Prva domena registrirana je prije 31 godinu!

Prva domena registrirana je prije 31 godinu!

U ožujku 1985. Amerikanci su odobrili testiranje krvi na AIDS, Mike Tyson je prvi puta nastupio profesionalno, moji su roditelji saznali da ću im za devet mjeseci doći ja, a registrirana je i prva domena ikada.

 

com

Tvrtka Symbolics 15. ožujka 1985. registrirala je prvu domenu ikadasymbolics.com – koja do dan danas ostaje najstarija živuća domena. Kompanija je u 80-ima razvijala računala, softvere, a napravili su i prvu komercijalnu radnu stanicu, Lisp Machine. Odnosno, prednjačili su u svemu čega su se dotakli.

Danas je domena u vlasništvu ulagačke tvrtke XF.com Investments pa tako i preusmjerava na xf.com.

Symbolics.com iz 1997.
Symbolics.com iz 1997.

Iako danas ne možemo niti zamisliti život bez dot-coma, trebale su pune dvije godine da se registrira prvih 100 domena, a u punom sjaju .com je zaživio tek 10 godina kasnije.

Gratis: 9 poznatih i nepoznatih činjenica o domenama

 1. Velike kompanije HP, IBM i Intel tek su naredne 1986. godine registrirale svoje domene. A očekivali bismo da će u tehničkom/internetskom svijetu barem oni biti vizionari, zar ne?
 2. Ako slučajno niste znali, Google je nastao kao tipfeler. Vlasnici domene su željeli registrirati “googol“, što je naziv  za 1 × 10100.
 3. 2007. Brian Sharples je kupio domenu VacationRentals.com za 35 milijuna dolara
 4. YouTube.com je dijete ljubavi, registriran 14. veljače 2005.
 5. Bitka za najdužu domenu traje godinama, ali dosta zanimljiva među najdužima dobila je ime prema gradiću u Walesu.
 6. Iako se Sovjetski savez raspao 1991., domene .su se mogu kupiti i danas.
 7. Najskuplje domene, do prije nekoliko godina, bile su s nigerijskim nastavkom .ng, i koštale su 40.000 dolara godišnje.
 8. Ian Tunes je bio vlasnik iTunes.co.uk domene. Umjesto da ju je prodao Appleu i osigurao se doživotno, preusmjerio ju je na Napster čime je izgubio prava koja su se kosila s Appleovim copyrightom i Apple ju je preuzeo bez problema.
 9. Znate li uopće što je internet?

Komentari

 1. Darko

  Darko

  16. 03. 2016. u 10:29 am Odgovori

  Prva domena ikada nije symbolics.com, nego nordu.net . Doduše malo ljudi to zna jer američki mediji populariziraju .com pa zaboravljaju neke važne činjenice koje se onda masovno prenose u svjetskim medijima…

  Domain Name: NORDU.NET
  Creation Date: 01-jan-1985

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Data science u sportu: prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos analizira rukometne akcije uz strojno učenje

Automatsko prepoznavanje događanja na rukometnom terenu može uvelike pomoći trenerima i profesorima.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Startupi i poslovanje

Hrvatske ekološke tenisice MIRET na Kickstarteru preko noći prešle cilj i skupile 20 tisuća dolara

Nakon nekoliko godina razvoja i usavršavanja, hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET zadovoljan svojim inovacijama i certifikatima pokreće Kickstarter kampanju ne bi li što prije proširio dobar glas i osvojio srca ekološki osviještenih kupaca diljem svijeta. U razgovoru s osnivačima otkrivamo i kako...

Što ste propustili

Kultura 2.0

Kreativci Brukete&Žinić&Grey i Brigade inspirirani radom od doma počeli tiskati ružičasti toaletni papir

Krizna vremena zahtijevaju krizne mjere, a koronavirus nikoga nije ostavio ravnodušnim. Absolut Vodka okrenula se sanitetskom alkoholu, Airbus i Jaguar proizvodnji respiratora, a hrvatske kreativne agencije Bruketa&Žinić&Grey i Brigada - toaletnom papiru!

Kultura 2.0

MUP licencirao tehnologiju Pokemon GO-a za praćenje kršitelja samoizolacije!

U doba krize uzrokovane virusom COVID-19, mnoge institucije okreću se nekonvencionalnim rješenjima za suzbijanje širenja pandemije.

Kultura 2.0

Zbog prisilne digitalizacije gospodarstva i društva u izolaciji, Hrvatska prvi put prvak DESI indeksa!

Europska komisija ove godine odlučila je nešto ranije objaviti Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2020. godinu ne bi li oraspoložila građane Europske unije u ovim tmurnim danima - naime, indeksi država članica EU otišli su značajno u vis, a Hrvatska među njima prednjači!

Kultura 2.0

“Niste bili kod kuće” poruke od poštara omogućile Hrvatskoj osvajanje Guinnessa za najduži red na svijetu

Zahvaljujući velikim naporima jako male skupine poštara Hrvatska je postavila novi rekord impresivnim redom u jednom zagrebačkom naselju.

Kultura 2.0

Osnovana crkva Presvetog Rada na Daljinu, već potpisan “Zoomovski ugovor” s Republikom Hrvatskom

Ekskluzivno otkrivamo da je u Zagrebu prije nekoliko dana putem novodigitaliziranih servisa hrvatske javne uprave registrirana nova crkva - Prva crkva "Presvetog 'Remote' Rada'.

Intervju

U iščekivanju drugog paketa mjera: Hoće li se freelancerima i malim poduzetnicima ponuditi slamka spasa?

Vladajući ne shvaćaju problematiku samozaposlenih, malih i mikro poduzetnika. Glasno im to poručuju njihovi predstavnici svakog dana od kada je Vlada predstavila prvi paket mjera za suzbijanje ogromnih posljedica koje za privatni sektor donosi pandemija virusa COVID-19.