ProMDM upravlja velikim brojem uređaja u velikim tvrtkama

ProMDM sprječava (sigurnosne) kaose kod velikog broja uređaja u velikim tvrtkama

Što se dogodi kad u jednom kompleksnom, posebice korporativnom sustavu, imate velik broj različitih uređaja koji mogu pristupati dokumentima i sustavima, poput mobilnih uređaja ili tableta, i privatnih i poslovnih? Potencijalno veliki (sigurnosni) kaos. Rješavanju te problematike u modernom poslovanju pristupio je hrvatski tim ProMDM.

Promdm

ProMDM trenutno prolazi kroz program Tribes, u sklopu kojeg se odabranim timovima osigurava prostor za mentoriran rad, u HUB 385, softverska i hardverska podrška te prostor za oglašavanje. No, i bez toga je ProMDM imao značajne uspjehe – njihovo rješenje koristi već nekoliko korporacija na domaćem tržištu, okreću se i prema globalnom, a tu su i razna priznanja. Pogledajte što su nam rekli o timu, dosadašnjim postignućima, tržištu, konkurentnoj prednosti, ali i budućnosti nakon izlaska iz “plemena”.

Tko sve čini vaš tim i kako ste se okupili baš u takvom sastavu?

ProMDM je tim ljudi koji su čvrsto povezani u svojim nastojanjima da se probiju u svijetu upravljanja i zaštite mobilnih uređaja, takozvanom Mobile Device Managementu (MDM). Sve je počelo 2013. godine kada su se Ratko Štibrić, Zoran Majstorović i Marko Makovac okupili kao iskusni IT profesionalci u želji da naprave kvalitetan MDM proizvod. Nakon nekog vremena, triju se priključio i Luka Jandrić koji i danas timu pridonosi svojom genijalnošću na području tehnologije mobilnih uređaja.

U travnju ove godine ProMDM se odlučio upustiti u rizik i isključivo svojim novcima financirati prostor i nove djelatnike – tako su se timu priključili Barbara Lovrinić, Zoran Šunde i Zvonimir Taslak, a od nedavno nam se priključio i prodajni predstavnik za područje Velike Britanije, Ken Garner. Sada tim čini mala grupa mlađih i onih iskusnijih stručnjaka, s raznovrsnim iskustvima, znanjima i interesima, ujedinjenih oko zajedničkog cilja.

Čime se tvrtka bavi i koje ste do sada značajne uspjehe postigli?

ProMDM već u nazivu krije akronim Mobile Device Management, engleski termin koji označava sustav upravljanja mobilnim uređajima. Budući da je danas vrlo jak trend korištenja mobilnih uređaja i u poslovanju – inicijalno su takvi uređaji primarno dizajnirani i namijenjeni privatnoj upotrebi – a sve je prisutniji i BYOD (Bring Your Own Device) fenomen u kojem se zaposlenici svojim mobitelima i tabletima spajaju na uredsku mrežu, pred tvrtkama stoji velik izazov u pogledu sigurnosti. Cilj ProMDM-a prvenstveno je bio osmisliti rješenje koje će tvrtkama omogućiti nesmetano korištenje uređaja u poslovnom okruženju. Osiguravanje sigurnog pristupa poslovnim podacima, nadzor, napredno upravljanje mobilnim aplikacijama, podešavanje mobilnih uređaja i povezivanje upravljanja mobilnim uređajima s drugim poslovnim IT sustavima i rješenjima samo su neke od značajki ProMDM proizvoda. Proizvod su, između ostalih, prepoznale mnoge domaće vodeće kompanije i organizacije kao što su Privredna banka Zagreb, Franck, Apis-IT, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Sberbanka i drugi. Također, ProMDM je 2013. primio priznanje na natjecanju koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora Startup 4 Barcelona.

Nakon inicijalnih uspjeha na domaćem tržištu, naš se fokus okreće prema prilikama na globalnom MDM tržištu, pa se trenutno u centru naše pažnje nalazi projekt pod imenom Nebula – MDM rješenje u “oblaku” koje nudimo pružateljima IT Cloud usluga (Managed Service Providerima) na globalnom tržištu. Razvili smo i nekoliko poslovnih modela koji bi trebali biti zanimljivi takvim kompanijama. 

Po čemu ste drugačiji na tržištu, posebice od konkurencije?

Značajnoj vrijednosti proizvoda svjedoči to što je ProMDM u kratkom periodu od osnivanja tvrtke napravio značajan proboj na lokalno i regionalno tržište te postao vodeće MDM rješenje u Hrvatskoj. Uspješno se nosimo s konkurentskim proizvodima usprkos tome što iza njih stoje velike globalne kompanije s puno većim resursima od nas. Uz pristupačnu cijenu i kvalitetan proizvod vjerujemo da je od presudne važnosti bila činjenica da svojim korisnicima i partnerima pružamo visoko kvalitetnu podršku i usluge. Nastojimo biti vrlo fleksibilni i što jednostavnije poslovati. Dosadašnji uspjeh na lokalnom tržištu omogućio nam je da investiramo u rast i krenemo u osvajanje globalnog tržišta, što financiramo isključivo iz vlastitih prihoda, a na tom putu planiramo iskoristiti sve naše već dokazane konkurentske prednosti.

ProMDM trenutno prolazi kroz Microsoftov program Tribes koji se održava u prostoru HUB 385. (slika: HUB 385)
ProMDM trenutno prolazi kroz Microsoftov program Tribes koji se održava u prostoru HUB 385. (slika: HUB 385)

Zašto ste se odlučili za Tribes? Što vam je do sad bilo najvažnije iskustvo u ovakvom programu?

Tribes nam osim uvida u način rada drugih timova nudi i mogućnost tjedne edukacije koja će pogotovo biti od koristi mlađem dijelu ekipe. Nadamo se, naravno, i pokojem susretu s potencijalnim investitorom. Drago nam je da možemo sudjelovati na predavanjima, upoznati timove, komentirati s njima događanja i proširiti svoje vidike.

A što slijedi nakon ‘plemenskog’ života?

Sve kao i prije! Neprekidan rad na održavanju kvalitete proizvoda, rad s postojećim klijentima u Hrvatskoj, ali i osvajanje globalnog tržišta. Sav svoj napor usmjerit ćemo na projekt Nebula koji će, vjerujemo, biti prepoznat u svijetu Cloud MDM rješenja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.

Intervju

Flutter nije “no-code” rješenje ni čarobni štapić, ali je odličan za brz razvoj mobilnih aplikacija

Ako niste developer, možda niste ni čuli za Flutter - a ako jeste, vjerojatno imate snažno mišljenje o njemu. U čemu je tu stvar?