Prvi radni dan jednoga IT profesionalca

Prvi radni dan jednoga IT profesionalca

Toliko ste dugo čekali! Muke, truda i ponekad suza trebalo je da ga završite. Napokon ste položili posljednji ispit i vrijeme je da krenete na posao. Kakvo je prvo radno iskustvo nakon fakulteta? Iz akademskoga svijeta u onaj poslovni vodi nas Ilija Brajković, bloger i IT profesionalac. Prvi radni dan.

Prvi radni dan jednog IT profesionalca

Piše Ivan Brezak Brkan, glavni urednik Netokracije – Toliko ste dugo čekali! Muke, truda i ponekad suza trebalo je da ga završite. Napokon ste položili posljednji ispit i vrijeme je da krenete na posao. Kakvo je prvo radno iskustvo nakon fakulteta? Iz akademskoga svijeta u onaj poslovni vodi nas Ilija Brajković, bloger i IT profesionalac. Prvi radni dan.

Položivši prošloga tjedna posljednji ispit na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu, Iliji je već danas prvi radni dan u tvrtci Procedo, također u Splitu. Čuje li se uzdah: sretnik!?

U članku koji ćete imati prilike pročitati već danas u toku dana, Ilija će s nama podijeliti sve izazove, muke i sitna veselja svoga prvog dana rada.

Tko je taj Brajković?

Ilija

S Ilijom sam se upoznao kad sam svome uredniku u časopisu Mreža poslao prijedlog za članak za koji sam potom saznao da ga već piše neki Ilija Brajković. Članak je bio dobar, a Iliju sam zatim upoznao kada smo obojica radili u content timu Microsoft WinDays 2009. konferencije. Tada sam mu bio urednik, kao i sada, tako da vam mogu unaprijed s velikim veseljem tvrditi kako će Ilijin članak biti zanimljiv.

Što drugo očekivati od Netokraciji jednoga od najdražih mikrosoftaša? Ilija će, osim u Procedu, nastaviti rad kao community manager za Shout’Em, a istovremeno preuzima i vođenje splitske IT Pro user grupe.

Iliji prvi radni dan

Nakon 4 i pol godine truda i muke, prošli tjedan sam na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu položio posljednji ispit. Dogodila mi se situacija koju nažalost mnogi studenti s diplomom mogu samo sanjati – odmah počinjem raditi! Za vrijeme božićnih praznika dobio sam ponudu od tvrtke Procedo iz Splita za posao sistem administratora. Posao iz snova, s obzirom da su moji profesionalni interesi primarno vezani uz računalne mreže.

Studentska posla? Da bar…

Od svojih poznanika koji u ruci drže fakultetsku diplomi često slušam priče kako već mjesecima bezuspješno traže posao. Kriza se osjeća na svakom koraku (premda je ja osobno ne osjećam previše). Za to bih okrivio i sintagmu “država znanja”, koja nam jamči veliki broj visokoobrazovanih stručnjaka. Problem je što Hrvatska privreda nije dovoljno snažna i velika da zaposli sve te stručnjake, koji se onda mjesecima pitaju što se dogodilo s njihovim snovima o lagodnom životu.Imam osjećaj da neki studenti koji su završili računarstvo ne bi bili u stanju u bilo kojem programskom jeziku napisati for petlju. Ovo se može usporediti s time da doktor medicine ne zna razliku između jetre i srca.

Osobno sam nakon nekoliko godina studiranja redovno položio sve ispite, radio nekoliko honorarnih poslova i na kraju dobio ponudu koja se ne odbija. Kako sam došao do ovog posla? Preko bloga! Naime, direktor tvrtke je vidio da pišem blog o mrežnim tehnologijama, da me to zanima i da to želim raditi. Tada mi je ponudio posao. Životopis mi nije niti pogledao, niti tražio prosjek ocjena sa fakulteta.  Jedan razgovor, dogovor, pružena ruka i:

Vidimo se kad završiš ispite!

Instalacija i početak do 13:00

Priprema za posao!

Danas je došao taj dan. Kako izgleda? U neku ruku očekivano! Ujutro sam preuzeo laptop HP Compaq nc8430 i novi BlackBerry Curve 8900. Na laptop je prvo trebalo instalirati operativni sustav. S obzirom da je tvrtka Procedo pretplaćena na sve Microsoftove proizvode, instalacija Windows 7 operativnog sustava bila je logičan izbor.

