, osobne priče i jedinstvena iskustva koja često šokiraju, ponekad podučavaju, a povremeno izazovu reakciju šire TikTok javnosti, potičući raspravu na temu.

Radi se o formatu koji se nadovezuje na YouTuberski “storytime“, a korisnici TikToka su ga dodatno razvili ovisno mogućnostima platforme te vlastitim potrebama. Neki taj format koriste kao alat za pričanje o određenoj temi na koju se fokusiraju, u namjeri da se profiliraju kao svojevrsni stručnjaci. Drugi pričanje priča na TikToku koriste kako bi opisali svoj način života kao luksuzan ili poseban te postali lifestyle influenceri.

Ima i onih koji, u nadi da će se proslaviti, skaču na trendove pa dijele svoje verzije onih priča koje god su aktualno najpopularnije. Tu su i ranjivi, izolirani ili usamljeni pojedinci koji se, poput ReeseTeese, samo trebaju nekome izjadati.

Svatko može biti glavni lik

Jer, za razliku od televizijskih formata, tamo nema prepreka poput rigoroznih kontrola i standarda kvalitete, a kojih se televizije moraju držati prije puštanja određenog sadržaja ili osobe u eter. TikTok zato ima neusporedivu prednost pred televizijom u pogledu kulturološke raznovrsnosti i reprezentacije.

Brojnost kulturoloških perspektiva pogotovo je vidljiva u slučaju viralnih reakcijskih videa (još jedna forma preuzeta s YouTubea, uz storytime) kroz koje se u diskusiju o određenoj temi ili problematici uključi cijela paleta TikTokera različitih društvenih pozadina, donoseći u diskurs svoje jedinstvene perspektive u brojevima kakve televizijski formati ne mogu nositi.

Takav viralan event komentiranja određenog fenomena ili događaja, najčešće crne kronike, politike ili pop kulture, svoj televizijski ekvivalent nalazi u formi talk showa. U TikTok talk showu sudjeluju brojni stručnjaci te intelektualci, kao u televizijskom studiju, a pridružuju im se mišljenja “običnih” ljudi, kao u televizijskim anketama.

TikTok sudjelovanje dodatno potiče mehanizmima poput video odgovora i stitcha, koji gledateljima i kreatorima omogućuju lako uključivanje u trend i povezivanje s ostalima. TikTok komunikacija i produkcija je jednostavna i pristupačna zbog čega platforma količinski može podržati tolik kulturološki raspon glasova i publike, za razliku od televizije koja ima strog produkcijski okvir, značajne financijske zahtjeve te predodređen raspored.

Ima i obrazovnog programa

Produkcijska nezahtjevnost TikToka korisnicima olakšava i izradu zabavnog i igranog sadržaja koji bi ih mogao katapultirati prema mainstream uspjehu. Posebno se to odnosi na komičare, glumce i modele koji osmišljavaju originalne likove, skečeve, serijale i priče zbog kojih s vremenom postaju prepoznatljivi po svom stilu izražavanja.

Osim osoba koje žele postati dio industrije zabave, TikTok za vlastitu promociju koristi i niz stručnjaka. Oni na njemu nude edukativan sadržaj sličan onom s TV-a, kao što su npr. poduke stranog jezika ili kuhanja, programi vježbanja ili brige za kožu i sl. Njihove objave tvore jednu smislenu cjelinu, bilo da se radi o kratkom ili dužem sadržaju.

