Tko je snimio prvi 'selfie'? Najvjerojatnije brkati njujorški fotografi početkom 20. stoljeća

Tko je snimio prvi ‘selfie’? Najvjerojatnije brkati njujorški fotografi početkom 20. stoljeća

Iako je 'selfie' kao pojam postao razvikan tek u posljednjih nekoliko godina, pa je tako nedavno proglašen riječju godine po Oksfordskom rječniku, čini se da povijest fenomena fotografiranja samog sebe postoji gotovo koliko i fotoaparati (barem oni koji se mogu držati u ruci tijekom slikanja). Točnije, od prosinca 1920. godine.

Slike: The Byron Company, The Museum of the City of New York
Slike: The Byron Company, The Museum of the City of New York

Iako je ‘selfie’ kao pojam postao razvikan tek u posljednjih nekoliko godina, pa je tako nedavno proglašen riječju godine po Oksfordskom rječniku, čini se da povijest fenomena fotografiranja samog sebe postoji gotovo koliko i fotoaparati (barem oni koji se mogu držati u ruci tijekom slikanja). Točnije, od prosinca 1920. godine.

Kako prenosi Fast Company, na tom selfieu nisu nadobudni tinejdžeri ili pop zvjezdice, nego brkati Njujorčani. Ide se toliko daleko da se pretpostavlja da je ovo prvi selfie ikad snimljen (iako pojedini tvrde drugačije, ali još se raspravlja može li se autoportret uopće nazvati selfiem ili ne). 🙂

Kamera je bila preteška, stoga su ju dvije osobe morale držati.
Kamera je bila preteška, stoga su ju dvije osobe morale držati.

Inače, slika je snimljena u New Yorku, na krovu Marceau Studija na Petoj aveniji. Kako je kamera bila preteška, bilo je potrebno da ju dvije osobe drže – Joseph Byron i Ben Falk. Između njih se nalaze Pirie MacDonald, Colonel Marceau i Pop Core. Svi su oni bili fotografi u studiju Byron Company, koji je osnovan na Manhattanu 1892. godine. Joseph Byron je osnivač, a spomenuti studio još uvijek postoji – vode ga njegovi potomci.

Ove se fotografije nalaze među 23.000 kopije slika, koje su digitalizirane kao dio digitalne kolekcije njujorškog muzeja. S obzirom da selfie doista postaje selfie tek kad se postavi na internetske servise, poput društvenih mreža, može se s pravom reći da bi ovo mogao biti najstariji selfie ikada snimljen, iako je morao pričekati gotovo stotinjak godina da se digitalizira. 🙂

Dodatak: Čini se da je Joseph Byron napravio još jedan stariji ‘selfie’ – 1909. godine, na što nas je upozorio jedan od čitatelja. O tome je pisao i njegov predak, na Quori.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?