Šta će vam Asana, šta će vam Trello, kad srpski Red Watch pazi na vaše projekte?

Šta će vam Asana, šta će vam Trello, kad srpski Red Watch pazi na vaše projekte?

Vođenje projekata ume da bude veoma stresan posao, pogotovo ako vam programeri i dizajneri drastično promašuju zadate rokove. U slučaju Svetomira Jovanovića, direktora firme za web dizajn Krojač iz Beograda, takvi slučajevi nisu bili poželjni te je rešio da stvar preuzme u svoje ruke i kreira rešenje za povećavanje učinkovitosti tima, te smanjene rizika od nezavršenih projekata. Pod imenom Red Watch, servis nastoji da otkloni veliki broj problema sa kojima se susreću mali i srednji timovi, a kao takav namenjen je vlasnicima kompanija tj. project menadžerima

red_watch_logo

Vođenje projekata ume da bude veoma stresan posao, pogotovo ako vam programeri i dizajneri drastično promašuju zadate rokove. U slučaju Svetomira Jovanovića, direktora firme za web dizajn Krojač iz Beograda, takvi slučajevi nisu bili poželjni te je rešio da stvar preuzme u svoje ruke i kreira rešenje za povećavanje učinkovitosti tima, te smanjene rizika od nezavršenih projekata.

Pod imenom Red Watch, servis nastoji da otkloni veliki broj problema sa kojima se susreću mali i srednji timovi, a kao takav namenjen je vlasnicima kompanija tj. project menadžerima. Ideja za jedan ovakav servis javila se još 2010. godine i u početku je korišćen isključivo unutar kompanije u kojoj je i nastao. Ipak, uvidevši da sistem funkcioniše izuzetno dobro, Jovanović je odlučio da komercijalizuje proizvod te da se dalje posveti njegovom razvoju.

Između platforme za kolaboraciju i podsetnika

Kako je Svetomir izjavio u razgovoru za Netokraciju, veliki broj timova danas se suočava sa sličnim problemima koje nije lako otkloniti, a koji mogu da ostave dublji trag na čitavom projektu i da prouzrokuju kašnjenja, samim tim i rupe u zadatom budžetu.

Red Watch pomaže upravo u rešavanju tih problema pažljivo prateći učinak svakog od članova tima. Nakon što se ugovori određeni zadatak, korisnik ga lako može dodati na svoju to-do listu ili na listu drugog kolege. Odatle se određuje vreme za izvršenje taska, a servis blagovremeno šalje notifikacije i podseća korisnika da se rok bliži. Cilj je odraditi sve zadatke u zadatom roku i izbeđi crvenu zonu koja predstavlja promašenje roka.

Jovanović otkriva da je Red Watch namenjen prevashodno vlasnicima kompanija tj. menadžerima različitih projekata koji kontrolišu timove i staraju se da zadaci budu izvršeni na vreme. Oni dobijaju dnevne i nedeljne izveštaje u kojima vide ko je od članova bio najefikasniji, ko je odradio najviše zadataka, ko je radio prekovremeno, kao i ko je tražio najveće povećanje vremena za izvršenje zadatka tj. ko je promašio rok.

red_watch_screenshot
Izgled RedWatch interfejsa (Izvor: RedWatch)

Servis je u prvoj fazi namenjen razvojnim timovima s tim da je imperativ upravo na rešavanju problema manjih web development kompanija. Red Watch takođe pomaže programerima i dizajnerima da preciznije odrede potrebnu satnicu za izvršenje taskova, drži ih fokusirane na najbitnijim zadacima i ne da im da promaše rok, dodaje Svetomir.

Servis radi po principu pozitivnih i negativnih kartica, tako da u svakom trenutku vlasnik kompanije ili menadžer može da vidi čiji je učinak najslabiji odnosno ko je tražio najveće povećanje vremena. Kada su veliki projekti u pitanju, svi prebacuju odgovornost na drugoga, a Red Watch pomaže da se pravovremeno izvrše neophodne korekcije kako bi se ispoštovali rokovi i budžeti.

Kako kaže, Red Watch nudi i mogućnost registrovanja prekovremenog rada tako što prati izvršenje zadataka i van radnog vremena. Ovo je posebno korisna opcija za timove koji rade u različitim vremenskim zonama, a zaposleni znaju da se njihov rad beleži i da ga na kraju mogu naplatiti. Jovanović ističe da servis vodi i finansijsku projekciju čineći da veoma pogodnim za sve freelancere, a u planu je uvođenje opcije koja bi automatski slala predračune na osnovu odrađene satnice.

Bootstrappom do ciljeva, fokus na jednostavnosti

Upitavši Svetomira koja je glavna odlika koja razlikuje Red Watch od konkurentskih proizvoda, on je izjavio da je to upravo jednostavnost implementacije u workflow tima. Servisi poput Asane ili Trella nisu teški za korišćenje, ali nemaju naprednije praćenje radova niti se fokusiraju na smanjenje rizika od probijenih rokova.

Kada je finansiranje u pitanju, Jovanović ističe da je RedWatch u potpunosti bootstrappovan, ali da u ovom trenutku aktivno pregovaraju sa neimenovanim investitorom iz Slovenije, te da su generalno u procesu podizanja seed kapitala. U pitanju je tipičan SaaS poslovni model čija pretplata kreće već od 9,99 dolara za osnovnu verziju koja podržava do 9 članova tima sa ograničenim brojem projekata.

Servis se trenutno nalazi u zatvorenoj beti dok bi do kraja godine testiranje trebalo da bude otvoreno za sve zainteresovane. Jovanović dodaje da je zvanično lansiranje ostavljeno za narednu godinu – kako kaže, želja im je da implementiraju još par opcija među kojima je i podrška za cloud usluge. Vlasnici kompanije ili menadžeri projekata moći će putem Android, Windows ili iOS pametnih telefona i tableta da prate rad svoga tima – bilo na poslovnom odsustvu ili na odmoru.

Više o Red Watch servisu možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.