Gledatelji, kao i u slučaju TV emisija i serija, znaju što mogu očekivati od njih, odnosno na njihovom profilu, a videa se mogu gledati u nizu ili zasebno. Netko tko nema vremena, može u par sekundi pogledati video koji ga zanima, a netko tko želi istražiti određenu temu ili uživati u sadržaju najdražeg kreatora, može puštati playlistu ili doom scrollati satima…

Tiktok je platforma koja je prezentaciju i konzumaciju svojih formata prilagodila ubrzanom i dinamičnom suvremenom načinu života, imajući na umu i sve niži raspon pažnje kod mlađih generacija. Umjesto sati i sati mirnog sjedenja ili ležanja pred televizorom, uz TV program ili streaming servis, sadržaj na TikToku se može pratiti, bingeati, a i snimati dok se paralelno sudjeluje u nizu aktivnosti. I ReesaTeesa je na vlastitom primjeru pokazala da se kvalitetan sadržaj može napraviti dok se radi nešto drugo, vozeći se vikendom okolo po dućanima i obavljajući svakodnevne obveze. No je li prilagodba takvom načinu života zaista prednost?

Platforma za šarlatane i prevarante

Izvanrednost i bogatstvo TikTok ponude nije baš fantastično kao što se čini. Televizije rigorozne provjere i sustave imaju postavljene s razlogom, zato da bi mogli jamčiti legitimnost svojih govornika i gostiju kao i vjerodostojnost te sigurnost sadržaja kojeg nude različitim vrstama publika i pojedinaca. Usporedno, manjak kontrole sadržaja od TikToka je napravio platformu za tračanje.

Uzmimo za primjer aktualni trend “jlo cringe”. Oko njega su se skupila svjedočanstva brojnih ljudi o njihovim navodnim cringe susretima s Jennifer Lopez. Moguće je naći brojna, navodno istinita, iskustva TikTokera o više ili manje poznatim ličnostima. To TikTok čini jako zabavnim mjestom, ali istovremeno smanjuje povjerenje korisnika u informacije koje dobivaju kao i u ozbiljnost sadržaja.

TikTok je uz to i poligon korisnika u potrazi za slavom i uspjehom, koji aplikaciji pristupaju s planom vlastite promocije ili ciljem prodaje proizvoda ili usluga. U idealnom slučaju, počnu stvarati izvrstan sadržaj ili nude kvalitetne proizvode i usluge koje dolaze do korisnika kojima su potrebne. U manje idealnim, a više realističnim slučajevima, zloupotrebljavaju trendove bez trunke istine iza svojih tvrdnji dok ih netko ne razotkrije kao šarlatane, prevarante, lažljivce, pa čak i kradljivce tuđeg sadržaja.

Odglumljena autentičnost

Na platformi se nalazi i velika količina manipulativnog sadržaja, svojevrsni trigger content kreatora koji s predumišljajem stvaraju sadržaj uznemirujuć velikom dijelu publike, poput npr. scena manipulativnog ili zlostavljačkog ponašanja partnera prema partnerici. Često se radi o sadržaju koji je odglumljen, ali predstavljen kao spontan i „autentičan“.

Pri tom njegovi kreatori računaju da će im negativne reakcije publike omogućiti zaradu zbog brojnih komentara i visoke gledanosti. Tako autentičnost, prednost TikToka i ostalih društvenih mreža u odnosu na televiziju, postaje format sam u sebi, i to problematičan s obzirom na – za TikTok specifičnu – tanku granicu između zabavnog i ozbiljnog sadržaja.

TikTok, među ostalim, muče i svi problemi karakteristični za društvene mreže, poput pitanja privatnosti, pouzdanosti algoritma, sustava monetizacije i moderiranja sadržaja.
Budućnost platforme je neizvjesna u SAD-u, gdje se na vlasnika ByteDance vrši pritisak da proda američki dio poslovanja, uz prijetnju zabranom ako do tog ne dođe.

Željni smo dobrih priča, bez obzira na format

Zanimljivo, pošto je mnogim Amerikancima, uključujući ReesaTeesu, upravo TikTok omogućio da ostvare američki san. Zahvaljujući popularnosti na TikToku, ona je potpisala ugovor s poznatom agencijom za talente Creative Artist Agency (CAA) i već se može pohvaliti suradnjom s Netflixom.

ReesaTeesa i njena binge saga mogu služiti kao inspiracija nadolazećim, ambicioznim TikTokerima, ne samo zbog uspjeha kojeg je postigla već i zbog načina kako je došla do njega. Naime, novi Creator Rewards Program, favorizira upravo duga videa i forme, poput njenih, ukazujući pri tom koliku vrijednost TikTok vidi u long form sadržaju.

