Prvi radni dan jednoga IT profesionalca

Prvi radni dan jednoga IT profesionalca

Toliko ste dugo čekali! Muke, truda i ponekad suza trebalo je da ga završite. Napokon ste položili posljednji ispit i vrijeme je da krenete na posao. Kakvo je prvo radno iskustvo nakon fakulteta? Iz akademskoga svijeta u onaj poslovni vodi nas Ilija Brajković, bloger i IT profesionalac. Prvi radni dan.

Prvi radni dan jednog IT profesionalca

Piše Ivan Brezak Brkan, glavni urednik Netokracije – Toliko ste dugo čekali! Muke, truda i ponekad suza trebalo je da ga završite. Napokon ste položili posljednji ispit i vrijeme je da krenete na posao. Kakvo je prvo radno iskustvo nakon fakulteta? Iz akademskoga svijeta u onaj poslovni vodi nas Ilija Brajković, bloger i IT profesionalac. Prvi radni dan.

Položivši prošloga tjedna posljednji ispit na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu, Iliji je već danas prvi radni dan u tvrtci Procedo, također u Splitu. Čuje li se uzdah: sretnik!?

U članku koji ćete imati prilike pročitati već danas u toku dana, Ilija će s nama podijeliti sve izazove, muke i sitna veselja svoga prvog dana rada.

Tko je taj Brajković?

Ilija

S Ilijom sam se upoznao kad sam svome uredniku u časopisu Mreža poslao prijedlog za članak za koji sam potom saznao da ga već piše neki Ilija Brajković. Članak je bio dobar, a Iliju sam zatim upoznao kada smo obojica radili u content timu Microsoft WinDays 2009. konferencije. Tada sam mu bio urednik, kao i sada, tako da vam mogu unaprijed s velikim veseljem tvrditi kako će Ilijin članak biti zanimljiv.

Što drugo očekivati od Netokraciji jednoga od najdražih mikrosoftaša? Ilija će, osim u Procedu, nastaviti rad kao community manager za Shout’Em, a istovremeno preuzima i vođenje splitske IT Pro user grupe.

Iliji prvi radni dan

Nakon 4 i pol godine truda i muke, prošli tjedan sam na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu položio posljednji ispit. Dogodila mi se situacija koju nažalost mnogi studenti s diplomom mogu samo sanjati – odmah počinjem raditi! Za vrijeme božićnih praznika dobio sam ponudu od tvrtke Procedo iz Splita za posao sistem administratora. Posao iz snova, s obzirom da su moji profesionalni interesi primarno vezani uz računalne mreže.

Studentska posla? Da bar…

Od svojih poznanika koji u ruci drže fakultetsku diplomi često slušam priče kako već mjesecima bezuspješno traže posao. Kriza se osjeća na svakom koraku (premda je ja osobno ne osjećam previše). Za to bih okrivio i sintagmu “država znanja”, koja nam jamči veliki broj visokoobrazovanih stručnjaka. Problem je što Hrvatska privreda nije dovoljno snažna i velika da zaposli sve te stručnjake, koji se onda mjesecima pitaju što se dogodilo s njihovim snovima o lagodnom životu.Imam osjećaj da neki studenti koji su završili računarstvo ne bi bili u stanju u bilo kojem programskom jeziku napisati for petlju. Ovo se može usporediti s time da doktor medicine ne zna razliku između jetre i srca.

Osobno sam nakon nekoliko godina studiranja redovno položio sve ispite, radio nekoliko honorarnih poslova i na kraju dobio ponudu koja se ne odbija. Kako sam došao do ovog posla? Preko bloga! Naime, direktor tvrtke je vidio da pišem blog o mrežnim tehnologijama, da me to zanima i da to želim raditi. Tada mi je ponudio posao. Životopis mi nije niti pogledao, niti tražio prosjek ocjena sa fakulteta.  Jedan razgovor, dogovor, pružena ruka i:

Vidimo se kad završiš ispite!

Instalacija i početak do 13:00

Priprema za posao!

Danas je došao taj dan. Kako izgleda? U neku ruku očekivano! Ujutro sam preuzeo laptop HP Compaq nc8430 i novi BlackBerry Curve 8900. Na laptop je prvo trebalo instalirati operativni sustav. S obzirom da je tvrtka Procedo pretplaćena na sve Microsoftove proizvode, instalacija Windows 7 operativnog sustava bila je logičan izbor.

