Priceless Croatia: Na Mastercardovoj platformi od sada je i Hrvatska

Priceless Cities: Hrvatska stigla na Mastercardovu platformu neprocjenjivih iskustava

Početkom tjedna predstavljen je projekt Priceless Croatia kojim se Hrvatska uključila u platformu Mastercard® Priceless® Cities. Cilj platforme je pomoći modernim putnicima u otkrivanju autentičnih iskustava. U kompaniji vjeruju da će pokretanjem ovog programa povećati broj turista koji dolaze u Hrvatsku, a više o tome rekla nam je Helena Trajkovski, direktorica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard.

Povodom predstavljanja Priceless Croatia razgovarali smo s direktoricom marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard.

Hrvatska je najnovija destinacija koja se pridružila globalnoj platformi Mastercard Priceless Cities. Riječ je o digitalnoj platformi koja korisnicima Mastercard kartica omogućava pregled iskustava i turističke ponude u gradovima u kojima živa i u koje putuju. Priceless Croatia predstavljen je uoči ljetne sezone, a što je potaknulo jednu kartičnu kuću na pokretanje ovakve platforme, pitali smo direktoricu marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard, Helenu Trajkovski, koja nas je vratila u 1997. godinu kada je prvi put predstavljena kampanja Priceless i koja je u 20 godina prilagođena na 58 jezika i aktivirana u 112 zemalja svijeta.

Izvorna kampanja Priceless je u tisku i na televiziji promicala tzv. neprocjenjiva iskustva. Ljudi bi u razgovoru znali koristiti slogan kampanje “Neke se stvari ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo tu je Mastercard.” ili vlastite verzije inspirirane njime. No, od tad se svijet dramatično promijenio.

Potrošači su evoluirali te su im doživljaji i iskustva postali bitniji od posjedovanja stvari – prestali su se hvaliti prijateljima skupim automobilom ili novom torbom te su počeli dijeliti ono što su doživjeli, sve više pričati o hrani u kojoj su uživali, destinacijama koje su posjetili, prijateljima s kojima su proveli vrijeme – uživo ili kroz digitalne interakcije.

Mastercard je stoga prilagodio koncept kampanje i razvio marketinšku poslovnu platformu s četiri elementa: Priceless Cities, Priceless Surprises, Priceless Causes i Priceless Specials. Hrvatska je 46. odredište platforme Priceless Cities koja nudi jedinstvena iskustva poput pop-up večere na krovu zgrade u srcu Milana, penjanja do kipa Krista Otkupitelja u Riju ili privatnog izleta do našeg otoka Biševa nakon kojeg slijedi gastronomski užitak u restoranu Palmižana Meneghello na Paklinskim otocima, ističe Helena.

Bok uz bok sa Sydneyem, Bangkokom, Rimom, Parizom…

Hrvatska se polako promiče među najomiljenije turističke destinacije, smatra Helena.

Ponuda na platformi cilja na naše strasti i aktivnosti u kojima volimo uživati kao što su sport, kultura, festivali i vrhunski restorani. Zanimljivo je to da je Hrvatska tek 2. zemlja u Europi, nakon Irske, koja ulazi na popis, iako se tamo nalaze već mnogi europski gradovi. Direktorica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju u kompaniji Mastercard potvrdila nam je da je Hrvatska ne samo tražena destinacija, nego da se “polako promiče među najomiljenije svjetske turističke destinacije“. Očekuje se da će ulazak Hrvatske na platformu imati pozitivan utjecaj na turizam i gospodarstvo. Ipak, treba biti svjestan da smo ušli u prilično “probrano” društvo među destinacije kao što su Sydney, Bali, Bangkok, Rim, Pariz, Berlin, Madrid, London, Rio de Janeiro, Montreal i New York, naglašava Helena.

Profitirati mogu i trgovci i hotelijeri. Svaki partner uključen u kampanju komunicira se u inozemstvu i lokalno. U Hrvatskoj su to prvi prepoznali Foša i Zigante, Muzej Iluzija, Slobodna Dalmacija i croatia-tickets.com, hoteli Martinis Marchi, Medora Auri, Rivalmare Boutique, Sun Gardens, turistički obrt Ivan Vuković, Villa Parentino te NOA Beach Club i festival Ultra Europe.

U Hrvatskoj imamo rast broja dolazaka gostiju

Priceless Croatia je dobra marketinška prilika za hotelijere, ugostitelje i trgovce.

Fokus trenutne ponude su destinacije na Jadranu, među kojima su Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Pag i Istra, no uskoro bi se trebale pojaviti mogućnosti i diljem cijele Hrvatske. Priceless Cities je osim turistima namijenjen i stanovnicima koji su korisnici Mastercard kartica, pa u budućnosti kompanija namjerava stvarati ponudu u Hrvatskoj sukladno tome.

Kako je prošle godine svijetom putovalo više od 1,23 milijarde stranih turista, a svake godine ih ima sve više, novi poslovni i marketinški modeli sve više dobivaju na značenju.

Pozitivan trend vidljiv je i kod nas – u 2016. je u Hrvatskoj bilo gotovo 16 milijuna turista što predstavlja rast broja dolazaka od 8,7% u odnosu na 2015. Stručnjaci kažu da je takav rast općenito rezultat usvajanja novih poslovnih modela temeljenih na novim tehnologijama, među kojima su najvažnije online i mobilne platforme te digitalno plaćanje.

Putnici danas istražuju i plaćaju unaprijed online

Priceless Croatia predstavljen je jučer u Zagrebu.

Dobar odaziv gostiju u Hrvatskoj u Mastercardu očekuju i nakon ljeta. Naime, podaci Ministarstva turizma za prošlu godinu pokazuju da hrvatske destinacije privlače sve više turista i izvan glavnih ljetnih mjeseci. Dobar primjer za to je Zagreb u prosincu. Kako ističe Helena:

U digitalnoj revoluciji više nema prime timea. Potrošači su danas always on. Jednostavno ih je targetirati putem digitalnih medija, ali ih nije jednostavno uključiti, a Priceless Cities je – nudeći neprocjenjiva iskustva – prošao i taj test.

Napredak tehnologije promijenio je način na koji živimo, ali i putujemo, naglašava moja sugovornica. Današnji putnici ne traže preporuke u turističkim agencijama, smještaj plaćaju unaprijed karticom, a više ne trebaju ni vodiče jer znaju što trebaju vidjeti. Sve su istražili putem interneta gdje im se nudi i Mastercardova platforma – od sada i s Hrvatskom na popisu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.