Radu Georgescu: Kako izgraditi globalnu tvrtku iz Jugoistočne Europe?

Radu Georgescu: Kako izgraditi globalnu tvrtku iz Jugoistočne Europe?

Na konferenciji Spark.Me koja se ovih dana održava u Budvi i koju Netokracija prati kao regionalni medijski partner, kroz razgovor kojeg je vodio Max Gurvits upoznali smo rumunjskog serijskog poduzetnika Radua Georgescua koji je sve svoje tvrtke mahom otvorio u regiji te kasnije prodao globalnim 'igračima'.

Max Gurvits u razgovoru s Raduom Georgescuom (snimio Janez Klemenčič)

Na konferenciji Spark.Me koja se ovih dana održava u Budvi i koju Netokracija prati kao regionalni medijski partner, kroz razgovor kojeg je vodio Max Gurvits upoznali smo rumunjskog serijskog poduzetnika Radua Georgescua koji je sve svoje tvrtke mahom otvorio u regiji te kasnije prodao globalnim ‘igračima’.

Georgescu se može pohvaliti 20-godišnjim poduzetničkim iskustvom u razvoju softverskih, internetskih i e-commerce tvrtki, pri čemu su mnoge od njih doživjele i konkretne ‘izlaze’ – RAV antivirus kupio je Microsoft 2003., ePayment je prodan tvrtki Naspers 2010., dok je Avangate 2013. godine otkupio Francisco Partners. Radu je također VC investitor i savjetnik startupa te zrelijih tehnoloških tvrtki, a čini se kako na svom poduzetničkom putu zaista uživa:

Nema boljeg osjećaja od onog kada nešto razvijete od nule. Na početku imate ideju, skicu, kroz nekoliko dana poslovni plan, nakon toga već razvijate proizvod…  Netko taj proizvod koristi i plaća za njegovo korištenje. Daje vam novac za nešto što ste izgradili sami i to vam može pružiti neopisiv osjećaj zadovoljstva! Međutim, stvoriti tvrtku koja zarađuje novac, naravno, nije lako.

Radu je s publikom podijelio iskustva koje možemo pretočiti u nekoliko savjeta za startupe iz regije:

  1. Programeri iz regije, menadžeri iz SAD-a. O tehničkom znanju programera iz regije priča se nadaleko, međutim činjenica je da našim poduzetnicima kronično nedostaje prodajnih i menadžerskih vještina. Moramo biti iskreni prema sebi te svjesni vlastitih prednosti i mana. Razvijamo kvalitetan, dugoračan i skalabilan kod kojeg nitko ne želi kupiti. Nedostaje nam razumijevanja o onome što kupci žele jer produkt je puno više od tehnologije. Dobri smo u tehničkom razvoju, ali su Amerikanci bolji u prodaji i razvoju proizvoda. Stoga je kombinacija lokalnog tehničkog talenta te američkog menadžmenta put prema uspjehu za tvrtke iz regije.
  2. Osnivač velikog ega nije pravi kandidat za direktora. Za osnivače u našoj regiji karakterističan je specifičan odnos prema tvrtki. Puno se teže odreču vlasništva prilikom investicije, a još teže pozicije direktora. Međutim, osnivač velikog ega često može kočiti razvoj tvrtke, stoga u pravom trenutku treba zaposliti vanjskog menadžera, dok osnivači moraju suzbiti ego i shvatiti da je bolje imati manji udio u uspješnoj, globalnoj tvrtki nego 100% propale tvrtke.
  3. Izbjegavajte državni novac. Ako uvjerite vladu da investira u vas, osigurali ste si posao. Međutim, uvjerite li privatnog investitora da uloži u vaš startup, razvijate tvrtku. Subvencije i državne investicije daju vam lažan osjećaj sigurnosti, pogotovo na našim prostorima, stoga ih izbjegavajte.

Georgescu investira prvenstveno u tvrtke koje se bave digitalnim valutama pa je ponudio zanimljivo i gotovo nevjerojatno viđenje naše skore budućnosti:

Bitcoini i digitalni novčanici naša su budućnost. U roku 10 do 15 godina naše vlastništvo (novac na bankovnom računu, dionice, nekretnine, osobni podatci …) bit će pohranjeno na našem digitalnom novčaniku. Budete li prodavali kuću, naći ćete se s kupcem i napraviti jednostavan prijenos preko pametnog uređaja. Bez odvjetnika, notara, ovjeravanja… A institucija oporuke jednostavno će nestati jer više neće biti potrebna!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.