Instalirao sam Windows 7 Ultimate x86, što je prošlo poprilično brzo. Nakon instalacije, probao sam aktivirati Windowse, što nikako nisam mogao. Na žalost, tek onda se direktor sjetio kako imamo pravo na samo jednu instalaciju Ultimatea (koja je očito već iskorištena) te kako imamo pravo na 10 licenci za Windows7 Professional. Dovraga! Hajde, ponovno instalacija,ponovno sve prošlo. Nisu bile potrebne nikakve dodatne intervencije na sustavu.

Nakon što je instaliran operativni sustav, potrebno ga je malo podesiti za rad. Za početak se nisam zamarao detaljima, nego sam instalirao osnovne programe. Redom su “padali” Skype, Live Messenger, Live Writer, Firefox, Acrobat Reader, Office 2010 beta…

Cijelo vrijeme sam u pozadini izvještavao tvitosferu koristeći #prvidan i svoj Twitter account te se igrao sa BlackBerryjem. Lijepa stvarčica!

Sada slijedi čitanje dokumenata, skupljanje informacija i na kraju nešto pravo! Ugradnja 2 nova diska u server te dizanje BlackBerry servera! Jedva čekam.

Drugi dio dana do 17:00

Ostatak dana je prošao iznenađujuće mirno. Svi su, osim tajnice i mene, pobjegli iz ureda i preostalo vrijeme sam proveo proučavajući tvrtku, pravila, podešavajući BlackBerry i laptop. Čak sam imao i jednu intervenciju, jer je jedan od klijenata imao probleme sa e-mailom. Remote Desktop čini čuda! Nismo stigli staviti nove diskove na server, tako da nam BlackBerry server još ne radi. Sutra ujutro – prvo na listi!

Zanimljiv je jedan incident kojeg smo imali tijekom jutra. Naime, klijent je vratio računalo sa servisa prigovarajući da mu uopće ne radi. Nakon koju minutu smo shvatili da računalo ima 2 grafičke kartice, a klijent je monitor spojio na krivu, i naravno nije imao nikakvu sliku.

U danu kada je potvrđeno da se na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nalazi preko 300 tisuća nezaposlenih, izgleda mi nestvarno da sam počeo raditi 5 dana nakon položenog posljednjeg ispita. Nažalost, mnoge kolege nisu te sreće i opet se moram vratiti na problem hrvatskog obrazovnog sustava. Pod sintagom država znanja prodaju se samo postoci. Kako bi se postigli ti postoci, ruše se kriteriji te studenti izlaze sa fakulteta sa jako malim znanjem (oni koji i imaju nešto znanja sigurno ga nisu dobili na fakultetu). U sve to treba uključiti i profesore, kojima se napredak ne uvjetuje kvalitetom nastave, pa oni prelako upisuju ocjene u indeks vodeći se linijom manjeg otpora. Studente iz tog fakultetskog sna budi početak pravog života i burza rada, gdje prvi put vide kako surov život može biti, te kako su dosad sve dobivali na pladnju.

Kolege, kamo dalje?

Ono što studentima u ovom trenutku mogu preporučiti je: učite! Znanje je najbolja investicija koju možete poduzeti. Morate samo biti svjesni da vas u stvarnom životu vas neće pitati koliki vam je prosjek ocjena, nego što znate raditi „sa strane“. Super je ako imate ocjenu odličan iz “Računalnih mreža”, ali ipak ćete na razgovoru za posao biti u podređenom položaju u odnosu na vašeg kolegu koji uz to ima i recimo Cisco ili Microsoftov certifikat iz računalnih mreža. Radite što više honorarnih poslova, volontirajte… Poslodavci to više cijene nego vaš 4.8 prosjek.

Komentari

  1. Ilija Brajković

    Ilija Brajković

    16. 02. 2010. u 7:22 pm Odgovori

    Ekipa, drago mi je da vam se sviđa članak i da se slažete s mojim razmišljanjem.
    Mogao bih napisati jedan odvojeni post o problemima hrvatskog obrazovnog sustava. Glavni uredniče, šta misliš? 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.