Quo vadis, Europa: Sutra u Zagrebu o političkoj, ali i digitalnoj budućnosti EU

Quo vadis, Europa: Sutra u Zagrebu o političkoj, ali i digitalnoj budućnosti EU

Konferencija Quo vadis, Europa?, o sadašnjosti i budućnosti Europe održat će se sutra, 11. studenoga u Muzeju Mimara u Zagrebu. U sklopu događanja održat će se i dva panela, jedan posvećen aktualnoj političkoj situaciji, a drugi gospodarskim mogućnostima EU, s naglaskom na jedinstveno digitalno tržište i inovacije.

Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, sutra 11. studenoga, s početkom u 10:30 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu organizira konferenciju Quo vadis, Europa?. Posvećena je aktualnim temama o sadašnjosti i budućnosti Europe, a uključivat će dva panela.

Na prvom panelu pod nazivom Europa danas: Više unije ili manje?, domaći i inozemni gosti raspravljat će o trenutnim političkim izazovima u Europi, s naglaskom na Brexit, dok je drugi panel posvećen temi digitalne budućnosti EU.

Digitalna ekonomija kao javni interes

Drugi panel nosi naziv Europa sutra: Digitalna, inovativna, progresivna?, a na njemu će se razgovarati o razvoju i jačanju funkcionalnog i jedinstvenog europskog digitalnog tržišta. Sudionici na panelu su Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma za tehnologiju, dr. Tea Žakula s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te osnivač i direktor tvrtke Farmeron Matija Kopić. Putem videa, obratit će se i zastupnica u Europskom parlamentu iz Estonije, Kaja Kallas (ALDE).

Sudionici na panelu će po prvi puta čuti o novom uredu za digitalnu ekonomiju pri Vladi RH te planovima nove ministrice za digitalizaciju Hrvatske.

Neke od tema na kojima će se raspravljati na panelu uključuju regulativu za sharing economy, e-javnu upravu, jeftini broadband, razvoj digitalnih vještina, regulativu za ecommerce i mnoge druge, a cilj je postaviti digitalnu ekonomiju kao prioritet u društvu.

Postavi pitanje – sudjeluj u digitalnoj budućnosti Hrvatske

No, ako ne možete prisustvovati konferenciji, a želite da se i vaš glas čuje, u komentarima ispod teksta ili Facebooku, javite nam pitanja i teme koje smatrate ključnima za bržu digitalizaciju Hrvatske. Pobrinut ćemo se da najzanimljivija od njih nađu svoje mjesto na panelu i dobiju zasluženi odgovor.

Više informacija o konferenciji, može se pronaći na službenim stranicama.

Komentari

  1. Tamara Puhovski

    Tamara Puhovski

    10. 11. 2016. u 10:03 pm Odgovori

    1. tko ce voditi novi sredisnji ured za digitalizaciju te koje ce biti ovlasti tog ureda a posebno u smislu preklapanja s postojecim djelokrugom ministratsva uprave. 2. Tko ce preuzeti rad na otvorenim podacima tj. data.gov.hr 3.sto namjeravaju napraviti po pitanju neizvrsavanja Akcijskog plana Partnerstva za otvorenu vlast, RH je bila prva na svijetu, dobila nagradu za najbolje eservices u EU sada joj prijeti iskljucenje 4. tko je nadlezan za socijalne inovacije (natjecaj npr u komisiji vodi DG GROW) 5. Kako namjeravaju pokrenuti drzavnu upravu u provedbi EU direktive za ponovno koristenje podataka imajuci u obziru veliki utjecaj koji to ima na transparentnost rada javne uprave ali i na to da su podaci novo zlato, sirovina bez koje gospodarstvo ne moze

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.