Prva domena registrirana je prije 31 godinu!

Prva domena registrirana je prije 31 godinu!

U ožujku 1985. Amerikanci su odobrili testiranje krvi na AIDS, Mike Tyson je prvi puta nastupio profesionalno, moji su roditelji saznali da ću im za devet mjeseci doći ja, a registrirana je i prva domena ikada.

 

com

Tvrtka Symbolics 15. ožujka 1985. registrirala je prvu domenu ikadasymbolics.com – koja do dan danas ostaje najstarija živuća domena. Kompanija je u 80-ima razvijala računala, softvere, a napravili su i prvu komercijalnu radnu stanicu, Lisp Machine. Odnosno, prednjačili su u svemu čega su se dotakli.

Danas je domena u vlasništvu ulagačke tvrtke XF.com Investments pa tako i preusmjerava na xf.com.

Symbolics.com iz 1997.
Symbolics.com iz 1997.

Iako danas ne možemo niti zamisliti život bez dot-coma, trebale su pune dvije godine da se registrira prvih 100 domena, a u punom sjaju .com je zaživio tek 10 godina kasnije.

Gratis: 9 poznatih i nepoznatih činjenica o domenama

 1. Velike kompanije HP, IBM i Intel tek su naredne 1986. godine registrirale svoje domene. A očekivali bismo da će u tehničkom/internetskom svijetu barem oni biti vizionari, zar ne?
 2. Ako slučajno niste znali, Google je nastao kao tipfeler. Vlasnici domene su željeli registrirati “googol“, što je naziv  za 1 × 10100.
 3. 2007. Brian Sharples je kupio domenu VacationRentals.com za 35 milijuna dolara
 4. YouTube.com je dijete ljubavi, registriran 14. veljače 2005.
 5. Bitka za najdužu domenu traje godinama, ali dosta zanimljiva među najdužima dobila je ime prema gradiću u Walesu.
 6. Iako se Sovjetski savez raspao 1991., domene .su se mogu kupiti i danas.
 7. Najskuplje domene, do prije nekoliko godina, bile su s nigerijskim nastavkom .ng, i koštale su 40.000 dolara godišnje.
 8. Ian Tunes je bio vlasnik iTunes.co.uk domene. Umjesto da ju je prodao Appleu i osigurao se doživotno, preusmjerio ju je na Napster čime je izgubio prava koja su se kosila s Appleovim copyrightom i Apple ju je preuzeo bez problema.
 9. Znate li uopće što je internet?

Komentari

 1. Darko

  Darko

  16. 03. 2016. u 10:29 am Odgovori

  Prva domena ikada nije symbolics.com, nego nordu.net . Doduše malo ljudi to zna jer američki mediji populariziraju .com pa zaboravljaju neke važne činjenice koje se onda masovno prenose u svjetskim medijima…

  Domain Name: NORDU.NET
  Creation Date: 01-jan-1985

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.

Startupi i poslovanje

Splitsko Litto preuzima rezervacije i prijave gostiju, ali i druge brige domaćih iznajmljivača

Što se dogodi kada lokalni iznajmljivači odluče digitalizacijom riješiti probleme s kojima se i sami bore?