Taj strateški potez TikToka dokaz je i kolik pomak je napravljen na platformi od početnog ograničenja videa na maksimalno trajanje 15 sekundi. TikToka evoluira učeći od televizije, streaminga i ostalih društvenih mreža kako bi od njih za svoju publiku preuzeo ono najdraže njihovoj publici: bogat sadržaj i kvalitetan binge.

Naposljetku, nevezano uz usporedbe različitih platformi i kanala sadržaja, slučaj ReesaTeese dokazuje koliko smo željni dobre priče, koliko uživamo kad ju priča netko tko ima vještinu vrsnog pripovjedača te koliko nam je kolektivno potrebna Aristotelovska katarza. Nju smo, zajedno s ReesaTeesom, pronašli u njenoj osobnoj drami. Istodobno tragična junakinja i dramatičarka vlastite priče, dobila je napokon svoj happy end.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi

Osnivač Njuškala uz Hanza Mediju pokreće novi digitalni oglasnik – Dealio

Dealio u tržišnom okršaju za korisnike u Hrvatskoj i šire ima stratešku podršku medijske grupacije Hanza, ali čini se kako se neće zaustaviti na tome.

Startupi

4 milijuna dolara za domaći startup koji je napravio “prvog pravog AI developera”

U otprilike godinu dana ekipa iza Pythagore prošla je program prestižnog Y Combinatora, skupila 30.000 aktivnih korisnika i prikupila investiciju. Među investitorima je i Damir Sabol.

Umjetna inteligencija

Kako osposobiti AI agenta za potrebe svoje tvrtke? Saznajemo od inženjera iz Infobipa i Sofascorea

Hrvatski jednorog pokrenuo je svoje meetupe, a sudeći po prvom izdanju, inženjerska zajednica dobila je događaj na kojem će imati što čuti - i naučiti.

Što ste propustili

Tvrtke i poslovanje

Osnivači Sofascorea, Rentlija i Productiva otkrili svoje najveće marketinške greške!

Koja je cijena uspjeha, kada postaviti odjel marketinga i koje su najveće marketinške boljke otkrivaju nam Sofascore, Rentlio i Productive za 15. rođendan Netokracije! 🎂

Prikaz

Za praksu u Infobipu prošle se godine prijavilo 2000 osoba! Evo koga traže ove…

Ususret prijavama za ljetni program praksi u Infobipu, razgovarali smo s pripravnicima i mentorima iz područja produktnog marketinga, softverskog i QA inženjerstva te developerskog sadržaja.

Umjetna inteligencija

Europsko vijeće odobrilo AI akt! Za oko mjesec dana stupa na snagu

Finalno usvojen zakon kojeg je digitalna industrija Europe čekala godinama uskoro će stupiti na snagu, evo koje obveze donosi za sve koji razvijaju sustave uz pomoć umjetne inteligencije.

Tvrtke i poslovanje

Najpoznatija svjetska IT regulatorica: U EU ne gušimo inovacije, nego reguliramo primjenu!

Hoće li se Europa prilagoditi digitalnom dobu i postati konkurentna sa svojim inovacijama ili nam je sudbina biti regulator koji izdaje kazne?

Veliki intervjui

Upoznajte Hrvata koji je napravio nastavak Tetrisa (i dobio blagoslov originalnog tvorca)!

Nevjerojatne priče ne susrećemo svaki dan, a upravo vam donosimo jednu takvu koja se kuhala 12 godina na dva kontinenta, u čijem se središtu nalazi nastavak jedne od najpoznatijih igara ikada napravljenih.

Novost

AI developeri, AI glasovni asistenti, AI dejtanje…

U tjednu koji su obilježile pomalo distopijske AI vijesti u podcastu smo ugostili suosnivača hrvatskog startupa koji svoj proizvod zove - AI developerom.