Šta će vam Asana, šta će vam Trello, kad srpski Red Watch pazi na vaše projekte?

Šta će vam Asana, šta će vam Trello, kad srpski Red Watch pazi na vaše projekte?

Vođenje projekata ume da bude veoma stresan posao, pogotovo ako vam programeri i dizajneri drastično promašuju zadate rokove. U slučaju Svetomira Jovanovića, direktora firme za web dizajn Krojač iz Beograda, takvi slučajevi nisu bili poželjni te je rešio da stvar preuzme u svoje ruke i kreira rešenje za povećavanje učinkovitosti tima, te smanjene rizika od nezavršenih projekata. Pod imenom Red Watch, servis nastoji da otkloni veliki broj problema sa kojima se susreću mali i srednji timovi, a kao takav namenjen je vlasnicima kompanija tj. project menadžerima

red_watch_logo

Vođenje projekata ume da bude veoma stresan posao, pogotovo ako vam programeri i dizajneri drastično promašuju zadate rokove. U slučaju Svetomira Jovanovića, direktora firme za web dizajn Krojač iz Beograda, takvi slučajevi nisu bili poželjni te je rešio da stvar preuzme u svoje ruke i kreira rešenje za povećavanje učinkovitosti tima, te smanjene rizika od nezavršenih projekata.

Pod imenom Red Watch, servis nastoji da otkloni veliki broj problema sa kojima se susreću mali i srednji timovi, a kao takav namenjen je vlasnicima kompanija tj. project menadžerima. Ideja za jedan ovakav servis javila se još 2010. godine i u početku je korišćen isključivo unutar kompanije u kojoj je i nastao. Ipak, uvidevši da sistem funkcioniše izuzetno dobro, Jovanović je odlučio da komercijalizuje proizvod te da se dalje posveti njegovom razvoju.

Između platforme za kolaboraciju i podsetnika

Kako je Svetomir izjavio u razgovoru za Netokraciju, veliki broj timova danas se suočava sa sličnim problemima koje nije lako otkloniti, a koji mogu da ostave dublji trag na čitavom projektu i da prouzrokuju kašnjenja, samim tim i rupe u zadatom budžetu.

Red Watch pomaže upravo u rešavanju tih problema pažljivo prateći učinak svakog od članova tima. Nakon što se ugovori određeni zadatak, korisnik ga lako može dodati na svoju to-do listu ili na listu drugog kolege. Odatle se određuje vreme za izvršenje taska, a servis blagovremeno šalje notifikacije i podseća korisnika da se rok bliži. Cilj je odraditi sve zadatke u zadatom roku i izbeđi crvenu zonu koja predstavlja promašenje roka.

Jovanović otkriva da je Red Watch namenjen prevashodno vlasnicima kompanija tj. menadžerima različitih projekata koji kontrolišu timove i staraju se da zadaci budu izvršeni na vreme. Oni dobijaju dnevne i nedeljne izveštaje u kojima vide ko je od članova bio najefikasniji, ko je odradio najviše zadataka, ko je radio prekovremeno, kao i ko je tražio najveće povećanje vremena za izvršenje zadatka tj. ko je promašio rok.

red_watch_screenshot
Izgled RedWatch interfejsa (Izvor: RedWatch)

Servis je u prvoj fazi namenjen razvojnim timovima s tim da je imperativ upravo na rešavanju problema manjih web development kompanija. Red Watch takođe pomaže programerima i dizajnerima da preciznije odrede potrebnu satnicu za izvršenje taskova, drži ih fokusirane na najbitnijim zadacima i ne da im da promaše rok, dodaje Svetomir.

Servis radi po principu pozitivnih i negativnih kartica, tako da u svakom trenutku vlasnik kompanije ili menadžer može da vidi čiji je učinak najslabiji odnosno ko je tražio najveće povećanje vremena. Kada su veliki projekti u pitanju, svi prebacuju odgovornost na drugoga, a Red Watch pomaže da se pravovremeno izvrše neophodne korekcije kako bi se ispoštovali rokovi i budžeti.

Kako kaže, Red Watch nudi i mogućnost registrovanja prekovremenog rada tako što prati izvršenje zadataka i van radnog vremena. Ovo je posebno korisna opcija za timove koji rade u različitim vremenskim zonama, a zaposleni znaju da se njihov rad beleži i da ga na kraju mogu naplatiti. Jovanović ističe da servis vodi i finansijsku projekciju čineći da veoma pogodnim za sve freelancere, a u planu je uvođenje opcije koja bi automatski slala predračune na osnovu odrađene satnice.

Bootstrappom do ciljeva, fokus na jednostavnosti

Upitavši Svetomira koja je glavna odlika koja razlikuje Red Watch od konkurentskih proizvoda, on je izjavio da je to upravo jednostavnost implementacije u workflow tima. Servisi poput Asane ili Trella nisu teški za korišćenje, ali nemaju naprednije praćenje radova niti se fokusiraju na smanjenje rizika od probijenih rokova.

Kada je finansiranje u pitanju, Jovanović ističe da je RedWatch u potpunosti bootstrappovan, ali da u ovom trenutku aktivno pregovaraju sa neimenovanim investitorom iz Slovenije, te da su generalno u procesu podizanja seed kapitala. U pitanju je tipičan SaaS poslovni model čija pretplata kreće već od 9,99 dolara za osnovnu verziju koja podržava do 9 članova tima sa ograničenim brojem projekata.

Servis se trenutno nalazi u zatvorenoj beti dok bi do kraja godine testiranje trebalo da bude otvoreno za sve zainteresovane. Jovanović dodaje da je zvanično lansiranje ostavljeno za narednu godinu – kako kaže, želja im je da implementiraju još par opcija među kojima je i podrška za cloud usluge. Vlasnici kompanije ili menadžeri projekata moći će putem Android, Windows ili iOS pametnih telefona i tableta da prate rad svoga tima – bilo na poslovnom odsustvu ili na odmoru.

Više o Red Watch servisu možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.