Radu Georgescu: Kako izgraditi globalnu tvrtku iz Jugoistočne Europe?

Radu Georgescu: Kako izgraditi globalnu tvrtku iz Jugoistočne Europe?

Na konferenciji Spark.Me koja se ovih dana održava u Budvi i koju Netokracija prati kao regionalni medijski partner, kroz razgovor kojeg je vodio Max Gurvits upoznali smo rumunjskog serijskog poduzetnika Radua Georgescua koji je sve svoje tvrtke mahom otvorio u regiji te kasnije prodao globalnim 'igračima'.

Max Gurvits u razgovoru s Raduom Georgescuom (snimio Janez Klemenčič)

Na konferenciji Spark.Me koja se ovih dana održava u Budvi i koju Netokracija prati kao regionalni medijski partner, kroz razgovor kojeg je vodio Max Gurvits upoznali smo rumunjskog serijskog poduzetnika Radua Georgescua koji je sve svoje tvrtke mahom otvorio u regiji te kasnije prodao globalnim ‘igračima’.

Georgescu se može pohvaliti 20-godišnjim poduzetničkim iskustvom u razvoju softverskih, internetskih i e-commerce tvrtki, pri čemu su mnoge od njih doživjele i konkretne ‘izlaze’ – RAV antivirus kupio je Microsoft 2003., ePayment je prodan tvrtki Naspers 2010., dok je Avangate 2013. godine otkupio Francisco Partners. Radu je također VC investitor i savjetnik startupa te zrelijih tehnoloških tvrtki, a čini se kako na svom poduzetničkom putu zaista uživa:

Nema boljeg osjećaja od onog kada nešto razvijete od nule. Na početku imate ideju, skicu, kroz nekoliko dana poslovni plan, nakon toga već razvijate proizvod…  Netko taj proizvod koristi i plaća za njegovo korištenje. Daje vam novac za nešto što ste izgradili sami i to vam može pružiti neopisiv osjećaj zadovoljstva! Međutim, stvoriti tvrtku koja zarađuje novac, naravno, nije lako.

Radu je s publikom podijelio iskustva koje možemo pretočiti u nekoliko savjeta za startupe iz regije:

  1. Programeri iz regije, menadžeri iz SAD-a. O tehničkom znanju programera iz regije priča se nadaleko, međutim činjenica je da našim poduzetnicima kronično nedostaje prodajnih i menadžerskih vještina. Moramo biti iskreni prema sebi te svjesni vlastitih prednosti i mana. Razvijamo kvalitetan, dugoračan i skalabilan kod kojeg nitko ne želi kupiti. Nedostaje nam razumijevanja o onome što kupci žele jer produkt je puno više od tehnologije. Dobri smo u tehničkom razvoju, ali su Amerikanci bolji u prodaji i razvoju proizvoda. Stoga je kombinacija lokalnog tehničkog talenta te američkog menadžmenta put prema uspjehu za tvrtke iz regije.
  2. Osnivač velikog ega nije pravi kandidat za direktora. Za osnivače u našoj regiji karakterističan je specifičan odnos prema tvrtki. Puno se teže odreču vlasništva prilikom investicije, a još teže pozicije direktora. Međutim, osnivač velikog ega često može kočiti razvoj tvrtke, stoga u pravom trenutku treba zaposliti vanjskog menadžera, dok osnivači moraju suzbiti ego i shvatiti da je bolje imati manji udio u uspješnoj, globalnoj tvrtki nego 100% propale tvrtke.
  3. Izbjegavajte državni novac. Ako uvjerite vladu da investira u vas, osigurali ste si posao. Međutim, uvjerite li privatnog investitora da uloži u vaš startup, razvijate tvrtku. Subvencije i državne investicije daju vam lažan osjećaj sigurnosti, pogotovo na našim prostorima, stoga ih izbjegavajte.

Georgescu investira prvenstveno u tvrtke koje se bave digitalnim valutama pa je ponudio zanimljivo i gotovo nevjerojatno viđenje naše skore budućnosti:

Bitcoini i digitalni novčanici naša su budućnost. U roku 10 do 15 godina naše vlastništvo (novac na bankovnom računu, dionice, nekretnine, osobni podatci …) bit će pohranjeno na našem digitalnom novčaniku. Budete li prodavali kuću, naći ćete se s kupcem i napraviti jednostavan prijenos preko pametnog uređaja. Bez odvjetnika, notara, ovjeravanja… A institucija oporuke jednostavno će nestati jer više neće biti potrebna!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Što ste propustili

Mobilno

Paniku oko koronavirusa iskoristili i brojni developeri; na Google Playu deseci (loših) aplikacija

Većina "coronavirus" aplikacija nije ni blizu kvaliteti, a služe kako bi kroz paniku "maznuli" po par tisuća skidanja.

Startupi i poslovanje

(Cro)AI ujedinjuje Microblink, Infobip i druge lidere tehnološke industrije u jednom cilju: AI naciji

Hrvatske trenutno nema na AI mapi svijeta. No, uz novoosnovanu udrugu CroAI, među čijim su se članovima našle tvrtke poput Infobipa, Microblinka, Poslovne Inteligencije i mnoge druge, ovdašnja IT zajednica napokon se može okupiti pod zajedničkim krovom kako bi ujedinjeno nastupala i to promijenila.

Intervju

Lude kombinacije hrvatskog CR4ZY-ja: prvo prodali tim, sad osnovali novi uz Ruse i Ukrajince

"CR4ZY je prodao tim", bile su riječi koje su odjekivale krajem prošle godine domaćim esportom, a iako se domaća organizacija sa sjedištem u Berlinu nije ugasila, mnogi su mislili kako se radi o početku kraja.

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...