Instalirao sam Windows 7 Ultimate x86, što je prošlo poprilično brzo. Nakon instalacije, probao sam aktivirati Windowse, što nikako nisam mogao. Na žalost, tek onda se direktor sjetio kako imamo pravo na samo jednu instalaciju Ultimatea (koja je očito već iskorištena) te kako imamo pravo na 10 licenci za Windows7 Professional. Dovraga! Hajde, ponovno instalacija,ponovno sve prošlo. Nisu bile potrebne nikakve dodatne intervencije na sustavu.

Nakon što je instaliran operativni sustav, potrebno ga je malo podesiti za rad. Za početak se nisam zamarao detaljima, nego sam instalirao osnovne programe. Redom su “padali” Skype, Live Messenger, Live Writer, Firefox, Acrobat Reader, Office 2010 beta…

Cijelo vrijeme sam u pozadini izvještavao tvitosferu koristeći #prvidan i svoj Twitter account te se igrao sa BlackBerryjem. Lijepa stvarčica!

Sada slijedi čitanje dokumenata, skupljanje informacija i na kraju nešto pravo! Ugradnja 2 nova diska u server te dizanje BlackBerry servera! Jedva čekam.

Drugi dio dana do 17:00

Ostatak dana je prošao iznenađujuće mirno. Svi su, osim tajnice i mene, pobjegli iz ureda i preostalo vrijeme sam proveo proučavajući tvrtku, pravila, podešavajući BlackBerry i laptop. Čak sam imao i jednu intervenciju, jer je jedan od klijenata imao probleme sa e-mailom. Remote Desktop čini čuda! Nismo stigli staviti nove diskove na server, tako da nam BlackBerry server još ne radi. Sutra ujutro – prvo na listi!

Zanimljiv je jedan incident kojeg smo imali tijekom jutra. Naime, klijent je vratio računalo sa servisa prigovarajući da mu uopće ne radi. Nakon koju minutu smo shvatili da računalo ima 2 grafičke kartice, a klijent je monitor spojio na krivu, i naravno nije imao nikakvu sliku.

U danu kada je potvrđeno da se na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nalazi preko 300 tisuća nezaposlenih, izgleda mi nestvarno da sam počeo raditi 5 dana nakon položenog posljednjeg ispita. Nažalost, mnoge kolege nisu te sreće i opet se moram vratiti na problem hrvatskog obrazovnog sustava. Pod sintagom država znanja prodaju se samo postoci. Kako bi se postigli ti postoci, ruše se kriteriji te studenti izlaze sa fakulteta sa jako malim znanjem (oni koji i imaju nešto znanja sigurno ga nisu dobili na fakultetu). U sve to treba uključiti i profesore, kojima se napredak ne uvjetuje kvalitetom nastave, pa oni prelako upisuju ocjene u indeks vodeći se linijom manjeg otpora. Studente iz tog fakultetskog sna budi početak pravog života i burza rada, gdje prvi put vide kako surov život može biti, te kako su dosad sve dobivali na pladnju.

Kolege, kamo dalje?

Ono što studentima u ovom trenutku mogu preporučiti je: učite! Znanje je najbolja investicija koju možete poduzeti. Morate samo biti svjesni da vas u stvarnom životu vas neće pitati koliki vam je prosjek ocjena, nego što znate raditi „sa strane“. Super je ako imate ocjenu odličan iz “Računalnih mreža”, ali ipak ćete na razgovoru za posao biti u podređenom položaju u odnosu na vašeg kolegu koji uz to ima i recimo Cisco ili Microsoftov certifikat iz računalnih mreža. Radite što više honorarnih poslova, volontirajte… Poslodavci to više cijene nego vaš 4.8 prosjek.

Komentari

  1. Ilija Brajković

    Ilija Brajković

    16. 02. 2010. u 7:22 pm Odgovori

    Ekipa, drago mi je da vam se sviđa članak i da se slažete s mojim razmišljanjem.
    Mogao bih napisati jedan odvojeni post o problemima hrvatskog obrazovnog sustava. Glavni uredniče, šta misliš? 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!